Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#706035
kovathe έγραψε:Ωραία ιστορία όντως και η περιγραφή, αλλά ρε φίλε.... τετοιο συστημα για να ακούς Καρρά??

< >
Ελα ντε;
Αφού αρκεί να γυρίσεις τερμα τα μπάσα και να βγάλεις όλα τα πριμα.

Redmi Note 8 Pro
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#706044
kovathe έγραψε:Ωραία ιστορία όντως και η περιγραφή, αλλά ρε φίλε.... τετοιο συστημα για να ακούς Καρρά??
Κι όμως αν και πολύ λίγα τραγούδια του αηδονιού μπορώ να ακούσω λίγη σημασία έχει τι ακούς. Αν είναι καλή ηχογράφηση το καλό σύστημα μετράει ό,τι κι αν ακούς. Γιατί ως γνωστόν περί γούστου κολοκυθόπιτα.
Τη Naim την είχα ακουστά από παλιά ως λίγο ψαγμένη-εκκεντρική-ακριβή αγγλική μάρκα. Νομίζω κάνουν και ηχογραφήσεις, έχω ένα sampler της Naim που με έκανε να καταλάβω ότι με καλή ηχοληψία κλπ ακόμα και πχ Καρρά να ακούς μένεις χάχας, με το στόμα ανοιχτό.
Περιμένουμε το δεύτερο μέρος.
Άβαταρ μέλους
By SIHCTR
#706052 Ε καλά, όχι μόνο Καρρά, τώρα τελευταία ακούμε και Μαζωνάκη... :lol: :lol: :lol:

Σοβαρά τώρα, όντως η "μαζική" μουσική είναι mastered ώστε να ακούγεται αξιοπρεπώς/εντυπωσιακή και στο πιο φτηνό τραντζιστοράκι, οπότε ένα ακριβό ηχοσύστημα θα χαραμιστεί. Με "audiophile" ηχογραφήσεις μπορείς να ακούσεις πράματα και θάματα σε Hi-End ηχοσυστήματα, αλλά από την άλλη άμα δε σε συγκινεί το συγκεκριμένο είδος της μουσικής, τί να το κάνεις...

Οπότε, ουισκάκι, Στράτος Διονυσίου και στην υγειά μας! :thumbsup:

Ελπίζω να συνεχίσω την εξιστόρηση κάποια στιγμή σήμερα, μόλις βρω μερικές ώρες να καθίσω με την ησυχία μου!

ΥΓ: Ααα, να μην ξεχάσω... Δεν υπάρχουν ρυθμίσεις για πρίμα-μπάσα στα Naim. Με το ζόρι Balance εκτός από τη ένταση ήχου...
Άβαταρ μέλους
By SIHCTR
#707064 Μετά από μία εβδομάδα όπου... life happened... πίσω στο έργο! Μετά το πρώτο σεντόνι υπολόγιζα ότι θα χρειαστώ άλλο ένα post για να φτάσω στο τωρινό ηχοσύστημα... Αμ δε... Έβαλα κάτω όλες τις αγορές που έχω κάνει σταδιακά και... έχουμε δρόμο! :lipsealed: Οπότε συνεχίζω ομαδοποιώντας χρονικά αλλά και θεματικά διάφορα καλούδια που έχω πάρει κατα καιρούς.

Πού είχαμε μείνει; Αα, κάπου εδώ:
Εικόνα
Ο ενισχυτής κάτω κάτω στο επιπλάκι του ΙΚΕΑ, και από πάνω το DAC, TV Box και η... ανεμοθύελλα (Lenovo Q190). Τα ηχεία καταχωνιασμένα όσο γίνεται.

4. (I can't get no) Satisfaction
Όπως φαντάζεστε, με τα τελείως λάθος ηχεία για το χώρο, το ακουστικό αποτέλεσμα ήταν μακριά από το ιδεατό. Και επειδή τα ηχεία ήρθαν για να μείνουν, τί κάνει ο κάθε audiophile που σέβεται τον εαυτό του; Μα φυσικά ξοδεύει και άλλα λεφτά σε ότι remedy μπορεί να σκεφτεί!
Εδώ θα πρέπει να κάνω μία παρένθεση για τον ορισμό του "audiophile". Ο ωντιόφιλος, λοιπόν, είναι κάτι σαν αρρώστια, όπως και τα σχετικά -φιλος... Τυπικά συμπτώματα είναι μία τάση προς Obsessive Compulsive Disorder, όπως επίσης και η τιγκαρισμένη πιστωτική κάρτα. Συχνά θα τον ακούσετε και ως "audiophool". Τα συμπτώματα ξεκινάνε από αθώες λεπτομέρειες όπως το cable dressing ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η αρρώστια προέρχεται από το bug της updraditis...
Να μην τα πολυλογούμε, στην μάταιη προσπάθεια να βελτιώσω τον ήχο (ο οποίος ήταν πολύ "forward" και κουραστικός μετά από λίγη ώρα), έγινα φίλος με τους υπόλοιπους ηχατζήδες των Βρυξελλώνε. Είχα βάλει στο μάτι ένα τυπικό upgrade στον κόσμο της Naim, ήτοι ένα εξωτερικό power supply για τον προενισχυτή. Φυσικά πλέον κοιτάω μόνο μεταχειρισμένα... Κάποια στιγμή λοιπόν εμφανίστηκε ένα Naim Flatcap εδώ κοντά, οπότε μία και δύο κανονίζω οντισιόν και παίρνω μαζί το CD με το αηδόνι. Φωνάζω και την :inlove: που έπινε κάτι κρασιά εκεί γύρω για δεύτερη γνώμη και ξεκινάμε...
Αρχικά έπαιξε σκέτος ο ενισχυτής (ίδιο μοντέλο με το δικό μου), με ηχεία Linn και εντελώς διαφορετικό δωμάτιο. Τα ηχεία σε αρκετά μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και ο ηχατζής να προεξοφλεί ότι η διαφορά θα είναι μέρα με τη νύχτα... Ξεκινάει το αηδόνι και αυτό που παρατηρώ είναι ένα κενό στον ήχο κάπου στο κέντρο ανάμεσα στα ηχεία. Μετά από λίγο μπαίνει το power supply, το κενό εξαφανίζεται και η μουσική (μάλλον) ακούγεται κάπως καλύτερα. Ο ηχατζής να χτυπάει ρυθμικά το πόδι (κλασικό τρικ όταν θέλουν να πουλήσουν κάτι, παρατηρήστε το την επόμενη φορά που θα πάτε για audition) και να δείχνει διακριτικά τον ενθουσιασμό του για τη βελτίωση του ήχου... Η :inlove: συμφώνησε για τη βελτίωση (μπορεί να έπαιξαν το ρόλο τους και τα κρασιά), εγώ δεν μπορούσα να αντισταθώ στην ιδέα ενός ακόμη μαύρου κουτιού, οπότε έκλεισε η αγορά. Μαζί με το Flatcap πήρα και ένα ζευγάρι καλώδια Linn K20 (πρακτικά ίδια με τα παλιά καλώδια NACA4 της Naim), γιατί οι Γερμανοί μου είχαν δώσει ότι είχαν εύκαιρο εννοείται.
(Μικρή παρένθεση για τη Linn, είναι Σκωτσέζικη εταιρεία, πολύ γνωστή σε όλους τους Naimίτες, καθώς είχαν μία στενή σχέση στα 80s, με τη Naim να συστήνει το κλασσικό πικάπ LP12 σαν την κατάλληλη πηγή ήχου για τους ενισχυτές τους.)

Πίσω στο σπίτι, το Flatcap συνδέθηκε, μου πήρε κανα μήνα για να μπορώ να ακούω μουσική χωρίς να ζαλίζομαι (φοβερό πράμα η αυτοϋποβολή!) και μετά back to square one...

5. Άγιε Νικόλα σώσε μας...
6 Δεκεμβρίου του 2014, το τέστ βγαίνει θετικό (δεν υπήρχαν κορονοτέστ τότε, μην μπερδεύεστε!). Μετά τον αρχικό πανικό :yahoo: ώρα για μετακομίση σε μεγαλύτερο σπίτι. Επιτέλους να πάρουν ανάσα τα ηχεία. Σύντομα βρέθηκε το διαμέρισμα με το γνωστό τζάκι και σε λίγο καιρό το ...αηδόνι ελάλησε στο φυσικό του χώρο. Το νούμερο ένα είναι να ταιριάξουν τα ηχεία με το δωμάτιο, αλλιώς χάνουμε το χρόνο μας, τα λεφτά μας κλπ κλπ.
Λίγο πρίν τα γεννητούρια, πέτυχα και μία καλή ευκαιρία από Αγγλία μεριά για να βελτιώσω το έπιπλο για τον ενισχυτή. Naim Fraimlite το όνομα, από την ίδια εταιρία φυσικά, και η λογική του έγκειται στο mechanical decoupling των ηλεκτρονικών από τα οποιαδήποτε vibrations. Ο κύριος λόγος αγοράς βέβαια ήταν αισθητικός, γιατί το άσπρο IKEA επιπλάκι στο τζάκι όσο να πεις χάλαγε το ντεκόρ.
Εικόνα
Δεύτερη εμμονή της Naim (πέρα από τα external power supplies) είναι το mechanical decoupling καθότι τα vibrations υποτίθεται ότι εισαγάγουν "μικρο-μικροφωνισμούς" στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα με αποτέλεσμα την πτώση της απόδοσής τους (όπως καταλαβαίνετε το ταξίδι αυτό προχωράει σιγά σιγά όλο και πιο βαθιά σε ...παραφυσικά μονοπάτια). Σε κάθε περίπτωση θα δείτε ότι όλα τα βύσματα πίσω είναι "λάσκα", συχνά στην παραγωγή στραβώνουν επίτηδες τα ποδαράκια των πυκνωτών, αντιστάσεων κλπ ώστε να έχουν ένα compliance σε σχέση με την πλακέτα, ενώ στα πιο καλά εξαρτήματα οι πλακέτες τοποθετούνται πάνω σε βαριές πλάκες ορείχαλκου αναρτημένου σε ελατήρια για μεγαλύτερο decoupling (και φοβερό βάρος!).
Εδώ, για παράδειγμα, τα εντόσθια από τον κορυφαίο network streamer τους (φυσικά χωρίς ενσωματωμένο power supply):
Εικόνα
Το επιπλάκι κατέφθασε έγκαιρα πριν τρέχουμε στις κλινικές, και στήθηκε ράφι ράφι (πολύ βολικό για να μπουν και τα καλώδια με μία άνεση). Αν υπήρξε πραγματική διαφορά στον ήχο... θα σας γελάσω! Τουλάχιστον ένα λιγότερο πράγμα να τριβελίζει το OCD μου... Και κάπως έτσι φτάσαμε κάπου εδώ:
Εικόνα
Επίσης το (τρίποδο) επιπλάκι είναι χρήσιμο και όταν ο μπόμπιρας μαθαίνει να στέκεται :lipsealed: !
Εικόνα
Ευτυχώς τον εκπαιδεύσαμε καλά και ποτέ δεν υπήρξε κίνδυνος για ζημιά. Καλού κακού πάντως κρατάω ακόμη τις σίτες από τα ηχεία στη θέση τους... Σε αυτό το σημείο υπήρξε ένα πάγωμα στο μέτωπο του HiFi για 2.5-3 χρόνια καθότι υπάρχουν και προτεραιότητες στην κανονική ζωή!

Αυτά τα λίγα για απόψε, αύριο (hopefully) θα συνεχίσω με την ψηφιακή πηγή (streamer+dac).
Άβαταρ μέλους
By dimik
#707069 Εύγε... και audiophile και ποδολαγνος, μερακλής, φαίνεται ότι μένει από το HiFi τα σπρώχνεις σε παπούτσια

< >
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#707131 Καλός ο Καρράς αλλά τα τέστ στα μηχανήματα γίνονται με ακουστικά όργανα και γυναικείες φωνές πχ, αν τώρα το έργο έχει να πεί και κάτι ή να φορτίσει και το συναίσθημα, ακόμα καλύτερα.

https://www.youtube.com/watch?v=W9TXtW07ZCI
Άβαταρ μέλους
By SIHCTR
#707200
dimik έγραψε:Εύγε... και audiophile και ποδολαγνος, μερακλής, φαίνεται ότι μένει από το HiFi τα σπρώχνεις σε παπούτσια


:lol: :lol: :lol:
Ελείψει φωτογραφικού αρχείου από HiFi βολεύομαι με το υποδηματικό αρχείο της :inlove: ... Πάντως το budget σε HiFi και παπούτσια/τσάντες/φορέματα είναι συγκρίσιμο... :lipsealed:

21 quadra έγραψε:Καλός ο Καρράς αλλά τα τέστ στα μηχανήματα γίνονται με ακουστικά όργανα και γυναικείες φωνές πχ, αν τώρα το έργο έχει να πεί και κάτι ή να φορτίσει και το συναίσθημα, ακόμα καλύτερα.


Ε προφανώς δεν παίζει μόνο το Αηδόνι στις δοκιμές (αν και παραμένει το benchmark για ιστορικούς λόγους). Η audition playlist περιλαμβάνει μέχρι και Laura Pausini για να αφαιρούνται οι μπογιές από τον τοίχο με contactless μεθόδους. Όπως επίσης και το Bohemian Rhapsody που αρκεί για να δοκιμαστούν τα πάντα σε ένα τραγούδι.

Έχω τον Μεγάλο Ερωτικό στη συλλογή μου αλλά δεν του έχω δώσει την δέουσα σημασία... Θα καθίσω μία από αυτές τις μέρες να τον μελετήσω. Ευχαριστώ για τη πρόταση!
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#707256 Νάσαι καλά και να χαίρεστε τις μουσικές σας, περιμένω εντυπώσεις από τον Μ.Ε.
Άβαταρ μέλους
By aldo
#707289 Καλησπέρα. Μήπως έχει κανείς κάποια εικόνα για το τι λένε τα παρακάτω ηχεία?

https://www.project-audio.com/en/produc ... er-box-10/

Σαν μικρά δεν είναι για να έχουν απόκριση στα 50Hz?
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#707346
aldo έγραψε:Καλησπέρα. Μήπως έχει κανείς κάποια εικόνα για το τι λένε τα παρακάτω ηχεία?

https://www.project-audio.com/en/produc ... er-box-10/

Σαν μικρά δεν είναι για να έχουν απόκριση στα 50Hz?
Δεν ψάχνεις και για κανένα τεστ.
Μια χαρά μέγεθος έχουν για 50Hz. Αλλά μετράει και το πόσο χάνει σε ένταση. Είναι 50-20Κ +/-3dB όπως υποννοούμε γενικά γιατί δεν το ξεκαθαρίζει. Και έχει σημασία βέβαια και η εσωτερική σχεδίαση και γενικά οι επιλογές υλικών και κυκλωμάτων.
Αλλά μην κολλάς τόσο στα νούμερα, στα ηχεία το πιο σπουδαίο είναι το πως ακούγονται. Ναι θα προσέξεις ευαισθησία, συχνότητες, ανάγκη και αντοχή σε βάτ, ευκολία οδήγησης κλπ αλλά μπορεί να έχεις αποφασίσει για κάτι και μετά ακούς άλλο που το είχες απορρίψει και σε μαγεύει.
Βέβαια υπάρχουν κάποιοι προχωρημένοι δοκιμαστές που μπορούν με τις μετρήσεις τους (μεταβολές φάσης και αντιστάσεων) να εξηγήσουν γιατί ένα ηχείο ακούγεται κάπως ή χάνει κάπου κλπ.
Αλλά το βασικό άκουσέ τα σε μαγαζί με άμεση σύγκριση με άλλα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#707414
aldo έγραψε:thx, θα προσπαθήσω να τα ακούσω...
Και να τα δεις κι από κοντά, να τα πιάσεις, να δεις υλικό φινίρισμα κλπ, το ηχείο είναι και έπιπλο.
Άβαταρ μέλους
By SIHCTR
#707461
aldo έγραψε:Καλησπέρα. Μήπως έχει κανείς κάποια εικόνα για το τι λένε τα παρακάτω ηχεία?

https://www.project-audio.com/en/produc ... er-box-10/

Σαν μικρά δεν είναι για να έχουν απόκριση στα 50Hz?


Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του sknipper. Πες μας αν μπορείς και γιατί έβαλες στο ματί τα συγκεκριμένα. Επίσης τί ηχοσύστημα/ηχεία έχεις τώρα (και αν σε ικανοποιούν ή όχι), σε τι δωμάτιο θα μπουν (διαστάσεις) και τί χρήση θα κάνεις. Έτσι μπορούμε να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα και ίσως μπορέσουμε να προτείνουμε και εναλλακτικές επιλογές.
Άβαταρ μέλους
By aldo
#707505 Παιδιά σαλόνι θα μπούν, σε περίπου 20τμ, 3 μέτρα μεταξύ τους, 3 μέτρα η ακρόαση. Είμαι από μετακόμιση σε άλλο σπίτι...στο προηγούμενο είχα βιβλιοθήκης. Καταλήγω σε αυτά δυστυχώς λόγω περιορισμένου χώρου, μιας και έχει πολύ compact διαστάσεις και κατά δεύτερο γιατί όσο πιο slim τόσο πιο εύκολα περνάνε από :iconcool: το "Συμβούλιο της Επικρατείας"...δηλαδή την γυναίκα...
Η αμέσως επόμενη επιλογή ήταν τα dali oberon 5, αλλά έχουν μεγαλύτερο βάθος και θα προτιμούσα αν ήταν αξιόλογα αυτά που αναφέρω...Επίσης τα βρίσκω στα 450 ευρώ καινούργια...τα dali πάνε κοντά περίπου στα 800 αυτή την στιγμή...
Αν ήταν εμπορικά ηχεία θα τα είχα ήδη πάρει, με σκοπό αν δεν μου έκαναν να τα έδινα με μια μικρή χασούρα, αλλά επειδή δεν βρήκα πολλές αναφορές, φοβάμαι πως αν δεν μου κάνουν θα μου μείνουν....
Το έψαξα και για κανένα sub ώστε να είμαι πιο καλυμμένος, αλλά δεν μπαίνει σε μέρη που θα ήθελα ώστε να μην χαλάει και την αισθητική του σαλονιού...
Τα ακούσματά μου είναι rock και jazz
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#707506
SIHCTR έγραψε:
Το επιπλάκι κατέφθασε έγκαιρα πριν τρέχουμε στις κλινικές, και στήθηκε ράφι ράφι (πολύ βολικό για να μπουν και τα καλώδια με μία άνεση). Αν υπήρξε πραγματική διαφορά στον ήχο... θα σας γελάσω! Τουλάχιστον ένα λιγότερο πράγμα να τριβελίζει το OCD μου... Και κάπως έτσι φτάσαμε κάπου εδώ:
Εικόνα


Το τζάκι καταστρέφει όλη την τσαχπινιά με το πόδι :innocent: :lol:
Γενικώς καταστρέφει όλη τη μόστρα :oops: . Γιατί δεν το ντύνεις μ'ένα MDF ;
Έστω και μαύρη κολλητική ταινία :lol: