Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#857827 Εδώ, πρωτοσέλιδο. Σηκωθείτε να χειροκροτήσετε μωρέ, τι περιμένετε;
Ακρίβεια: Μειώσεις από 14% έως 17% σε επτά κατηγορίες προϊόντων δείχνουν οι νέοι τιμοκατάλογοι
Τι δείχνουν οι νέοι τιμοκατάλογοι - Στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα η εξειδίκευση των νέων μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης

https://www.protothema.gr/economy/artic ... katalogoi/
Μειώσεις τιμών μεταξύ 14% και 17% δείχνουν οι νέοι τιμοκατάλογοι σε επτά βασικές κατηγορίες προϊόντων που κοινοποίησαν βιομηχανίες και χονδρεμπορικές εταιρείες στα Σούπερ Μάρκετ εφαρμόζοντας τα νέα μέτρα του υπoυργείου Ανάπτυξης που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από αύριο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι μειώσεις αυτές αφορούν ως 2000 κωδικούς προϊόντων που έως σήμερα εμφάνιζαν φουσκωμένη τιμή αλλά συνοδεύονταν από γενναίες προσφορές ως “τυράκι” στους καταναλωτές. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

- απορρυπαντικά ρούχων,
- απορρυπαντικά πιάτων,
- βρεφικές – παιδικές πάνες,
- καθαριστικά παντός είδους,
- οδοντόκρεμες,
- σαμπουάν – αφρόλουτρα - conditioner και
- σαπούνια.Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συνολικών εκπτώσεων – παροχών των προμηθευτών προς τα Σούπερ Μάρκετ κατά 30% με αντίστοιχη μείωση των αρχικών τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο αρχικά θα εφαρμοστεί στις παραπάνω κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Ωστόσο πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι εξετάζεται η επέκταση του και σε άλλες κατηγορίες, όπου συνήθως οι «παροχές» προς τα Σούπερ Μάρκετ είναι πολύ μεγάλες.

Την ίδια στιγμή πάντως «αγκάθι» παραμένουν τα τρόφιμα, που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, αν και πλέον με σαφώς μικρότερο ρυθμό. Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Ανάπτυξης προκύπτει ότι τον τρέχοντα μήνα μόλις το 20% των επιχειρήσεων που είχαν προβεί τον Φεβρουάριο του 2023 σε ανατιμήσεις προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση και φέτος. Τον Ιανουάριο από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα μας εμφανίζεται να κάνει σοβαρό πρωταθλητισμό στην Ευρώπη των «27», κατακτώντας συνεχώς αρνητικές πρωτιές ειδικά στον δείκτη τιμών των τροφίμων, που σκαρφαλώνει παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.


Μπράβο, μιλάμε για εξαιρετικής ποιότητας σανό. Πασάρουν σαν μείωση τιμής, την απαγόρευση πώλησης προϊόντων σε προσφορά με μειωμένη τιμή.
Από μένα είναι ΝΑΙ. Το 41% των ψηφοφόρων, δεν γίνεται να μην έχει δίκιο, σωστά; :s_gamer :s_dance

A, και η λεπτομέρεια πως τα τρόφιμα ακριβαίνουν, καλά κάνει και περνάει στα ψιλά. Καιρός να κάνετε και δίαιτα κάποιοι. :s_biggrin
Άβαταρ μέλους
By markvag
#857880 Εντωμεταξύ το μόνο που σκέφτομαι όταν διαβάζω ανοησίες σαν την παραπάνω είδηση, είναι τι θα έλεγαν πολλοί εδώ μέσα αν επί συριζα το υπουργείο έκανε τέτοιες παρεμβάσεις στην αγορά (τιμοκατάλογοι να τους εγκρίνει το υπουργείο;;; να απαγορεύσει το υπουργείο κάποια εμπορική πολιτική;;;)

