Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#810165 Μην ξεχνάτε, οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες είπε ο πθ μας.
Κ. Μητσοτάκης: Οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές- Προστατευμένες οι καταθέσεις
https://www.naftemporiki.gr/politics/14 ... pendyseon/
«Μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική καταιγίδα, που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες», είπε.


Σημειώστε επίσης πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, όπως το τονίζει με κάθε ευκαιρία ο πθ μας, άρα δεν μπορεί να κάνει κάτι, ελεύθερη αγορά έχουμε. :whistlink:
«Αυτό επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αλλά μας κάνει και πιο αισιόδοξους ότι οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμη μπροστά μας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά από μεγάλες οικονομικές προκλήσεις: η εισαγόμενη ακρίβεια αλλά και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Βέβαια, όλα αυτά ξέρουμε πως είναι επικοινωνία και όχι πραγματικότητα, και ας ελπίσουμε η πραγματικότητα να μην μας επιφυλλάσσει τα χειρότερα.
:lipsealed:
Έως το Χρηματιστήριο Αθηνών φτάνει το τραπεζικό sell-off της Ευρώπης
https://www.capital.gr/agores/3706112/e ... is-europis
Η τραπεζική κρίση που άρχισε από τις ΗΠΑ και επεκτάθηκε στην Ελβετία μάλλον περνά σήμερα και στη Γερμανία, με την Deutsche Bank να δέχεται τεράστια κύματα πωλήσεων σε όλους τους τίτλους της, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες εάν το μέχρι τώρα "σύμβολο εξυγίανσης" αντιμετωπίζει πιο δομικά προβλήματα.

Και όταν η μετοχή χάνει πάνω από 14%, με τις γαλλικές ομολόγους να κλυδωνίζονται επίσης, δηλαδή οι κλάδοι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, τότε οι αντοχές του ελληνικού κλάδου "πέφτουν".

Η προσγείωση της αγοράς κάτω από τις 1.030 μονάδες ήταν θέμα χρόνου όταν οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου ξεπερνούν το 5%.
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#810175
Anonymous Founder έγραψε:Βέβαια, όλα αυτά ξέρουμε πως είναι επικοινωνία και όχι πραγματικότητα, και ας ελπίσουμε η πραγματικότητα να μην μας επιφυλλάσσει τα χειρότερα.


https://youtu.be/-6te__snw7g?t=17

:lol:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#810192
Anonymous Founder έγραψε:Μην ξεχνάτε, οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες είπε ο πθ μας.
Κ. Μητσοτάκης: Οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές- Προστατευμένες οι καταθέσεις
https://www.naftemporiki.gr/politics/14 ... pendyseon/
«Μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική καταιγίδα, που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες», είπε.



Γνωρίζοντας την αξιοπιστία του πρωθυπουργού και του ελ τραπεζικού συστήματος, είναι λογικό οι αντιδράσεις στο ΧΑΑ να είναι κάπως έτσι:

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By g8777
#810585 https://www.tradingview.com/symbols/OTC-SIVBQ/


"Αγοράζουμε εξυπνα, τωρα που ειναι τζαμπα" μας ελεγε ο Γκαρλαντ.


Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#811266 Επειδή κάποιοι συνεχίζουν το παραμύθι, ας θυμηθούμε λίγο τι είναι ο πληθωρισμός και τι συμβαίνει με δαύτον...

To επικίνδυνο «δώρο» του πληθωρισμού
Ουδείς το φωνάζει, αλλά ο πληθωρισμός αποτελεί ιδανική ίσως λύση για τη μείωση του πραγματικού χρέους, μιας σειράς δυτικών κρατών που βρίσκονται να έχουν απειλητικά υψηλά επίπεδα οφειλών σε σχέση με το ΑΕΠ τους.

Συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα. Ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενου τζίρου στην αγορά (λόγω της αύξησης των τιμών, συχνά και του περιθωρίου επιχειρηματικού κέρδους) εκτοξεύει τα έσοδα από τον ΦΠΑ, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις εισπράξεις από φόρους εισοδήματος, αφού οι κλίμακες φορολόγησης δεν έχουν αλλάξει. Τα έσοδα του Δημοσίου μεγεθύνονται, οδηγώντας πιθανώς σε αυξημένα πλεονάσματα, ενώ ταυτόχρονα γίνεται λιγότερο δυσμενής η σχέση μεταξύ του ονομαστικού χρέους και του ονομαστικού ΑΕΠ
.

Αλλά δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Περίπου το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπήρξε μάλιστα πολύ πρόσφατα σχετική έρευνα από τον Εuropean Stability Μechanism, τον γνωστό ESM, η οποία μεταξύ άλλων καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

«Ο πληθωρισμός μπορεί να βοηθήσει τις χώρες που θέλουν να μειώσουν το χρέος, όχι μόνο μειώνοντας τους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ, αλλά και κινητοποιώντας πρόσθετα φορολογικά έσοδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του περασμένου έτους. Το πόσο διαρκές θα είναι αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη διαρκή αύξηση του επιπέδου των τιμών. Απαιτείται περαιτέρω εργασία για την αξιολόγηση της σημασίας πρόσθετων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα, όπως ο αντίκτυπος στη σύνθεση των εσόδων, τις φορολογικές δομές και τις καταναλωτικές συνήθειες».

Δεν πρόκειται βεβαίως για κάποια συνταρακτική ανακάλυψη. Από τη στήλη αυτή, τρία χρόνια πριν, σε σημείωμα με τίτλο «Χρήματα από τον ουρανό: Ο ιός θα σπάσει όλα τα ταμπού», επισημαίναμε όχι μόνο ότι θα δοθεί παγκοσμίως πακτωλός χρημάτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και τι θα συμβεί μετά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Ο φόβος του υπερπληθωρισμού είναι αυτή τη στιγμή δευτερεύον θέμα, μπροστά στις επιπτώσεις της Covid-19. Και δεν αποκλείεται ο "επάρατος" πληθωρισμός να εξελιχθεί σε "εργαλείο" για την αντιμετώπιση των διογκωμένων χρεών».


Πράγματι ο πληθωρισμός επανήλθε μετά από πολλές δεκαετίες, υποβοηθούμενος και από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Και όντως, έχει εξελιχθεί σε «ευλογία» για τις χώρες με σημαντικό χρέος, ιδίως στην περίπτωση της Ελλάδας, που απολαμβάνει σταθερών μακροχρόνιων επιτοκίων με μικρές ανάγκες άμεσης αναχρηματοδότησης.

Δεν λείπουν επίσης όσοι ήδη αναφέρουν ότι αυτή η ευεργετική επίδραση προσφέρει στις χώρες της Δύσης δημοσιονομικό χώρο που πολλές δεν είχαν, προκειμένου να αυξήσουν τις δαπάνες τους στον τομέα της άμυνας (που για τις περισσότερες χώρες πέρασε στο προσκήνιο μετά την Ουκρανία), σε δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής, στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας κ.λπ.

Σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική
Το «δώρο» αυτό όμως δεν προκύπτει χωρίς κινδύνους. Το αντίθετο. Τον ένα κίνδυνο τον βλέπουμε ήδη στις αγορές, με επίκεντρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η απότομη αλλαγή από ένα μακροχρόνιο καθεστώς χαμηλών επιτοκίων επηρεάζει εγκαθιδρυμένες ισορροπίες και πρακτικές, απειλώντας με αναταραχή όχι μόνο τον τραπεζικό τομέα αλλά και ευρύτερα τον χρηματοοικονομικό, ακόμη και το Real Estate, ενώ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τις οικονομίες συνολικά, μέσα από την πιστωτική στένωση (credit crunch) που μπορεί να οδηγήσει σε απότομη προσγείωση των οικονομιών στην ύφεση.

Δεν είναι τυχαία η διαπίστωση ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες αντιμετωπίζουν ένα «τρίλλημα», όπως το χαρακτήρισε πρόσφατα ο Nouriel Roubini. Πώς να επιφέρουν σταθερότητα στις τιμές, διατηρώντας την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και προστατεύοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Κατά την άποψη του ιδίου, γνωστού βεβαίως και με το παρατσούκλι «Dr. Doom» για τις ενίοτε κινδυνολογικές προβλέψεις του, μαζί και τα τρία δεν γίνονται, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε ένα οικονομικό και χρηματοοικονομικό κραχ!

Υπάρχει όμως και μια άλλη επικίνδυνη διάσταση. Η κοινωνικοπολιτική, η οποία έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατή και στην Ελλάδα, περισσότερο όμως σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο πληθωρισμός επηρεάζει δυσανάλογα την αγοραστική δύναμη των πιο ευαίσθητων οικονομικά τάξεων και, όταν η πίεση είναι μεγάλη, ακόμη και τη μεσαία τάξη. Ιδίως όταν η διατήρηση των φορολογικών συντελεστών στα ίδια επίπεδα εξανεμίζει και μέρος της, πληθωριστικής έστω, αύξησης εισοδημάτων. Οι επιδοματικές πολιτικές, όπως αυτές που κατά κόρον ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να «γλυκαίνουν» το… χάπι, δεν αποτελούν όμως αντίδοτο στην απώλεια εισοδήματος.

Ιδίως αν, όπως φαίνεται να συμβαίνει διεθνώς, αναμφίβολα και σε αρκετούς τομείς στην Ελλάδα, πέρα από την πληθωριστική πίεση, οι τιμές ανεβαίνουν και μέσα από την αύξηση των περιθωρίων κέρδους, οδηγώντας σε υψηλότερα κέρδη, χωρίς να υπάρχει συστηματική αναδιανομή προς τα πιο αδύναμα στρώματα.

Ίσως οι κυβερνήσεις γενικώς -και η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές- να πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την προειδοποίηση του αρθρογράφου Adam Tooze στους Financial Times:

«Πρέπει επίσης να παρέχουμε ανακούφιση σε εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που είναι λιγότερο καλά εξοπλισμένο για να χειριστεί αυτούς τους οικονομικά ταραγμένους καιρούς. Όσοι βρίσκονται στο κάτω μισό της κατανομής εισοδήματος και πλούτου είναι απλοί παρατηρητές σε αυτό τον μεγάλο ανασχηματισμό. Διατηρούν λίγα, εάν έχουν, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και πληρώνουν σχετικά μικρό φόρο. Έχουν ζήσει το δράμα της Covid και τα επακόλουθά του ως σοκ για τις θέσεις εργασίας και ως κρίση κόστους ζωής. Σε αντίθεση με τους κατόχους ομολόγων ή τους επενδυτές, τα συμφέροντά τους δεν εκπροσωπούνται από λομπίστες. Τα νοικοκυριά τους δεν είναι πολύ μεγάλα για να αποτύχουν.

Αλλά αν εκείνοι που διοικούν το σύστημα φαντάζονται ότι μπορούν να τους αγνοήσουν, ότι δεν είναι "συστημικά σημαντικοί", τότε δεν θα πρέπει να εκπλαγούν από τα κύματα απεργίας και τις λαϊκιστικές αντιδράσεις που θα επέλθουν».
Άβαταρ μέλους
By g8777
#811661 Eισαγωγή 168.000 εργαζομένων από τρίτες χώρες


Oι απλυτοι εχουν βαλει στοχο να σαλιωσουν τον πολιτισμο μας, δεν εξηγειται αλλιως.

Εξαρχεια, πορνεια, Ρουβικωνας, Πιςςπιριγκου.


22 Μαη ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ κυριοι, η Ελλαδα στα χερια των πατριωτων. :s_bye

Τ' Αγιου Παντελεημονος η χωρα περναει στο 3-0. :thumbsup:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#812178 Στο 4,6% επιβράδυνε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο αλλά με +14,3% στα τρόφιμα
https://www.capital.gr/oikonomia/370922 ... a-trofima/
Στο 4,6%, όσο περίπου και τον Νοέμβριο του 2021, υποχώρησε τον Μάρτιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή από το 6,1% τον Φεβρουάριο, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης να καταγράφουν μείωση 25,8% και 21,8% αντίστοιχα, συνοδευόμενες και από μία κάμψη στον ρυθμό αύξησης των τιμών κάποιων βασικών ειδών διατροφής.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το φυσικό αέριο καταγράφει για τον Μάρτιο αύξηση της τιμής του κατά 9,2%, το υγραέριο 16,4% και τα στερεά καύσιμα κατά 24%. Ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές απαλείφονται από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 25,8% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 21,8%, ενώ και τα παράγωγα πετρελαίου (βενζίνη, ντίζελ κίνησης λιπαντικά) καταγράφουν μείωση των τιμών τους κατά 7,2%.

Στο καλάθι των τροφίμων (στο 14,3% ετησίως) οι ανατιμήσεις συνεχίζονται σε κάποιες περιπτώσεις με ρυθμούς υπερτετραπλάσιους σε περιπτώσεις του μέσου πληθωρισμού, με τις αυξήσεις της κατηγορίας να συνιστούν το 2,5% από το 4,6% του πληθωρισμού για τον Μάρτιο.

Ωστόσο, για τον Μάρτιο καταγράφεται μια μικρή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών σε κάποια βασικά τρόφιμα, στα οποία καταγράφονταν οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις.

Ειδικότερα, οι τιμές στα γαλακτοκομικά και τα αυγά είχαν ετήσια αύξηση των τιμών τους κατά 23,1%, τα κρέατα 19,8%, τα έλαια και τα λίπη 17,5%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 15,6%, ο καφές το κακάο και το τσάι 14%, τα λοιπά τρόφιμα κατά 13,4% ενώ στις τιμές των αλκοολούχων ποτών και των εμφιαλωμένων νερών και των χυμών καταγράφονται αυξήσεις τιμών κατά 9,2% και στις τιμές των λαχανικών καταγράφεται αύξηση κατά 8,8%.


Πόσο πιο σαφές να γίνει; Πληθωρισμός ετήσιος πάνω από 20% σε σχεδόν όλα τα τρόφιμα μιας οικογένειας, στην ενέργεια αλλά και στα ρούχα και παπούτσια. Δηλαδή, εκεί που δεν υπάρχουν επιλογές, πληρώνουμε 20+% παραπάνω.
Γι'αυτό και η οικονομία πάει... τέλεια ( :s_wacko :lol: ), ο πληθωρισμός που πλήττει πρώτα και κύρια τους πιο αδύναμους, χρηματοδοτεί τις "παροχές" της κυβέρνησης.
Θυμίζω πως καμία μείωση έμμεσου φόρου δεν έχει γίνει, μόνον άμεσων. Και ποιος κερδίζει με μια τέτοια πολιτική; Τα πιο πλούσια νοικοκυριά προφανώς, που τα τρόφιμα είναι μικρό μέρος των εξόδων τους. Από την άλλη, όσοι είναι χαμηλά, δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα.
:s_shout

Αλλά μην ξεχνάμε πως ο πληθωρισμός είναι μόνον εισαγόμενος, άρα δεν φταίει ο πθ, ούτε γι'αυτό, αλίμονο. :s_crazy :s_wacko
Άβαταρ μέλους
By markvag
#812186 Συμφωνώ με τα παραπάνω, ιδίως με αυτό:

Anonymous Founder έγραψε:Θυμίζω πως καμία μείωση έμμεσου φόρου δεν έχει γίνει, μόνον άμεσων. Και ποιος κερδίζει με μια τέτοια πολιτική; Τα πιο πλούσια νοικοκυριά προφανώς, που τα τρόφιμα είναι μικρό μέρος των εξόδων τους. Από την άλλη, όσοι είναι χαμηλά, δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα.


Απλά θέλω να σημειώσω πως ο πληθωρισμός, που ξεκίνησε από την χονδρική και την ανεπαρκή διαθεσιμότητα, μάλλον φαίνεται να υποχωρεί στη χονδρική.

Προσωπικά βλέπω μία σταθεροποίηση σαν γενική εικόνα (υπάρχουν κάποια που συνεχίζουν να αυξάνονται, άλλα που μειώνονται, άλλα που μένουν σταθερά, αλλά η γενική εικόνα είναι πως υπάρχει μία τάση σταθεροποίησης), που φαντάζομαι σε λίγο καιρό θα περάσει και στη λιανική. Και αυτό αντικατοπτρίζεται και στους σχετικούς δείκτες, που είδα μία πτώση...

Οπότε προσωπικά είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι τουλάχιστον θα τελειώσει σχετικά σύντομα ο πληθωρισμός. ΔΕΝ θα πέσουν οι τιμές, αλλά τουλάχιστον θα σταματήσουν να αυξάνονται.
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#812204 Επειδή δεν έχω χρόνο, απαντώ μονολεκτικά.

