Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#829384 Αν κάποιος θέλει να δουλεύει όλη μέρα μπορεί να το κάνει κάνοντας έναρξη με όλα τα κόστη που αυτό συνεπάγεται.

Για το μισθωτό δεν υπήρχε αυτή η επιλογή και δε βρίσκω το λόγο να μην υπάρχει εφόσον το θέλει ο ίδιος

Βέβαια στην πράξη μπορεί να σε περιορίζει κάποια σύμβαση που να σου απαγορεύει να δουλέψεις στο ίδιο αντικείμενο σε άλλο εργοδότη γενικά.

Αυτό με το δοκιμαστικό εξάμηνο μου φαίνεται ασυναρτησία εφόσον αποζημίωση δικαιούται κάποιος στο 12μηνο.

Πολύ θα ήθελα να δω τι λέει πάντως αυτή η ευρωπαϊκή οδηγία που επικαλείται ο τύπος, γιατί το βρίσκω λίγο δύσκολο να λέει η εε να δουλεύει κανείς πάνω από το 40ωρο (ή 48ωρο αν είναι εξαήμερος με υπεργασια που δεν έχει περιορισμό).

Αλλά ένα δωδεκαωρακι θα μπορούσες να το κάνεις νόμιμα εφόσον το πληρώνεσαι :hmmm: στην πράξη δηλαδή δε νομίζω ότι όποιος βγάζει σοβαρά λεφτά το κάνει δουλεύοντας 8ωρα σε όλη του τη καριέρα
Άβαταρ μέλους
By Serf
#829385 Όσοι βγάζουν σοβαρά λεφτά σε ένα ΠΟΛΥ μεγάλο ποσοστό είτε δεν είναι μισθωτοί είτε είναι μισθωτοί που κατέχουν θέση εποπτείας / διευθύνσεως/ εμπιστοσύνης, οπότε εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν τα χρονικά όρια εργασίας, τις διατάξεις περί 8ώρου (εδάφιο α' της παρ. 1 του άρθρου 2 Ν.2269/1920), την εβδομαδιαία ανάπαυση και την αποζημίωση ή την προσαύξηση για υπερεργασία και υπερωριακή εργασία ή εργασία κατά τις Κυριακές και εξαιρετέες εορτές ή κατά τη νύκτα ή εκτός έδρας, οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με την εξέχουσα θέση τους και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβαν με τη σύμβαση εργασίας τους.

https://www.taxheaven.gr/news/57793/die ... ka-stelexh

Μην μπλέκουμε τα στελέχη επιχειρήσεων με τους απλούς υπαλλήλους.
Άβαταρ μέλους
By HighFidelity
#829387 Ο νόμος πρέπει να προφυλάσσει τον απλό υπάλληλο από εκβιασμούς του εργοδότη.
Την φάση με τον σερβιτόρο στην Ρόδο που σέρβιρε μέσα στο νερό την θυμάστε;
Ε, ακριβώς γι αυτό το λόγο δεν πρέπει σε υπαλληλική σχέση να γίνονται τέτοια.
Άβαταρ μέλους
By bill33
#829388 Aλλού ψάχνονται για εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών με τις ίδιες συνολικά ώρες
https://www.euronews.com/next/2023/06/2 ... ing-so-far
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#829394
bill33 έγραψε:Aλλού ψάχνονται για εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών με τις ίδιες συνολικά ώρες
https://www.euronews.com/next/2023/06/2 ... ing-so-far


Κομμουνισταί...
Άβαταρ μέλους
By markvag
#829490
g8777 έγραψε:Θα σας πω την αποψη μου για τα αεργα κοπροσκυλα που θα σκεφτουν"να μια αποτελεσματικη εργασιακη πολιτικη που δεν με κανει να αναρωτιεμαι" αν μου δωσετε 4 € (ο καθενας).. :s_yes


Καλύπτω εγώ για το μισό φόρουμ, το υπόλοιπο μισό ο Σάξωνας, συνεννοηθήκαμε.


Χρήστος Λάππας έγραψε:Τι γίνεται στην υπόλοιπη ΕΕ; Έχει δικαίωμα κάποιος να δουλεύει όσο το επιθυμεί / χρειάζεται; Γιατί στο λινκ που μπήκε παραπάνω ο Γεωργιάδης λέει ότι έγινε εναρμόνιση με την ΕΕ στο θέμα.


Ο Γεωργιάδης για ΑΛΛΗ ΜΙΑ φορά λέει ασύστολα ψέμματα κι εσύ τον υποστηρίζεις. Παρατέθηκε νομοθεσία, αλλά εσύ μένεις σε μία δήλωση ενός αποδεδειγμένα κατά συρροή ψεύτη πωλητή νανογιλέκων, αγνοώντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που μπήκαν.

Εάν ενδιαφέρεσαι, μπορείς να δοκιμάσεις να εργαστείς 16 ώρες / μέρα για κανένα εξάμηνο και να το κουβεντιάσουμε μετά.


Και για να βοηθήσω την συζήτηση: Οι εργοδότες δεν βρίσκουν κόσμο, "ξαφνικά" ο μπουμπούκος θυμάται ότι πρέπει να "έχεις το δικαίωμα, αν θέλεις" να δουλεύεις 16 ώρες σε 2 εργοδότες. (γιατί δεν το θυμήθηκε πριν 2 μήνες, ΠΡΙΝ τις εκλογές για να τον κρίνει το εκλογικό σώμα και γι' αυτό;; :hmmm: άραγε;) Που προφανώς ΚΑΝΕΝΑΣ ή σχεδόν δεν το θέλει αν παίρνει έναν αξιοπρεπή μισθό (που οι μισθοί είναι της πλάκας). Τον ρωτάνε και απαντάει ότι μιλάει για 16ωρο και πως υπάρχει σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία, τελικά μαθαίνει ότι η οδηγία λέει ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο και τα μαζεύει...

Κουβέντα για το πραγματικό πρόβλημα, που είναι το αστείο ύψος των μισθών σε σύγκριση με το κόστος ζωής, που είναι και ο λόγος που πολλοί κάνουν και δεύτερη δουλειά...Σαρανταενατακατο. :inlove:
Άβαταρ μέλους
By NickTG
#829506
markvag έγραψε:
Εάν ενδιαφέρεσαι, μπορείς να δοκιμάσεις να εργαστείς 16 ώρες / μέρα για κανένα εξάμηνο και να το κουβεντιάσουμε μετά.


:s_rofl :s_rofl :s_rofl
Άβαταρ μέλους
By HighFidelity
#829577 Αν μη τι άλλο, αν χρειάζεται κάτι άλλο η χώρα, είναι περισσότερη ευελιξία στα εργασιακά... :s_shout
Εργασιακό: Έρχονται οι συμβάσεις κατά παραγγελία
Τι αλλάζει στο θεσμικό πλαίσιο των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με τα σχέδιο νόμου του υπ. Εργασίας. Τι είναι οι «συμβάσεις μηδενικών ωρών» και οι «συμβάσεις κατά παραγγελία».

https://www.euro2day.gr/news/economy/ar ... ia---.html
Ευέλικτες μορφές εργασίας, που σήμερα υπάρχουν στην… σκιά της νομιμότητας, όπως οι συμβάσεις κατά παραγγελία, ακόμη και μηδενικών ωρών, θεσμοθετούνται επίσημα και στη χώρα μας, με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να δοθεί εκτός απροόπτου σήμερα, σε δημόσια διαβούλευση.

Στόχος της πρώτης αυτής νομοθετικής παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας, είναι να καθιερωθεί ένα συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο, επί τη βάση της Κοινοτικής Οδηγίας 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, που οφείλει να κυρώσει η χώρα μας, καθώς κινδυνεύει με πρόστιμο. Στο πλαίσιο αυτό, θεσμοθετούνται μορφές εργασίας που ισχύουν εδώ και χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο, με στόχο να βγουν από την περιοχή της «μαύρης» εργασίας, όπου εφαρμόζονται χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία προστασία.

Στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να πάρει το δρόμο προς την Βουλή από Σεπτέμβριο, θα περιλαμβάνει και άλλες, συμπληρωματικές διατάξεις, με αιχμή τη μείωση της γραφειοκρατίας σε επιχειρήσεις που θα εφαρμόζουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Υπάρχουν όμως και διατάξεις, όπως αυτή που θεσμοθετηθεί ως ποινικό αδίκημα την κατάληψη εισόδων σε χώρους εργασίας, κατά την διάρκεια απεργίας και την παρεμπόδιση εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν αυτής. Στην πράξη, με την προωθούμενη νομοθετική διάταξη συμπληρώνεται ο εργασιακός νόμος Χατζηδάκη και πλέον, εκτός από αστικές ευθύνες, οι συνδικαλιστές θα έχουν και ποινικές ευθύνες.

Πρόκειται για διατάξεις που αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικάτων αλλά και την αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά, στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους εντός του Σεπτεμβρίου, ρυθμίζεται για πρώτη φορά και στην Ελλάδα το ζήτημα ειδικών, ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως των «συμβάσεων μηδενικών ορών απασχόλησης » (zero hours contract) καθώς και της κατά παραγγελία απασχόλησης (on demand). Πρόκειται για ένα μοντέλο απασχόλησης, που ο εργοδότης μπορεί να καλεί τον απασχολούμενο όποτε τον χρειάζεται και να τον πληρώνει ανάλογα με την ώρα που έχει εργαστεί. Τέτοιες μορφές απασχόλησης είναι πολύ συχνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στην χώρα μας. Πλέον, το υπουργείο Εργασίας προωθεί την θεσμοθέτησή τους, κυρώνοντας βέβαια και την Οδηγία ώστε να οριστεί παράλληλα ένα προστατευτικό πλαίσιο, με στόχο να απαγορεύεται η κατάχρηση των ειδικών αυτών μορφών απασχόλησης.

Το γεγονός βέβαια ότι, στις ευέλικτες αυτές μορφές απασχόλησης υπάρχουν πολλά θολά σημεία, με αιχμή τα δικαιώματα των εργαζομένων, το ύψος των αμοιβών ώστε αυτό να μην είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό αλλά και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κάτι που γνωρίζουν καλά στην «οδό Σταδίου».

Τα πλέον «καίρια» άρθρα είναι αυτά που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας της παράλληλης απασχόλησης σε συνδυασμό με την ελάχιστη προβλεψιμότητα στην αγορά εργασίας.

Αναλυτικά, η διατάξεις ορίζουν τα εξής:

1. Δεν επιτρέπεται να συνάπτονται συμφωνίες ή να τίθενται ρήτρες με τις οποίες ο εργαζόμενος απαγορεύεται να παρέχει εργασία σε άλλους εργοδότες εκτός του συμφωνημένου ωραρίου. Στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι θα πρέπει να τηρούνται οι διατάξεις για τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης ανά ημέρα, που απαγορεύει την απασχόληση κατά δύο 8ωρα ημερησίως. Άλλωστε, η διάταξη αφορά κατά κύριο λόγο εργαζόμενους με μερική απασχόληση, πχ σε πλατφόρμες, και ορίζει ότι απαγορεύεται η εργασία σε άλλον εργοδότη, μόνο εάν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, όπως η υγεία και η ασφάλεια, η εργασία σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, η εξασφάλιση του επιχειρηματικού απορρήτου, η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων. Όπως επεσήμανε άλλωστε το Euro2day.gr, η διάταξη απελευθερώνει την δυνατότητα απασχόλησης πέραν του νόμιμου ωραρίου σε έναν εργοδότη και την δυνατότητα μερικής απασχόλησης σε δεύτερο εργοδότη, χωρίς συνολικά η εργασία να εκτείνεται πέραν των 13 ωρών.

Όσο για τις νέες ευέλικτες συμβάσεις, η σχετική διάταξη ξεκαθαρίζει ότι όταν το πρόγραμμα οργάνωσης του χρόνου εργασίας του εργαζομένου είναι εξ ολοκλήρου ή ως επί το πλείστον μη προβλέψιμο, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να απασχοληθεί από τον εργοδότη, μόνο όταν πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:

α) η εργασία παρέχεται εντός προκαθορισμένων ωρών και ημερών αναφοράς, οι οποίες πρέπει να γνωστοποιούνται υποχρεωτικά στον εργαζόμενο

β) ο εργαζόμενος έχει ειδοποιηθεί εγγράφως από τον εργοδότη του (γραπτό μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου – sms , μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.α.) για την ανάληψη εργασίας, σε εύλογο χρόνο που δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 24 ωρών, πριν την πραγματοποίησή της. Προβλέπεται βέβαια και η δυνατότητα περιπτώσεων που δικαιολογούν αντικειμενικά μικρότερο χρόνο προειδοποίησης, όμως κι αυτός πρέπει να γνωστοποιείται εξ αρχής στον εργαζόμενο.Εάν τα παραπάνω δεν ισχύουν, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την ανάληψη της εργασίας, χωρίς οποιαδήποτε δυσμενή διάκριση σε βάρος του από τον εργοδότη. Επίσης, εάν η ανάληψη εργασίας ακυρωθεί από τον εργοδότη μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο της εργασίας που ακυρώθηκε.

Συμπληρωματικά μέτρα για «συμβάσεις κατά παραγγελία»
Σε περίπτωση σύναψης σύμβασης κατά παραγγελία, τα μέρη υποχρεούνται να συμφωνούν έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους προστατευτικούς όρους:

α) περιορισμούς στη χρήση και τη διάρκεια των κατά παραγγελία ή παρόμοιων συμβάσεων εργασίας

β) μαχητό τεκμήριο για την ύπαρξη σύμβασης εργασίας με ελάχιστο ποσό αμειβόμενων ωρών εργασίας βάσει του μέσου όρου των ωρών εργασίας που παρασχέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δεδομένης περιόδου

γ) άλλα ισοδύναμα μέτρα που εξασφαλίζουν αποτελεσματική πρόληψη των καταχρηστικών πρακτικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, «η Ελλάδα άργησε πολύ να κυρώσει την κοινοτική οδηγία, απειλούμαστε με πρόστιμο και δεν πρέπει να φοβόμαστε μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να πέσει η ανεργία». Σημειώνει δε, ότι «οι διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους μηδενικού ωραρίου θα βοηθήσουν τελικά και τους ίδιους να ρυθμίσουν τον χρόνο τους αλλά και τις επιχειρήσεις να έχουν ευέλικτες μορφές εργασίας».
:s_sarcastic :s_crazy
Και ποινικές ευθύνες συνδικαλιστών
Στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου θα υπάρχει επίσης, διάταξη με την οποία θα συμπληρώνεται το άρθρο 93 του Ν.4808/2021 (Νόμος Χατζηδάκη) ώστε εκτός από τις αστικές να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες στην παρεμπόδιση της εργασίας, κατά την διάρκεια απεργίας.

Έτσι, θα ορίζεται ρητά πως όποιος εμποδίζει την ελεύθερη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή την παροχή της εργασίας από εργαζομένους που επιθυμούν να εργαστούν ή ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία σε βάρος τους ή συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους, ιδίως κατά τη διάρκεια απεργίας, θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.

Σε περίπτωση υποτροπής τα όρια διπλασιάζονται. «Είναι ιερό και σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία, αλλά είναι εξίσου σεβαστό και ιερό το δικαίωμα στην εργασία. Θέλουμε να είναι σαφές ότι μπορούν οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας αυτά που νομίζουν, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς να εμποδίζεται η λειτουργία μιας επιχείρησης και κυρίως χωρίς να εμποδίζεται το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν θέλουν να απεργήσουν, να δουλέψουν κανονικά» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ο επαγγελματίας ψεύτης Άδωνις Γεωργιάδης, σε άλλη μία αποστολή ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και εξυπηρετώντας μόνον τους εργοδότες. Ουδεμία έκπληξη.
Όπως σωστά έχουν πει σοφότεροι εμού, ο λαός αυτό επέλεξε. :s_howdy
Άβαταρ μέλους
By markvag
#829634 Εντάξει, ο νόμος αυτός είναι ότι χειρότερο έχω δει στα εργασιακά, θα την φάμε όλοι πολύ καλά, ελπίζω στο σαρανταενατακατο όταν θα γ@μιέται για ψίχουλα να κουνηθεί λίγο ότι υπάρχει μέσα στο κεφάλι (δεν το νομίζω βέβαια)...

HighFidelity έγραψε:
Εάν τα παραπάνω δεν ισχύουν, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την ανάληψη της εργασίας, χωρίς οποιαδήποτε δυσμενή διάκριση σε βάρος του από τον εργοδότη.


Εντάξει, είναι γνωστό πως τέτοια ούτως ή άλλως δεν συμβαίνουν στο μπανανιστάν... :s_crazy :s_crazy Και αφού το λέει και ο νόμος, στάνταρ δεν θα γίνει τίποτα... :s_crazy

Αλήθεια, ο ίδιος νόμος λέει πως δεν μπορείς να έχεις πάνω από 1 τέτοιο εργοδότη, πώς ακριβώς εξασφαλίζεται η ευελιξία του εργαζόμενου;;; Όπως βεβαίωνε μέχρι χθες ο αρχιψεύταρος αδιευκρίνηστος μπουμπούκος;;

Σε πολύ απλά λόγια:

Ένας εργοδότης μπορεί να έχει τους εργαζόμενους, χωρίς αυτοί να μπορούν να πάνε αλλού, και να τους απασχολεί όποτε γουστάρει, χωρίς να τους πληρώνει. Μέχρι σήμερα ήταν ευθύνη του εργοδότη να παρέχει δουλειά στον εργαζόμενο, πλέον είναι ανάποδα, μόνο που ο εργαζόμενος δεν έχει την δύναμη να κάνει τον εργοδότη να του παρέχει δουλειά (για να αμοιφθεί). :s_crazy


HighFidelity έγραψε:Ο επαγγελματίας ψεύτης Άδωνις Γεωργιάδης, σε άλλη μία αποστολή ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και εξυπηρετώντας μόνον τους εργοδότες. Ουδεμία έκπληξη.


Περίμενε, έρχονται και άλλες "εκπλήξεις"...

HighFidelity έγραψε:Όπως σωστά έχουν πει σοφότεροι εμού, ο λαός αυτό επέλεξε. :s_howdy


Ακριβώς. Σαρανταενατακατο!
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#835576 Τριετίες: Η επαναφορά δεν φέρνει άμεσα αυξήσεις στους μισθούς [παραδείγματα]

«Πάγωσαν τα χαμόγελα» μετά την εξειδίκευση του μέτρου – Από το μηδέν θα χτίσουν την προϋπηρεσία οι εργαζόμενοι μετά το 2012

https://www.in.gr/2023/09/18/economy/tr ... adeigmata/
Άβαταρ μέλους
By HighFidelity
#835577 Ε καλά, περιμένατε κάτι διαφορετικό; Σιγά μην έδινε αναδρομικά τις τριετίες και να πάει κόντρα σε αυτούς που τον στηρίζουν.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#835642 Μερικοί χειροκροτητές κάτι τέτοιο περίμεναν, ενώ τα μέσα τεχνηέντως αυτό είχαν αφήσει να εννοηθεί προ εκλογών... :lol:
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#835690 Ρε σεις ειλικρινά πιστεύετε ότι ο πολύς κόσμος θα καταλάβει την κομπίνα;

Να παίξουν οι τίτλοι σε κάναν Αυτιά και να ηχήσουν ωραία στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ και πάμε παρακάτω
Άβαταρ μέλους
By Pans
#835703 Πέστα ρε συ
Εδώ ο κόσμος πίστεψε σε καταργήσεις ΕΝΦΙΑ και σκίσιμο μνημονίων :s_biggrin :s_biggrin :s_biggrin :s_biggrin :s_biggrin
Θα καταλάβει αυτά τώρα? :s_sorry :s_sorry :s_sorry :s_sorry
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#835709
πες τα :iconcool: