Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#679299 Η όλη φιλολογία του rebound είναι βαθιά wishfulthinkingική, που σε περιπτώσεις αβάντας (αόριστη η αναφορά :s_tongue ) χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής.
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#679317 To rebound ως όρος πάντως φυσικα και υφίσταται στα οικονομικά.
Το θεμα ξεκινάει απο το κατά το δοκούν ξεχειλωμα.
Π.χ. καμία θεωρία δεν λεει πως το rebound μετά απο ενα οικονομικό σοκ θα είναι άμεσα αντιστρόφως ανάλογο με το επίπεδο της ύφεσης που προέκυψε.

Αντίστοιχα πιο συντηρητικά rebound μπορεί να θεωρηθεί και ολη η ανοδος της οικονομίας στο να επιστρέψει στην κανονικότητα, αυτο δεν σημαίνει μακροπρόθεσμα κατι όμως, ο λογαριασμος γραφει.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#679368 Οι προβλέψεις για ανάκαμψη σχήματος V βγήκαν με την εξής λογική:

1) Το ΑΕΠ είναι ουσιαστικά το μέτρο των συναλλαγών στην οικονομία.
2) Οι συναλλαγές μειώθηκαν από τα lockdown, αλλά τεχνητά. Δηλαδή απαγορεύτηκαν ουσιαστικά (ταξίδια, εστίαση, κτλ), χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, ούτε να έχει κάποιο άλλο πρόβλημα η οικονομία.

Προσθέτοντας το 1 και το 2 μία λογική λέει πως, μόλις σταματήσουν τα lockdown, οι συναλλαγές θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα πάνω κάτω. Άρα η ακραία πτώση του ΑΕΠ θα ακολουθηθεί από ακραία αύξηση στα "κανονικά" επίπεδα.


Στην πράξη όμως βλέπουμε πως α) τα lockdown και ότι αυτά συνεπάγονται συνεχίζονται και β) πολλοί άνθρωποι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και άρα δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική οικονομική τους συμπεριφορά. Αν πχ μία οικογένεια που έχει μία ταβέρνα ζούσε με ένα εισόδημα 5Κ από τα κέρδη της ταβέρνας και έβγαλε πόσους μήνες με 2Χ533 ευρώ του επιδόματος, συν το κόστος των ενοικίων και λοιπών υποχρεώσεων που έτρεχαν ως ένα σημείο κανονικά, προφανώς δεν μπορεί να επιστρέψει άμεσα στα κανονικά της επίπεδα κατανάλωσης. Ακόμα και αν ανοίξει και πάλι η ταβέρνα.
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#679390 Το V-Shape Recovery έπαιξε παγκοσμίως ως πρόβλεψη αρκετών οικονομολόγων και για μερικές χώρες δεν ήταν απαραίτητα wishful thinking. Υπάρχουν αρκετά κράτη όπως η Γερμανία που με το χρήμα που "έριξαν" στην αγορά εξασφάλισαν -τηρουμένων των αναλογιών- πως θα μετριαστούν κατά το δυνατόν εκείνοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την μελλοντική αγοραστική ικανότητα των ατόμων.

Προφανώς και στην Ελλάδα, αν σε κάθε επιχειρηματία εκεί έξω ερχόταν το κράτος και του έδινε το 75-100% των περσινών πραγματικών του κερδών κάθε μήνα, μηδενικό ενοίκιο και εργοδοτικές υποχρεώσεις, είναι σχεδόν δεδομένο πως από την πρώτη μέρα "κανονικότητας" ο ίδιος θα κατανάλωνε σα να μη συνέβη τίποτα, θα απασχολούσε κόσμο σα να μη συνέβει τίποτα κ.ο.κ. Όμοια αν μία παρόμοια δημοσιονομική τακτική εξασφάλιζε την εισοδηματική ικανότητα κάθε εργαζομένου και ανέργου εκεί έξω, το V-Shaped Rebound θα ήταν εφικτό.

Φυσικά 100% άμεση επανάκαμψη είναι αδύνατο να προκύψει σε οποιαδήποτε χώρα, δεν επουλώνονται τα πάντα τόσο εύκολα αλλά έστω μία αρκετά ικανοποιητική εξισορρόπηση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν τη θεωρώ εφικτή σε οικονομίες όπως της Γερμανίας.