Anonymous Founder έγραψε:Πόσο πιο σαφές να γίνει; Πληθωρισμός ετήσιος πάνω από 20% σε σχεδόν όλα τα τρόφιμα μιας οικογένειας, στην ενέργεια αλλά και στα ρούχα και παπούτσια. Δηλαδή, εκεί που δεν υπάρχουν επιλογές, πληρώνουμε 20+% παραπάνω.


προπαγάνδα

Anonymous Founder έγραψε:Γι'αυτό και η οικονομία πάει... τέλεια ( :s_wacko :lol: ), ο πληθωρισμός που πλήττει πρώτα και κύρια τους πιο αδύναμους, χρηματοδοτεί τις "παροχές" της κυβέρνησης.


fake news


Anonymous Founder έγραψε:Θυμίζω πως καμία μείωση έμμεσου φόρου δεν έχει γίνει, μόνον άμεσων. Και ποιος κερδίζει με μια τέτοια πολιτική; Τα πιο πλούσια νοικοκυριά προφανώς, που τα τρόφιμα είναι μικρό μέρος των εξόδων τους. Από την άλλη, όσοι είναι χαμηλά, δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα.


διχασμός

Anonymous Founder έγραψε:Αλλά μην ξεχνάμε πως ο πληθωρισμός είναι μόνον εισαγόμενος, άρα δεν φταίει ο πθ, ούτε γι'αυτό, αλίμονο. :s_crazy :s_wacko


αλητεία

:s_tongue

Το θέμα είναι ότι είστε μίζεροι.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#812209
saxon_747 έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Αλλά μην ξεχνάμε πως ο πληθωρισμός είναι μόνον εισαγόμενος, άρα δεν φταίει ο πθ, ούτε γι'αυτό, αλίμονο. :s_crazy :s_wacko


αλητεία

:s_tongue



αριστεια :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#812214
markvag έγραψε:Συμφωνώ με τα παραπάνω, ιδίως με αυτό:

Anonymous Founder έγραψε:Θυμίζω πως καμία μείωση έμμεσου φόρου δεν έχει γίνει, μόνον άμεσων. Και ποιος κερδίζει με μια τέτοια πολιτική; Τα πιο πλούσια νοικοκυριά προφανώς, που τα τρόφιμα είναι μικρό μέρος των εξόδων τους. Από την άλλη, όσοι είναι χαμηλά, δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα.


Απλά θέλω να σημειώσω πως ο πληθωρισμός, που ξεκίνησε από την χονδρική και την ανεπαρκή διαθεσιμότητα, μάλλον φαίνεται να υποχωρεί στη χονδρική.

Προσωπικά βλέπω μία σταθεροποίηση σαν γενική εικόνα (υπάρχουν κάποια που συνεχίζουν να αυξάνονται, άλλα που μειώνονται, άλλα που μένουν σταθερά, αλλά η γενική εικόνα είναι πως υπάρχει μία τάση σταθεροποίησης), που φαντάζομαι σε λίγο καιρό θα περάσει και στη λιανική. Και αυτό αντικατοπτρίζεται και στους σχετικούς δείκτες, που είδα μία πτώση...

Οπότε προσωπικά είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι τουλάχιστον θα τελειώσει σχετικά σύντομα ο πληθωρισμός. ΔΕΝ θα πέσουν οι τιμές, αλλά τουλάχιστον θα σταματήσουν να αυξάνονται.


εχουν πεσει σε ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ προιοντα,και οταν μιλαμε οτι εχουν πεσει να σου δωσω μερικα παραδειματα.
χαρτι οντουλε απο 0,75 προ κορωνα εφτασε στα 1,30 το κιλο.Τωρα επεσε στο 1,05.
καυστικη σοδα απο 1,60 εφτασε στο 2.95,και τωρα επεσε στο 2.68 το κιλο.
Σε τετοια ποσοστα εχουν πεσει και αλλα 8-10 προιοντα.
Ανεβηκαν δλδ 80% και επεσαν 20%=ξυσταρχιδιας.
Ολες οι αλλες χιλιαδες κωδικοι δεν εχουν πεσει στο ελαχιστο.

