Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Serf
#12856 Έχω το παρακάτω χειριστήριο για γκαραζόπορτα. Έχει 8 pins για τη ρύθμιση δυνατών "κωδικών". Υπάρχουν εναλλακτικές (universal) λύσεις που να εκπέμπουν στις ίδιες συχνότητες και να μην κοστίζουν τα 25ευρώ του αυθεντικού

Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#16261 Αυτή είναι μία μικρή πλακέτα που έφτιαξα για να μετράω την τάση ενός USB socket



Ο λόγος που το έφτιαξα είναι επειδή αν βάλεις τους ακροδέκτες του πολύμετρου απευθείας στο socket μπορείς πολύ εύκολα να βραχυκυκλώσεις κάτι. Έτσι με αυτή την προέκταση μπορεί να γίνει η μέτρηση με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η κατασκευή του έγινε με τη μέθοδο toner transfer σε επιχαλκωμένη πλακέτα και το σχηματικό φτιάχτηκε στο Eagle. Χρησιμοποίησα το μοντέλο Card Edge USB που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Sparkfun-Connectors και απλά έκανα τις γραμμές πιό μακριές και πρόσθεσα και το κείμενο.



Επειδή η πλακέτα είναι 1,5mm και έπλεε στο socket, έκανα πιό χοντρές τις κολλήσεις στην άκρη ωστε να σφηνώνει καλά. Στη μέση υποτίθεται οτι γράφει DP (D plus) και DM (D minus) αλλά επειδή το font ήταν μικρότερο δέν βγήκε τοσο καλά όσο τα υπόλοιπα γράμματα.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#35334 Γενικά τα παλμοτροφοδοτικά δέν αξίζει να επισκευαζονται. Είναι πολύπλοκα, με πάρα πολλά εξαρτήματα και δύσκολα και χρονοβόρα στη διάγνωση. Οπότε παίρνεις ένα καινούριο (που συνήθως είναι και αρκετά φτηνό) και ξεμπερδεύεις.

Ορισμένες φορές πέφτεις σε κάποιο εξειδικευμένο τροφοδοτικό που είναι δυσεύρετο ή πολύ ακριβό. Όπως για παράδειγμα το παρακάτω, που είναι απο έναν plotter της HP:
Εικόνα

Κανονικά πρέπει να βγάζει 3,3 και 32 Volt, αυτό έβγαζε 1 με 1,5 βόλτ με μεγάλη κυμάτωση.

Οπότε το ανοίγουμε και αν έχει κάτι εμφανές το φτιάχνουμε, αλλιώς πεταμα και τα σκάμε για καινούριο.

Για να μην τα πολυλογώ, οι εξής πυκνωτές ήταν off:
Εικόνα

Απο τους δύο τετράγωνους πυκνωτές ο ένας είχε 0,67nF χωρητικότητα (δηλαδή 1000 φορές μικρότερη απο την κανονική) ενώ ο άλλος πρακτικά μηδέν.

Ο μεσαίος είναι ο πυκνωτής εξομάλυνσης της υψηλής τάσης. Και εδώ είναι που χρειάζεται μια καλή δόση τύχης στις επισκευές, γιατι αυτοί οι πυκνωτές δέν χαλάνε ποτέ και ο μόνος λόγος που τον έλεγξα ήταν ένα απειροελάχιστο φουσκωματακι στην πάνω πλευρά του. Αν δέν είχε αυτό το φούσκωμα κατα 99% δέν θα τον έβγαζα να τον ελέγξω και θα το πέταγα το τροφοδοτικό.

Οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές όταν χαλάνε δέν χάνουν την χωρητικότητα τους, αλλά αυξάνεται το ESR (Equivalent Series Resistance). Αυτό κάνει τον πυκνωτή αργό και δέν μπορεί να ακολουθήσει τις μεταβολές της τάσης. Πιστεύω οτι αυτός έκανε όλη τη ζημιά, νομίζω οι τετράγωνοι είναι μόνο για φιλτράρισμα του θορύβου, αλλά απο τη στιγμή που τους βρήκα χαλασμένους τους άλλαξα και αυτούς.