Όπως είναι προφανές στην Ελλάδα τα ανωτέρω μόνο στη σφαίρα της φαντασίας εντάσσονται και ως εκ τούτου το μόνο σίγουρο είναι ότι καλωσορίζουμε μία νέα κρίση καθώς η όποια επανάκαμψη δεν υπάρχει κανένα δείγμα πως θα είναι σε σχήμα V και ούτε έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια για να συμβεί αυτό.

Όποιος ενδιαφέρεται ας δει και το παρακάτω:
https://www.bloomberg.com/news/articles ... -bird-wing
Άβαταρ μέλους
By markvag
#679585
socratesn έγραψε:Το V-Shape Recovery έπαιξε παγκοσμίως ως πρόβλεψη αρκετών οικονομολόγων και για μερικές χώρες δεν ήταν απαραίτητα wishful thinking.


Ναι, όντως, η λογική ήταν πως απλά για ένα μικρό διάστημα έπεσαν κατακόρυφα οι συναλλαγές, άρα και το ΑΕΠ και πως θα επανέλθει άμεσα με την άρση της καραντίνας (χοντρικά). Δεν είναι παράλογο προφανώς (αν και προσωπικά το θεωρούσα από την αρχή ως πολύ αισιόδοξο). Και ΑΝ δεν είχαν συνεχίσει τα lockdown πιθανώς (σε συνδυασμό με τα πακέτα στήριξης) να το βλέπαμε.

Απλά η πράξη έδειξε άλλα και εκ των υστέρων φαίνεται ότι η αρχική σκέψη είχε ένα βασικό μειονέκτημα: Δεν υπολόγισε την επιμονή της επιδημίας και πως οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες, καθώς αρκετοί έχασαν τη δουλειά τους.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#680535 Άντε, πιάσαμε και το διψήφιο στην ύφεση, τώρα που κλείνει η χρονιά. Κάποιος να μαζέψει τι έλεγαν όλοι αυτοί την άνοιξη για να γελάσωμε. Ο κος Στουρνάρας στα decks.
https://www.euro2day.gr/news/economy/ar ... n-pan.html
Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία, οι μακροοικονομικές προβλέψεις περιβάλλονται από μεγάλη αβεβαιότητα. Γι’ αυτό, στην παρούσα έκθεση εξετάζονται τρία σενάρια -ένα βασικό και δύο εναλλακτικά, το ένα πιο ήπιο και το άλλο πιο δυσμενές, βάσει διαφορετικών υποθέσεων για την εξέλιξη της πανδημίας και τη συνολική διάρκεια των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα θα υποχωρήσει σημαντικά το 2020, με τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε -10%. Το 2021 και 2022 αναμένεται ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας με ρυθμό 4,2% και 4,8% αντιστοίχως, καθώς εκτιμάται ότι τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση θα ενισχυθούν σημαντικά.

Στο ήπιο σενάριο, που υποθέτει ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αναστολής της λειτουργίας πολλών κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας θα αρθούν γρηγορότερα και η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σχετικά σύντομη, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 9% το 2020, ενώ θα σημειώσει άνοδο κατά 4,8% το 2021 και 5% το 2022.

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το οποίο υποθέτει ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι πιο έντονες και η ανάκαμψη της οικονομίας θα καταστεί δυσκολότερη, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 11% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 3,2% και 4,5% το 2021 και το 2022 αντιστοίχως.


Άρα, για να λέει πως στο κακό σενάριο θα είμαστε στο -11%, λογικά είμαστε ήδη στο ακόμη χειρότερο (κρίνοντας από την επιτυχία όλων των προηγούμενων προβλέψεων), επομένως τελικά δίκιο είχε ο Βαρουφάκης που είχε πει πως μπορεί να φτάσει η ύφεση στο 15%, όταν οι άλλοι έλεγαν τα γνωστά αστεία.

Αν θέλετε να γελάσετε κι άλλο, διαβάστε και το υπόλοιπο άρθρο, εγώ ομολογώ δεν το διάβασα ολόκληρο, αφού ξέρω πως τον Γενάρη θα έρθει κάποιο άλλο να το αναιρέσει από τους ίδιους.
:s_sarcastic

Από το άρθρο, σφηνάκι για τις τραπεζες μας:
Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι πάνω από το ήμισυ των κεφαλαίων των τραπεζών αντιστοιχεί σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό το γεγονός χρήζει αντιμετώπισης, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό που αντιπροσωπεύει η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο πλαίσιο της παρούσας στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

:whistlink:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#680576
Anonymous Founder έγραψε: τελικά δίκιο είχε ο Βαρουφάκης που είχε πει πως μπορεί να φτάσει η ύφεση στο 15%, όταν οι άλλοι έλεγαν τα γνωστά αστεία.


Ε, καλά... δεν ήταν απαραίτητο να είσαι καθηγητής μακροοικονομίας για να δεις πως οτιδήποτε μικρότερο από 10% στην ύφεση ήταν απλά εκτός πραγματικότητας...


Anonymous Founder έγραψε:
Από το άρθρο, σφηνάκι για τις τραπεζες μας:

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι πάνω από το ήμισυ των κεφαλαίων των τραπεζών αντιστοιχεί σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό το γεγονός χρήζει αντιμετώπισης, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό που αντιπροσωπεύει η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο πλαίσιο της παρούσας στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
:whistlink:


:inlove:

Αγαπάμε τράπεζες, αγαπάμε ελεύθερη αγορά :inlove: Εξάλλου, εμείς τα πληρώνουμε, δεν λέει να μην τα αγαπάμε κιόλας! :yahoo:
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#687341 I see the bad moon a-rising
I see trouble on the way


Ελλειμμα-μαμούθ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Το Νοέμβριο του 2020, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 127 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Νοεμβρίου του 2019 και διαμορφώθηκε σε 1,3 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεια της ΤτΕΕΛΛ. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τη βελτίωση των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Ο περιορισμός του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν λιγότερο από τις εισαγωγές. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,7% σε τρέχουσες τιμές (ενώ αυξήθηκαν κατά 12,1% σε σταθερές τιμές), λόγω της μείωσης της αξίας των εξαγωγών καυσίμων, η οποία αντανακλά την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα παρέμειναν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το Νοέμβριο του 2019 τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές. Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,1% σε τρέχουσες τιμές (παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σταθερές τιμές), κυρίως λόγω της μείωσης της αξίας των εισαγωγών καυσίμων.

Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος το Νοέμβριο του 2019. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 81,1% και 80,8% αντίστοιχα σε σχέση με τον περυσινό Νοέμβριο. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών μειώθηκε, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές (κατά 22,8%).

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε το Νοέμβριο του 2020, κυρίως λόγω της βελτίωσης στο ισοζύγιο επενδύσεων από τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε, λόγω της επιδείνωσης στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.

Δραματική αύξηση
Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 10,5 δισεκ. ευρώ, κατά 8,4 δισεκ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τον περιορισμό (κατά 4,2 δισεκ. ευρώ) του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, καθώς και τη βελτίωση, αν και μικρότερη, των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Ο περιορισμός του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών προέρχεται από τη μεγαλύτερη σε απόλυτο μέγεθος και με ταχύτερο ρυθμό μείωση των εισαγωγών σε σχέση με τη μείωση των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,1% σε τρέχουσες τιμές (4,2% σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,3% σε τρέχουσες τιμές (-5% σε σταθερές τιμές). Επισημαίνεται ότι η εξέλιξη των εξαγωγών και των εισαγωγών σε τρέχουσες τιμές αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων, αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η σημαντική μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το ισοζύγιο των λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε. Τόσο οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες όσο και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 76,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 19,2%.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων
Το Νοέμβριο του 2020, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε πλεόνασμα 345 εκατ. ευρώ, διευρυμένο κατά 87 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 2,2 δισεκ. ευρώ, κατά 1,7 δισεκ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, λόγω της αύξησης των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τη γενική κυβέρνηση.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Το Νοέμβριο του 2020, το έλλειμμα στο συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) μειώθηκε σε 914 εκατ. ευρώ, από 1,1 δισεκ. ευρώ το Νοέμβριο του 2019. Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 8,3 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,7 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Το Νοέμβριο του 2020, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση 48 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση 224 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 1,7 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη μείωση κατά 2,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, παρατηρήθηκε μικρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά την αύξηση κατά 2,5 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), καθώς και την αύξηση κατά 2,1 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων έναντι του εξωτερικού (περιλαμβάνεται και η πρώτη εκταμίευση από την ΕΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μέσου προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - SURE).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 589 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,8 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 32 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 10,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 2,8 δισεκ. ευρώ της στατιστικής προσαρμογής που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 41,7 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και την αύξηση κατά 8,5 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων των κατοίκων προς μη κατοίκους.

