Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By glf
#746018
glf έγραψε:Εγώ τους παραδέχομαι. Ανοίξανε πάγκο στη λαϊκή και πουλάνε αέρα Ιμαλαΐων. Σε σακούλες.


Πόσο μέσα πέφτω.

"Αμερικανίδα σταρ ριάλιτι πουλάει μέσω NFT βαζάκια με τα αέριά της και βγάζει χιλιάδες δολάρια"
https://www.newsit.gr/paraxenes-eidhsei ... a/3441963/
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#748784 Εγώ έπαιζα με Binance και υπήρξε θέμα το καλοκαίρι στη Γερμανία λόγω πιθανής φοροδιαφυγής κτλ. Έτσι σταμάτησαν τη μεταφορά χρήματος δωρεάν από τράπεζες. Σε μια στιγμή φοβήθηκα ότι θα κλείσει τον Νοέμβριο και τα απέσυρα.
Τελικά εξακολουθεί κανονικά, απλώς αν θέλεις να στείλεις λεφτά πρέπει να κάνεις μεταφορές από πιστωτική με κόστος 1,8% σε προμήθεια.

Αναγκαστικά έκανα λογαριασμό σε Coinbase και crypto.com που πολυδιαφημίζεται τελευταία.

Οι πλατφόρμες τους δε μου αρέσουν, είναι πολύ απλοϊκές. Μπορείς να στείλεις λεφτά δωρεάν από τράπεζα και στα δύο, αλλά κάθε εντολή κοστίζει 0,4% -0,5%!

Από την άλλη το Binance κοστίζει 0,1% η εντολή, πολύ λίγο.

Εγώ τί έκανα τελικά:
Έστειλα λεφτά στο Coinbase pro (είναι η πιο πολύπλοκη τάχα πλατφόρμα του Coinbase) και από εκεί τα μετέτρεψε σε Tether και τα έστειλα στο Binance. Αυτό κοστίζει περίπου 16 δολάρια fix τιμή.

Το gemini που έβαλες δεν το ξέρω.

Η αγορά είναι πολύ κάτω τώρα.
Ενδεχομένως αξίζει να μπει κανείς τώρα.
Έχω ακούσει πάντως πως μπορεί να πάει το BTC στα 18.000$!

Κάτι άσχετο. Το Binance δίνει 4% επιτόκιο αν βάλεις χρήματα σε USDT.

Το crypto.com έχει καλές προσφορές και επιστροφές με την πιστωτική του και 25% επιστροφή στο booking.com αν θυμάμαι καλά.

< >
Άβαταρ μέλους
By vengas
#748817 Ευχαριστω! :thumbsup:

Βασικά δεν έχω παίξει ακόμη, κατεβάζω με κώδικα κάτι APIs και συλλέγω διάφορα δεδομένα. Μετά θα δω τι αλγόριθμο να ακολουθήσω.
Από ότι με βλέπω θα κανω αρκετά crypto exchanges και το ψαχνω πριν αρχίσω. Δλδ ποιο έχει πολλά crypto, δεν παιρνει πολύ προμήθεια κλπ :eat:
Άβαταρ μέλους
By panos2171
#749076 To ότι το coinbase είναι απλοικό δε το βρίσκω κακό. Αυτό που με χαλάει είναι ότι δεν έχει το XRP.
Άβαταρ μέλους
By cmarin
#749604 Ποιος μπορεί να εξηγήσει απλά τι είναι τα ΝFTs και πως λειτουργούν?
Ψηφιακή τέχνη που ενσωματώνεται σε κρυπτονομισμα?

don't panic
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#749613
cmarin έγραψε:Ποιος μπορεί να εξηγήσει απλά τι είναι τα ΝFTs και πως λειτουργούν?
Ψηφιακή τέχνη που ενσωματώνεται σε κρυπτονομισμα?

don't panic

Σχεδόν οποιοδήποτε ψηφιακό έργο τέχνης μπορεί να γίνει NFT, δηλαδή μια εικόνα, ήχος, video, gif (mp3, jpeg, png κτλ) μέχρι ένα συγκεκριμένο μέγεθος. PDF π.χ ακόμα δεν υποστηρίζονται.
Το NFT είναι μια απόδειξη/token ότι το τάδε link url στον τάδε server ανήκει σε εσένα, και αυτό το token είναι σωσμένο στο blockchain που το βλέπουν όλοι οι χρήστες του ethereum δικτύου.

Για να φτιάξεις ένα NFT προϋποθέτει να έχεις ένα διαδικτυακό πορτοφόλι, ψηφιακά νομίσματα, και το αρχείο που θέλεις να κάνεις NFT.
Συνδέεσαι σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία ανεβάζεις το ίδιο το αρχείο και μπορείς να ορίσεις κάποιες επιπλέον επιλογές (π.χ κάθε φορά που θα πουλιέται σε άλλον χρήστη να εισπράττεις royalties).
Στην πράξη αυτό το αρχείο ανεβαίνει σε έναν σέρβερ και έτσι αποκτάς ένα url που δείχνει σε αυτό το ψηφιακό αρχείο.
Αυτό το url το εγγράφεις στο blockchain του δικτύου ethereum και πληρώνεις ένα ποσό σε ψηφιακό νόμισμα(gas fees) για να στο κρυπτογραφήσουν οι άλλοι και να επιβεβαιώσουν την συναλλαγή. (πληρώνεις γιατί δεν είναι τζάμπα, αφού καταβάλουν υπολογιστική προσπάθεια για να εγγράψουν τη συναλλαγή στο blockchain). Έτσι κάνεις "mint" το NFT σου και αποκτάς ένα token που δηλώνει ότι εσύ κατέχεις το τάδε url το οποίο δείχνει στο τάδε ψηφιακό αρχείο. Το marketing trick εδώ είναι ότι κάνεις ξαφνικά τα jpeg μοναδικά, επιβάλεις μια τεχνητή τα χα μου σπανιότητα και έτσι αυξάνεις την τιμή τους και χαίρεσαι που υπάρχει κάτι που λέει ότι ανήκει σε εσένα αλλά δεν εμποδίζει κανέναν να κάνει δεξί κλικ -> save as και να το έχει και αυτός.
Αλλά εσύ θα χαίρεσαι γιατί το blockchain λέει ότι εσένα σου ανήκει το url που δείχνει σε αυτό το αρχείο.

Μετά μπορείς να πουλήσεις αυτό το token και στο blockchain θα καταγραφεί ότι ο χρήστης Α πούλησε στο χρήστη Β αυτό το url που δείχνει στο ψηφιακό αρχείο. Ολες αυτές οι αγοραπωλησίες διευκολύνονται από πλατφόρμες με την πιο γνωστή να είναι το OpenSea.
Έχει πάρα πολλές τρύπες όλο αυτό:
- O οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει NFT ακόμα και από έργο που δεν του ανήκει.
- Μπορώ να σου στείλω ένα NFT στο πορτοφολι σου στο OpenSea και αν πας να το σβήσεις να έχω κώδικα από πίσω που θα ενεργοποιείται με το delete και να σου αφαιρεί όλα τα NFTs, κτλ.
- Μπορώ να κάνω mint πορνογραφικό υλικό και να το βάλω στο πορτοφόλι σου κτλ.
- Κάποια στιγμή θα πέσει ο server ή θα αλοιωθεί το αρχείο και το link σου θα σπάσει

Η πιο αστεία αλλά πραγματική εξήγηση είναι αυτή

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Zorz
#749614
cmarin έγραψε:Ποιος μπορεί να εξηγήσει απλά τι είναι τα ΝFTs και πως λειτουργούν?
Ψηφιακή τέχνη που ενσωματώνεται σε κρυπτονομισμα?

don't panic


Σε πρώτο στάδιο σκέψου ένα "φυσικό" έργο τέχνης, είτε είναι λχ. πίνακας ζωγραφικής

Εικόνα

είτε γλυπτό

Εικόνα

κλπ.

Πέρα από την καλιτεχνική, αισθητική και ιστορική αξία, το ίδιο το "πρωτότυπο" έχει και μια χρηματική αξία που προφανώς καθορίζεται από την αγορά (ήτοι, πόσο είναι κάποιος διατεθειμένος να πληρώσει γι αυτό). Το ζουμί εδώ είναι ότι υφίσταται η έννοια του πρωτότυπου. Μπορείς πχ να έχεις στο τοίχο του σαλονιού σου μια αφίσα της Κραυγής του Edvard Munch και να αντλείς αισθητική ευχαρίστηση από αυτήν, αλλά πρόκειται για αντίγραφο που δεν έχει την ίδια αξία με τον πρωτότυπο πίνακα στο Όσλο. Με άλλα λόγια ο πίνακας είναι non fungible, και ένα αντίγραφο ΔΕΝ είναι πανομοιότυπα εναλλάξιμο με το αρχικό.

Εικόνα


Όταν όμως έχεις ένα αρχείο σε ψηφιακή μορφή, δεν υφίσταται καν η έννοια του πρωτότυπου. Όλα τα jpg και mpg είναι πανομοιότυπα, 1 προς 1. Πώς γίνεται λοιπόν να ακυρώσεις αυτή την εγγενή εναλλαξιμότητα (fungibility) του ψηφιακού αρχείου για να έχεις δικαιωματικά εσύ το "γνήσιο"; :hmmm:

Εικόνα

Χρησιμοποιόντας λοιπόν το blockchain, έχεις ένα κατανεμημένο ψηφιακό "κτηματολόγιο" που καταγράφει συναλλαγές και λέει ότι το τάδε αρχείο στο τάδε URL ανήκει σε εσένα που έχεις το κλειδί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είσαι ο μόνος που έχει πρόσβαση στο jpg, απεναντίας είναι ένα αρχείο σε ένα server που μπορεί να κατεβάσει ο οποιοσδήποτε. Δεν σημαίνει καν ότι σου ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα αυτού που απεικονίζεται.

Εικόνα

Υπάρχουν πολλοί απατεώνες που πουλάνε NFTs με κλεμμένα έργα χωρίς την άδεια των δημιουργών τους, και ηλίθιοιπου τα αγοράζουν:


Βασικά όλος ο χώρος είναι μια μίξη πυραμίδας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#749629 cmarin οπως καταλαβαινεις το Διδυμο Σο(ρ)ζ(ος) - Γαβλαντ εχει ερθει να απλωσει πλοκαμια ΚΑΙ εδω.

Wall of text μπας και τσιμπησει κανενας. :s_empathy

Εγω θα στο εξηγησω με 10 λεξεις ομως :s_roses


NFT ειναι το ποστ που μόλις εκανε ο Ζορζ. :s_sarcastic





Καταλαβαινεις δλδ οτι εγω ΣΑΣ ΑΓΟΡΑΖΩ ΟΛΝΟΥΣ. :iconcool: :s_bye
Άβαταρ μέλους
By dimitris
#749665 Συνοψίζοντας τους προλαλήσαντες, είναι ένα ψηφιακό «πιστοποιητικό γνησιότητας» για ένα έργο το οποίο εκ φύσεως μπορεί να αντιγραφεί απεριόριστα. Επειδή το έργο καθαυτό δεν μπορεί να έχει συλλεκτική αξία, τη συλλεκτική αξία λαμβάνει το πιστοποιητικό.

Αν προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με ορθολογικά κριτήρια τι έχει συλλεκτική αξία και γιατί, στις περισσότερες περιπτώσεις ούτως ή άλλως θα αποτύχουμε, όποτε σε αυτό το πλαίσιο το concept του NFT δεν μπορεί να διακριθεί για τον παραλογισμό του. Απλά επειδή είναι καινούργιο concept έχει ακόμα την υπερβολή του καινουργιου.