Αυτή είναι η φωτο του επισκευασμένου πλέον τροφοδοτικού. Ο μεγάλος καφέ πυκνωτής στο κέντρο αντικατέστησε το μαύρο:
Εικόνα

Το δοκίμασα και πλέον βγάζει και σωστή τάση και σωστό ρεύμα. Κρατάω μια πισινή γιατι δέν το έχω δοκιμάσει πάνω στον εκτυπωτή ακόμα. Ελπίζω να μήν βρεθώ προ εκπλήξεων :vava:
Άβαταρ μέλους
By glf
#35346 Και γω έχω επισκευάσει καμμένη πλακέτα τροφοδοσίας εκτυπωτή και μάλιστα δύο απο το ίδιο μοντέλο. Έκανε μπαμ ο καμμένος ηλεκτρολυτικός και το ίδιο ισχύει και για μητρικές. Εκεί πάντα εχει θέμα στους μεγάλους ηλεκτρολυτικούς
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#35501 Οι ηλεκτρολυτικοί είναι ο αδύναμος κρίκος των ηλεκτρονικών με πολλά προβλήματα και μειονεκτήματα και το μόνο που τους σώζει και τους διατηρεί στα κυκλώματα είναι η μεγάλη αποθήκη του ρεύματος που μπορούν να έχουν, κατά τα άλλα, γερνάνε και μειώνεται η χωρητικότητα τους, βγάζουν θόρυβο που περνάει στο κύκλωμα, αυξάνεται η εσωτερική τους αντίσταση, και αν αυτά τα προβλήματα δεν πολυφαίνονται σε άλλα κυκλώματα, στα κυκλώματα του ήχου και της εικόνας κάνουν μπάμ από μακρυά.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#35672 Κι όμως, η εμπειρία μου έχει δείξει οτι συνήθως η χωρητικότητα δέν πέφτει, τουλάχιστον όχι αισθητά, ακόμα και αν ο πυκνωτής έχει σκάσει εντελώς και έχει γίνει κ@λος. Ο μαύρος πυκνωτής του τροφοδοτικου είχε χωρητικότητα 95uF ενώ ο καινούριος καφέ 105uF.

Οπότε η χωρητικότητα δέν είναι καλή ένδειξη για το αν ο πυκνωτής είναι καλός ή όχι. Χρειάζεται οπωσδήποτε ESR meter. Εγώ έχω αυτό:

http://www.peakelec.co.uk/acatalog/jz_esr70.html


Ο μαύρος είχε 1,3Ω ενώ ο καινούριος καφέ 0,4Ω , αρα μιλάμε για τριπλασιασμό της αντίστασης!

Πάντως δέν προτείνω το παραπάνω ESR meter, όχι γιατι δέν είναι καλό, αλλά γιατι είναι ακριβό γι αυτό που κάνει. Έχω παραγγείλει απο ebay το παρακάτω component tester:

το οποίο μεταξύ άλλων μετράει και ESR και είναι πολύ φθηνότερο:


Θα κάνω ένα video review μόλις το πάρω! :eat:
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#35762 Εγώ επέλεξα ένα MESR-100 το οποίο ήταν σχετικά οικονομικό σε σχέση με άλλα

Εικόνα

Εντωμεταξύ έχω μια Samsung 40αρα τηλεόραση, η οποία κάθε φορά που ξεκινάει τρεμοπαίζει η φωτεινότητα της. Μετά από κανένα πεντάλεπτο στρώνει, αλλά δε βλέπω να έχει μέλλον.

Αντικατέστησα κάποιους ηλεκτρολυτικούς που είχε, το πρόβλημα λύθηκε προσωρινά αλλά ξανά εμφανίστηκε πολύ σύντομα. :(
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#86782 Πλακέτα τροφοδοσίας από home cinema Samsung. Απερισκεψία...

Έβγαλα την πλακέτα και μόλις την έπιασα με τα δύο τα χέρια ένιωσα το ρεύμα να περνά από το ένα χέρι να διασχίζει καρδιά και να βγαίνει από το άλλο χέρι. Φοβερή εμπειρία... :whistlink: