Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#696163 Πάμε τώρα και σε μια είδηση που αποδεικνύει το πόσο αποικία ή προτεκτοράτο είμαστε. Στο μέλλον, όταν θα λένε οι βόρειοι "σαν την Χαλκιδική δεν έχει", μάλλον θα εννοούν μεταλλεία...

Ο,τι πει η «Ελληνικός Χρυσός»!
https://www.efsyn.gr/politiki/284708_ot ... kos-hrysos
Διαστάσεις μνημονίου και χαρακτήρα συμφωνίας που πετύχαιναν σε προηγούμενους αιώνες τα αποικιοκρατικά κράτη με φύλαρχους στην Αφρική λαμβάνει η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Eldorado Gold-«Ελληνικός Χρυσός» για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Στις περίπου 700 σελίδες του ελληνικού κειμένου (συν άλλες τόσες του αγγλικού), τεράστιο όγκο καταλαμβάνουν οι πίνακες με τις γεωγραφικές συντεταγμένες των περιοχών που παραχωρούνται στις Σκουριές και τις υπόλοιπες περιοχές (Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Μαντέμ Λάκκο κ.λπ.) προκειμένου η Eldorado Gold να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο έδαφος και κάτω από αυτό.

Το περίπλοκο νομικό κείμενο κρύβει πολλές δαιδαλώδεις στοές και ένα κυνήγι του θησαυρού στο οποίο τους κανόνες βάζει η επενδυτική εταιρεία. Ακολουθώντας τη λογική προηγούμενων νομοθετημάτων, όπως το πρόσφατο με τις δημόσιες συμβάσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πασχίζει να στείλει το μήνυμα εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας ότι μόνον εκείνη μπορεί να σαρώσει κάθε «εμπόδιο» για να προχωρήσουν οι επενδύσεις και «να φάει ψωμί ο κόσμος», όπως ωρυόταν πρόσφατα στη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε όσους ανησυχούσαν για το άνοιγμα των περιοχών Natura 2000.

Η σύμβαση θα ξεκινήσει να συζητείται την ερχόμενη Τετάρτη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό πότε και πώς θα φτάσει στην Ολομέλεια για ψήφιση. Ιδού μερικά κομβικά σημεία της:

● XΩΡΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ, ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΚΟΥΡΙΩΝ Επιτρέπει στην Eldorado Gold να συνεχίσει για ακόμη 25 χρόνια χωρίς να ικανοποιεί την απαίτηση για παραγωγή τελικού προϊόντος μέσα στην Ελλάδα. Ολο το προηγούμενο διάστημα, η εξόρυξη κατέληγε στην παραγωγή συμπυκνωμάτων που εξάγονταν σε τρίτες χώρες για να παραχθεί εκεί το τελικό προϊόν και να αποδοθούν επίσης εκεί τα αντίστοιχα τέλη. Η εταιρεία είχε υποσχεθεί πρωτοποριακή μέθοδο με μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την οποία ποτέ δεν κατάφερε να βάλει σε εφαρμογή. Τώρα, στο άρθρο 15, προβλέπεται ότι η Eldorado Gold θα προτείνει νέα μέθοδο σε διάστημα έως 24 μήνες. Η πρόταση αυτή θα εξεταστεί αλλά εάν απορριφθεί, η μόνη συνέπεια είναι να ξεκινήσει η όλη διαδικασία από την αρχή. Στο μεταξύ όμως θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται πολύ περισσότερα εξορυκτικά πεδία και ιδιαίτερα εκείνα στις Σκουριές, όπου μάλιστα τα κοιτάσματα έχουν και μικρότερη περιεκτικότητα σε κυάνιο, ενώ με την προηγούμενη σύμβαση η εταιρεία κινδύνευε να κηρυχθεί έκπτωτη, επειδή δεν κατάφερε να καθετοποιήσει την παραγωγή της με το εργοστάσιο μεταλλουργίας.
:s_sarcastic
● ΕΛΕΓΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΙ Η Eldorado είναι ταυτόχρονα ελεγκτής και ελεγχόμενος. Η πρότασή της για τη μεταλλουργία, που αναφέραμε παραπάνω, θα κριθεί από Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και δικοί της εκπρόσωποι! Επίσης, για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν θα ισχύει ο έλεγχος από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά από Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιβάλλοντος «διεθνούς κύρους» που συμβάλλεται με την εταιρεία, ενώ το Δημόσιο έχει προθεσμία 30 ημερών για να αποδεχτεί την τοποθέτησή του!
:s_rofl
● ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η αύξηση της απασχόλησης στη Χαλκιδική και τα περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο είναι από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν κυβέρνηση και Eldorado Gold για να καλλιεργήσουν αποδοχή των εξορύξεων. Θεωρητικά, η εταιρεία υπόσχεται διατήρηση 1.650 θέσεων εργασίας και 1.400 νέες εκ των οποίων οι 900 θα αφορούν το άνοιγμα των μεταλλείων στις Σκουριές για μία διετία. Ομως, στο άρθρο 25 αναφέρει καθαρά ότι «το πρόγραμμα απασχόλησης θα εξαρτάται από την έγκαιρη έκδοση των απαιτούμενων αδειών, τις επιχειρησιακές ανάγκες και την εμπορική βιωσιμότητα», μετακυλίοντας την ευθύνη στο Δημόσιο. Στο επενδυτικό σχέδιο είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις που δεν μπορεί να εκπληρώσει», ενώ «τα επίπεδα απασχόλησης θα πρέπει να είναι αντίστοιχα της κερδοφορίας». Το μόνο «τυράκι» για το Δημόσιο είναι η αύξηση κατά 10% στα δικαιώματα εκμετάλλευσης των συμπυκνωμάτων και όχι του καθαρού μετάλλου, από τα οποία υπόσχεται έσοδα 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος χρόνου. Υπόσχεται επίσης και 80 εκατομμύρια σε δράσεις «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

