Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#803102
Η Fitch προβλέπει ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα φθάσει στο 0,9% το 2023 και στο 2,3% το 2024.

FYI, 0,9 τοις εκατό μεγέθυνση είναι αρκετά χαμηλό νούμερο για τέτοια υπανάπτυκτη χώρα όπως η δική μας.

Μας θυμίζουν μάλιστα ότι δανειστήκαμε πρόσφατα ακριβά
Τον Ιανουάριο η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογο 3,5 δισ. ευρώ με απόδοση 4,27% (οι αποδόσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 5%), που αντιστοιχεί στο ήμισυ των ανακοινωθέντων αναγκών εξωτερικού δανεισμού για τη φετινή χρονιά.


Και δεν ξεχνούν ότι η μόντα για να μεταφέρουμε τα σαπάκια των τραπεζών σε funds-κοράκια με εγγύηση δημοσίου για να φαίνονται καθαρές οι τράπεζες εισάγει τον κίνδυνο αύξησης του δημοσίου χρέους.
Μια σημαντική αλλαγή είναι η πιθανή αναταξινόμηση από τη Eurostat των εγγυήσεων του εγγυοδοτικού προγράμματος "Ηρακλής", η οποία θα μπορούσε να προσθέσει 18 δισεκατομμύρια ευρώ (ή 8,5% του ΑΕΠ) στο απόθεμα του δημόσιου χρέους, αν και δεν θα άλλαζε το έλλειμμα ούτε θα αύξανε τις πληρωμές τόκων.


καλά πάμε
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#805232 Ας ρίξουμε μα ματιά στην Ισπανία: από το 2019 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε πέντε (5) φορές, από τα 736€ στα 1080€. Και αναμένεται κι άλλη αύξηση.
Εικόνα
https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis ... iko-thayma

Όπως έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε ορισμένοι, τα λεφτά που πέφτουν στους αδύναμους, γυρνάνε πάντα στην οικονομία και έχουν πολύ μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή από τα άλλα που πάνε στους πλούσιους και φεύγουν στην... Ελβετία. Η Ισπανία είναι ένα παράδειγμα αυτού.
Σε πλήρη αντίθεση με τις αιτιάσεις εργοδοτών και κεντρικών τραπεζιτών, αυτή η μεγάλη αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων δεν έχει οδηγήσει μέχρις στιγμής σε σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις. Τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στο 5,9%. Αν και υψηλότερος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022 (5,5%), ήταν αρκετά χαμηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ευρωζώνης (8,5%). Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο ο πληθωρισμός της Ισπανίας χτυπούσε υψηλό 38ετίας, στο 10,9%.

Το μάζεμά του δεν είναι άμοιρο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην αγορά ενέργειας που αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέμεναν να παραμείνει... ελεύθερη, καίγοντας μυριάδες Ευρωπαίους καταναλωτές. Η ισπανική κυβέρνηση όπως και η πορτογαλική πάλεψαν στην Ε.Ε. και κατάφεραν να αποκτήσουν το δικαίωμα επιβολής ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η επιβολή του πλαφόν από αυτήν το προηγούμενο καλοκαίρι είχε αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρήσουν και η χώρα της Ιβηρικής να είναι μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα η κυβέρνηση Σάντσεθ εισήγαγε ανώτατο όριο και στα ενοίκια το οποίο συγκράτησε την αύξησή τους μόλις στο 2%. Τα μέτρα αυτά συνετέλεσαν στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων και ανακούφισαν τους καταναλωτές.

Κατάργηση ΦΠΑ
Οι τελευταίοι ελαφρύνθηκαν σημαντικά και από τη μείωση των έμμεσων φόρων, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση του ΦΠΑ πρόσφατα σε βασικά είδη διατροφής, όπως ψωμί, αλεύρι, γάλα, αυγά, τυρί, φρούτα, λαχανικά. Στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και η γενναία επιδότηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εν αντιθέσει με άλλες συντηρητικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η ισπανική δεν δίστασε να χρηματοδοτήσει αυτές τις δαπάνες με την επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης σε τράπεζες, εταιρείες ενέργειας και πολυεκατομμυριούχους.