Μην τρεφεις ελπιδες Μαρκο,δεν θα πεσει τιποτα,και ξερεις γιατι δεν θα πεσει?
Διαβασε παρακατω το γιατι.

Έκρηξη κερδοφορίας και συνολικά ισχυρή εικόνα εμφανίζουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Την ίδια ώρα οι χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά θα επιτύχουν υψηλότερη κερδοφορία όχι μόνο σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή αλλά της 15ετίας, από το 2007, όταν τα κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 11,3 δισ. ευρώ.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ ... isma-rekor

Οπως βλεπεις,απαντες οι μεγαλοι τρεχουν με ρεκορ κερδων 15ΕΤΙΑΣ(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
Ο Ελληνας ζει με επιδοματα,και απαντες με ρεκορ κερδων.

Για να μην σας δουλευουν για πρωτες υλες που ακριβυναν,πολεμος και λοιπες σαχλες.
Αισχροκερδουν απαντες. :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#812304
dimviii έγραψε:Μην τρεφεις ελπιδες Μαρκο,δεν θα πεσει τιποτα,και ξερεις γιατι δεν θα πεσει?


Ποιός είπε να πέσουν οι τιμές;; :lol:


markvag έγραψε:Οπότε προσωπικά είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι τουλάχιστον θα τελειώσει σχετικά σύντομα ο πληθωρισμός. ΔΕΝ θα πέσουν οι τιμές, αλλά τουλάχιστον θα σταματήσουν να αυξάνονται.


:rtfm: :rtfm:

Δεν με διαβάζεις! :sorry: :sorry:

Πρέπει να βάλω μερικά 7άρια στο nick με φαίνεται... :shifty: :shifty:


Τέλος πάντων, αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι πως πληθωρισμός είναι οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών και όχι οι υψηλές τιμές. Μπορεί μια χαρά οι τιμές να σταθεροποιηθούν σε δυσθεώρητα επίπεδα (όπως και βλέπουμε να γίνεται), με τον πληθωρισμό να είναι 0, εάν παραμένουν σταθερές και δεν υπάρχουν αλλαγές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση,


dimviii έγραψε:Για να μην σας δουλευουν για πρωτες υλες που ακριβυναν,πολεμος και λοιπες σαχλες.
Αισχροκερδουν απαντες. :rtfm:


Κοίτα, υπάρχει υπαρκτό πρόβλημα, με αυξήσεις τιμών πρώτων υλών, αλλά και ελλείψεις και μειωμένη προσφορά σε πολλά υλικά. Αυτά όντως οδηγούν σε αυξήσεις τιμών. Αλλά ΠΡΟΦΑΝΩΣ και υπάρχει και σημαντική αισχροκέρδεια πλέον, καθώς πολλοί (διεθνώς) βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν τα σπασμένα πολλών χρόνων...
Άβαταρ μέλους
By GTS
#812306
Anonymous Founder έγραψε:Επειδή κάποιοι συνεχίζουν το παραμύθι, ας θυμηθούμε λίγο τι είναι ο πληθωρισμός και τι συμβαίνει με δαύτον...

To επικίνδυνο «δώρο» του πληθωρισμού
Ουδείς το φωνάζει, αλλά ο πληθωρισμός αποτελεί ιδανική ίσως λύση για τη μείωση του πραγματικού χρέους, μιας σειράς δυτικών κρατών που βρίσκονται να έχουν απειλητικά υψηλά επίπεδα οφειλών σε σχέση με το ΑΕΠ τους.

Συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα. Ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενου τζίρου στην αγορά (λόγω της αύξησης των τιμών, συχνά και του περιθωρίου επιχειρηματικού κέρδους) εκτοξεύει τα έσοδα από τον ΦΠΑ, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις εισπράξεις από φόρους εισοδήματος, αφού οι κλίμακες φορολόγησης δεν έχουν αλλάξει. Τα έσοδα του Δημοσίου μεγεθύνονται, οδηγώντας πιθανώς σε αυξημένα πλεονάσματα, ενώ ταυτόχρονα γίνεται λιγότερο δυσμενής η σχέση μεταξύ του ονομαστικού χρέους και του ονομαστικού ΑΕΠ
.

