Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#695711 Δεν είμαι βέβαιος πως συμφέρει ν'ανοιγει ο καυστήρας πετρελαίου μόνον για τα ζεστάνει νερό για το θερμοσίφωνα. Αν ανοίγει για να ζεστάνει και το σπίτι, σίγουρα συμφέρει βέβαια.
Άβαταρ μέλους
By edmond
#695713 Να ζεσταίνεις μπόιλερ 200 λίτρων βέβαια -να φτιάξει νερό να κάνει μπάνιο η οικογένεια δλδ, δεν νομίζω πως θα το καταφέρεις ποτέ, σε εύλογο χρονικό διάστημα τουλάχιστον. Εκτός κι αν ανάβει ο καυστήρας όλη μέρα(για θέρμανση σπιτιού έτσι, μην τρελαθούμε :lol: ) και δεν ανοίξεις ποτέ το ζεστό νερό. Που και πάλι δεν ξέρω, εγώ έχω 160lt και αν αφήσω το ζνχ απείραχτο, απλά θα το "σπάσει" από το μπούζι στο πιο χλιαρό-->το ρεύμα θα έχει ευκολότερο-συντομότερο έργο μετά βέβαια.
Και τέλος, μιλάμε για ηλιακό έτσι; :lol: και όχι κανά δοχείο αδράνειας χωμένο κάπου στο σπίτι. Θέλω να πω πως...καταλαβαίνεις :lol: ο μέγας ηλιάτορας :lol: :lol: κάνει καλή δουλίτσα στην χώρα μας :)
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#695716 HF + edmond, τα είπαν σωστά. Και συνοψίζω:
Ηλιακός: Απαραίτητος, ότι άλλη πηγή για θερμοσίφωνα κι αν έχω (ΦΑ, πετρέλαιο, ρεύμα).
Άνευ ηλιακού και όταν έχει συννεφιά κλπ αλλά όχι κρύο ώστε να λειτουργεί ταυτόχρονα η θέρμανση από οποιαδήποτε πηγή καύσης, , ώστε να εφαρμόζεται η αρχή "με ένα σμπάρο -> δυό τρυγόνια", για ΖΝΧ μόνο ΦΑ, 20-30% ακριβότερο το ρεύμα και ... ποτέ πετρέλαιο.
Με "μαθηματικά" και συλλογισμούς του τύπου "φέτος το πετρέλαιο έχει 0,90, του χρόνου 1,20 και το ρεύμα 0,08 ή 0,11 η κιλοβατώρα και το ΦΑ τόσο κι άλλο τόσο", σας αφήνω να το αποδείξετε όσοι έχετε .... χρόνο για χάσιμο! :lol:
Άβαταρ μέλους
By GTS
#696187 Nobel ηλιακος μου ειπαν 850ε με τοποθετηση καποια μαστορια. Για απλο με 120λτ δοχειο. Τι λετε? Καλη τιμη? Ποιοτητα εταιρειας?

Ξερει καποιος ποσο κανει η τοποθετηση και μονο αν βρω στο Σκρουτζ τον ηλιακο? Οι τιμες ειναι με την τοποθετητηση?

Θελω να δουλευει και με ηλεκτρικο ρευμα, οποτε κοιταω 2πλης ενεργειας; Σωστα;

3πλης ενεργειας ειναι για ΖΝΧ συστημα;

Καμμια ιδεα τι τεχνικα χαρακτηριστικα να κοιταξω? Θελω 160λτ δοχειο αλλα μαλλον μονο κατοπτρο. Το 2πλο κατοπτρο θερμαινει ποιο γρηγορα;
Άβαταρ μέλους
By edmond
#696253 Νόμπελ ικανοποιητική ποιότητα, τα λεφτά πολλά. Η τοποθέτηση πάει χοντρικά γύρω στα 100€ εκτός κι αν η εγκατάσταση έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Οι τιμές δεν είναι με τοποθέτηση εκτός κι αν αναφέρεται, όπου και πάλι παίζουν ψιλά γράμματα.
2πλής=ήλιος+ρεύμα
3πλής=ήλιος+ρεύμα+πετρέλαιο(φυσικό αέριο whatever)
160άρηδες συνήθως πλέον έχουν μονό κάτοπτρο, δεν υπάρχει λόγος για διπλό. Τα διπλά πάνε για 200άρηδες.
Ένας 160άρης 2πλής υπολόγιζε κάτι λιγότερο από 600€, 3πλής 550+
Άβαταρ μέλους
By fokion
#696256 Εχωντας ζησει ηλικακό με πολλά ( 4 ) ατομα και δη....... γυναικες :) :) :) θα ελεγα 160αρι ΜΠΑΣ ΚΑΙ προλαβεις να κανεις κι εσυ δυσμοιρε ενα μπανακι στα γρηγορα με χλιαρό νερό :)
και με 2πλό κατοπτρο θα ελεγα, μια που το δικο μου μονό δεν "προλαβαινε" στις ντεμι μερες ( χειμώνας ή συνεφιά)
Άβαταρ μέλους
By pro
#696270 Αν έχουν γίνει οι κατάλληλες τροποποιήσεις στο κύκλωμα για απομόνωση, ο καυστήρας πετρελαίου μπορεί να ζεστάνει το μπόιλερ μόνο πολύ γρήγορα και πολύ φτηνότερα από το ρεύμα. Δεν το υποθέτω, ξέρω πολλούς που το έχουν κάνει. Μιλάω για μπόιλερ μέσα στο σπίτι, για ηλιακό δεν γνωρίζω.

Επίσης, νομίζω ότι ο ηλιακός με ΦΑ δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης, πρακτικά δεν κάνεις απόσβεση ποτέ.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#696273 Κι εγώ αυτό έχω καταλάβει, ακόμα και για το κλίμα της Ελλάδας.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#696277
pro έγραψε:Επίσης, νομίζω ότι ο ηλιακός με ΦΑ δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης, πρακτικά δεν κάνεις απόσβεση ποτέ.


Δε σε καταλαβα....
Εννοεις οτι το ΦΑ ειναι τοσο φτυνό που δεν αξιζει ακομα και το καλοκαιρι ο ηλιακός σε ετησια βαση? Βαζοντας δηλαδη μεσα και τις μερες του χειμωνα που δεν αποδιδει??

( Με γυροφερνει το δυκτυο ΦΑ και ψαχνομαι....)
Άβαταρ μέλους
By pro
#696280 Ναι. Αυτά που θα πληρώσεις για αέριο το καλοκαίρι στα χρόνια λειτουργίας ενός ηλιακού, είναι λιγότερα από το κόστος απόκτησης και συντήρησης ενός ηλιακού. Αλλά και αν ήταν και λίγο περισσότερα πάλι θα σύμφερε γιατί τα δίνεις σε βάθος χρόνου και όχι εφάπαξ.

Τι εννοείς ψάχνεσαι; Μπορείς να βάλεις ΦΑ και δεν βάζεις; Έγκλημα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#696286 Όταν διαπραγματευόμουν το διαμέρισμα, τα ίδια μου έλεγαν κι εμένα για το ΦΑ και τον ηλιακό, και μου φάνηκε υπερβολή. Τελικά, μπήκε ο ηλιακός σαν δώρο, αλλά πλέον μετά από ένα χρόνο ευπειθώς αναφέρω πως μάλλον είχαν δίκιο. Από την άλλη βέβαια, ένας φθηνός ηλιακός μονής ενέργειας, δεν είναι τεράστιο κόστος, ούτε απαιτεί καμιά τρελή συντήρηση, ενώ σε προστατεύει και από τις όποιες αυξήσεις στο ΦΑ.
Αν πλήρωνα με δικά μου λεφτά πάντως, αυτό που θα έκανα είναι να δω πρώτα τι καίει το ΦΑ πριν βάλω ηλιακό.

Για θέρμανση με ΦΑ, πληρώνω σε διαμερισμα 110 τμ πανταχόθεν ελεύθερο κάτι λιγότερο από 30€ το μήνα. Βοηθάει βέβαια πως ακόμη το ΦΑ πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές, αλλά και πάλι είναι πάρα πολύ λίγο γιατί το σπίτι την ημέρα είναι 21+ βαθμούς μόνιμα, ενώ και την νύχτα έχω βάλει κάτω όριο 19.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#696294 Θα συμφωνήσω ότι η αγορά+τοποθέτηση ηλιακού σε σχέση με τη χρήση ΦΑ για ΖΝΧ, χρειάζεται 6-7 χρόνια συχνής χρήσης για να αποσβεστεί οικονομικά και πάντα χωρίς βλάβες του ενός (ΦΑ) ήτ του άλλου (ηλιακός).
Ηλιακός 160 λιτρα -3πλής πάνω απο 600Ε εγκαταστημένος, είναι κλοπή και ... μην ψάχνεται μάρκες.
Επίσης: Έχω ξαναγράψει ότι όλοι οι λέβητες ΦΑ, δεν έχουν την ίδια λειτουργία.
Aτομικοί λέβητες των 10-12.000 θερμίδων σε διαμερίσματα 80-130 τμ, έχουν ενσωματωμένο ένα μικρό δοχείο όπου αποθηκεύουν στη διάρκεια της θέρμανσης ΖΝΧ, όμως είναι της απόδοσης ενός θερμοσίφωνου των 60 λίτρων , κοινώς για μεγάλη οικογένεια (4 άτομα και διαδοχικό μπάνιο) δεν αρκεί η ποσότητα νερού της "αποθήκης" του λέβητα ΦΑ και ξεκινάει γρήγορα η λειτουργία του με ΦΑ, για ανατροφοδότηση του συστήματος ΖΝΧ, με άμεση απόδοση ομολογουμένως, αφού οι σωληνώσεις του ΖΝΧ "καίγονται" απ΄ τη φλόγα λειτουργίας-> και το νερό που διέρχεται λόγω "ζήτησης".
Ο δικός μου λέβητας ΦΑ (25.000 θερμίδες), όταν βρίσκεται στη λειτουργία θέρμανσης και απαιτηθεί να "δημιουργήσει" ΖΝΧ διότι τέλειωσε-χρησιμοποιήθηκε (ρυθμισμένο όταν πέσει στους 30οC να ξεκινά η λειτουργία του ΦΑ για παραγωγή ΖΝΧ), διακόπτει τη θέρμανση και λειτουργεί για 15 λεπτά στη θέση "ΖΝΧ", όπου σε αυτό το χρόνο των 15 λεπτών, φτιάχνει νερό 65οC ,σε μπόιλερ των 300λίτρων και επιστρέφει αυτόματα στη θέρμανση.

ΥΓ: Όσα γράφω, είναι αποτέλεσμα γνώσης-εμπειρίας απο ενδελεχή παρακολούθηση 2 διαφορετικών συστημάτων για θέρμανση-ΖΝΧ με λέβητα ΦΑ . Δεν είμαι "τεχνίτης", ούτε ηλ.μηχ.
Άβαταρ μέλους
By pro
#696295 Μιας και πιασαμε τα παραδείγματα, φέτος από 15/5 έως 15/9 πλήρωσα ΦΑ 45 ευρώ. Αν βγάλεις τα πάγια που έτσι κι αλλιώς πληρώνεις είναι 20-25 ευρώ αν δεν κάνω λάθος. 4 άτομα οικογένεια, οι 3 γυναίκες :lol:
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#696296 Ο ηλιακός εξοικονομεί για τετραμελή οικογένεια, περί τα 70-100€ max/χρόνο έναντι μ.ο συστημάτων θέρμανσης ΖΝΧ (ΦΑ-ΔΕΗ-Πετρέλαιο)