Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#805236 Πως θα τους είχε ρε συ HF στο "ζήτα" για το κάθε επίδομα αν καθάριζαν οι εργαζόμενοι χιλιάρικο κατ' ελάχιστο? (Edit, που και το χιλιάρικο αν ειναι μικτό απλά επιτρέπει σε ένα ζευγάρι εργαζομένων αν νοικιάζουν σπίτι σε καμιά Αθήνα να επιβιώνουν και οριακά να ζουν τα παιδιά τους, δεν είναι πως ζεις και καμιά ζωή με διακοπές, πολυτέλειες κλπ)

Δεν ασχολείται κανείς απολύτως ούτε με αναπτύξεις ούτε με πληθωρισμούς, ούτε με κάποια λογική νεοφιλελεύθερη ή μη, όλη η χώρα περιστρέφεται γύρω από το να χτιστούν στρατιές ικανοποιημένων επιδοματούχων μέχρι να βγει η τετραετία και έχει ο θεός.


Αυτή τη στιγμή 5 ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να δίνουν εισφορές μη μισθωτών ή να δίνουν εισφορές ενός εργαζομένου για να πληρώνεται ΜΙΑ παχυλή σύνταξη στρατιωτικού/ΔΕΗτζή/ΟΤΕτζη/ΟΣΕτζη , σε τι λογική να συζητήσουμε
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#808337 Μια καλή ανάλυση για το τι συνέβη με την Silicon Valley Bank ()
---
Λίγο background: Η αύξηση των επιτοκίων που έγινε και από FED(Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής) αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αξίας(πόσο πιάνουν στην αγορά αν τα πουλήσεις τώρα) των παλιών ομολόγων που κατέχει κάποιος.

Ένα ομόλογο είναι ένα χαρτί-σύμβαση με το οποίο αγοράζεις το χρέος κάποιου(εξ ού και χρεόγραφο) για χ χρονικό διάστημα. Αυτό μπορείς να το πουλήσεις σε άλλον ή να το κρατήσεις μέχρι το τέλος του χ χρονικού διαστήματος.
Ένα ομόλογο αναγράφει την ονομαστική αξία του, τη διάρκειά του π.χ 10 έτη και το % που σου αποφέρει κάθε χρόνο που ονομάζεται κουπόνι.
Κάθε χρόνο το χρεόγραφο αυτό σου αποφέρει την αμοιβή σου ήτοι το % του κουπονιού επί το ποσό που γράφει επάνω το ομόλογο.
Στο τέλος της περιόδου χ (π.χ 10 έτη) σου επιστρέφεται πίσω όλο το ονομαστικό ποσό που αναγράφει πάνω του το ομόλογο.

Αύξηση επιτοκίων σημαίνει ότι τα νέα ομόλογα είναι πιο δελεαστικά, δίνουν καλύτερο επιτόκιο/κουπόνι από τα παλιά ομόλογα που κατέχεις.
Αν έχεις προβλήματα όπως η SVB και θέλεις να πουλήσεις τα ομόλογα που έχεις για να πάρεις ρευστό θα μπορέσεις να το κάνεις μόνο αν τα πουλήσεις φθηνότερα απ 'ο,τι τα αγόρασες. Άρα θα καταγράψεις απώλειες στον ισολογισμό σου τι οποίες πρέπει να τις καλύψεις από κάπου ώστε τελικά να ισοσκελίζεται ο ισολογισμός.
Πόσο πιο φθηνά; Όσο η διαφορά της αμοιβής(κουπονιού) που δίνουν τα νέα ομόλογα σε σχέση με το κουπόνι που δίνουν τα παλιά ομόλογα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#808506 Another one bittes the dust? Και τρίτη τράπεζα φαίνεται να πηγαίνει για χρεοκοπία...
"Κατρακυλά" 67% η μετοχή της First Republic Bank - Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης
https://www.capital.gr/diethni/3703820/ ... agmateusis
:lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#808625 Ίσως, λέω ίσως, ένα καλό που μπορεί να βγει από αυτό είναι να υπάρχουν λιγότερες εταιρείες τεχνολογίας που λειτουργούν με ζημιές, στηριζόμενες στην ατελείωτη χρηματοδότηση εσαεί και με στόχο να γίνουν μονοπώλια... Μερικές το έχουν καταφέρει (amazon, FB, κτλ)...

Και μου κάνει τρομερή εντύπωση πως αυτό το τελείως αντίθετο στην ελεύθερη αγορά μοντέλο έχει επικρατήσει τόσο στην υποτιθέμενη Μέκκα του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς...
Άβαταρ μέλους
By Serf
#808896 Όλα καλά!! Μην αγχώνεστε!!

https://www.protothema.gr/economy/artic ... atistirio/

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έφτασε να κατακρημνίζεται έως και 29% υποχωρώντας κάτω του ψυχολογικού ορίου των 2 φράγκων (1,7 φράγκα). Παράλληλα, καταγράφηκε «εκτόξευση» των cds - των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές «ποντάρουν» πλέον στην κατάρρευση της συγκεκριμένης τράπεζας.

Μάλιστα, οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τόσο της Credit Suisse όσο και της Societe Generale, η οποία επίσης δεχόταν ισχυρές πιέσεις. Στον «πάγο» μπήκαν και οι μετοχές αρκετών ιταλικών τραπεζών (UniCredit, Finecobank και Monte Dei Paschi).


Λίγο νωρίτερα, και ο πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης, οι Financial Times έγραψαν ότι η ήδη η Credit Suisse απευθύνθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για στήριξη, μετά και από την μεγάλη άνοδο στα cds - τα ασφάλιστα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της.

https://www.euro2day.gr/markets/europe/ ... gores.html

Τελικά, ο τραπεζικός κλάδος «βούλιαξε» 7% με την Credit Suisse να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με πτώση 24%.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#808904 Ειδικότερα το μήνυμά του στο TikTok, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ανέφερε:

«Σήμερα όλοι παρακολουθούμε την κατάρρευση της SVB στην Αμερική και τα προβλήματα της Credit Suisse στην Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου όπως ήταν πριν».

https://www.protothema.gr/economy/artic ... rin-video/


εγω οτι ειχα τα εβγαλα παντως. :whistlink:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#808995
Άβαταρ μέλους
By g8777
#808999 Εναν χρονο πριν...


https://www.theguardian.com/news/2022/f ... oliticians


Μεθαυριο που θα σας κουνησουν το δαχτυλο κατι τσολια για Attices Banks ,


πειτε τους οτι εχουν απολυτο δικιο. :shifty:
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
#809034

Σωστά τα λέει ο Φίλης. Βέβαια όταν πριν 3 χρόνια έλεγε ο Μπούσσο ότι θα έρθει παγκόσμιο κραχ, ήταν πσεκ...