Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#707082
mjacob έγραψε:Βασικό κριτήριο ήταν και η διαθεσιμότητα. Scott ούτε μέχρι τέλος του χρόνου, cube καλό οκτωβριο κ.ο.κ.
Κι εγώ μετά την εκτεταμένη μελέτη μου κατέληξα να κοιτάω τι διατίθεται και έτσι ήταν πολύ λίγα που είχα να διαλέξω.
Σιγουρέψου ότι ξεκαθαρίζεις τι ακριβώς διαδρομές θέλεις να κάνεις. Αν είναι άσφαλτος αποφεύγεις πχ αυτά με πολύ άγρια λάστιχα ή πολύ κοντές σχέσεις, τότε ίσως θέλεις κάποιο endurance (που βασικά είναι μια λίγο πιο άνετη κούρσα που δέχεται πιο παχιά λάστιχα) ή κάτι τέτοιο και κοιτάς να χωράει λάστιχο πχ 30-32 για άνεση.
Κάτι άλλο είναι αν θέλεις λασπωτήρες ή σχάρα. Σε όλα μπαίνουν, υπάρχουν διάφορα κόλπα, αλλά καλύτερα να έχουν στάνταρ σημεία στήριξης.
Δες και Decathlon έχουν καλό VFM όπως και τα Vitus, η μάρκα του chainreactioncycles.

EDIT: επιπλέον κριτήρια πιθανού ενδιαφέροντος:
- εφόσον μιλάμε για δισκόφρενα θέλεις through axle και όχι quick release (προσφέρει αυξημένη αντοχή και ακαμψία μια και με τα δισκόφρενα το ζόρι μεταφέρεται στην κάτω άκρη του πηρουνιού, έτσι αποφεύγεις και τυχόν επαφή δίσκου τακακιών λόγω παραμόρφωσης)
- εννοείται μπορείς να συγκρίνεις γεωμετρίες, κυρίως stack-reach (ή τον λόγο αυτών) αλλά και BB drop (πόσο πιο χαμηλά είναι το κέντρο των πενταλιών από της ρόδας, όσο πιο χαμηλά μεγαλύτερη σταθερότητα), chainstay length (μεγάλο- σταθερό και χωράνε φτερά), wheelbase (μεταξόνιο, μεγάλο σημαίνει σταθερό[αργό, μικρό σημαίνει ευέλικτο-νευρικό το θέλουν οι κουρσάκηδες)
- κάτι άλλο που κοιτάω είναι και τα μεγάθη των πραγμάτων εκτός από τον αριθμό των δοντιών. Πλάτος τιμονιού (και σχήμα, βάθος, ύψος, flare, κλπ), μήκος stem (και αν έχει γωνία), μήκος βραχιόνων πενταλιών, πάχος παλουκόσελου (θέλεις 27,2 που είναι το στάνταρ, δεν θέλεις το 31,κάτι που είναι πιο άκαμπτο)
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#707253 Off topic λίγο, σε συνέχεια της παραπάνω δημοσίευσης περί επικινδυνότητας ηλ. πατινιών.
14χρονος χθες μετά από πτώση από πατίνι, κάταγμα επίφυσης βραχιονίου (στον ώμο δλδ περίπου), όλη η κεφαλή παρεκτοπισμένη.

Εικόνα

Και για την ιστορία του παραπάνω κατάγματος που χειρούργησα, εδώ οι μετεγχειρητικές ακτινογραφίες από χθες
Εικόνα

Εικόνα

Τραύματα σοβαρά που ακολουθούν μια ζωή

Τέλος το off topic


< >
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#707264 Κεντημα πετραν!
Κάπως έτσι ηταν η επιγονατίδα μου μετα το χειρουργείο...
Αλλά εγω είχα σκάσει ακριβως κεντρο επιγονατίδα με πέτρα.

Η επιγονατίδα του δεν είχε σπάσει δλδ?
Αν βλέπω καλά διέλυσε το πανω μέρος της κνήμης?
Το γονατο τι έπαθε? Η κρούση που ηταν ακριβώς?
Βίδες, λάμες θα τις βγάλει σε κάνα χρονο λογικά?

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#707347 Οι προηγούμενες κακώσεις είναι όπως λέμε life changing. Το πόδι-χέρι που είδαμε πιο πάνω ποτέ δεν θα είναι όπως πριν, είναι πολύ σοβαρές κακώσεις και ίσως θα χρειαστούν κι άλλες επεμβάσεις στο μέλλον. Και δεν είναι μόνο ότι βλέπεις στις ακτινογραφίες αλλά και αυτά που δεν βλέπεις, ζημιά σε αρθρικό χόνδρο, συνδέσμους, μύςς, νεύρα και αγγεία.

Επί των ποδηλατικών, πήγα μια βόλτα σήμερα, προέκυψε 45χλμ. Γενικά χαμηλές ταχύτητες αλλά με μερικά ξεσπάσματα. Νιώθω λίγο πιασμένος ενώ σε πολύ μικρότερες αποστάσεις αλλά με πίεση όχι τόσο. Άρα η απόσταση, η διάρκεια, παίζει το ρόλο της στην καταπόνηση.
Κάτι άλλο που συνειδητοποίησα είναι το πόσο παραπάνω δύναμη σου δίνει η ορθοπεταλιά. Ποτέ δεν ήμουν της ορθοπεταλιάς ίσως γιατί είμαι βαρύς και με δυνατά πόδια οπότε ο μπελάς ήταν πιο μεγάλος από όσο άξιζε.
Τώρα όμως που είμαι σε πιο καλή φυσική κατάσταση (για τα μέτρα μου, πάλι λουκουμάς είμαι μη γελιόμαστε) βλέπω πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κάνει τη διαφορά και προσπαθώ να το κάνω. Έχει πλάκα πως κάτι που αν το ξεκινήσεις μικρός γίνεται ενστικτωδώς τώρα είναι πιο δύσκολο. Θέλει να πετύχω τον σωστό συντονισμό κινήσεων (το πέρα δώθε του ποδηλάτου που λόγω βάρους/ισχύος πρέπει να είναι αρκετό οπότε συμμετέχουν τα χέρια με σταθεροποίηση από τους ώμους) σε συνδυασμό με πολύ πιο μακριά σχέση από όσο νόμιζα πριν (γιατί λόγω βάρους/ισχύος αν δεν είναι μακριά απλά χάνω ενέργεια ανεβοκατεβάζοντας το βάρος μου).
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#707351
sknipper έγραψε:Οι προηγούμενες κακώσεις είναι όπως λέμε life changing. Το πόδι-χέρι που είδαμε πιο πάνω ποτέ δεν θα είναι όπως πριν, είναι πολύ σοβαρές κακώσεις και ίσως θα χρειαστούν κι άλλες επεμβάσεις στο μέλλον. Και δεν είναι μόνο ότι βλέπεις στις ακτινογραφίες αλλά και αυτά που δεν βλέπεις, ζημιά σε αρθρικό χόνδρο, συνδέσμους, μύςς, νεύρα και αγγεία.
.

Τα ξέρω απο 1ο χερι μη νομίζεις....
Ακόμα με ταλαιπωρεί το κωλογονατο εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον.
Βέβαια δεν σταμάτησα να κάνω αυτά που ήθελα, αλλά σίγουρα ποτε δεν ηταν ίδιο με πριν. Και τώρα φυσικά έχει κανει και οστεοαρθρίτιδα μετατραυματική..
Τι θα κάνεις, το αντιμετωπίζεις, ενδυνάμωση όσο μπορείς και προσπαθείς για το καλυτερο.

< >
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#707379 Δεν είναι το πατίνι από μόνο του. Είναι η πτώση στο οδόστρωμα με 25+ χλμ/ώρα χωρίς προστασία. Επίσης, κάποια πατίνια δεν πάνε μόνον με 25 χλμ/ώρα, αλλά με διπλάσια, τριπλάσια ή κι ακόμη παραπάνω. Εκεί θέλει δερμάτινη στολή μοτοσυκλέτας!
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#707410
kovathe έγραψε:Ακόμα με ταλαιπωρεί το κωλογονατο εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον.
Βέβαια δεν σταμάτησα να κάνω αυτά που ήθελα, αλλά σίγουρα ποτε δεν ηταν ίδιο με πριν. Και τώρα φυσικά έχει κανει και οστεοαρθρίτιδα μετατραυματική..
Τι θα κάνεις, το αντιμετωπίζεις, ενδυνάμωση όσο μπορείς και προσπαθείς για το καλυτερο.
Ενδυνάμωση αλλά και:
- Διατάσεις για να διατηρήσεις το εύρος κίνησης, κυρίως θέλεις να μην χάσεις την πλήρη έκταση, το να είναι ίσιο όταν στέκεσαι όρθιος.
- Προστασία με καλά παπούτσια, κατά προτίμηση τρεξίματος.
- Έλεγχο σωματικού βάρους, να μην βαρύνεις ή να χάσεις αν είσαι υπέρβαρος
- Επιλογή δραστηριοτήτων είτε επαγγελματικά (δεν θέλεις να είσαι στα γόνατα) είτε ψυχαγωγικά. Θέλεις ασκήσεις με μειωμένη πρόσκρουση, δηλαδή θέλεις κολύμπι και ποδήλατο και όχι τρέξιμο, ποδόσφαιρο ή άρση βαρών.
- Κι αν αρχίσεις να κουτσαίνεις τότε θέλεις και μπαστουνάκι (όχι από αυτά των γέρων, από τα άλλα, τα ωραία, τα ορειβατικά) για να προστατεύεις και το άλλο πόδι. (το μπαστούνι το κρατάμε στην αντίθετη πλευρά αλλά περπατάει με το κακό πόδι).
Άβαταρ μέλους
By jaxws
#707420 Καλή εβδομάδα σε όλους. Έπειτα από πολύ καιρό έγραψα μια 45 χλμ χτες Κυριακή. Είχα ξεκινήσει με μικρές αστικές διαδρομές 10 με 15 χλμ απο τα μέσα του περασμένου μήνα και χτες αποφάσισα να κάνω μια μεγάλη. Η διαδρομή έγινε με στάσεις. 1η διαδρομή λιμάνι Πειραιά Αγ Δημήτριος μέσω Καλλιθέας και Ν. Σμύρνης 9,5 χλμ περίπου. Στάση για καφέ και κους κους σε φιλική αυλή και μετά συνέχεια μέσω λ Αλίμου για Γλυφάδα στο παλιό καταράλλα. Αναστροφή και επιστροφή Πειραιά με μια στάση για ξεκούραση στην μαρίνα Φλοίσβου. Καλά πήγε, σήμερα είμαι πιασμένος παντού. Το απόγευμα υπολογίζω να πάω στην παραλία λιπασμάτων να κάνω λίγο ποδηλατάδα να ξεπιαστώ. Ποδήλατο corratec (δυστυχώς πολ΄θυ βαρύ για σταμάτα ξεκίνα). Μεση ταχύτητα λιγο παραπάνω απ 10 χλμ την ωρα. Πολύ μικρή έπεσε πολύ κατά το τελευταίο σκέλος φλοίσβος -Πειραιάς λόγο των έργων στην περιοχή. Υπόψιν οτι δεν βγήκα ούτε μια φορά σε κεντρικό δρόμο ή λεωφόρο . Το απεχθάνομαι και κυρίως τους ποδηλάτες που βγαίνουν κυριακάτικα παραλιακή και η ουρά φτάνει κάνα χιλιόμετρο πίσω τους .
Άβαταρ μέλους
By g8777