● ΑΔΕΙΕΣ - ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ Από τη στιγμή που έπεσαν οι υπογραφές στις αρχές Φεβρουαρίου, χωρίς να δημοσιοποιηθεί τότε το κείμενο, είχε τεθεί το ερώτημα αν πρόκειται για τροποποίηση της παλιάς συμφωνίας ή νέα συμφωνία. Η κυβέρνηση μιλούσε για μία τροποποίηση, ενώ τα Δελτία Τύπου της Eldorado Gold για ολότελα νέα συμφωνία. Αυτό, πιθανότατα συνέβη διότι εξυπηρετούσε την παρουσία της εταιρείας στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι αγοραστές προτιμούν μια διαγραφή του παρελθόντος που δεν δικαίωσε τις επιλογές τους. Μετά τις ανακοινώσεις της υπογραφής, η μετοχή εκτοξεύτηκε τότε στα 13,32 δολάρια. Επεσε στα 10,48 στα τέλη Φεβρουαρίου και τώρα άρχισε και πάλι να ανεβαίνει. Στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή γίνεται καθαρά λόγος για «Τροποποίηση της Σύμβασης». Με τις προβλέψεις του άρθρου 22, το Δημόσιο έχει την ευθύνη όταν οι άδειες δεν εκδίδονται μέσα στις οριζόμενες προθεσμίες και «η Εταιρεία δεν θα υποχρεούται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στον βαθμό που η εκπλήρωση αυτών σχετίζεται ή επηρεάζεται από την κατά περίπτωση απαιτούμενη άδεια». Οσο για την Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων των Μεταλλείων (ΑΕΠΟ), η σύμβαση αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, αναφέροντας ότι «θα αντικατασταθεί ή ανανεωθεί» και μάλιστα «εν ευθέτω χρόνω» πριν από τη λήξη της ισχύος της. Επίσης, εάν κάποια μελλοντική κυβέρνηση αποδειχτεί μη συνεργάσιμη προβλέπεται και πληρωμή ρήτρας από το Δημόσιο για διαφυγόντα κέρδη.

■ «Κείμενο αδιανόητο για τα δεδομένα ευρωπαϊκού κράτους» χαρακτηρίζει τη σύμβαση η Κυριακή Μάλαμα, βουλευτής Χαλκιδικής και αναπληρώτρια τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ. Παραθέτει τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, που προαναφέραμε, αλλά χαρακτηρίζει ως «χειρότερο σκάνδαλο» το άρθρο 19, με το οποίο θεσμοθετείται η δυνατότητα επίσημης φοροαποφυγής για την εταιρεία. Με το εν λόγω άρθρο το Δημόσιο αποδέχεται να φεύγουν ως αφορολόγητα μερίσματα στο εξωτερικό όλα τα κέρδη της εταιρείας από την εξόρυξη μετάλλων στη Χαλκιδική.



Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι. :s_wacko :s_sarcastic
Θα εξάγουν χώμα, θα φορολογούνται (αλλού) για χώμα. Στην υγεία των κορόιδων. Φάτε ορυχεία, φάτε υποβάθμιση και πείτε και ευχαριστώ. 700 σελίδες σύμβαση, απλώς για να δικαιολογηθεί η ντροπή και η κλοπή. Μπράβο.
:s_sarcastic

Αλλά ας μην προτρέχουμε, είμαι βέβαιος πως υπάρχει και η άλλη άποψη. :s_crazy :s_wacko
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#696271 Στα ύψη το δημόσιο χρέος, παρά τα Greek Statistics! (πίνακας)

Σημαντική αύξηση παρουσίασε το συνολικό χρέος της χώρας το 2020, αφήνοντας μια αρνητική παρακαταθήκη για το 2021, καθώς αναμένεται νέα αύξησή του με βασικό τροφοδότη τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου το συνολικό χρέος της χώρας εκτοξεύτηκε στο ποσό των 374.006 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 3.206 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο που έθεσε το ΥΠΟΙΚ, μόλις ένα μήνα νωρίτερα, τον Νοέμβριο.

Επίσης, σε σχέση με το 2019, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 17.991 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το χρέος ήταν 356.015 τον Δεκέμβριο του 2019 και σε ένα δωδεκάμηνο, τον Δεκέμβριο του 2020, εκτινάχθηκε στα 374.006 εκατ. ευρώ.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ το ακαθάριστο χρέος της χώρας διαμορφώθηκε στο 222% του ΑΕΠ. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο, σε σχέση, με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, για διαμόρφωσή του στο 228% του ΑΕΠ το 2020.

Η βελτίωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ οφείλεται στη χαμηλότερη ύφεση που εμφάνισε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2020, αλλά τα στοιχεία παραπέμπουν στα γνωστά από το παρελθόν Greek Statistics.

Η αιτία της αύξησης του χρέους το 2020 ήταν τα ελλείμματα που δημιούργησε στον προϋπολογισμό ο αυξημένος δανεισμός προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες της πανδημίας, ενώ τα έσοδα του προϋπολογισμού κατέρρευσαν.

Η αύξηση του χρέους θα ήταν ταχύτερη εάν, η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιούσε κεφάλαια από το μαξιλάρι ασφαλείας, το οποίο από τα 38 δισ. ευρώ, έχει μειωθεί πλέον, κάτω από τα 30 δισ. ευρώ και είναι άγνωστο που βρίσκονται καθώς δεν δίνονται στοιχεία. Για το 2021, εκτός από τον νέο δανεισμό κατά 12 – 14 δισ. ευρώ, θα αντληθούν και 9,2 δισ. ευρώ, από το απόθεμα ασφαλείας.

Από το σύνολο του χρέους, 374 δισ. ευρώ, ποσό ύψους 248,3 δισ. ευρώ, είναι τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης (ΕΤΧΣ, ΕΜΣ και ΔΝΤ), ενώ τα ομόλογα που κυκλοφορούν στις αγορές ανέρχονται σε 66,88 δισ. ευρώ.

Το χρέος Γενικής Κυβέρνησης
Διευκρινίζεται ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος ή Χρέος Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο αποτελεί τον δείκτη παρακολούθησης των επιδόσεων των κρατών. Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, από το συνολικό ακαθάριστο χρέος αφαιρούνται:

Τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία και οι ΟΤΑ και άλλοι δημόσιοι φορείς, το αποκαλούμενο ενδοκυβερνητικό χρέος, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 18 δισ. ευρώ.
Τα κέρματα και οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα των νομικών προσώπων, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 12,8 δισ. ευρώ.
Συνολικά δηλαδή, από το συνολικό χρέος αφαιρούνται περίπου 31 δισ. ευρώ, οπότε το χρέος Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε 343 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2020.


Εικόνα

Source: sofokleousin.gr (Link)
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#696302 Ζοφερό το μέλλον :ninja:

Για το χρέος χρόνια τώρα είμαστε σε επίπεδο "τη βροχή ο βρεγμένος δεν την φοβάται", είναι καθαρά επικοινωνιακός ο ρόλος του στη μετά-2010 εποχή και χρησιμοποιείται κατά το δοκούν με βάση τα γούστα των "δυνατών". Το πραγματικά ανησυχητικό - που επηρεάζει και το πραγματικό μέγεθος του χρέους (debt to gdp ratio)- είναι η μείωση του ΑΕΠ τόσο λόγω κλειστών καταστημάτων όσο και λόγω χαμηλής αγοραστικής δύναμης.. Δεν μπαίνω καν σε διαδικασία να συνυπολογίσω το μαύρο χρήμα που χάνεται από την αγορά χωρίς νυχτερινή ζωή και γενικά χωρίς 24ωρη δραστηριότητα ζωής. :s_whiteflag

Επίσης σε χοντρο πρόβλημα βλέπω να εξελίσσεται και η τρύπα που δημιουργείται στα ασφαλιστικά ταμεία (πράγμα για το οποίο κανένας δεν μιλάει) μετά κυρίως τη φαεινή ιδέα για ετεροχρονισμένη δήλωση αναστολών εργασίας (την οποία τώρα επιτέλους θυμήθηκαν να αναιρέσουν). :thumbsdown:
Ενδιαφέρουσες σχετικες πληροφορίες επ΄ αυτού: https://www.capital.gr/oikonomia/352703 ... i-pandimia
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#696310 Η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία μεγαλώνει και λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
Αυτό κι αν θα το πληρώσουμε ακριβά στο μέλλον.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#696330
Anonymous Founder έγραψε:Πάμε τώρα και σε μια είδηση που αποδεικνύει το πόσο αποικία ή προτεκτοράτο είμαστε. Στο μέλλον, όταν θα λένε οι βόρειοι "σαν την Χαλκιδική δεν έχει", μάλλον θα εννοούν μεταλλεία...

Ο,τι πει η «Ελληνικός Χρυσός»!
https://www.efsyn.gr/politiki/284708_ot ... kos-hrysos
Διαστάσεις μνημονίου και χαρακτήρα συμφωνίας που πετύχαιναν σε προηγούμενους αιώνες τα αποικιοκρατικά κράτη με φύλαρχους στην Αφρική λαμβάνει η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Eldorado Gold-«Ελληνικός Χρυσός» για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Στις περίπου 700 σελίδες του ελληνικού κειμένου (συν άλλες τόσες του αγγλικού), τεράστιο όγκο καταλαμβάνουν οι πίνακες με τις γεωγραφικές συντεταγμένες των περιοχών που παραχωρούνται στις Σκουριές και τις υπόλοιπες περιοχές (Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Μαντέμ Λάκκο κ.λπ.) προκειμένου η Eldorado Gold να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο έδαφος και κάτω από αυτό.

Το περίπλοκο νομικό κείμενο κρύβει πολλές δαιδαλώδεις στοές και ένα κυνήγι του θησαυρού στο οποίο τους κανόνες βάζει η επενδυτική εταιρεία. Ακολουθώντας τη λογική προηγούμενων νομοθετημάτων, όπως το πρόσφατο με τις δημόσιες συμβάσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πασχίζει να στείλει το μήνυμα εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας ότι μόνον εκείνη μπορεί να σαρώσει κάθε «εμπόδιο» για να προχωρήσουν οι επενδύσεις και «να φάει ψωμί ο κόσμος», όπως ωρυόταν πρόσφατα στη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε όσους ανησυχούσαν για το άνοιγμα των περιοχών Natura 2000.

Η σύμβαση θα ξεκινήσει να συζητείται την ερχόμενη Τετάρτη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό πότε και πώς θα φτάσει στην Ολομέλεια για ψήφιση. Ιδού μερικά κομβικά σημεία της:

● XΩΡΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ, ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΚΟΥΡΙΩΝ Επιτρέπει στην Eldorado Gold να συνεχίσει για ακόμη 25 χρόνια χωρίς να ικανοποιεί την απαίτηση για παραγωγή τελικού προϊόντος μέσα στην Ελλάδα. Ολο το προηγούμενο διάστημα, η εξόρυξη κατέληγε στην παραγωγή συμπυκνωμάτων που εξάγονταν σε τρίτες χώρες για να παραχθεί εκεί το τελικό προϊόν και να αποδοθούν επίσης εκεί τα αντίστοιχα τέλη. Η εταιρεία είχε υποσχεθεί πρωτοποριακή μέθοδο με μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την οποία ποτέ δεν κατάφερε να βάλει σε εφαρμογή. Τώρα, στο άρθρο 15, προβλέπεται ότι η Eldorado Gold θα προτείνει νέα μέθοδο σε διάστημα έως 24 μήνες. Η πρόταση αυτή θα εξεταστεί αλλά εάν απορριφθεί, η μόνη συνέπεια είναι να ξεκινήσει η όλη διαδικασία από την αρχή. Στο μεταξύ όμως θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται πολύ περισσότερα εξορυκτικά πεδία και ιδιαίτερα εκείνα στις Σκουριές, όπου μάλιστα τα κοιτάσματα έχουν και μικρότερη περιεκτικότητα σε κυάνιο, ενώ με την προηγούμενη σύμβαση η εταιρεία κινδύνευε να κηρυχθεί έκπτωτη, επειδή δεν κατάφερε να καθετοποιήσει την παραγωγή της με το εργοστάσιο μεταλλουργίας.
:s_sarcastic
● ΕΛΕΓΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΙ Η Eldorado είναι ταυτόχρονα ελεγκτής και ελεγχόμενος. Η πρότασή της για τη μεταλλουργία, που αναφέραμε παραπάνω, θα κριθεί από Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και δικοί της εκπρόσωποι! Επίσης, για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν θα ισχύει ο έλεγχος από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά από Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιβάλλοντος «διεθνούς κύρους» που συμβάλλεται με την εταιρεία, ενώ το Δημόσιο έχει προθεσμία 30 ημερών για να αποδεχτεί την τοποθέτησή του!
:s_rofl
● ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η αύξηση της απασχόλησης στη Χαλκιδική και τα περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο είναι από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν κυβέρνηση και Eldorado Gold για να καλλιεργήσουν αποδοχή των εξορύξεων. Θεωρητικά, η εταιρεία υπόσχεται διατήρηση 1.650 θέσεων εργασίας και 1.400 νέες εκ των οποίων οι 900 θα αφορούν το άνοιγμα των μεταλλείων στις Σκουριές για μία διετία. Ομως, στο άρθρο 25 αναφέρει καθαρά ότι «το πρόγραμμα απασχόλησης θα εξαρτάται από την έγκαιρη έκδοση των απαιτούμενων αδειών, τις επιχειρησιακές ανάγκες και την εμπορική βιωσιμότητα», μετακυλίοντας την ευθύνη στο Δημόσιο. Στο επενδυτικό σχέδιο είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις που δεν μπορεί να εκπληρώσει», ενώ «τα επίπεδα απασχόλησης θα πρέπει να είναι αντίστοιχα της κερδοφορίας». Το μόνο «τυράκι» για το Δημόσιο είναι η αύξηση κατά 10% στα δικαιώματα εκμετάλλευσης των συμπυκνωμάτων και όχι του καθαρού μετάλλου, από τα οποία υπόσχεται έσοδα 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος χρόνου. Υπόσχεται επίσης και 80 εκατομμύρια σε δράσεις «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

● ΑΔΕΙΕΣ - ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ Από τη στιγμή που έπεσαν οι υπογραφές στις αρχές Φεβρουαρίου, χωρίς να δημοσιοποιηθεί τότε το κείμενο, είχε τεθεί το ερώτημα αν πρόκειται για τροποποίηση της παλιάς συμφωνίας ή νέα συμφωνία. Η κυβέρνηση μιλούσε για μία τροποποίηση, ενώ τα Δελτία Τύπου της Eldorado Gold για ολότελα νέα συμφωνία. Αυτό, πιθανότατα συνέβη διότι εξυπηρετούσε την παρουσία της εταιρείας στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι αγοραστές προτιμούν μια διαγραφή του παρελθόντος που δεν δικαίωσε τις επιλογές τους. Μετά τις ανακοινώσεις της υπογραφής, η μετοχή εκτοξεύτηκε τότε στα 13,32 δολάρια. Επεσε στα 10,48 στα τέλη Φεβρουαρίου και τώρα άρχισε και πάλι να ανεβαίνει. Στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή γίνεται καθαρά λόγος για «Τροποποίηση της Σύμβασης». Με τις προβλέψεις του άρθρου 22, το Δημόσιο έχει την ευθύνη όταν οι άδειες δεν εκδίδονται μέσα στις οριζόμενες προθεσμίες και «η Εταιρεία δεν θα υποχρεούται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στον βαθμό που η εκπλήρωση αυτών σχετίζεται ή επηρεάζεται από την κατά περίπτωση απαιτούμενη άδεια». Οσο για την Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων των Μεταλλείων (ΑΕΠΟ), η σύμβαση αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, αναφέροντας ότι «θα αντικατασταθεί ή ανανεωθεί» και μάλιστα «εν ευθέτω χρόνω» πριν από τη λήξη της ισχύος της. Επίσης, εάν κάποια μελλοντική κυβέρνηση αποδειχτεί μη συνεργάσιμη προβλέπεται και πληρωμή ρήτρας από το Δημόσιο για διαφυγόντα κέρδη.

■ «Κείμενο αδιανόητο για τα δεδομένα ευρωπαϊκού κράτους» χαρακτηρίζει τη σύμβαση η Κυριακή Μάλαμα, βουλευτής Χαλκιδικής και αναπληρώτρια τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ. Παραθέτει τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, που προαναφέραμε, αλλά χαρακτηρίζει ως «χειρότερο σκάνδαλο» το άρθρο 19, με το οποίο θεσμοθετείται η δυνατότητα επίσημης φοροαποφυγής για την εταιρεία. Με το εν λόγω άρθρο το Δημόσιο αποδέχεται να φεύγουν ως αφορολόγητα μερίσματα στο εξωτερικό όλα τα κέρδη της εταιρείας από την εξόρυξη μετάλλων στη Χαλκιδική.



Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι. :s_wacko :s_sarcastic
Θα εξάγουν χώμα, θα φορολογούνται (αλλού) για χώμα. Στην υγεία των κορόιδων. Φάτε ορυχεία, φάτε υποβάθμιση και πείτε και ευχαριστώ. 700 σελίδες σύμβαση, απλώς για να δικαιολογηθεί η ντροπή και η κλοπή. Μπράβο.
:s_sarcastic

Αλλά ας μην προτρέχουμε, είμαι βέβαιος πως υπάρχει και η άλλη άποψη. :s_crazy :s_wacko

Έχω βαρεθεί να γράφω εδώ (και αλλού) ότι οι περιβαλλοντικές ενστάσεις είναι αφενός αστείες και αφετέρου αποπροσανατολιστικές. Έχω γράψει με σαφήνεια ότι το βασικό πρόβλημα είναι πως η εταιρεία παράγει και εξάγει συμπυκνώματα (κοινώς; εμπλουτισμένο χώμα που φορολογείται σα χώμα) και η παρεμπόδιση της δημιουργίας της κάθετης μονάδας μας διατηρεί τη χώρα σε τριτοκοσμικό επίπεδο, αλλά οι οικολογίζοντες αριστερίζοντες συριζομαλάκες υπέβαλλαν ένσταση ΚΑΙ σε αυτό σε μία μανιχαϊστική λογική ότι πρέπει να κάνουν all out attack σε όλα τα μέτωπα. Χωρίς να καταλαβαίνουν ότι έτσι έπαιζαν το παιχνίδι της εταιρίας που υποτίθεται πολεμούσαν.

ΟΛΑ μα όλα εκεί οδηγούσαν και για μία ακόμα φορά βασικός υπεύθυνος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί σα βασικός πυρήνας του αντιγκόλντ δεν μπόρεσε σε 4 χρόνια να επιβάλλει μία αμοιβαία επωφελή σύμβαση που να μας έχει λίιιιιιιιγο καλύτερα από την Κατάνγκα και τη Ναμίμπια. Τώρα με τους γεσμεν στην εξουσία τί ακριβώς περιμέναμε και τί ακριβώς περίμενε η αντιγκόλντ κοινότητα;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#696331 Καλά, το ότι σήμερα έχουμε μια τέτοια συμφωνία, προφανώς και είναι απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάφερε να λύσει το θέμα σωστά επί σχεδόν 5 χρόνια.
-Για τα συμπυκνώματα επίσης συμφωνούμε, το έχω γράψει και εγώ.
-Για τα ορυχεία όμως όπως και για την μέθοδο διαχωρισμού, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις. Πώς θα κάνεις τον διαχωρισμό σωστά, ώστε να μην εξάγεις χώμα; Αφού η εταιρεία δεν δέχεται επί της ουσίας να φτιάξει την μέθοδο που έλεγε η σύμβαση.
-Τα ορυχεία γιατί δεν είναι πρόβλημα σε μια Χαλκιδική που ζει από τον τουρισμό; Επειδή είναι μακριά από τις παραλίες; Και αν όντως δεν είναι πρόβλημα, οι κάτοικοι γιατί αντιδρούν; Όλοι ζαίοι είναι;

Δεν γνωρίζω την περιοχή, οπότε ρωτώ για να μάθω όχι για να τσακωθώ εννοείτα.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#696342 Μη με βάζεις να τα ξαναγράψω ή να ψάχνω τα έχω γράψει πολλές φορές εδώ. Ακόμα και για τα συμπυκνώματα λυπάμαι που θα το πω, αλλά η πρώτη φορά που είδα να αναφέρεται αυτό επίσημα και ως επιχείρημα από την efsyn, από τους αντιγκόλντ ή εδώ είναι τώρα με την σύμβαση. Απόδειξη είναι ότι αυτά που ρωτάς φάσκουν και αντιφάσκουν ακριβώς επειδή αυτή η διάσταση ουδέποτε αναλύθηκε ή εστιάστηκε νωρίτερα. Ή θα εξάγουμε συμπύκνωμα ή θα παράγουμε τελικό προϊόν. Ή μας πειράζει η εξαγωγή συμπυκνώματος ή όχι. Αν μας πειράζει θα γίνει εδώ το εργοστάσιο. Με όποιους όρους ορίσουμε. Αν κλείσουν όλα, έκλεισαν. ΟΚ. Αλλά αν λειτουργούν τα μεταλλεία χωρίς εργοστάσιο σημαίνει ότι είμαστε χώρα επιπέδου Μπουργκίνα Φάσο. Τρία επίπεδα λοιπόν:
- Τίποτα
- Λειτουργία χωρίς εργοστάσιο και εξάγουμε χώμα χωρίς κέρδο στη χώρα πλην των θέσεων εργασίας.
- Παραγωγή τελικού προϊόντος.

Τέλος πάντων και εν συντομία: Αρχικά ήθελαν να κάνουν το εργοστάσιο στην Ολυμπιάδα. Και επειδή μιλάμε για δυσκατέργαστο χρυσό, μιλάμε για επεξεργασία με κυανίδια. (αυτό το περί ύπαρξης κυανίου στο κοίτασμα μου έβγαλε το μάτι) Στη συνέχεια προτάθηκε η μη κατεργασία με κυανίδια, αλλά η χρήση flash smelting. Ούτε αυτό μας άρεσε. Η τεχνική λέει ο αντίλογος δεν ενδείκνυται σε τόσο πλούσιο σε αρσενικό συμπύκνωμα και επίσης είναι αδοκίμαστη σε άλλες χώρες πλην της Φινλανδίας. Γενικά όταν πιάνουμε το κουτάκι του περιβάλλοντος είμαστε στο win-win zone, ότι και να μας πούνε έχυμε έτοιμο αντίλογο. Μέχρι και οι Γεωπόνοι για τις μέλισσες και την όχληση έκαναν μελέτη (προφανώς η έλευση 1 εκατομμυρίου νοματαίων στην περιοχή με τα απόβλητά τους είναι ΟΚ).

Όσο για τις αντιδράσεις. Η Ιερισσός έχει τουρισμό, δεν έχει μεταλλεία. Τα ορεινά χωριά έχουν μεταλλεία δεν έχουν τουρισμό. Πρακτικά ο τύπος που πήρε αμπέλι δίπλα στη θάλασσα λέει στον τύπο στο βουνό "έλα γκαρσόνι σε μένα 5 μήνες το χρόνο γιατί βγήκες από λάθος αρχίδια". Ο τύπος στο βουνό λέει "άντε γαμήσου, εσύ βγήκες από λάθος αρχίδια, θα δουλέψω εγώ 12 μήνες το χρόνο και εσύ το αμπέλι σου βάλτο στον κώλο σου". Και να πεις ότι είχε και κανένα ποιοτικό τουρισμό το τρίτο πόδι να πω πάει στο διάολο.

Κοντολογίς: Η σύμβαση ήταν ληστρική, παρέμεινε πλέον για 25 χρόνια ληστρικότερη, θα ανοίξουν και τα πεδία στην Τσικάρα, τη Φισόκα και τις Σκουριές φυσικά, αλλά το πρόβλημα ΠΑΝΤΑ ήταν η ληστρικότητα της σύμβασης. Τα περιβαλλοντικά ήταν πάντα σε επίπεδο αστειότητας (εκτός αν αποφασίσουμε πως θα πηγαίνουμε στο Αμέρικα με ιστιοφόρο του Μασκ σαν την Γκρέτα επειδή τα αεροπλάνα μολύνουν για παράδειγμα) και όπως βλέπουμε περίτρανα χρησιμοποιήθηκαν από τους αποικιοκράτες για να κάνουν ακόμα πιο ληστρική τη σύμβαση.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#696383 To flash smelting γιατί έχω την εντύπωση πως δεν άρεσε σ'αυτούς; Γιατί αυτοί δεν τελικά ενώ υποσχέθηκαν πως θα το κάνουν έτσι, δεν το έκαναν.
Αν με ρωτάς, με τα ορυχεία έχω ένα θέμα, γιατί θεωρώ πως η καταστροφή είναι μεγάλη συνήθως και το περιβάλλον δεν επανέρχεται. Αλλά αυτό είναι απλώς μια άποψη και δεν έχει και κάποια αξία.
Θεωρώ το πρόβλημα είναι πως η μέθοδος κατεργασίας, ουσιαστικά δεν προτείνεται (ή δεν δουλεύει στην περίπτωση της Χαλκιδικής) και γι'αυτό και δεν έχει γίνει τόσο καιρό. Οι εναλλακτικές δεν αρέσουν γιατί λέγεται (λαθεμένα; ) πως καταστρέφουν το περιβάλλον και είναι καρκινογόνες.
Η λύση λοιπόν ποια είναι; Για μένα είτε το κάνεις σωστά, είτε το κλείνεις. Απλό είναι. Θα έχεις ανεργία; Ω ναι. Στην Κοζάνη και στην Πτολεμαϊδα γιατί εν μία νυκτί απόφάσισες να κλείσεις τα λιγνιτικά;
Αν η εταιρεία καταλάβαινε πως παίζει και να τους κλείσεις αφού δεν τηρούν την σύμβαση (που το έπαιξε λιγάκι ο ΣΥΡΙΖΑς με τα γνωστά αποτελέσματα, να κάνει σχεδόν αμέσως πίσω), μπορεί και να έκαναν αυτό που λέει η συμφωνία. Τώρα; Τώρα απλώς σε κοροϊδεύουν μπρος στα μούτρα σου.
Η κουβέντα λοιπόν είναι: αποδεχόμαστε μια ληστρική σύμβαση, με κέρδος μόνον τις θέσεις εργασίας, ή παίζουμε τα ρέστα μας; Ε, φαίνεται πως πάντα γινόταν το πρώτο. Με κατάληξη την πλέον ληστρική σύμβαση που ουσιαστικά τα δίνει όλα στους καναδούς.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#696437
diplomat έγραψε:Στα ύψη το δημόσιο χρέος, παρά τα Greek Statistics! (πίνακας)

αλλά τα στοιχεία παραπέμπουν στα γνωστά από το παρελθόν Greek Statistics.


:help: :vava:



diplomat έγραψε: το μαξιλάρι ασφαλείας, το οποίο από τα 38 δισ. ευρώ, έχει μειωθεί πλέον, κάτω από τα 30 δισ. ευρώ και είναι άγνωστο που βρίσκονται καθώς δεν δίνονται στοιχεία.


:dizzy: :dizzy: :dizzy:

Γαμώ την τρέλα μου μέσα, πότε θα καταλάβουν πως το κράτος δεν είναι το τσιφλίκι του παππού τους;; :s_mad :s_shout


diplomat έγραψε:Από το σύνολο του χρέους, 374 δισ. ευρώ, ποσό ύψους 248,3 δισ. ευρώ, είναι τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης (ΕΤΧΣ, ΕΜΣ και ΔΝΤ), ενώ τα ομόλογα που κυκλοφορούν στις αγορές ανέρχονται σε 66,88 δισ. ευρώ.


Χρεωκοπία σε 3, 2, 1... :s_crazy


Ετοιμαστείτε να πείτε τί ωραία ήταν τα χρόνια από το 2010 μέχρι το 2020... :s_whiteflag :( :help:
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#696484 Εγώ από το εν λόγω άρθρο και ειδικά από αυτό το απόσπασμα πάντως δεν βλέπω τόσο ξεκάθαρα το σενάριο χρεοκοπίας (λέξη που ούτως ή άλλως έχει ιδιαίτερο βάρος) :hmmm: Στα 200 bn ήμασταν πόπα και στα 240 όχι?

Ας γράψω κ εγώ μία άποψη, πλέον που κλείσαμε έναν χρόνο.