Αλλά δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Περίπου το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπήρξε μάλιστα πολύ πρόσφατα σχετική έρευνα από τον Εuropean Stability Μechanism, τον γνωστό ESM, η οποία μεταξύ άλλων καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

«Ο πληθωρισμός μπορεί να βοηθήσει τις χώρες που θέλουν να μειώσουν το χρέος, όχι μόνο μειώνοντας τους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ, αλλά και κινητοποιώντας πρόσθετα φορολογικά έσοδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του περασμένου έτους. Το πόσο διαρκές θα είναι αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη διαρκή αύξηση του επιπέδου των τιμών. Απαιτείται περαιτέρω εργασία για την αξιολόγηση της σημασίας πρόσθετων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα, όπως ο αντίκτυπος στη σύνθεση των εσόδων, τις φορολογικές δομές και τις καταναλωτικές συνήθειες».

Δεν πρόκειται βεβαίως για κάποια συνταρακτική ανακάλυψη. Από τη στήλη αυτή, τρία χρόνια πριν, σε σημείωμα με τίτλο «Χρήματα από τον ουρανό: Ο ιός θα σπάσει όλα τα ταμπού», επισημαίναμε όχι μόνο ότι θα δοθεί παγκοσμίως πακτωλός χρημάτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και τι θα συμβεί μετά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Ο φόβος του υπερπληθωρισμού είναι αυτή τη στιγμή δευτερεύον θέμα, μπροστά στις επιπτώσεις της Covid-19. Και δεν αποκλείεται ο "επάρατος" πληθωρισμός να εξελιχθεί σε "εργαλείο" για την αντιμετώπιση των διογκωμένων χρεών».


Πράγματι ο πληθωρισμός επανήλθε μετά από πολλές δεκαετίες, υποβοηθούμενος και από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Και όντως, έχει εξελιχθεί σε «ευλογία» για τις χώρες με σημαντικό χρέος, ιδίως στην περίπτωση της Ελλάδας, που απολαμβάνει σταθερών μακροχρόνιων επιτοκίων με μικρές ανάγκες άμεσης αναχρηματοδότησης.

Δεν λείπουν επίσης όσοι ήδη αναφέρουν ότι αυτή η ευεργετική επίδραση προσφέρει στις χώρες της Δύσης δημοσιονομικό χώρο που πολλές δεν είχαν, προκειμένου να αυξήσουν τις δαπάνες τους στον τομέα της άμυνας (που για τις περισσότερες χώρες πέρασε στο προσκήνιο μετά την Ουκρανία), σε δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής, στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας κ.λπ.

Σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική
Το «δώρο» αυτό όμως δεν προκύπτει χωρίς κινδύνους. Το αντίθετο. Τον ένα κίνδυνο τον βλέπουμε ήδη στις αγορές, με επίκεντρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η απότομη αλλαγή από ένα μακροχρόνιο καθεστώς χαμηλών επιτοκίων επηρεάζει εγκαθιδρυμένες ισορροπίες και πρακτικές, απειλώντας με αναταραχή όχι μόνο τον τραπεζικό τομέα αλλά και ευρύτερα τον χρηματοοικονομικό, ακόμη και το Real Estate, ενώ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τις οικονομίες συνολικά, μέσα από την πιστωτική στένωση (credit crunch) που μπορεί να οδηγήσει σε απότομη προσγείωση των οικονομιών στην ύφεση.

Δεν είναι τυχαία η διαπίστωση ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες αντιμετωπίζουν ένα «τρίλλημα», όπως το χαρακτήρισε πρόσφατα ο Nouriel Roubini. Πώς να επιφέρουν σταθερότητα στις τιμές, διατηρώντας την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και προστατεύοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Κατά την άποψη του ιδίου, γνωστού βεβαίως και με το παρατσούκλι «Dr. Doom» για τις ενίοτε κινδυνολογικές προβλέψεις του, μαζί και τα τρία δεν γίνονται, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε ένα οικονομικό και χρηματοοικονομικό κραχ!

Υπάρχει όμως και μια άλλη επικίνδυνη διάσταση. Η κοινωνικοπολιτική, η οποία έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατή και στην Ελλάδα, περισσότερο όμως σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο πληθωρισμός επηρεάζει δυσανάλογα την αγοραστική δύναμη των πιο ευαίσθητων οικονομικά τάξεων και, όταν η πίεση είναι μεγάλη, ακόμη και τη μεσαία τάξη. Ιδίως όταν η διατήρηση των φορολογικών συντελεστών στα ίδια επίπεδα εξανεμίζει και μέρος της, πληθωριστικής έστω, αύξησης εισοδημάτων. Οι επιδοματικές πολιτικές, όπως αυτές που κατά κόρον ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να «γλυκαίνουν» το… χάπι, δεν αποτελούν όμως αντίδοτο στην απώλεια εισοδήματος.

Ιδίως αν, όπως φαίνεται να συμβαίνει διεθνώς, αναμφίβολα και σε αρκετούς τομείς στην Ελλάδα, πέρα από την πληθωριστική πίεση, οι τιμές ανεβαίνουν και μέσα από την αύξηση των περιθωρίων κέρδους, οδηγώντας σε υψηλότερα κέρδη, χωρίς να υπάρχει συστηματική αναδιανομή προς τα πιο αδύναμα στρώματα.

Ίσως οι κυβερνήσεις γενικώς -και η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές- να πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την προειδοποίηση του αρθρογράφου Adam Tooze στους Financial Times:

«Πρέπει επίσης να παρέχουμε ανακούφιση σε εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που είναι λιγότερο καλά εξοπλισμένο για να χειριστεί αυτούς τους οικονομικά ταραγμένους καιρούς. Όσοι βρίσκονται στο κάτω μισό της κατανομής εισοδήματος και πλούτου είναι απλοί παρατηρητές σε αυτό τον μεγάλο ανασχηματισμό. Διατηρούν λίγα, εάν έχουν, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και πληρώνουν σχετικά μικρό φόρο. Έχουν ζήσει το δράμα της Covid και τα επακόλουθά του ως σοκ για τις θέσεις εργασίας και ως κρίση κόστους ζωής. Σε αντίθεση με τους κατόχους ομολόγων ή τους επενδυτές, τα συμφέροντά τους δεν εκπροσωπούνται από λομπίστες. Τα νοικοκυριά τους δεν είναι πολύ μεγάλα για να αποτύχουν.

Αλλά αν εκείνοι που διοικούν το σύστημα φαντάζονται ότι μπορούν να τους αγνοήσουν, ότι δεν είναι "συστημικά σημαντικοί", τότε δεν θα πρέπει να εκπλαγούν από τα κύματα απεργίας και τις λαϊκιστικές αντιδράσεις που θα επέλθουν».


Αν κοιμασαι καλα οτι οι φτωχοι και τα ορφανα θα πληρωσουν τα δανεια αυτων που αγορασαν ακριβα ακινητα μεσω του πληθωρισμου στα βασικα αγαθα οπως τροφιμα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#812308 Δεν έχω καταλάβει πώς ακριβώς συνδέεις τα δάνεια με τον πληθωρισμό πάντως στην συγκεκριμένη περίπτωση. Τα επιτόκια ήταν χαμηλά, για να βοηθήσουν την ανάπτυξη, προφανώς χρειάζεσαι φθηνά επιτόκια για το σύνολο της οικονομίας, όχι μόνον για τα στεγαστικά δάνεια.
Στην παρούσα φάση, με τα υψηλά επιτόκια για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, χαμένη είναι και η οικονομία, αφού κανείς δεν δανείζεται για να φτιάξει το οτιδήποτε με επιτόκια τόσο υψηλά.
Όσο για τα σπίτια, εκεί το μεγαλύτερο ποσοστό παραδοσιακά είναι μαύρο χρήμα, οπότε δεν τους καίνε τόσο τα επιτόκια, όσο το κόστος των υλικών.

Ακόμη δεν έχω καταλάβει πάντως το πρόβλημά σου: για την πλειοψηφία του κόσμου η πρώτη κατοικία (αν δεν είσαι τυχερός να την βρεις έτοιμη από κληρονομιά) έρχεται με τραπεζικό δανεισμό. Ποιο ακριβώς είναι το αντεπιχείρημα εδώ; Ζητάς υψηλότερα επιτόκια; Μα τότε θα καταρρεύσει πλήρως η οικονομία, με πρώτες πρώτες τις τράπεζες. Τι ακριβώς χάνω;