Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#701912
GTS έγραψε:
Zorz έγραψε:Έρχεται το… ιππικό

Φαίνεται πως ενθουσίασαν οι ιππείς στην παρέλαση της 25η Μαρτίου, για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης, τόσο που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αποφάσισε να επαναφέρει την ένδοξη Ίλη Ιππικού, που είχε διαλυθεί το 1982, με την δικαιολογία πως δεν χρειάζεται άλογα ο στρατός, έχει τα τεθωρακισμένα. Τα άλογα που είδαμε στην παρέλαση δεν ήταν ιδιοκτησίας του Στρατού, αλλά προέρχονταν από διάφορους ιππικούς ομίλους.
Οι αναβάτες, αυτοί με τις παραδοσιακές στολές και τις σημαίες επίσης προέρχονταν οι περισσότεροι από ιππικούς ομίλους. Ο στρατηγός Φλώρος, έχει σκοπό, όπως μου είπε, να αποκτήσει ο Στρατός δικά του άλογα με δικούς τους στρατιωτικούς αναβάτες. Θα είναι μαυροσκούφηδες, όπως δηλαδή οι στρατιωτικοί των τεθωρακισμένων. Ίσως στην επόμενη παρέλαση της 25ης Μαρτίου να δούμε την νέα δύναμη του Στρατού Ξηράς, τους ιππείς μαυροσκούφηδες.


Θέλετε και καινούρια τυφέκια, γατάκια. :s_sarcastic Πίσω στα M1 Garand, γιατί όχι και στα καριοφίλια :lol:


Tα M1 Garand οπως και τα πυρομαχικα τους εχουν επιστρεψει στην Αμερικη γιατι ηταν δανεικα. Λογικα δεν πρεπει να υπαρχουν καθολου περα απο την προεδρικη φρουρα ουτε σε αποθηκευση. Αναρωτιεμαι τι εγιναν τα παλια FN FAL αν επισκευαστηκαν και αποθηκευτηκαν για την περιπτωση επιστρατευσης. Ειχαν αποκτηθει 70000 τμχ συμφωνα με τον τυπο που ειχα διαβασει παλαιοτερα.


Τα Μ1 υπάρχουν ακόμα σε περιορισμένη υπηρεσία στις Σχολές, στους Λόχους Αποδόσεως Τιμών, στην ΠΦ, στην ΠΑ και στο ΠΝ. Τα FN υπάρχουν κι αυτά στις ΑΣ.

Σχετικά με τους ιππείς, ΟΚ, φρουφρού κι αρώματα είναι, αλλά πολλοί Αξκοί των ΤΘ είναι ερασιτέχνες ιππείς έτσι κι αλλιώς (μάλιστα ένας Υπίλαρχος, όταν ήμουν νεαρός Ανθυπίλαρχος, είχε δικά του άλογα και κάναμε ιππασία παρέα τα ΣΚ στο Πολύκαστρο), οπότε δεν θα είναι δύσκολο να βγει μια Ίλη Επιδείξεων.

Τέλος, να γιατί μου αρέσει ακόμα και σήμερα το G3 (και δεν ήταν καν στρατιωτικών προδιαγραφών αυτό):

Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#702054 Άσε την έκθεση βρε Νίκο, δες τις φλόγες από τα πυροβόλα. Διαρκεί περίπου 0,3', δύσκολο να την πιάσεις ταυτόχρονα.
Άβαταρ μέλους
By Morx
#702059
REALZEUS έγραψε:Άσε την έκθεση βρε Νίκο, δες τις φλόγες από τα πυροβόλα. Διαρκεί περίπου 0,3', δύσκολο να την πιάσεις ταυτόχρονα.

Μπορεις να τραβηξεις αρκετες και να τις ενωσεις :)
Με λιγο PS ειναι εξαιρετικα doable.
Άβαταρ μέλους
By glf
#702063 Βασικά σίγουρα είναι αυτό που λέω γιατί έχει γράψει όλη την τροχιά και την έκρηξη στο στόχο.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#702069
Morx έγραψε:Μπορεις να τραβηξεις αρκετες και να τις ενωσεις. Με λιγο PS ειναι εξαιρετικα doable.


Για αυτό είπα "αν δεν είναι πειραγμένη η φωτό". :iconcool:


glf έγραψε:Βασικά σίγουρα είναι αυτό που λέω γιατί έχει γράψει όλη την τροχιά και την έκρηξη στο στόχο.


Ναι, ΟΚ αυτό. Αν δεχθούμε όμως ότι έβαλον με APFSD-Τ (Armour Piercing Fin Stabilised Discarding Sabot - Tracer, αρχική ταχύτητα εξόδου περί τα 1800 μέτρα το δευτερόλεπτο, επιβραδυνόμενη αεροδυναμικά στην εξωτερική βαλλιστική) και ο στόχος είναι περίπου στα 2000 μέτρα (μέθοδος του δικράνου και βάσει συνηθισμένων πρακτικών), είναι οριακό να τα πιάσει όλα αυτά η κάμερα. Βέβαια αυτό δεν απαντά στο αρχικό ερώτημα, στο πως έβαλλαν όλα τα άρματα (ενάμισης ΟΥΜΑ, 7 τροχιοδείκτες φαίνονται) ταυτόχρονα. Εκεί που εκπλήσσομαι είναι στην ταυτόχρονη λάμψη των πυροβόλων, όχι στην τροχιά των βλημάτων (που κι αυτή δεν είναι πολύ νορμάλ, καθότι δεν φαίνεται η συνήθης καμπύλη λόγω της βαρύτητας - άσε που ο τροχιοδείκτης έχει κανονικά πιο κόκκινο χρώμα - με μια επιφύλαξη για τον τύπο του πυρομαχικού).
Τελευταία επεξεργασία από REALZEUS και 11 Απρ 2021, 00:49, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By Y.V
#702071 Βρε Αλεξανδρε δεν χρειαζοταν να βαλλουν ολα μαζι
Ανοιγεις το κλειστρο. Ριχνει το πρωτο! Καταγραφεται εκει που φωτιστηκε! Ριχνει το δευτερο καταγραφεται κι αυτο! Ριχνει το τριτο κλπ κλπ.
Μολις ριξουν ολα κλεινεις το κλειστρο και εχεις ετοιμη την φωτογραφια που βλεπουμε.
Τελευταία επεξεργασία από Y.V και 11 Απρ 2021, 00:51, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#702072 Τόσο απλό είναι ρε Γιάννη και κάθομαι και σκάω; :lol: Πως φαίνεται ο άνθρωπος που δεν ξέρει από φωτογραφία... :sorry:
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#702074 Και αυτοί οι κεραυνοί δεν έπεσαν όλοι ταυτόχρονα, αλλά εμείς τους βλέπουμε όλους μαζί στην φωτογραφία. Το ίδιο ισχύει προφανώς και στην δική σου φωτογραφία.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#702076
axel12p έγραψε:Και αυτοί οι κεραυνοί δεν έπεσαν όλοι ταυτόχρονα, αλλά εμείς τους βλέπουμε όλους μαζί στην φωτογραφία. Το ίδιο ισχύει προφανώς και στην δική σου φωτογραφία.

Εικόνα


Μα για αυτό ήμουν μέσα και όχι έξω. Επειδή ξέρω από άρματα και όχι από φωτογραφικές. :lol:
Άβαταρ μέλους
By Morx
#702133
REALZEUS έγραψε:Μα για αυτό ήμουν μέσα και όχι έξω. Επειδή ξέρω από άρματα και όχι από φωτογραφικές. :lol:

Thankfully !!! :metalo:

Οπως σωστα σου εξηγησαν, ετσι ειναι.
Σε φωτογραφιες ακομα μεγαλυτερης εκθεσης που δεν το επιτρεπει η καμερα, μπορεις να ενωσεις οσες θες!
Μπορεις να ενωσεις και με διαφορετικα σεναρια φωτισμου, ωστε το τελικο αποτελεσμα να τονισει ακομα περισσοτερο τα σκοτεινα σημεια και τα φωτεινα να μην βγουν καμμενα. (HDR)
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#703330 Από στρατιωτικό forum:

"Ένα όπλο που θα πρέπει ίσως να προβληματίζει, όσον αφορά την απόκτηση του από τον Ελληνικό στρατό ή από άλλο εχθρικό στρατό της Ελλαδας στο μέλλον ... ... Σκεφτόμενος τον Έβρο ....
—————————————————————-
Τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα με την Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν παλιότερα και νεότερα οπλικά συστήματα. Αυτό που προσείλκυσε την προσοχή ήταν η μεταφορά εκτοξευτών θερμοβαρικών πυραύλων από την Μόσχα. Η διασπορά τέτοιων όπλων στο ρωσικό οπλοστάσιο γεννά ερωτηματικά σε κύκλους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων , δεδομένης της φονικότητάς τους.
Τα συγκεκριμένα όπλα, τα οποία φάνηκαν σε βίντεο, είναι τα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepek. Για κάποιο λόγο οι Ρώσοι τα βαφτίζουν φλογοβόλα, που είναι παραπλανητικό. Αντί για τα όπλα που μετέφερε το πεζικό ή ήταν εγκατεστημένα επί οχημάτων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρωσία χρησιμοποιεί το νέο TOS-1A Solntsepek (Ο ήλιος που Καίει) έναν εκτοξευτή πολλαπλών θερμοβαρικών πυραύλων, τοποθετημένο σε σασί αρμάτων T-72. Αυτά τα όπλα αναμιγνύουν καύσιμα και αέρα σε ένα σύννεφο που, όταν πυροδοτείται, δημιουργεί τεράστια αποτελέσματα θερμότητας και πίεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει το παλαιότερο TOS-1 Buratino στη Συρία.
Τα βαριά φλογοβόλα Solntsepek θα ανοίξουν το δρόμο για τα άρματα Armata και το μηχανοκίνητο πεζικό», σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Izvestia. «Θα σχηματιστούν μοίρες, που θα εξοπλίζονται με αυτά τα ισχυρά συστήματα, σε κάθε στρατιωτική περιοχή. Πρωταρχική αποστολή τους είναι να εκκαθαρίσουν τις εχθρικές οχυρώσεις». Ο Βίκτωρ Μουρακόφσκι, Ρώσος αμυντικός αναλυτής, καυχήθηκε στην εφημερίδα Izvestia ότι τα νέα θερμοβαρικά όπλα θα καταστρέψουν σε τέτοιο βαθμό τον εχθρό, ώστε το πεζικό να κάνει περίπατο και να καταλαμβάνει το εχθρικό έδαφος.
Κατά τον ίδιον, «τα συστήματα “Solntsepek” επιφέρουν πλήρη καταστροφή σε μια μεγάλη περιοχή… Είναι ικανότατα για την αποστολή εξουδετέρωσης οχυρωμένων περιοχών με ισχυρή άμυνα. To κλασικό πυροβολικό με πυροβόλα ή πυραύλους θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο και πυρομαχικά για να εκτελέσει μια παρόμοια αποστολή, χωρίς το αποτέλεσμα να διασφαλίζεται στο τέλος. Αλλά τα βαριά πυροβόλα που χρησιμοποιούν εκρηκτικά πυρομαχικά καυσίμου-αέρα θα καταστρέψουν αυτήν την άμυνα με μια ομοβροντία. Αργότερα, όταν τα άρματα μάχης και τα μηχανοκίνητα θα μπουν στη μάχη, ουσιαστικά δεν θα υπάρχει πλέον κανείς να τους αντισταθεί».
Ένα θερμοβαρικό όπλο, ή βόμβα αερολύματος, ή βόμβα κενού , είναι ένας τύπος εκρηκτικού που χρησιμοποιεί οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να προκαλέσει έκρηξη σε υψηλή θερμοκρασία. Στην πράξη, το κύμα που παράγεται συνήθως από ένα τέτοιο όπλο έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια από αυτό που παράγεται από ένα συμβατικό συμπυκνωμένο εκρηκτικό.
Τα περισσότερα συμβατικά εκρηκτικά αποτελούνται από πρόσμιξη καυσίμου-οξειδωτή (η μαύρη πυρίτιδα π.χ. περιέχει 25% καύσιμο και 75% οξειδωτικό), ενώ τα θερμοβαρικά όπλα είναι σχεδόν 100% καύσιμα. Επομένως τα όπλα αποδίδουν σημαντικά περισσότερη ενέργεια από τα συμβατικά συμπυκνωμένα εκρηκτικά ίσου βάρους. Η εξάρτησή τους από το ατμοσφαιρικό οξυγόνο τα καθιστά ακατάλληλα για χρήση κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μεγάλο υψόμετρο και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, είναι πολύ πιο καταστροφικά όταν χρησιμοποιούνται σε οχυρώσεις πεδίου, όπως χαρακώματα, σήραγγες, αποθήκες και σπηλιές, εν μέρει λόγω του παρατεταμένου κύματος που παράγεται από την έκρηξη και εν μέρει επειδή καταναλώνουν το περικλειόμενο οξυγόνο.
Τα συγκεκριμένα συστήματα που φαίνονται στα πλάνα από τις μετακινήσεις στρατευμάτων στα ρωσικά σύνορα, δεν είναι τα μόνα. Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει μικρότερα θερμοβαρικά όπλα τα οποία μπορούν να βληθούν από μεμονωμένους στρατιώτες, ακριβώς όπως τα αντιαρματικά μιας χρήσεως, αλλά και θερμοβαρικές χειροβομβίδες. Υπάρχουν ακόμη θερμοβαρικές κεφαλές για τα γνωστά μας Kornet, που είναι εν χρήσει στον Ελληνικό Στρατό.
Ο λόγος όμως που αναφέρομαι στα συγκεκριμένα μεγαλύτερα συστήματα είναι κατά κύριο λόγο η καταστροφικότητά τους. Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Zelenopillya μια μόνο θερμοβαρική ομοβροντία σχεδόν κατέστρεψε δύο ουκρανικά μηχανοκίνητα τάγματα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Το άλλο θέμα είναι το γεγονός ότι η Ρωσία δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα να τα εξάγει. Ήδη το TOS-1 βρίσκεται στους στρατούς της Αλγερίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας, του Ιράκ, του Καζακστάν, της Σαουδικής Αραβίας και της Συρίας.
Τα συγκεκριμένα συστήματα είναι μικρού βεληνεκούς (600-6.000 μέτρα) για την έκδοση TOS-1A και 1.200-10.000 μέτρα για την έκδοση TOS-2. Για τον λόγο αυτό τοποθετούνται πάνω σε σασί άρματος μάχης. Ως εκ τούτου μάλλον δεν είναι κατάλληλα για αποβατικές ενέργειες καθώς πρέπει οι θέσεις του εχθρού να είναι γνωστές και θα πρέπει να ταχθούν σε θέσεις κοντά σε αυτές, πράγμα επικίνδυνο απέναντι σε αντίπαλο που σε περιμένει.
Σε κάθε περίπτωση η ταυτόχρονη βολή και των 30 πυραύλων καταστρέφει ζώνη εκτάσεως 80 στρεμμάτων.
To χειρότερο είναι ότι η χρήση τους προκαλεί ψυχολογικά αποτελέσματα και άμεσα και σε βάθος χρόνου, καθώς μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι οι υπάρχουσες στρατιωτικές ιατρικές δομές δεν είναι ικανές να ανταπεξέλθουν στον αριθμό και στην σοβαρότητα των τραυμάτων που επιφέρει μία επίθεση με θερμοβαρικά όπλα.
Σκεφτείτε μια ομάδα μάχης μεγέθους ταξιαρχίας πεζικού που διεξάγει μια αντεπίθεση. Περίπου 1100 άτομα θα διασκορπίζονταν σε μια περιοχή πλάτους λίγων χιλιομέτρων. Οι λόχοι που εκτελούν τον επιθετικό ελιγμό, καλύπτουν 300-500 μέτρα του μετώπου επίθεσης. Τότε, ο εχθρός μπορεί να πυροδοτήσει ένα θερμοβαρικό πυρομαχικό πάνω από τη θέση ενός λόχου.
Τα στρατεύματα εντός της άμεσης ακτίνας έκρηξης υποβάλλονται σε θερμοκρασίες διπλάσιες από εκείνες των συμβατικών πυρομαχικών, οδηγώντας σε σοβαρά εγκαύματα κάθε εκτεθειμένου ιστού. Κοντά στην έκρηξη, η υπερβολική πίεση του αέρα στο κύμα έκρηξης προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς στο αναπνευστικό σύστημα, τα αυτιά και την ρινική κοιλότητα, καθώς και αμβλύ τραύμα. Λέγεται ότι δρα στον ανθρώπινο οργανισμό , σαν να αφαιρεί όλο το οξυγόνο των πνευμόνων . Τέλος, υλικό που εκτοξεύεται από την έκρηξη προκαλεί τραυματισμούς από θραύσματα σε στρατιώτες ακόμη πιο μακριά. Η έκρηξη έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες τραυματίες.
Και μόνο αυτό το ενδεχόμενο , ίσως υποχρεώνει την ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να μελετήσει εκ των προτέρων πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο, όχι μόνο στο τακτικό επίπεδο, όχι μόνο προετοιμάζοντας το έδαφος για να αποκτήσει κι αυτή τέτοια όπλα, αλλά ακόμα και από πλευράς περίθαλψης των επιζώντων."



Τα θερμοβαρικά πυρομαχικά τα είχαμε δει στο Λιτόχωρο, όταν μας έκαναν επιδειξη οι Ρώσοι. :omg: :omg: :omg: