Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By g8777
#712372 Εχει προκαλεσει μεγαλο ενδιαφερον / αναταρχη / συζητησεις η ερευνα του Propublica

https://www.nytimes.com/2021/06/08/us/p ... ffett.html

https://www.washingtonpost.com/business ... irs-taxes/ ( εφημεριδα ιδιοκτησιας Bezos :iconcool: )

https://www.newyorker.com/news/our-colu ... ffectively

Οι πρωτες αντιδρασεις της Ουασιγκτον;

"Any unauthorized disclosure of confidential government information by a person of access is illegal and we take this very seriously," White House press secretary Jen Psaki told reporters during Tuesday's briefing.


Biden administration investigates 'illegal' leak of Jeff Bezos, Elon Musk and Warren Buffett's tax information

:whistlink:
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#712390 Η μονη παρηγορια για μενα, ειναι οτι δε γινονται μονο στο Ελλαδισταν τετοιες "διευκολυνσεις" στους μεγαλους... Παντου ο ιδιος βοθρος.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#712413 Αν στην ελλάδα αυτές οι διευκολύνσεις γίνονταν μόνο σε επίπεδο Μπέζος :innocent: καλά θα ήμαστε.
Εδώ ρημάζει ανενόχλητο κάθε τυχαίο παρτάλι που έχει πρόσβαση στο παρεάκι...
Άβαταρ μέλους
By markvag
#712468
Anonymous Founder έγραψε:Δεν ξέρω αν μας διαβάζουν και στο news247, αυτό που ανέβασε ο g8777 (και είναι εξαιρετικό!), το έκανε άρθρο κατόπιν!
https://www.news247.gr/kosmos/amerikano ... 57953.html

Θα πω πάντως κάτι που είναι προβληματικό στην ανάλυση του άρθρου, είναι πως δεν μπορείς εύκολα να φορολογήσεις την αύξηση της περιουσίας, όταν αυτό πχ είναι από μετοχές. Γιατί οι μετοχές και γενικότερα ό,τι μπαίνει στην έννοια stock, έχει την τάση να πέφτει κιόλας, δεν ανεβαίνει πάντα. Αλλά σαφώς και θα μπορούσε να λυθεί αν το επιθυμούσε κάποιος...

Ακριβώς, δεν είναι και τόσο εύκολο (ούτε και τόσο δύσκολο βέβαια, ιδίως αν είσαι US government), μπορείς όμως να κάνεις κάτι. Δεν είναι δυνατό ο Μπέζος και ο κάθε Μπέζος να μην πληρώνει πρακτικά καθόλου φόρους...

Το σύστημα έχει σπάσει εδώ και χρόνια και δεν πιστεύω ότι μπορεί να κολλήσει. Το σύστημα που 10 άνθρωποι θα μπορούσαν (χωρίς να πάψουν να είναι συγκλονιστικά πλούσιοι) να τελειώσουν για παράδειγμα την πείνα σε όλο τον κόσμο, ωστόσο τα πάντα λειτουργούν για να έχουν αυτοί (και το υπόλοιπο 0,01%) ακόμα περισσότερα, δεν είναι απλά σπασμένο. Είναι αηδιαστικό. Και ξαναλέω πως, όχι, δεν είναι δικαίωμα κανενός μ@λ@κ@ να έχει γ@μήσει την κοινωνία, να έχει συγκεντρώσει τα πάντα στην τσέπη του και να μην δίνει δεκάρα τσακιστή στην κοινωνία.

Μην αναφέρει κανείς τις "φιλανθρωπίες" του Bill Gates και ΣΙΑ... :s_hang


Θα ήθελα πολύ να δω τι φόρους (δεν) πληρώνουν οι εδώ Μπέζοι (πχ Μαρινάκης, Λάτσης, κτλ), για να μην αναφέρω πολιτικούς... Δεν πρόκειται βέβαια...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#714362 Μην ξεχάσουμε πως είμαστε και υπό επιτήρηση, ναι;
Μεσοπρόθεσμο 2021-2025: Πλεονάσματα από το 2023 με ανάπτυξη χωρίς νέα λιτότητα
https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oiko ... -litotita/

«Χαλαρή» επιστροφή στην κανονικότητα και στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 αντί το 2022, αλλά με δυναμική ανάκαμψη και χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα καταθέσει τις Βρυξέλλες μέσα στην εβδομάδα –σήμερα ή αύριο ενδεχομένως- η κυβέρνηση.

Ο στόχος που θέτει η Αθήνα για τα ανοδικά πρωτογενή πλεονάσματα 2% ως 3,7% του ΑΕΠ από το 2023 ως το 2025, φαντάζει πολύ υψηλός. Στηρίζεται όμως στις προβλέψεις της κυβέρνησης για Ανάπτυξη μέχρι και 6% ετησίως στα επόμενα χρόνια. Στόχος που φαντάζει εφικτός με βάση τις πλέον πρόσφατες διεθνείς εκτιμήσεις. Προ ημερών μόλις η Κομισιόν αναθεώρησε τις δικές της προβλέψεις σε 6% το 2022 και 4,1% φέτος, ενώ την Παρασκευή η DBRS ανακοίνωσε πρόβλεψη για Ανάπτυξη 5% εφέτος και 5% το 2022.


Πολύ ωραίες οι προβλέψεις, αλλά ας ελπίσουμε να είναι όλα τόσο όμορφα και να μην ξαναδούμε λιτότητα. Κάτι για το οποίο θα κρατήσω μικρό καλάθι.
Για το 2022, δεν θα έχουμε πρόβλημα, αφού θα ισχύει η ρήτρα διαφυγής λόγω κορονοϊού. Από το 2023, θα δούμε πόσο σκληρά θα μας φερθούν. Όσο η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικό χρέος, όλα θα είναι όμορφα στην Μπανανία του Νότου.
:s_hang
Άβαταρ μέλους
By markvag
#714390
Anonymous Founder έγραψε:
Πολύ ωραίες οι προβλέψεις, αλλά ας ελπίσουμε να είναι όλα τόσο όμορφα και να μην ξαναδούμε λιτότητα. Κάτι για το οποίο θα κρατήσω μικρό καλάθι.


:lol: :lol:

Δηλαδή θα ανοίξουν νέα νοσοκομεία, θα δώσουμε λεφτά σε σχολεία, ασφαλιστικό, κτλ;;; :lol: :lol:

Όχι.

Απλά θα μειώσουμε τους φόρους (πολύ σε αυτούς που βγάζουν πολλά, λίγο σε όλους τους άλλους), οπότε δεν θα φτάνουν τα λεφτά (ούτως ή άλλως δεν φτάνουν) και θα θυμηθούμε πως έχουμε ακριβά νοσοκομεία, ακριβά σχολεία, υψηλές συντάξεις (που τίποτα από αυτά δεν ισχύει) και θα αρχίσουμε να κόβουμε. Πάλι. Αλλά επειδή θα μειώσουμε τους φόρους δεν θα το λέμε λιτότητα, αλλά "εκλογίκευση" ή κάποια άλλη αντίστοιχη παπαριά...

Πού τα ξέρω αυτά; Δύο τα ενδεχόμενα. Είτε έχω το κληρονομικό χάρισμα, είτε έχω(ουμε) ξαναδεί το ίδιο έργο κι άλλες φορές πρόσφατα...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#716492 Άρθρο παρέμβαση: Είναι ακατανόητο αυτό που συμβαίνει στο Χρηματιστήριο – Ποιος φταίει;
Την ώρα που η Ελλάδα «ζει» ένα πρωτοφανές αναπτυξιακό story (Ελληνικό, 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο ανάκαμψης, 40 δισ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ), το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται στην απραξία.

Πάλι σήμερα υποχωρεί κατά 0,30%


Ο Γενικός Δείκτης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται κάτω από τις 900 μονάδες εκεί δηλαδή που βρίσκονταν δυο χρόνια πριν.

Ακριβώς στα ιδια επίπεδα.

Υπάρχει εξήγηση;

Ας αναλύσουμε την υπάρχουσα κατάσταση με ψυχραιμία.

Τα τελευταία 2 χρόνια δεκάδες funds παίρνουν θέση στην Ελληνική αγορά.

Πολυεθνικές (Pfizer κλπ.) εγκαθίστανται στην Ελλάδα, προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Συνεχώς ανακοινώνονται εξαγορές εκατομμυρίων ευρώ από ισχυρά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και εταιρείες (CVC, ΝΝ κλπ.)
:s_biggrin
Οι τράπεζες (EUROBANK, ALPHA BANK, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ) προχώρησαν σε πετυχημένες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων είτε με μετρητά είτε με προσφορά ακινήτων ενώ πολλές ελληνικές εταιρίες έχουν μόνο θετικά νέα να ανακοινώσουν από εδώ και στο εξής.
:s_laughat
Επιπρόσθετα διεθνείς οίκοι, Τράπεζα της Ελλάδος και Κομισιόν αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ισχυρή ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια.
:s_biggrin
Ηδη για το 2021 κάνουν λογο για ανάπτυξη πάνω από 4%.

Τι είναι λοιπόν αυτό που λείπει;
:s_blush
Γιατί καθημερινά οι μετοχές στο χρηματιστήριο απαξιώνονται;
:s_blush
Να δεχτώ ότι η Ελλάδα δεν έχει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας οι τιμές των οποίων στα διεθνή χρηματιστήρια (Νέα Υόρκη, Λονδίνο κλπ.) έχουν πραγματοποιήσει ράλι.

Όμως στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύονται ισχυρές εταιρίες οι οποίες και προοπτικές έχουν και υψηλή κερδοφορία παρουσιάζουν.

Και μάλιστα κάποιες από αυτές έχουν προσελκύσει και διεθνή κεφάλαια.

Μια ιδέα
Πολλοί Έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων αναζητώντας άμεσες λύσεις για να ενισχυθεί η αγορά, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να προσλάβει τώρα μια νέα και φιλόδοξη ομάδα από έμπειρους τραπεζίτες οι οποίοι θα «ξεχυθούν» σε ολες τις αγορές του πλανήτη εκεί που υπάρχουν πολλά δισ. ευρώ η δολάρια και να διαφημίσουν την ελληνική αγορά και τις ελληνικές μετοχές.

Δεν ξέρω εάν είναι καλή ιδέα. Είναι όμως μια ιδέα.

Μια ιδέα από την Ολλανδία
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα τι κάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για να διαφημίσουν τα πλεονεκτήματα τους σε όλους τους τομείς.

Στην Ολλανδία εχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια μια υπηρεσία στο Υπουργείο Οικονομικών που «σαρώνει» τις αγορές του εξωτερικού.

Τα μέλη της ομάδας πηγαίνουν σε μικρές και μεγάλες εταιρίες σε όλο τον κόσμο και διαφημίζουν τα πλεονεκτήματα της Ολλανδικής φορολογικής αρχής.

Και τους προσφέρουν πλεονεκτήματα αρκεί να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ολλανδία.

Θα μου πείτε. Μπορεί η Ελλάδα να κάνει κάτι τέτοιο. Ίσως όχι.

Αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν το έχουμε προσπαθήσει καν.

Όμως ιδέες υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα.

Αρκεί να υπάρχει ένας άνθρωπος εξειδικευμένος να τις υλοποιήσει.

Θα σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα.

Οι ελληνικές τράπεζες χρυσοπλήρωσαν σε προμήθειες πολλά αμερικανικά σπίτια όμως την Goldman Sachs, την JP Morgan κλπ για να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Τα λεφτά που πήραν είναι εξωφρενικά πολλά.

Αλλά αυτό αφορά μια ιδιωτική συμφωνία, μεταξύ των ελληνικών και των αμερικάνικων τραπεζών, που προσελήφθησαν ως σύμβουλοι.

Μια ιδέα είναι να τους καλέσουν από το Μέγαρο Μαξίμου να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Όχι φυσικά τσάμπα αλλά να πληρωθούν.

Αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα από μια ομάδα έμπειρων τραπεζιτών που να δουλεύουν για το κράτος.

Και όχι σπασμωδικά.

Αυτή λοιπόν είναι μια ιδέα. Καλή κακή είναι μια ιδέα.

Αν υπάρχει καμμιά καλύτερη λύση ας την βρουν οι ειδικοί στο Μέγαρο Μάξιμου.

Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα.



Τι θα γίνει παιδιά; Γίνεται αναπτυξιακός χαμός και το ΧΑΑ στα ίδια; Εεεεε; Επιτέλους, τι θα γίνει; :s_shout :s_shout


Μιλάμε, για κορυφαίο άρθρο και ανάλυση, όχι αστεία τώρα! :s_wacko :s_rofl :s_rofl
Άβαταρ μέλους
By Serf
#716509 Τελικά η αγορά (συμπεριλαμβανομένου και του Χρηματιστηρίου) έχει την ικανότητα να αυτορυθμίζεται ή όχι; Αν έχει, κάτι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία. Αν όχι, τότε μήπως να μην είναι ελεύθερη η αγορά;

Σκέψεις ενός αφελούς...
Άβαταρ μέλους
By g8777
#716596 Εικόνα

Οταν αναγκαζεις την σοβαροτερη εφημεριδα του συντηρητικου χωρου (και απο τις 2-3 σοβαρες που απεμειναν γενικοτερα, inb4 καθαρευουσα απο τα κοπαδια των Ελληνιολων) να σε ρωτησει ευθεως ΤΨΡΜ; :s_roses
Άβαταρ μέλους
By markvag
#716620
Serf έγραψε:Τελικά η αγορά (συμπεριλαμβανομένου και του Χρηματιστηρίου) έχει την ικανότητα να αυτορυθμίζεται ή όχι; Αν έχει, κάτι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία. Αν όχι, τότε μήπως να μην είναι ελεύθερη η αγορά;

Σκέψεις ενός αφελούς...


Δηλαδή εννοείς πως το ΧΑΑ δεν είναι ελεύθερη αγορά;; :lol: :lol: :shifty:


Επίσης, στο πρώτο σου ερώτημα, η ελεύθερη αγορά έχει την ικανότητα να αυτορυθμίζεται προφανώς, αλλά η αυτορύθμιση αυτή είναι υπέρ αυτού που είναι πιο ισχυρός. + -

Γιατί ελεύθερη αγορά σημαίνει να ξεκινήσουμε για έναν αγώνα δρόμου, εγώ με την Ferrari μου κι εσύ με δεμένα τα πόδια. Θεωρητικά μπορείς να με νικήσεις, μιας και είσαι απολύτως ελεύθερος, αλλά δεν το βλέπω... :lol: Εκτός αν νομίζεις πως το παιδί μου έχει τις ίδιες δυνατότητες στο τι θα κάνει στη ζωή του με το παιδί πχ κάποιου άλλου...

Οπότε, οι επιλογές είναι μετρημένες, είτε α) παντελώς ελεύθερη αγορά (επιλογή υπέρ του ισχυρού), είτε β) με τον Χ ή Ψ τρόπο κυριαρχία ολίγων ισχυρών παικτών που κάνουν παιχνίδι όπως γουστάρουν (φυσική εξέλιξη του α), αν και συχνά ξεκινάει έτσι), είτε γ) έντονη παρέμβαση άνωθεν για να εξισορροπήσει το παιχνίδι κάπως και τέλος δ) καταργείς την ελεύθερη αγορά (κάτι σαν αυτό που ήθελε ο Μαρξ πχ, όχι όπως στο β).

Διαλέγεις και παίρνεις ως κοινωνία. Εμείς θα έλεγα κινούμαστε κάπου μεταξύ α) και β) :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#716776 Μια είδηση στα ψιλά σήμερα, που μου θύμισε μια κουβέντα που είχε γίνει πριν πολλά χρόνια..
Κυνική παραδοχή Σόιμπλε: Υψηλό τίμημα για τους Έλληνες είχε η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας
https://www.news247.gr/kosmos/kyniki-pa ... 88825.html
Την παραδοχή ότι υπήρξε μεγάλο κόστος για τους πολίτες από τα μνημόνια έκανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας τέως υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

Βέβαια, τόνισε ότι οι θυσίες ήταν αναγκαίες για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ενώ δε θέλησε να σχολιάσει τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Η Ελλάδα έκανε όλες τις μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Ακόμη και αν αυτό ήρθε με ένα υψηλό τίμημα για τους πολίτες της», σημείωσε και προσέθεσε ότι: «Είμαι υπέρ, πάντα υπέρ της Ενότητας της ΕΕ και των χωρών οι οποίες τιμούν τις δεσμεύσεις τους προς τους εταίρους της και τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες που έχουμε θεσπίσει και θα επανέλθουν μετά το τέλος της πανδημίας».


Τι λε ρε παιδί μου, τελικά η ανταγωνιστικότητα ήταν το πρόβλημα, ποιος θα το περίμενε; :s_sarcastic
Ή μήπως όχι;

:help:
viewtopic.php?p=379883#p379883
Anonymous Founder έγραψε:Το άρθρο αφορά την αξιολόγηση μεν, αλλά παραμέσα, κρύβεται η καλή είδηση (αυτά που έχω... βραχνιάσει να λέω εδώ και χρόνια, πως όλοι μας δουλεύουν κανονικά από την αρχή των μνημονίων...):
Δραματική έκκληση Στουρνάρα να κλείσει η αξιολόγηση
http://www.capital.gr/sunenteuxi/320045 ... axiologisi

Το άρθρο έχει μια συνέντευξη του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, που όπως όλοι θυμάστε ήταν και ο "τσάρος" της οικονομίας με την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Λέει κάπου λοιπόν:

Ερώτηση: Που βρίσκεται η μεγάλη εμπλοκή;
Απάντηση: Φαίνεται ότι είναι μια σειρά από θέματα: είναι τα εργασιακά, είναι το ενεργειακό, είναι η μείωση των συντάξεων μετά το τέλος της περιόδου του προγράμματος. Είναι θέματα δύσκολα. Αυτό που θέλω να πω όμως είναι το εξής -και αυτή είναι η ουσία που πρέπει να κρατήσουμε. Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έχουμε καλύψει το 90% της απόστασης που πρέπει να καλύψουμε μέχρι που να τελειώσει το πρόγραμμα. Άρα μένει ένα 10%. Είναι πολύ μικρό σε σχέση με την απόσταση που έχει καλυφθεί. Δεν αξίζει για αυτό το 10% να χάνουμε στόχους και μάλιστα σημαντικούς.

Και σε άλλο σημείο, ξεκάθαρα τονίζει πως το μεγάλο πρόβλημα δεν ήταν το χρέος μόνον, αλλά η πτώση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, που πολύ ξερά και σταράτα, λέει πως επανήλθε (και μαζί το εμπορικό ισοζύγιο από ελλειμματικό σε ισοσκελισμένο...) χάρη στην πτώση των μισθών. Και γι' αυτό και δεν πρόκειται να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις...

Ερώτηση: Η κυβέρνηση λέει ότι είναι παράλογο η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν ισχύουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εύλογη η ένσταση της κυβέρνησης...
Απάντηση: Ναι, από την άλλη μεριά όμως μην ξεχνάμε ότι στη δεκαετία του 2000 χάσαμε πολύ μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας από την πλευρά του μοναδιαίου κόστους εργασίας. Κι αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε καλύψει αυτή την απόσταση. Άρα θα πρέπει οι όποιες ρυθμίσεις στο εργασιακό να μην θίξουν πάλι την ανταγωνιστικότητα. Διότι με ιδρώτα και αίμα την κερδίσαμε πάλι. Δηλαδή το ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει εξαφανιστεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό δεν πρέπει να χαθεί πάλι.

:s_biggrin

Από τα παραπάνω είναι σαφές πόσο σανό έχουν ταΐσει όλοι οι πολιτικοί μας, με τα Ζάππεια, τα "παράλληλα προγράμματα", το "Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης", την έξοδο από το μνημόνιο, την έξοδο στις αγορές, την μείωση των φόρων, κλπ κλπ κλπ...
:s_wacko :s_sarcastic

Είναι τόσο ξεκάθαρο πια, που θα έπρεπε να πειστεί και ο πιο δύσπιστος πως ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, αυτό ήταν το πρόγραμμα και όλα τα υπόλοιπα ήταν σανό για τους ιθαγενείς. ΟΛΑ τα μέτρα θα τα τρώγαμε στο κεφάλι. ΜΑ ΟΛΑ. Το λέει ξεκάθαρα ο καλός μας διοικητής (είναι τόσο καλός, που παίρνει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρουλίνια το χρόνο, ελπίζω να μην αμφισβητήσετε την ποιότητά του και την ικανότητά του μωρά μου... :s_sarcastic ).
Καταλαβαίνουμε λοιπόν :
-Πόσο δεν είχαμε βγει από τα μνημόνια επί Σαμαρά και πόσο πυροτέχνημα ήταν η έξοδος στις αγορές (σανό για τους ιθαγενείς, η χώρα απλώς θα συνεχιζόταν να δανείζεται από τους δανειστές της, ειδικά μετά το 2020 απλά δεν γίνεται να πληρωθεί τίποτε αν δεν γίνει ρύθμιση του χρέους).
-Γιατί οι ξένοι τραβούσαν το αυτάκι του Σαμαρά γιατί δεν εφάρμοζε το 2014 το μνημόνιο με τα μέτρα που τελικά υπέγραψε ο Αλέξης (στα τέσσερα αδερφές μου, στα τέσσερα...).
- Πόσο βλακώδης ήταν η "διαπραγμάτευση" που -και καλά- έκαναν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015 και στο τέλος το μόνο που πέτυχε ήταν τα capital controls και την εκμηδένιση της αξίας των μετοχών των τραπεζών (κάμποσα δις χαμένα από το Δημόσιο-την τσέπη των φορολογουμένων).
-Πόσο σανό ταΐζουν ακόμη οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για διαπραγματεύσεις επί των μέτρων, όταν τελικά ΟΛΑ θα τα υπογράψουν (και με δωράκι την πώληση μονάδων της ΔΕΗ :s_sarcastic ).
-Πόσο σανό ταΐζει η ΝΔ, για μείωση φόρων και διαφορετικό μείγμα πολιτικής.

Το μόνο θετικό που βγαίνει είναι:
-Λογικά, είναι όντως τα τελευταία μέτρα, που θα μας πάνε κάπου μετά το 2020, "σουπερ ανταγωνιστικούς" ( :s_sarcastic :s_dance ) και όπου αναγκαστικά θα γίνει επιμήκυνση του χρέους, γιατί απλούστατα δεν γίνεται διαφορετικά.
-Κάπου εκεί μαζί με την επιμήκυνση, θα μειωθούν (λίγο...) και τα πρωτογενή πλεονάσματα για να έχουμε ανάπτυξη. Αν επικρατήσει η λογική από τους δανειστές, θα δούμε σοβαρή ανάπτυξη. Λογικά έτσι θα γίνει.
-Η όποια ανάπτυξη θ' αφορά μικρό σύνολο του πληθυσμού. Η ανεργία θα πέφτει εξαιρετικά αργά και με κακοπληρωμένες θέσεις. Η μεσαία τάξη θα είναι περίπου το 1/4 με 1/5 αυτής προ μνημονίων. Αντίστοιχα οι φτωχοί θα είναι πολύ περισσότεροι. Οι τελευταίοι , θα ζουν από τα επιδόματα (το έχει γράψει πεντακάθαρα το ΔΝΤ: μειώστε αφορολόγητο για να έχετε να δίνετε επιδόματα σε όσους δεν έχουν δουλειά).

Χαλαρώστε λοιπόν, μια πενταετία ξύλο ακόμη. :s_coffee :s_roses


Όλα αυτά το 2017. Να θυμίσω εδώ πως ο κος Σόιμπλε που δίνει συγχαρητήρια τώρα, προφανώς τα δίνει ΚΑΙ στην σημερινή κυβέρνηση, ΚΑΙ στις προηγούμενες για την καλή δουλειά που έκαναν. Στην σημερινή, για το εξαιρετικό της (αντ)εργατικό νομοσχέδιο, που θα (θέλει να) στείλει την ανταγωνιστικότητα στα ύψη, μειώνοντας τις αποδοχές των εργαζομένων (όποιος δεν το έχει πάρει ακόμη χαμπάρι, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου...).

Κατά τ'άλλα, φταίει το χρέος και συντάξεις για την χρεωκοπία... Το χρέος που είναι άνω των 200% σήμερα και δεν τρέχει κάστανο...
:s_biggrin

@markvag ΠΟΝΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ;;;;;
:s_wacko :s_sarcastic

ΥΓ: Βλέποντας το ποστ μου, δεν πήγα καθόλου άσχημα στις προβλέψεις, κι ας μην είμαι σοφός οικονομολόγος. Ο Στουρνάρας μόνον θα τα πήγαινε καλύτερα!
:s_wacko :s_sarcastic
Άβαταρ μέλους
By 224v
#716780 όλες οι κυβερνήσεις συμμαζεψαν το μαγαζι αυτή τη δεκαετία. το αν μας άρεσε η όχι είναι άλλο θέμα, τους κόστισε το πολιτικό κόστος. ας είχαν άλλες προτάσεις για το ίδιο αποτέλεσμα, φυσικά δεν είχαν. το έλλειμμα δεν ήταν ούτε ειναι προβλημα αρκει να μπορείς να το εξυπηρετείς,που όταν είσαι ανταγωνιστικός, αυτό το κάνεις.

< Note >
Άβαταρ μέλους
By markvag
#716798
Anonymous Founder έγραψε:Όλα αυτά το 2017. Να θυμίσω εδώ πως ο κος Σόιμπλε που δίνει συγχαρητήρια τώρα, προφανώς τα δίνει ΚΑΙ στην σημερινή κυβέρνηση, ΚΑΙ στις προηγούμενες για την καλή δουλειά που έκαναν. Στην σημερινή, για το εξαιρετικό της (αντ)εργατικό νομοσχέδιο, που θα (θέλει να) στείλει την ανταγωνιστικότητα στα ύψη, μειώνοντας τις αποδοχές των εργαζομένων (όποιος δεν το έχει πάρει ακόμη χαμπάρι, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου...).

Κατά τ'άλλα, φταίει το χρέος και συντάξεις για την χρεωκοπία... Το χρέος που είναι άνω των 200% σήμερα και δεν τρέχει κάστανο...
:s_biggrin


Προφανέστατα όλα αυτά (περιμένω ποστ περί συνταξιούχου με 22 χιλιάρικα το μήνα σύνταξη), αλλά να διευκρινήσω κάτι: Όταν ο Σόιμπλε μιλάει για ανταγωνιστικότητα μιλάει για τη Γερμανική οικονομία. Η Γερμανική οικονομία, μία από τις ελάχιστες οικονομίες που είναι σε τέτοιο βαθμό εξαγωγικές (ούτε της Κίνας δεν είναι σε τέτοιο βαθμό), εξαρτά την ευημερία της από τα εισοδήματα των χωρών - πελατών της. Και από το πόσο ανταγωνιστικά (=φθηνά) είναι τα προϊόντα της διεθνώς. Άρα η μείωση ή συγκράτηση του εργατικού κόστους στη Γερμανία θα βοηθήσει την οικονομία της. Συν το ότι τυχόν πληθωριστικές πιέσεις στο ευρώ από τους "τεμπέληδες" στο νότο (που για κάποιον περίεργο λόγο δουλεύουν 20% παραπάνω απ' ότι οι εργατικοί Γερμανοί) θα έχουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας.

Αυτά όμως δεν ισχύουν για τις περισσότερες οικονομίες του κόσμου (περιλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας, αλλά και των ΗΠΑ πχ ή της Γαλλίας), που στηρίζουν σημαντικό κομμάτι της ευημερίας τους στην εσωτερική κατανάλωση. Εδώ η μείωση του μισθολογικού κόστους οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης και άρα ΜΕΙΩΣΗ του ΑΕΠ. Γιατί απλούστατα οι πελάτες των Ελληνικών επιχειρήσεων είναι οι Έλληνες κατά βάση και όχι οι Κινέζοι ή οι Γάλλοι και άρα μειώνοντας τους μισθούς μειώνουμε την αγοραστική δύναμη των πελατών μας. Και αυτό είναι ακριβώς ότι είδαμε στην Ελλάδα όσες φορές μειώσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων. Για κάποιον περίεργο λόγο περιμένουμε τη ν-ιοστή φορά να δούμε κάτι διαφορετικό;;; :roll:

Όχι φυσικά. Απλά βλέπουμε για μία ακόμα φορά ποιοι κυβερνούν τη χώρα. Όχι οι Γερμανοί. Οι εγχώριοι Γερμανοί.

Anonymous Founder έγραψε:@markvag ΠΟΝΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ;;;;;
:s_wacko :s_sarcastic




:s_biggrin :s_biggrin


Θα πονέσω μόλις δω τα αναμενόμενα σχόλια.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#718259 Επειδή τις τελευταίες μέρες ακούμε όλο τα νέα του project του Ελληνικού, για ουρανοξύστες, για mall και μαρίνες, αλλά για κάποιο λόγο, κανείς δεν ρωτάει τα απλά πράγματα. Πχ, αυτή η παραλία του 1 χιλιομέτρου θα είναι ελεύθερη για τον κόσμο;
Αλλά όπως λένε, όποιος θέλει να μάθει, ψάχνει και βρίσκει.
Εικόνα
Άρα, με το φτωχό μου το μυαλό, καταλαβαίνω πως θα είναι δωρεάν μόνον για τους δημότες και όλοι οι υπόλοιποι θα πληρώνουν για να μπουν.


Μήπως ΠΟΝΑΣ Νίκο Παππά που θα κατεβαίναμε από το Γαλάτσι για μπάνια "ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ"; ΔΕΝ ΣΕ ΧΑΛΑΣΕ ΠΛΕΜΠΑΙΕ! :s_shout

Σου λέει η δημαρχάρα, γιατί να το κάνουν στην Βούλα και στην Βουλιαγμένη και όχι και εμείς; Να έρχονται άλλοι να κάνουν τα μπάνια τους ελεύθερα; Αμ δε!
:s_sarcastic

Στην Λούτσα αδερφές μου, στην Λούτσα. :s_hang :s_dance

Επίσης, καταλάβατε νομίζω πως θα υπάρχει κομμάτι της παραλίας που δεν θα είναι καθόλου ελεύθερο... :s_roses
Τι νομίσατε, πώς θα πωλούνταν διαφορετικά οι βίλες για 20 εκατομμύρια η μία; Να κάνει μπανάκι μπροστά τους ο Νίκος Παππάς και πιο κάτω ο Anonymous Founder που είναι και γνωστός αριστερός και άπλυτος; Και είναι γνωστό πως τα χνώτα τους μυρίζουν φτώχεια και αηδία;

Νίκο Παππά, δεν ξέρω αν προλαβαίνεις να δουλέψεις αρκετά, να γίνεις επιτυχημένος για ν'αγοράσεις κι εσύ μια βίλα. Νομίζω πως τις έχουν πουλήσει όλες ήδη.
:s_sarcastic