Γενικά πολλοί χρημ/κοί δείκτες δείχνουν ομοιότητες με εκείνους που βλέπαμε το 2008. Είναι δεδομένο πως ήδη διανύουμε ένα νέο κύκλο ύφεσης παγκοσμίως. :(
Όμως δεν έχει ξαναυπάρξει στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον κρίση με τόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όσο αυτή του Covid-19, μιλάμε για μία κρίση κατά την οποία ας πούμε το δίμηνο 03/20 - 04/20 πραγματικά σταμάτησε ο κόσμος να κινείται σε ό,τι αφορά τα προΪόντα και της υπηρεσίες.

Επίσης, το προφανές, είναι κρίση που δεν προέκυψε από εγγενή προβλήματα ή παθογένειες της οικονομίας, αλλά από έναν εξωγενή παράγοντα με τις οικονομίες να είναι απλά "θεατές" μέχρι να τελείωσει το έργο χωρίς να μπορεί κανείς να υπολογίσει αν αυτό θα τελειώσει αύριο ή σε 5 χρόνια. Και τέλος - το έχω ξαναγράψει - είναι η μόνη κρίση που δεν άφησε καμία χώρα ανεπηρέαστη, όπερ και σημαίνει ότι όταν όλο αυτό τελειώσει ΌΛΕΣ οι χώρες παγκοσμίως θα έχουν αρνητικό πρόσημο στο αποτέλεσμα.

Όλα αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία, απλά φαίνεται να μετέφεραν το βάρος περισσότερο απ' ότι συνήθως στις δημοσιονομικές πολιτικές και όπως είναι λογικό χώρες τσίρκο όπως η δική μας δανείστηκαν πολλά και αξιοποίησαν (=ρίξαν στην αγορά για στήριξη) λίγα. Από κει και μετά όμως, το τι πολιτικές θα μπορέσουν να ακολουθήσουν οι ΚΤ, που θα σταθεροποιηθεί η παγκόσμια οικονομία και τι τελικό αποτύπωμα θα αφήσει όλο αυτο κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει από τώρα, ακριβώς λόγω της πρωτόγνωρης μορφής αυτής της κρίσης. Οπότε τα μόνα τρέχοντα facts δεν είναι πως θα χρεοκοπήσουμε, είναι πως 1) Έχουμε παγκόσμια οικονομική κρίση, 2) Δεν έχουμε ιδέα πως θα εξελιχθεί, 3) Δεν έχουμε σαν χώρα δημοσιονομικά όσες "αμαρτίες" είχαμε το 2009-10.

(Φυσικά μπορούμε πάντα να αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά του κράτους λές κ είναι η ταβέρνα της γειτονιάς και να πετάμε και τη λέξη χρεοκοπία για να δείξουμε ότι βλέπουμε στο μέλλον, αυτό δεν σημαίνει όμως πως είναι πιθανό ένα τέτοιο σενάριο. :oops: )

Σε άλλα νέα, εδώ έχει κάποια ενδιαφέροντα σενάρια: https://ec.europa.eu/info/sites/info/fi ... 7_en_0.pdf (σελίδα 38 και μετά - Ενότητα 4)
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#696490 Οι ειδικές συνθήκες που αφορούν την οικονομία μας έχουν να κάνουν και με την κατάσταση πίεσης που θα έχουμε όσο πλησιάζουμε στο τέλος των παρόντων προγραμμάτων στήριξης. Αυτό προστίθεται στους ήδη εξαιρετικά επιβαρυντικούς παράγοντες της πολυετούς κρίσης με απώλεια 60bn από το GDP σε μια δεκαετία (το αναφέρω γιατί έχουμε να καλύψουμε τρομακτική απόσταση εν συγκρίσει με comparable οικονομίες και πληθυσμούς), με τραγικά επίπεδα NPLs, το πάνω από 100bn επενδυτικό κενό, και άλλα άπειρα προβλήματα που βαριέμαι ν'αναφέρω βραδιάτικα. Θα τρέχουμε και δε θα φτάνουμε.
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#696498
diplomat έγραψε:Οι ειδικές συνθήκες που αφορούν την οικονομία μας έχουν να κάνουν και με την κατάσταση πίεσης που θα έχουμε όσο πλησιάζουμε στο τέλος των παρόντων προγραμμάτων στήριξης. Αυτό προστίθεται στους ήδη εξαιρετικά επιβαρυντικούς παράγοντες της πολυετούς κρίσης με απώλεια 60bn από το GDP σε μια δεκαετία (το αναφέρω γιατί έχουμε να καλύψουμε τρομακτική απόσταση εν συγκρίσει με comparable οικονομίες και πληθυσμούς), με τραγικά επίπεδα NPLs, το πάνω από 100bn επενδυτικό κενό, και άλλα άπειρα προβλήματα που βαριέμαι ν'αναφέρω βραδιάτικα. Θα τρέχουμε και δε θα φτάνουμε.

Εγώ μίλησα για τις ειδικές συνθήκες της κρίσης, όχι της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική οικονομία ένας κομπάρσος είναι στο σύστημα, απλά λόγω νομισματικής ένωσης ποτέ δεν θα κινδυνεύσει ρεαλιστικά με default (Με την πλήρη έννοια του όρου)

Και τίποτα απ' αυτά που λες δεν δημιουργήθηκε φέτος, δεν δημιουργήθηκε καν μετά το 2012/13/14/15, ενώ το άρθρο προσεγγίζει μία κατάσταση συγκρίνοντας 2019-2020, αυτό και μόνο σχολίασα..

Ότι στενεύει ο κλοιός ασχέτως Covid πάντως, είναι fact, συμφωνώ πως ισχύουν κατά τα λοιπά με ό,τι ανέφερες. :oops:
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#696565
Anonymous Founder έγραψε:To flash smelting γιατί έχω την εντύπωση πως δεν άρεσε σ'αυτούς; Γιατί αυτοί δεν τελικά ενώ υποσχέθηκαν πως θα το κάνουν έτσι, δεν το έκαναν.
Αν με ρωτάς, με τα ορυχεία έχω ένα θέμα, γιατί θεωρώ πως η καταστροφή είναι μεγάλη συνήθως και το περιβάλλον δεν επανέρχεται. Αλλά αυτό είναι απλώς μια άποψη και δεν έχει και κάποια αξία.
Θεωρώ το πρόβλημα είναι πως η μέθοδος κατεργασίας, ουσιαστικά δεν προτείνεται (ή δεν δουλεύει στην περίπτωση της Χαλκιδικής) και γι'αυτό και δεν έχει γίνει τόσο καιρό. Οι εναλλακτικές δεν αρέσουν γιατί λέγεται (λαθεμένα; ) πως καταστρέφουν το περιβάλλον και είναι καρκινογόνες.
Η λύση λοιπόν ποια είναι; Για μένα είτε το κάνεις σωστά, είτε το κλείνεις. Απλό είναι. Θα έχεις ανεργία; Ω ναι. Στην Κοζάνη και στην Πτολεμαϊδα γιατί εν μία νυκτί απόφάσισες να κλείσεις τα λιγνιτικά;
Αν η εταιρεία καταλάβαινε πως παίζει και να τους κλείσεις αφού δεν τηρούν την σύμβαση (που το έπαιξε λιγάκι ο ΣΥΡΙΖΑς με τα γνωστά αποτελέσματα, να κάνει σχεδόν αμέσως πίσω), μπορεί και να έκαναν αυτό που λέει η συμφωνία. Τώρα; Τώρα απλώς σε κοροϊδεύουν μπρος στα μούτρα σου.
Η κουβέντα λοιπόν είναι: αποδεχόμαστε μια ληστρική σύμβαση, με κέρδος μόνον τις θέσεις εργασίας, ή παίζουμε τα ρέστα μας; Ε, φαίνεται πως πάντα γινόταν το πρώτο. Με κατάληξη την πλέον ληστρική σύμβαση που ουσιαστικά τα δίνει όλα στους καναδούς.

Ξεκινάμε πάντα από το εύκολο θέμα με την απλή απάντηση: Η εταιρεία ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να γίνεται εδώ επεξεργασία. Γιατί; Γιατί προτιμά να παράγεται το μέταλλο στην περιοχή κατανάλωσης και στην περιοχή με τα χαμηλότερα μεροκάματα. Η Κίνα είναι η απάντηση και στα δύο. Τώρα που δώσαμε την εύκολη και απλή απάντηση μήπως δένουν καλύτερα και όλα τα παραπάνω; :s_wink

Επίσης η εταιρεία θέλει να κλείσει έστω και για λίγο. Σας το έχω ξαναγράψει. Έχει μερικούς μισθούς σε επίπεδο δωροδοκίας ειδικά στην περιοχή της Μ.Παναγιάς, πολλοί από αυτούς έχουν πάει στις άλλες θέσεις, αλλά θα τη βόλευε πολύ ένα κλείσιμο με επόμενη αναγέννηση ώστε να ξεφορτωθούν μερικά βαρίδια. Αυτό έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ καμία διάθεση δεν είχαν να κλείσουν την εκμετάλλευση. Απλά ήξεραν ότι θα κάνουν εκκαθάριση και θα τα φορτώσουν στο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που αυτοί θα το έπαιζαν αντάρτες.

Όσο για την Κοζάνη ή την Πτολεμαΐδα είναι προφανείς οι λόγοι και σίγουρα δεν είναι το περιβάλλον.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#696580 Το ότι δεν θέλει να γίνεται εδώ επεξεργασία είναι προφανές πως το επιδιώκει. Το θέμα είναι πως δεν πρέπει να της επιτρέπουν να μην την κάνει. Γιατί στο συμβόλαιο το προηγούμενο τουλάχιστον, έλεγε πως έπρεπε να γίνει εδώ και με συγκεκριμένη μέθοδο. Ξαναλέω λοιπόν, μια σοβαρή κυβέρνηση βάζει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο, που λέει: ή λύνετε το πρόβλημα, ή σταματάνε τα πάντα. Δεν τους κλείνεις μέχρι τότε, αλλά τους δίνεις 1 άντε 2 χρόνια να έχουν το εργοστάσιο επεξεργασίας έτοιμο. Αν όχι, ΚΛΕΙΣΙΜΟ και τέλος.

Η Κοζάνη και Πτολεμαϊδα είναι γνωστό γιατί κλείνουν, η βασική δικαιολογία είναι γιατί ο λιγνίτης είναι ακριβός, αλλά ο πραγματικός λόγος είναι να δώσουν δωράκια στους δικούς τους, με μονάδες συνδυασμένου κύκλου, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα. Αλλά ακριβώς πάνω σ'αυτό, έρχεται και ο αντίλογος: όπως αδιαφορείς για τους άνεργους της Δυτικής Μακεδονίας, ας αδιαφορήσεις και γι'αυτούς της Χαλκιδικής. Ποια η διαφορά;

Η δική μου προσέγγιση είπα ποια θα ήταν. Ή το κάνεις σωστά, ή δεν το κάνεις καθόλου και παίρνεις πούλο. Αν το σωστά σημαίνει πως το κάνεις με flash smelting, όπως λέει το συμβόλαιο καλώς. Αν το σωστά σημαίνει πως δεν το κάνεις με flash smelting γιατί υπάρχουν συγκεκριμένοι τεχνικοί λόγοι (πχ η μεγάλη συγκέντρωση αρσενικού που είπες), καλώς, να πάρουμε μια ανεξάρτητη έκθεση και να βρούμε έναν άλλο τρόπο (κυανίδια ή δεν ξέρω τι άλλο). Αν ούτε αυτό δεν μπορείς να κάνεις , ΚΛΕΙΝΕΙΣ.
Αυτά κάνει ένα σοβαρό κράτος.