Στο τέλος Νοεμβρίου του 2020, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 9,2 δισεκ. ευρώ, έναντι 7,3 δισεκ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου του 2019.


Source: euro2day.gr (Link)
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#687540 Ηταφί ακούει; :s_shout :s_shout :s_shout

ΤτΕ: Ύφεση 10% το 2020 - Ανάπτυξη 4,2% το 2021

Βαθύτερη ύφεση για το 2020, συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάκαμψη το 2021 και προειδοποιήσεις για νέα γενιά κόκκινων δανείων καθώς συστάσεις προς τις τράπεζες για προσαρμογή σε μία νέα πραγματικότητα αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα της Έκθεσης για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά στο βασικό της σενάριο σημαντική ύφεση κατά 10,0% το 2020, δηλαδή βαθύτερη του 8,5% που καταγράφηκε στο εννεάμηνο. Ωστόσο, προβλέπει ότι στη συνέχεια το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2% το 2021 και κατά 4,8% το 2022, καθώς εκτιμάται ότι τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση θα ενισχυθούν σημαντικά.

Όσον αφορά τους κινδύνους που περιβάλλουν το βασικό σενάριο των προβλέψεων της Τράπεζας της Ελλάδος, ο μεγαλύτερος σχετίζεται με τη διάρκεια και την έκταση της πανδημίας σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο. Επιπλέον κίνδυνοι θα προέκυπταν από ενδεχόμενη σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) ως απόρροια της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας, από την περαιτέρω όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων, καθώς και από την αβεβαιότητα που περιβάλλει την υλοποίηση της συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Αντίθετα, μια πιο θετική του αναμενομένου έκβαση θα μπορούσε να προκύψει από την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης Next Generation EU (NGEU) και από την ταχύτερη διάθεση των εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο τραπεζικός τομέας καλείται να προσαρμοστεί άμεσα στο νέο αυτό περιβάλλον προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ούτως ώστε να διασφαλισθεί τόσο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα όσο και η ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας, κυρίως στη μετά την πανδημία περίοδο.

Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι οι οικονομικές κρίσεις, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και ιδίως στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών. Αυτό αποτέλεσε κανόνα στο σύνολο σχεδόν των οικονομικών κρίσεων σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο. Η εμφάνιση νέων ΜΕΔ στους ισολογισμούς των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων (αλλά και στην πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης) έπειτα από μία απότομη μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 10% για το 2020 φαντάζει αναπόφευκτη. Ιδιαίτερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η επίπτωση στους κλάδους της οικονομίας ήταν ασύμμετρη αλλά και του γεγονότος ότι μέρος των πιστούχων (ιδίως οι Μικρομεσαίες και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις - ΜΜΕ) χτυπήθηκαν από την πανδημία την περίοδο όπου ήταν σε φάση ανάκαμψης από την προηγούμενη κρίση έχοντας ακόμα ασθενή χρηματοοικονομικά μεγέθη. Ενδεικτικά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2020, ο δείκτης ΜΕΔ στις ΜΜΕ ανέρχεται σε 47% και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις στο 55%.

Προκειμένου να μετριασθεί η επίπτωση από την πανδημία, οι αρχές έλαβαν πρωτοφανή δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης, ενώ οι εποπτικές αρχές έδειξαν ευελιξία, κυρίως όσον αφορά τον εποπτικό χειρισμό των πιστούχων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών τόκων ή/ και κεφαλαίου (moratoria) αλλά και τη δυνατότητα χρήσης από τις τράπεζες των κεφαλαιακών περιθωρίων μέχρι τα όρια της κεφαλαιακής απαίτησης του Πυλώνα ΙΙ, προκειμένου να διατηρήσουν απρόσκοπτη την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, αλλά και να απορροφήσουν τις ζημιές από την πανδημία λόγω της χειροτέρευσης της ποιότητας του ενεργητικού.

Η υγειονομική κρίση του COVID-19 ανέτρεψε πλήρως τις προηγούμενες αισιόδοξες μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2020, επηρεάζοντας καταλυτικά την οικονομική δραστηριότητα, ωθώντας την οικονομία σε βαθιά ύφεση και διαταράσσοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ωστόσο, η λήψη μιας σειράς μέτρων (δημοσιονομικών, νομισματικών και εποπτικών) από τις αρμόδιες αρχές, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ευρωζώνης, άμβλυνε σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις από την πανδημία. Στο περιβάλλον αυτό, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας καλείται να αντεπεξέλθει στις προϋπάρχουσες και εντεινόμενες λόγω της κρίσης προκλήσεις και κυρίως να συνεχίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν εστιάζονται σε τρεις τομείς. Πρώτον, στο υφιστάμενο ιδιαίτερα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, αντικατοπτρίζοντας την επιδείνωση στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της σταδιακής άρσης των μέτρων αναστολής καταβολής δόσεων των δανείων (moratoria) και των άλλων υφιστάμενων μέτρων προστασίας των δανειοληπτών.

Δεύτερον, στην ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, εξαιτίας του υψηλού ποσοστού συμμετοχής της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (Deferred Tax Credit), το οποίο επίσης αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι τράπεζες προβαίνουν σε ενέργειες μείωσης του αποθέματος των ΜΕΔ.

Τέλος, στη χαμηλή οργανική κερδοφορία των τραπεζών στο υφιστάμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που αναμένεται να διατηρηθεί για μακρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μη διαφαίνεται πιθανή η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

Τα υφιστάμενα διαθέσιμα εργαλεία και οι ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας του Σχήματος Προστασίας Στοιχείων Ενεργητικού (Hellenic Asset Protection Scheme - HAPS), κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, με το υφιστάμενο απόθεμα ΜΕΔ να προσδιορίζεται στο 35,8% βάσει στοιχείων εννεαμήνου του 2020, την αβεβαιότητα αναφορικά με την κλιμάκωσή του στο επόμενο διάστημα, την περιορισμένη δυνατότητα, λόγω χαμηλής κερδοφορίας, για δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου από τις τράπεζες, την εκτιμώμενη επιδείνωση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης έναντι του Δημοσίου ως ποσοστού των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, αλλά κυρίως την επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, καθίσταται σαφές ότι απαιτούνται επιπλέον ενέργειες τόσο από τις τράπεζες όσο και από την Πολιτεία.

Εμπειρικά στοιχεία από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνουν ότι Εταιρείες Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Management Companies - AMC) με άρτιο σχεδιασμό και επαγγελματική διαχείριση μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάκτησης των ενεχύρων και να αποτρέψουν την περιττή απώλεια πόρων κατά τη διαδικασία εξυγίανσης των ΜΕΔ. Μια συστημική λύση που λαμβάνει υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες για τη δημιουργία και λειτουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές των τραπεζών, καθώς και τις υπάρχουσες πλατφόρμες εξυπηρέτησης ΜΕΔ από τρίτες εταιρείες διαχείρισης δανείων, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ταχείας αντιμετώπισης του προβλήματος των ΜΕΔ, το οποίο επηρεάζει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Η αντιμετώπιση του υφιστάμενου ιδιαίτερα υψηλού αποθέματος ΜΕΔ θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν πιο ενεργά τα ΜΕΔ που θα προκύψουν λόγω της πανδημίας, ιδίως μετά την άρση της αναστολής καταβολής δόσεων των δανείων, και ταυτόχρονα να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην αγορά, να περιορίσουν τον κίνδυνο απίσχνανσης των παλαιών και νέων μετόχων, καθιστώντας έτσι τις τράπεζες πιο ελκυστικές για επενδυτές μετοχών.

Τέλος, η Έκθεση περιλαμβάνει ένα Ειδικό Θέμα που παρουσιάζει το αναθεωρημένο πλαίσιο για τη μακροπροληπτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη θέση σε ισχύ της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/878.