Πέρα του ότι τα μέτρα αυτά είναι αστεία και άνευ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ουσίας και στην πράξη συντηρούν την ακρίβεια, δίνοντας απλά ένα άλλοθι σε όλους τους εμπλεκόμενους, μιλάμε για καραμπινάτες παρεμβάσεις στην ελεύθερη αγορά, που δυσκολεύομαι να δω πως ένας υπέρμαχος της δικαιολογεί! :lol:
Άβαταρ μέλους
By Zorz
#858331 Αυτό είναι ευκολάκι, απλά επειδή εσύ ψωνίζεις μόνο από τα Marx & Spencer δεν έχεις πάρει μυρωδιά του πώς δουλεύει η αγορά του πολιτικού σανού:

Όταν κάνει ο Τσίριζα παρεμβάσεις στην αγορά, είναι επικίνδυνοι ιδεοληπτικοί και πρόεδροι 15μελούς που δεν έχουν ιδέα του πώς δουλεύει μια ανοιχτή market economy και θέλουν να μας μετατρέψουν σε Γιουγκοσλαβία του Τίτο.

Εμείς σεβόμαστε την αγορά και κάνουμε μόνο αναγκαίες και στοχευμένες παρεμβάσεις, για να προστατέψουμε τους καταναλωτές από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Το αποτέλεσμα φαίνεται στη πράξη, στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών:Γκέγκε;

ΥΓ:
https://www.sainsburys.co.uk/gol-ui/Sea ... 67549/sort:

Εικόνα

Με τον Κιλομίτερ ετοιμαζόμαστε να εξάγουμε ελαιόλαδο και φέτα στην Ελλάδα. :inlove:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#862024 Να ζητήσω συγνώμη προκαταβολικά, μιας και το μέσο δεν είναι εγκεκριμένο, αλλά θα ζητήσω να σταθούμε στα πινακάκια από την Eurostat.

Ελλάδα, το μόνο κράτος στην Ε.Ε. του οποίου το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές το 2023 ήταν χαμηλότερο του 2009!

Εικόνα

:inlove: :inlove: :inlove:

Βάστα γερά κτλ! :inlove: :inlove:

Όλα σωστά, ΤΙΝΑ! :inlove: :inlove:
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#862737 Reuters: Ολική επαναφορά φέτος για την Ελλάδα – Οι επόμενες προκλήσεις


Σε ένα σημαντικό ορόσημο θα φτάσει η ελληνική οικονομία φέτος, καθώς σύμφωνα με το Reuters το 2024 θα είναι η χρονιά που θα καλύψει το χαμένο έδαφος της κρίσης, επιστρέφοντας στα επίπεδα όπου βρισκόταν το 2009.

Η ανάκαμψη αυτή θα επιτευχθεί καθώς η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν 3% φέτος, ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπου αναμένονται ρυθμοί μόλις 0,8%.

Reuters: Ολική επαναφορά φέτος για την Ελλάδα – Οι επόμενες προκλήσεις-1
Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί κατακόρυφα, πέφτοντας σε επίπεδα χαμηλότερα του ιταλικού, ενώ οι τράπεζες που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης αναμένεται να περάσουν πλήρως σε ιδιωτικά χέρια για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, σε μια εξέλιξη την οποία κάποιοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Ελλάδας βλέπουν ως μια ένδειξη κανονικότητας.

«Αυτό είναι ένα ορόσημο», λέει στο Reuters, αναφερόμενος στην επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια, o Wim-Hein Pals, διαχειριστής της Robeco, η οποία πρόσφατα αγόρασε ελληνικές μετοχές. «Η ελληνική οικονομία είναι σε καλή κατάσταση ώστε να ωφεληθεί από την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον».

Μάλιστα, όπως σημειώνει το Reuters, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας –εκείνης που κινδύνευσε να καταστρέψει ολόκληρη την Ευρωζώνη– είναι ότι τώρα την κρατά πίσω η στασιμότητα των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης. Το πρακτορείο θυμίζει ότι ήταν αυτές οι χώρες που επέβαλαν αυστηρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Παρότι η χώρα έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, όπως φάνηκε και από την πώληση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, εντούτοις υπάρχουν ακόμα προκλήσεις.

Reuters: Ολική επαναφορά φέτος για την Ελλάδα – Οι επόμενες προκλήσεις-2
Η μείωση των γεννήσεων και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού απειλούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, ενώ φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή πιέζουν τα δημόσια οικονομικά.

Επιπλέον, πολλοί Ελληνες λένε ότι δεν βλέπουν τα οφέλη της ανάκαμψης. Η ανεργία διαμορφώνεται πάνω από το 10% και είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ε.Ε. μετά την Ισπανία, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Ο μέσος μηνιαίος μισθός των 1.175 ευρώ είναι 20% χαμηλότερος από ό,τι πριν από 15 χρόνια.

Reuters: Ολική επαναφορά φέτος για την Ελλάδα – Οι επόμενες προκλήσεις-3
Την ίδια στιγμή, για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, θα πρέπει η ελληνική οικονομία να διαφοροποιηθεί και πέραν του τουρισμού, του real estate και των υπηρεσιών.

Τουλάχιστον οι μισές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε 7,5 δισ. ευρώ το 2022, προέρχονται από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που αντιμετωπίζουν ασθενή ανάπτυξη. Οι ελληνικές εξαγωγές, όπως γεωργικά αγαθά, καύσιμα και φαρμακευτικά προϊόντα –τα δύο τρίτα των οποίων κατευθύνονται στην Ε.Ε.– μειώθηκαν σχεδόν κατά 9% πέρυσι. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 2% το 2023, εν μέρει ως αποτέλεσμα της χαμηλής ανάπτυξης στις γειτονικές χώρες.

Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπτύξει τομείς όπου οι επενδύσεις είναι περισσότερες μακροπρόθεσμα, «όπως τα έργα υποδομών και η μεταποίηση», λέει στο Reuters ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ.

Οπως τονίζει το πρακτορείο, η ηρεμία έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς στο Σύνταγμα, όπου πριν από 10 χρόνια διαδηλωτές πετούσαν μολότοφ στην Αστυνομία, σήμερα βλέπει κανείς τουρίστες να κάθονται κάτω από τις νεραντζιές. Οι επισκέψεις στην Ακρόπολη έφτασαν το 2023 στα 3,8 εκατ., σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τα νούμερα της εποχής της κρίσης.

Ομως για πολλούς Ελληνες, η οικονομική ανάκαμψη δεν έφερε καλύτερα επίπεδα ζωής. Ο Περικλής Φρυγάνας πήρε τραπεζικό δάνειο το 2009, για να επεκτείνει το συνεργείο του. Ομως η κρίση μείωσε τον τζίρο του κατά 90% τα επόμενα έξι χρόνια και το συνεργείο έκλεισε το 2020, με αποτέλεσμα εκείνος να χάσει το διαμέρισμα στο οποίο έμενε με την άνεργη σύζυγό του και τους τρεις γιους του. «Η κρίση κατέστρεψε πολύ κόσμο και εγώ ήμουν ένας από αυτούς. Τα πράγματα βελτιώνονται μόνο για τους πλουσίους», λέει.

Πηγή: Moneyreview.gr


https://www.kathimerini.gr/economy/loca ... rokliseis/
Άβαταρ μέλους
By GTS
#862742 Δεν ξέρω αν έχεις καταλάβει ότι μετά το 2020 έχουμε 30% αύξηση στο χρήμα που έχει κυκλοφορήσει; Εν αποπληθωρισεις τα νούμερα αυτά χαλια πάει συνολικά ο κόσμος φτωχοποιείται.


< >
Άβαταρ μέλους
By markvag
#862868 Μα, μόνο αν "ξεχάσουμε" τον πληθωρισμό το ΑΕΠ έχει φτάσει τα επίπεδα του 2009...


Δυστυχώς βέβαια, η τσέπη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων δεν το ξεχνάει.