Αντίθετα με όσα θα περίμενε ένας νεοφιλελεύθερος οικονομικός νους, οι παρεμβάσεις της ισπανικής κυβέρνησης δεν λειτούργησαν τελικά σε βάρος της ανάπτυξης. Με κινητήρες τον τουρισμό και τον κατασκευαστικό τομέα, η ισπανική οικονομία πέτυχε πέρυσι ανάπτυξη 5,5%, που συνιστά ρεκόρ 20ετίας και είναι δύο ποσοστιαίες υψηλότερη από τον μέσο όρο που πέτυχε αντίστοιχα ολόκληρη η ευρωζώνη. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι δε ότι η ισπανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερο ρυθμό από αυτόν της ευρωζώνης, τόσο φέτος (4,4% έναντι 0,7%) όσο και το 2024 (2,3% έναντι 1,6%).
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#805236 Πως θα τους είχε ρε συ HF στο "ζήτα" για το κάθε επίδομα αν καθάριζαν οι εργαζόμενοι χιλιάρικο κατ' ελάχιστο? (Edit, που και το χιλιάρικο αν ειναι μικτό απλά επιτρέπει σε ένα ζευγάρι εργαζομένων αν νοικιάζουν σπίτι σε καμιά Αθήνα να επιβιώνουν και οριακά να ζουν τα παιδιά τους, δεν είναι πως ζεις και καμιά ζωή με διακοπές, πολυτέλειες κλπ)

Δεν ασχολείται κανείς απολύτως ούτε με αναπτύξεις ούτε με πληθωρισμούς, ούτε με κάποια λογική νεοφιλελεύθερη ή μη, όλη η χώρα περιστρέφεται γύρω από το να χτιστούν στρατιές ικανοποιημένων επιδοματούχων μέχρι να βγει η τετραετία και έχει ο θεός.


Αυτή τη στιγμή 5 ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να δίνουν εισφορές μη μισθωτών ή να δίνουν εισφορές ενός εργαζομένου για να πληρώνεται ΜΙΑ παχυλή σύνταξη στρατιωτικού/ΔΕΗτζή/ΟΤΕτζη/ΟΣΕτζη , σε τι λογική να συζητήσουμε
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#807777 Τι λε ρε πιδί μ', αλήθεια; Κι εγώ που νόμιζα πως είχαμε (με την βοήθειά σου) ξεβλαχέψει και είχαμε εκσυγχρονιστεί, όχι;
:s_sarcastic :s_wacko

Σημίτης: Με εθνικά κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν έλεγχο της οικονομίας μας
«Ασταθή» τα αποτελέσματα της κυβέρνησης στο μέτωπο των επενδύσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες.

https://www.euro2day.gr/news/highlights ... -eleg.html
«Το επενδυτικό κλίμα που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση είναι ένας επιβεβλημένος στόχος που, χωρίς να υποτιμώ καθόλου ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα, έχει αποδώσει ασταθή αποτελέσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες! Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός», υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια εκτιμά πώς «οι μαζικές παροχές επιδομάτων είναι μεν θετικές στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά βλαπτικές στο σύνολό τους, καθώς διευρύνουν το δημόσιο έλλειμμα δημιουργώντας συνθήκες επιβολής νέων φορολογικών μέτρων».

Συχνά; Μήπως σχεδόν πάντα;
Τι κερδίσαμε πουλώντας το 50% του ΔΕΔΔΗΕ στην Maquarrie;
To 15% της ΔΕΗ στο CVC Capital;
Την ΑΟ σύντομα σε κάποιους άλλους;
Το The Ellinikon (μη @$@ω) της Λάμδα που το δανείζουν ελληνικές τράπεζες;

Αναρωτηθείτε λίγο, τι επενδύσεις θέλουμε και τι είναι όντως αυτό το ρεκόρ που διαβάζουμε τελευταία για το 2022:
Νέο ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων το 2022
Σε τροχιά νέου ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων κινείται η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2021 οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 6,3 δισ., ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν ήδη 4,8 δισ.

https://www.kathimerini.gr/economy/5621 ... n-to-2022/
Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα των ξένων επενδυμένων κεφαλαίων, καθώς το 2021 τοποθετήθηκαν στα ελληνικά ακίνητα 1,17 δισ. ευρώ, μέγεθος που αντιπροσωπεύει αύξηση 34,4%, συγκριτικά με το 2020.

και
Η κατασκευή των τριών κέντρων δεδομένων της Microsoft –η εταιρεία αιτήθηκε την υπαγωγή τους στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων αρχές της χρονιάς– συνολικού αποτυπώματος 1 δισ. ευρώ, η αντίστοιχη επένδυση της Lamda Hellix με επίδραση 1 δισ. ευρώ στην οικονομία ανήκουν στις μεγαλύτερες ΑΞΕ που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Στη λίστα των μεγάλων συναλλαγών ανήκει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως και η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Sani/Ikos του sovereign fund της Σιγκαπούρης, GIC. Για τη συγκεκριμένη συναλλαγή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η αξία του ξενοδοχειακού ομίλου αποτιμάται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Οι δύο πρώτες, ακόμη αφορούν κλάσμα των ποσών που αναφέρουν. Είναι πάντως ό,τι καλύτερο έχουμε διαβάσει για ξένες επενδύσεις. Αμφιβάλλω αν θα φτάσουν βέβαια αυτό το ύψος ποτέ...
Τα υπόλοιπα είναι κοράκια που αγοράζουν κοψοχρονιά τα asset των χρεωκοπημένων. :s_bye

Όταν τελειώσουν οι εξαγορές, να δούμε τι "άμεσες ξένες επενδύσεις" θα έχουμε. Γιατί κάτι μου λέει πως θα μείνουν τα ακίνητα μόνον, για να γίνουμε απλώς η Καραϊβική των Ευρωπαίων, με εισαγόμενα γκαρσόνια και καμαριέρες όμως. Οι υπόλοιποι, θα έχουν εγκαταλείψει την χώρα, μιας και δεν θα βρίσκουν ούτε σπίτι ν'αγοράσουν.
:s_hang
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#808337 Μια καλή ανάλυση για το τι συνέβη με την Silicon Valley Bank (link)
---
Λίγο background: Η αύξηση των επιτοκίων που έγινε και από FED(Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής) αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αξίας(πόσο πιάνουν στην αγορά αν τα πουλήσεις τώρα) των παλιών ομολόγων που κατέχει κάποιος.

Ένα ομόλογο είναι ένα χαρτί-σύμβαση με το οποίο αγοράζεις το χρέος κάποιου(εξ ού και χρεόγραφο) για χ χρονικό διάστημα. Αυτό μπορείς να το πουλήσεις σε άλλον ή να το κρατήσεις μέχρι το τέλος του χ χρονικού διαστήματος.
Ένα ομόλογο αναγράφει την ονομαστική αξία του, τη διάρκειά του π.χ 10 έτη και το % που σου αποφέρει κάθε χρόνο που ονομάζεται κουπόνι.
Κάθε χρόνο το χρεόγραφο αυτό σου αποφέρει την αμοιβή σου ήτοι το % του κουπονιού επί το ποσό που γράφει επάνω το ομόλογο.
Στο τέλος της περιόδου χ (π.χ 10 έτη) σου επιστρέφεται πίσω όλο το ονομαστικό ποσό που αναγράφει πάνω του το ομόλογο.

Αύξηση επιτοκίων σημαίνει ότι τα νέα ομόλογα είναι πιο δελεαστικά, δίνουν καλύτερο επιτόκιο/κουπόνι από τα παλιά ομόλογα που κατέχεις.
Αν έχεις προβλήματα όπως η SVB και θέλεις να πουλήσεις τα ομόλογα που έχεις για να πάρεις ρευστό θα μπορέσεις να το κάνεις μόνο αν τα πουλήσεις φθηνότερα απ 'ο,τι τα αγόρασες. Άρα θα καταγράψεις απώλειες στον ισολογισμό σου τι οποίες πρέπει να τις καλύψεις από κάπου ώστε τελικά να ισοσκελίζεται ο ισολογισμός.
Πόσο πιο φθηνά; Όσο η διαφορά της αμοιβής(κουπονιού) που δίνουν τα νέα ομόλογα σε σχέση με το κουπόνι που δίνουν τα παλιά ομόλογα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#808503 Κι εδώ μια σύντομη ανάλυση, που θεωρεί πως τα επιτόκια που συνεχίζουν ν'αυξάνονται, θα πάρουν στο λαιμό τους κι άλλους (ο τίτλος είναι click-bait βέβαια...).
Πώς "σκότωσε" ο Τζερόμ Πάουελ τη Silicon Valley Bank
https://www.capital.gr/forbes/3703554/p ... alley-bank
Ας καταγραφεί στα πρακτικά πως ο Τζερόμ Πάουελ μού είναι συμπαθής. Μπορεί να υποτίμησε τον πληθωρισμό, αλλά το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι. Εδώ, όμως, θέλω να εξηγήσω πώς η αύξηση των επιτοκίων "τσάκισε” τη Silicon Valley Bank – και πώς μπορεί αυτή η εξέλιξη να επηρεάσει και άλλες τράπεζες.

Περιληπτικά και με απλά λόγια, η σειρά των γεγονότων είναι η εξής:

– Οι καταθέσεις στη Silicon Valley Bank τριπλασιάστηκαν μέσα σε δύο χρόνια, στα 181 δισ. δολάρια (τέλη 2021) από 61 δισ. δολάρια (τέλη 2019), καθώς οι startup εταιρείες που ήταν πελάτες της είχαν συγκεντρώσει άφθονο χρήμα από Venture Capital funds.

– Η Silicon Valley Bank δεν μπορούσε να δανείσει αυτές τις καταθέσεις με γρήγορο ρυθμό, οπότε άρχισε να αναζητά εναλλακτικές για τη διοχέτευση των χρημάτων.

– Δυστυχώς, η πλειονότητα αυτών των εναλλακτικών ήταν τίτλοι μεγάλης διάρκειας (δηλ. λήξεις άνω των 10 ετών) που καλύπτονταν από ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια (MBS). Η Silicon Valley Bank τοποθέτησε το 56% του ενεργητικού της σε τίτλους σταθερού επιτοκίου, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι κάνουν συνήθως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

– Είτε συνειδητά είτε… περίπου μη συνειδητά, η Silicon Valley Bank πόνταρε ως επί το πλείστον στο να μην αυξηθούν τα επιτόκια.

– Καθώς τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται –από σχεδόν μηδενικά επίπεδα το μονοετές θα ξεπεράσει το 5%– οι αξίες αυτών των MBS κατέρρεαν.


– Η Moody's υποβάθμισε τη Silicon Valley Bank.

– Η αγορά άρχισε να ανησυχεί για τη Silicon Valley Bank. Ο Peter Thiel και άλλα VC funds συμβούλευσαν τις εταιρείες με χαρτοφυλάκια να αποσύρουν τα χρήματά τους. Οι καταθέτες απέσυραν χρήματα ήδη από το 2022, οπότε δεν ήταν δύσκολο να πειστούν να "τραβήξουν” μεγαλύτερα ποσά.

– Για να καλύψει αυτή την εκροή χρημάτων, η Silicon Valley Bank έπρεπε να πουλήσει –ήδη– υποβαθμισμένα περιουσιακά στοιχεία ακόμα πιο φτηνά.

– (Η Silicon Valley Bank είπε στον κόσμο "είμαστε εντάξει", ενώ δεν ήταν καθόλου εντάξει, γεγονός που πιθανότατα επιδείνωσε τον πανικό).

– Η Silicon Valley Bank, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 209 δισ. δολαρίων, κατέρρευσε. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στις ΗΠΑ. Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ ανέλαβε διαχειριστής προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών. Η εγγύησή της καλύπτει καταθέσεις ύψους 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη, αλλά καθώς οι πελάτες της Silicon Valley Bank είναι ως επί το πλείστον επιχειρήσεις, στην πραγματικότητα καλύπτεται κάτω από το 3% των καταθέσεων.

Παρεμπιπτόντως, οι δανειολήπτες των αμερικανικών τραπεζών κάθονται σε 620 δισ. δολάρια συνδυασμένων μη πραγματοποιημένων ζημιών, και ως εκ τούτου ανησυχούν για ένα domino effect σε πιο μικρά, μη διαφοροποιημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Η υπόθεση της Silicon Valley Bank είναι στην πραγματικότητα μια ιστορία επιτοκίων. Ο Τζερόμ Πάουελ δεν "σκότωσε” από πρόθεση την τράπεζα. Επί της ουσίας, ορθώς αύξησε τα επιτόκια – απλώς, η Silicon Valley Bank έπεσε θύμα αυτής της κίνησης. Όπως έγραψε και ο αρθρογράφος του Bloomberg, Matt Levine, η τράπεζα είχε μεγάλο αριθμό περιουσιακών στοιχείων και πελατών που ήταν ευάλωτα στην αύξηση των επιτοκίων.

Θα χρεοκοπήσουν και άλλες τράπεζες;
Οι πτωχεύσεις τραπεζών συνήθως έρχονται… κατά κύματα. Οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν "βουτιά” μετά την είδηση για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Θυμάμαι που 2008 πρόβλεψα –μιλώντας στο CNN– ότι ίσως δούμε εκατοντάδες τράπεζες να πτωχεύουν τα επόμενα χρόνια. Κατά λάθος είχα δίκιο, μα στην πορεία οι χρεοκοπίες μειώθηκαν.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον. Και οι πτωχεύσεις των τραπεζών είναι σαν τα φαντάσματα στο δωμάτιό σας: εάν πιστεύετε πως υπάρχουν, θα εμφανιστούν – εάν όλοι πιστεύουν σε μια χρεοκοπία, τότε θα συμβεί· εάν δεν την πιστεύουν, όχι. Αυτή είναι η "κοινωνιολογική" πτυχή των οικονομικών.

Το μεγάλο μάθημα είναι ότι ολόκληρο το οικοσύστημα της "ανάπτυξης" που έχουμε συνηθίσει εδώ και 13 χρόνια –τα VC funds, οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, οι startups, οι μη κερδοφόρες εταιρείες τεχνολογίας, οι εταιρείες που συνδέονται με την αγορά των κρυπτονομισμάτων και οι τράπεζες που δανείζουν όλες αυτές τις οντότητες– κλονίζονται συθύμελα από την αύξηση των επιτοκίων.

Όσοι ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι "παίζει” με τα επιτόκια, θα το καταλάβουν πολύ σύντομα.

Κάποιος θα έλεγε πως η τράπεζα πόνταρε στα σίγουρα, αλλά και πάλι την πάτησε. Προφανώς, γιατί πόνταρε πως τα επιτόκια δεν θ'αυξάνονται. Αν κάτι τέτοια λάθη τα κάνουν τράπεζες, πόσο λογικό είναι να περνάνε τέτοιες αποφάσεις (βλ. δάνεια σε ελβετικό φράγκο...) στους πολίτες.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#808506 Another one bittes the dust? Και τρίτη τράπεζα φαίνεται να πηγαίνει για χρεοκοπία...
"Κατρακυλά" 67% η μετοχή της First Republic Bank - Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης
https://www.capital.gr/diethni/3703820/ ... agmateusis
:lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#808625 Ίσως, λέω ίσως, ένα καλό που μπορεί να βγει από αυτό είναι να υπάρχουν λιγότερες εταιρείες τεχνολογίας που λειτουργούν με ζημιές, στηριζόμενες στην ατελείωτη χρηματοδότηση εσαεί και με στόχο να γίνουν μονοπώλια... Μερικές το έχουν καταφέρει (amazon, FB, κτλ)...

Και μου κάνει τρομερή εντύπωση πως αυτό το τελείως αντίθετο στην ελεύθερη αγορά μοντέλο έχει επικρατήσει τόσο στην υποτιθέμενη Μέκκα του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς...
Άβαταρ μέλους
By Serf
#808896 Όλα καλά!! Μην αγχώνεστε!!

https://www.protothema.gr/economy/artic ... atistirio/

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έφτασε να κατακρημνίζεται έως και 29% υποχωρώντας κάτω του ψυχολογικού ορίου των 2 φράγκων (1,7 φράγκα). Παράλληλα, καταγράφηκε «εκτόξευση» των cds - των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές «ποντάρουν» πλέον στην κατάρρευση της συγκεκριμένης τράπεζας.

Μάλιστα, οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τόσο της Credit Suisse όσο και της Societe Generale, η οποία επίσης δεχόταν ισχυρές πιέσεις. Στον «πάγο» μπήκαν και οι μετοχές αρκετών ιταλικών τραπεζών (UniCredit, Finecobank και Monte Dei Paschi).


Λίγο νωρίτερα, και ο πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης, οι Financial Times έγραψαν ότι η ήδη η Credit Suisse απευθύνθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για στήριξη, μετά και από την μεγάλη άνοδο στα cds - τα ασφάλιστα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της.

https://www.euro2day.gr/markets/europe/ ... gores.html

Τελικά, ο τραπεζικός κλάδος «βούλιαξε» 7% με την Credit Suisse να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με πτώση 24%.
Άβαταρ μέλους
By Zorz
#808899
Serf έγραψε:Τελικά, ο τραπεζικός κλάδος «βούλιαξε» 7% με την Credit Suisse να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με πτώση 24%.


Αυτά συμβαίνουν όταν αμφισβητείται η κυριαρχία Μητσοτάκη.



:rtfm:
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#808904 Ειδικότερα το μήνυμά του στο TikTok, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ανέφερε:

«Σήμερα όλοι παρακολουθούμε την κατάρρευση της SVB στην Αμερική και τα προβλήματα της Credit Suisse στην Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου όπως ήταν πριν».

https://www.protothema.gr/economy/artic ... rin-video/


εγω οτι ειχα τα εβγαλα παντως. :whistlink:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#808995
Serf έγραψε:Όλα καλά!! Μην αγχώνεστε!!

https://www.protothema.gr/economy/artic ... atistirio/

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έφτασε να κατακρημνίζεται έως και 29% υποχωρώντας κάτω του ψυχολογικού ορίου των 2 φράγκων (1,7 φράγκα). Παράλληλα, καταγράφηκε «εκτόξευση» των cds - των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές «ποντάρουν» πλέον στην κατάρρευση της συγκεκριμένης τράπεζας.

Μάλιστα, οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τόσο της Credit Suisse όσο και της Societe Generale, η οποία επίσης δεχόταν ισχυρές πιέσεις. Στον «πάγο» μπήκαν και οι μετοχές αρκετών ιταλικών τραπεζών (UniCredit, Finecobank και Monte Dei Paschi).


Λίγο νωρίτερα, και ο πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης, οι Financial Times έγραψαν ότι η ήδη η Credit Suisse απευθύνθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για στήριξη, μετά και από την μεγάλη άνοδο στα cds - τα ασφάλιστα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της.

https://www.euro2day.gr/markets/europe/ ... gores.html

Τελικά, ο τραπεζικός κλάδος «βούλιαξε» 7% με την Credit Suisse να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με πτώση 24%.



Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Α


Υπέροχα, μοναδικά, φανταστικά, συγκλονιστικά! :inlove:
Άβαταρ μέλους
By g8777
#808999 Εναν χρονο πριν...


https://www.theguardian.com/news/2022/f ... oliticians


Μεθαυριο που θα σας κουνησουν το δαχτυλο κατι τσολια για Attices Banks ,


πειτε τους οτι εχουν απολυτο δικιο. :shifty:
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
#809034

Σωστά τα λέει ο Φίλης. Βέβαια όταν πριν 3 χρόνια έλεγε ο Μπούσσο ότι θα έρθει παγκόσμιο κραχ, ήταν πσεκ...