Source: capital.gr (Link)
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#687567 Καλά πάμε. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 21, λογικά θα είμαστε στο 12% και το 4% για το 21 θα έχει αρχίσει να κόβεται.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#687628
Anonymous Founder έγραψε:Καλά πάμε. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 21, λογικά θα είμαστε στο 12% και το 4% για το 21 θα έχει αρχίσει να κόβεται.


Είσαι κακόπιστος :x . Εγώ πιστεύω τις προβλέψεις αυτές και είμαι σίγουρος πως θα βγουν, όπως οι προηγούμενες (αφού αναθεωρήθηκαν 152 φορές για να ανταποκρίνονται εκ των υστέρων στην πραγματικότητα). :rtfm: :s_laughat
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#689988 Στον έλεγχο Σαββίδη περνάει ο ΟΛΘ
https://www.mononews.gr/business/shippi ... nai-o-olth
Belterra, ουσιαστικά, ανακοίνωσε την εξαγορά του ποσοστού του γερμανικού fund Deutsche Invest Equity, στην κοινοπραξία South Europe Gateway (SEGT), που διαχειρίζεται το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Η SEGT αποτελείται από το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαια Deutsche Invest Equity Partners , την Terminal Link, θυγατρική του γαλλικού κολοσσού CMA CGM και την κινεζικών κρατικών συμφερόντων China Merchant , και την Belterra Investments, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη .

Εφόσον η συναλλαγή εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Ιβάν Σαββίδης θα ελέγχει την πλειοψηφία (66,67%) των μετοχών της SEGT.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κίνηση είναι δύο. Ο πρώτος αφορά την στρατηγική ανάπτυξης των γερμανών, που θέλουν να εστιάσουν περισσότερο στις χώρες που έχουν τις βασικές επενδύσεις τους (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία), και ο δεύτερος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αφορά το πολύ φιλόδοξο σχέδιο του κ. Σαββίδη, να ανοιχτεί περαιτέρω σε επενδύσεις στη λιμενική βιομηχανία, με όχημα τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνεται ότι ο ΟΛΘ έχει καταθέσει το ενδιαφέρον του, στους διαγωνισμούς που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας. Λιμάνια, που ωστόσο, συγκεντρώνουν μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάγιατ, και στους οποίους συμμετέχει και ένα μεγάλο αμερικανικό Fund.

:s_biggrin :s_gamer :s_dance

Κατεβαίνουν γερμανοί κινέζοι , α και ο Σαββίδης μωρέ, και αφού πάρουν το λιμάνι, τελικά όλα πάνε στον Σαββίδη και κάνει κουμάντο πλέον μόνος του. Α, και αναγκάζει μετά τους αμερικανούς που δεν πείθονται πως δεν είναι οι Ρώσοι πίσω από κάτι τέτοια, να θέλουν ν'αγοράσουν όλα τα υπόλοιπα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας, για να μην γίνει καμιά άλλη τέτοια μ@λ@κία και τρέχουμε...
:s_sarcastic

Να θυμίσω πως και στο Ελληνικό, η Λάμδα είχε έρθει μαζί με άλλους, και τελικά απόμεινε μόνη της. Προφανώς μωρέ οι Άραβες δεν ήθελαν να μπλέξουν, μόνον στον Αστέρα Βουλιαγμένης δίνουν κάτι εκατομμύρια για κάθε βιλίτσα.
:s_sarcastic

Αυτά που λέτε. :s_thumbsup
Άβαταρ μέλους
By markvag
#689991 Υπερβάλλεις...


Δεν είναι δα πως ο Σαββίδης είναι μαφιόζος... :lol:



Για όποιον δεν το έχει καταλάβει η χώρα μετατρέπεται ταχύτατα σε MafiaLand.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#689992 Λίγη πρόσοχή πώς εκφράζεσαι έτσι για τον κο Σαββίδη. Υπάρχει και ο λαός του ΠΑΟΚ που προσβάλλεται με κάτι τέτοια. Και δεν έχει αποδειχτεί τίποτε μεμπτό στα δικαστήρια. Είδες πως ο κος Μαρινάκης, άδικα κατασυκοφαντήθηκε, αφού η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη τον δικαίωσε σε όλα.
:s_yes

Πλέον, όταν πιάνεις στο στόμα σου τέτοιους άμεμπτους επιχειρηματίες, να πλένεις το στόμα σου με σαπούνι. :adminpower: