Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#749088 Για τη φορολογία υποθέτω ότι εάν μπορούν να τα βάζουν Ελλάδα, τότε τα δηλώνει κανονικά Ελλάδα. Εάν όχι, τότε φορολογείται Κύπρο (αλλά θέλει και μεταφορά ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού)
Άβαταρ μέλους
By g47
#749091 Οκ, οποτε μπορει να τα δηλωνει κανονικα εδω χωρις θεμα και ας ειναι η εταιρια καθαρα Κυπριακη.
Μενει να δουμε και τα ενσημα αλλα απο λογιστες δεν παιρνω απαντηση.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#749093
BARHonda έγραψε:Για τη φορολογία υποθέτω ότι εάν μπορούν να τα βάζουν Ελλάδα, τότε τα δηλώνει κανονικά Ελλάδα. Εάν όχι, τότε φορολογείται Κύπρο (αλλά θέλει και μεταφορά ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού)
Πώς θα πάει στη ΔΟΥ εξωτερικού οντας μόνιμος κάτοικος Ελλάδας;
Άβαταρ μέλους
By g47
#749095 Νομιζω μπορεις να κανεις αλλαγη φορολογικης κατοικιας ανεξαρτητως του που εισαι μονιμος κατοικος? :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By skous
#749097 Δεν νομιζω οτι μπορεις να εχεις ενσημα σε χωρα που η εταιρια ΔΕΝ εχει υποκαταστημα ή κάτι αντιστοιχο για να ανοιξει μερίδα στο ΙΚΑ.

Το πιο λογικο ειναι οτι ασφαλίζεται στην χωρα εργασίας,λ (για συναλταξη + περιλθαψη) και εδω εχει απλα υγεονομική κάλυψη (μαλλον μονο νοσοκομειακή).

Αυτά θα πρέπει να τα ρωτήσει καταρχας στην εταιρια που της εκανε το οφερ, και μετα να τα τσεκαρει με εδώ εργατολόγο γιατι μαλλον οι λογιστές δεν ξέρουν.

Η πιο ασφαλής λύση είναι να τους κόβει δελτίο πάντως


< >
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#749103
mirage έγραψε:
BARHonda έγραψε:Για τη φορολογία υποθέτω ότι εάν μπορούν να τα βάζουν Ελλάδα, τότε τα δηλώνει κανονικά Ελλάδα. Εάν όχι, τότε φορολογείται Κύπρο (αλλά θέλει και μεταφορά ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού)
Πώς θα πάει στη ΔΟΥ εξωτερικού οντας μόνιμος κάτοικος Ελλάδας;
Ναι, έχεις δίκιο, πρέπει η κατοικία να είναι στο εξωτερικό για 185 μέρες + για να μπορείς να μεταφερθείς σε ΔΟΥ

Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των κατοίκων εξωτερικού έφερε η τροποποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος που έγινε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019. Πλέον με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν οι κάτοικοι εξωτερικού θα θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας όταν βρίσκονται στην χώρα για άνω των 183 ημερών αθροιστικά στη διάρκεια οποιασδήποτε δωδεκάμηνης περιόδου.



Μέχρι πρότινος αυτό που ίσχυε ήταν ότι για να θεωρηθεί κάποιος κάτοικος εξωτερικού θα έπρεπε να είναι 183 ημέρες συνεχόμενες μέσα στο φορολογικό έτος στη χώρα. Η αλλαγή είναι πολύ σημαντική και μπορεί να επηρεάσει την φορολογική κατάσταση αρκετών κατοίκων εξωτερικού που θα πρέπει να είναι με το ημερολόγιο ανα χείρας και να μετράνε μέρες. Τα παραπάνω δεν ισχύουν για φορολογούμενους που βρίσκονται στην Ελλάδα αποκλειστικά για τουριστικούς, ιατρικούς, θεραπευτικούς ή παρόμοιους ιδιωτικούς σκοπούς και η παραμονή τους δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων διαστημάτων παραμονής στο εξωτερικό.



Σχετικά με τη μεταφορά φορολογούμενου στη εφορία κατοίκων εξωτερικού η κατάσταση σήμερα έχει σαφώς βελτιωθεί από την ασάφεια που επικρατούσε καθώς με μια σειρά εγκυκλίων (με την πιο πρόσφατη να έχει εκδοθεί τον Δεκέμβριο 2017) το υπουργείο προσπαθεί να αποσαφηνίσει μεταξύ άλλων τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν χρόνια φορολογούμενοι που ήθελαν να δηλωθούν κάτοικοι εξωτερικού. Πλέον υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ακόμα και σε περιπτώσεις όπου ο ένας σύζυγος είναι αποδεδειγμένα κάτοικος εξωτερικού και ο άλλος. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς μόνο του ενός συζύγου και δεν απαιτείται η ταυτόχρονη μεταφορά και των δυο. Επίσης εφαρμογή έχει η δυνατότητα φορολογουμένων που εμπράκτως αγνοούσαν ότι έπρεπε να δηλωθούν κάτοικοι εξωτερικού, να το κάνουν με αναδρομική ισχύ. Το Γραφείο Καράμπελα έχει πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα κατοίκων εξωτερικού και μπορεί να σας κατευθύνει και να σας υποδείξει την πλέον κατάλληλη λύση για την περίπτωση σας. Με ένα ραντεβού, το οποίο μπορεί να γίνει και τηλεφωνικώς ή μέσω skype θα σας ενημερώσουμε για το τι ισχύει στην περίπτωση σας, με εξειδικευμένες συμβουλές και ξεκάθαρες απαντήσεις.



Για την μεταφορά στην Δ.Ο.Υ Κατοίκων Εξωτερικου και κατά συνέπεια τον χαρακτηρισμό ενός φορολογούμενου ως κάτοικου εξωτερικού δεν αρκεί η προσκόμιση πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας αλλά έχουν προστεθεί σύνθετα κριτήρια τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στις ελληνικές φορολογικές αρχές να θεωρήσουν Έλληνα φορολογούμενο (και να φορολογήσουν για το παγκόσμιο εισόδημα κατά συνέπεια) ακόμα και άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό πάνω από 183 ημέρες, κριτήριο που αποτελεί βασική αρχή του ΟΟΣΑ. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που τυχαίνει να έχουν εισόδημα ή περιουσία στην Ελλάδα μπορεί εφ όσον θεωρηθούν από τις αρχές φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας να τους ζητηθεί να φορολογηθούν στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους και να είναι αντιμέτωποι – ακόμα και αναδρομικά- με σημαντικά πρόστιμα.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#749125 Δεν παίζει κατοίκων εξωτερικού για την περίπτωση που περιγράφεις και δεν είναι μόνο οι μέρες διαμονής είναι κι άλλοι παράγοντες που ορίζουν τη φορολογική κατοικία

Η πιο εύκολη και safe απάντηση που μπορεί να σου δώσει κάποιος είναι να κάνει έναρξη και να κόβει τιμολόγιο από Ελλάδα με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τη φορολογία του και τις λοιπές του υποχρεώσεις

Σαν μισθωτός θέλει να πάει σε κάποιον που το έχει ψάξει αρκετά να του προτείνει λύση, απλά φοβάμαι μήπως υπάρξουν γκρίζες ζώνες, ενώ με τιμολόγιο σίγουρα δεν θα έχεις θέμα
Άβαταρ μέλους
By dimik
#749138 Για να γραφτεί σαν κάτοικος εξωτερικού πρέπει πρώτα να γραφτεί στην Κυπριακή εφορία και να κάνει δηλώσεις εδώ.

Αυτό όμως προϋποθέτει κατοικία για τουλάχιστον 180 μέρες στην Κύπρο και χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι ζει και εργάζεται στην Κύπρο.

Διαφορετικά φαντάζομαι πρέπει να τα δηλώνει στην Ελλάδα σαν εισόδημα από το εξωτερικό.

Για ένσημα κλπ πρέπει να ρωτήσει την εταιρεία.

< >
Άβαταρ μέλους
By Serf
#749303 Υπάρχουν εταιρείες (ή ελεύθεροι επαγγελματίες) που να αναλαμβάνουν να συμβουλεύσουν μεμονωμένα άτομα που αναζητούν εργασία ως προς τη διαχείριση συνεντεύξεων, εργασίες που τους "ταιριάζουν", κτλ; Δεν αναφέρομαι σε άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις που θα τους στόχευε ένας recruiter.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#749320 Υπάρχουν οι λεγόμενοι σύμβουλοι καριέρας.
Μία αναζήτηση στο Google βγάζει δεκάδες, ποιος είναι καλός τώρα είναι άλλο θέμα

< >
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#749335
Serf έγραψε:Υπάρχουν εταιρείες (ή ελεύθεροι επαγγελματίες) που να αναλαμβάνουν να συμβουλεύσουν μεμονωμένα άτομα που αναζητούν εργασία ως προς τη διαχείριση συνεντεύξεων, εργασίες που τους "ταιριάζουν", κτλ; Δεν αναφέρομαι σε άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις που θα τους στόχευε ένας recruiter.

Αυτό νομίζω είναι θέμα εξάσκησης :hmmm:

Βέβαια όσο κανείς "εξάσκηση" μπορεί να χάσεις μερικές θέσεις που ενδεχομένως άξιζε τον κόπο
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#760440 Συγχωρείσαι λόγω της απόστασης. Το Hot Spot είναι αλλού πλέον, και όχι το εν λόγω tennis club.
https://kavouritennisclub.gr/
Περασμένα μεγαλεία.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#760442 Ευτυχώς, ήμουν ανησυχεσμενος μήπως τα κορίτσια των ΝουΠου μείνουν αδικημένα από ευκαιρίες.