Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#655950 έπρεπε να γίνει αυτή η ιστορία με τους λαθρο στον Έβρο για να φιλοτιμηθούν να κάνουν τακτικούς ψεκασμούς για τα κουνούπια μη λάχει και τσιμπηθούν οι συνοριοφύλακες της ΕΕ .
Άβαταρ μέλους
By popolaros
#657232 https://thepressproject.gr/psifizetai-o ... U.facebook


Τον κύκλο της fast track ψήφισης τριών νομοσχεδίων μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών κλείνει η κυβέρνηση την Πέμπτη, καθώς μετά από αυτή της πλήρους εμπορευματοποίησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης και του φορολογικού, η κυβέρνηση προχωράει στη θέσπιση ενός φορέα που θα περάσει από κόσκινο το δημόσιο σύστημα υγείας, θεσμοθετώντας τη νομή του προς τέρψιν του ιδιωτικού.
«Ανταγωνισμός» ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, εκμετάλλευση των προβλημάτων του δεύτερου, και στο βάθος η πλήρης μετατροπή του ασθενή σε πελάτη, που θα βρίσκεται στο έλεος των ισολογισμών και της εξοικονόμησης πόρων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή.
Από τα σημαντικότερα σημεία που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας – Ιδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.) και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», αφορά τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.).

Η εταιρεία δημιουργείται «για τη διενέργεια αξιολόγησης όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας της χώρας». Αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός πως τα ίδια τα κριτήρια αυτά δεν γνωστοποιούνται στο νομοσχέδιο, και παραπέμπονται στο εγγύς μέλλον.

Κατά το νομοσχέδιο, η ΟΔΙΠΥ θα προχωρήσει στην καταγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ιδιωτικού και δημόσιου συστήματος υγείας, στην ανάπτυξη διαδικασιών και προτύπων ποιότητας, στη διαμόρφωση διεθνώς αποδεκτών δεικτών αξιολόγησης, στην αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, στην υποβολή προτάσεων στο αρμόδιο όργανο του υπουργείου Υγείας για παροχή ανταμοιβών και επιβολή κυρώσεων. Ακόμα, προβλέπεται η εκπαίδευση και κατάρτιση των Παρόχων Υπηρεσιών Υγείας, στην διερεύνηση των αναγκών υγείας, στον εντοπισμό των ελλείψεων, και στη διατύπωση προτάσεων για την κάλυψή τους, περιλαμβάνοντας φυσικά «λύσεις» όπως η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, προβλέπεται η σύσταση μητρώου πιστοποιημένων Παρόχων Υπηρεσιών Υγείας.

Όπως περιγράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, το νομοσχέδιο προβλέπει αξιολόγηση σε δύο στάδια, με το πρώτο να ανατίθεται από την ΟΔΙΠΥ σε «γραφεία ποιότητας ή άλλα τμήματα και υπαλλήλους», το οποίο συνίσταται σε αυτοαξιολόγηση που καταγράφει τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες και τις αποκλίσεις ως προς τους δείκτες του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης. Το δεύτερο στάδιο, περιλαμβάνει διενέργεια αξιολόγησης από «ανεξάρτητη ομάδα» της ΟΔΙΠΥ, αποτελούμενη από πραγματογνώμονες, η οποία θα συντονίζεται από εμπειρογνώμονα μόνιμο υπάλληλο της ανώνυμης εταιρείας, ο οποίος θα είναι επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αξιολογήσεις θα γίνονται με εφόδους στα νοσοκομεία, με πρόσβαση σε έγγραφα και φακέλους, ενώ θα συντάσσεται έκθεση που θα υποβάλλεται στο υπουργείο Υγείας. Έπειτα, όσα νοσοκομεία έχουν αξιολογηθεί θετικά θα μνημονεύονται και θα ανταμοίβονται, ενώ όσα έχουν αρνητική αξιολόγηση θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις, με ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείνουν ή να «αλλάζουν χαρακτήρα», με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους.


Edit, mod
Άβαταρ μέλους
By popolaros
#657333
Άβαταρ μέλους
By markvag
#657385 Είναι τραγικό πως συζητάμε τις ανθρώπινες ζωές με όρους "ελεύθερης" αγοράς (εντός εισαγωγικών, γιατί στην πράξη μόνο ελεύθερη δεν είναι, ιδίως στο θέμα της υγείας, όπου εκ φύσεως ΔΕΝ μπορεί να είναι).

Ακόμα πιο τραγικό είναι πως υπάρχουν άνθρωποι που θα πληγούν στον υπερθετικό βαθμό με κάτι τέτοιο και το επικροτούν με τα δύο χέρια.

Το αποκορύφωμα είναι βέβαια πως όλα αυτά γίνονται εν μέσω της χειρότερης πανδημίας εδώ και δεκαετίες ΚΑΙ της χειρότερης οικονομικής κρίσης εν καιρώ ειρήνης της σύγχρονης ιστορίας.



Και περιμένετε να πιστέψω πως δεν ζούμε σε simulation ενός 15χρονου εφήβου με θέματα αυτο-εκτίμησης και αυτο-σεβασμού και στη σχέση με τους γονείς του. :x
Άβαταρ μέλους
By tsilis
#657390
popolaros έγραψε:


... και πόσα ακόμη και πόσο δίκιο έχει!

Ο αυνανισμός πάει σύννεφο, αλλά το σκάφος είχε πάρει νερά από την αρχή .
Απλώς πλέον η κατάσταση δεν μαζεύεται και το να φέρνεις επιθεωρητές να ελέγξουν αν οι ναύτες βγάζουν κατάλληλα το νερό από το ρήγμα-σπηλιά, σε καθιστά γελοίο και εκτός τόπου- χρόνου.

Και το λέω εγώ που ανήκω στον ιδιωτικό τομέα και η κατάσταση αυτή θεωρητικώς με "ευνοεί"
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#657427
markvag έγραψε:Είναι τραγικό πως συζητάμε τις ανθρώπινες ζωές με όρους "ελεύθερης" αγοράς (εντός εισαγωγικών, γιατί στην πράξη μόνο ελεύθερη δεν είναι, ιδίως στο θέμα της υγείας, όπου εκ φύσεως ΔΕΝ μπορεί να είναι).
Ακόμα πιο τραγικό είναι πως υπάρχουν άνθρωποι που θα πληγούν στον υπερθετικό βαθμό με κάτι τέτοιο και το επικροτούν με τα δύο χέρια.
Το αποκορύφωμα είναι βέβαια πως όλα αυτά γίνονται εν μέσω της χειρότερης πανδημίας εδώ και δεκαετίες ΚΑΙ της χειρότερης οικονομικής κρίσης εν καιρώ ειρήνης της σύγχρονης ιστορίας.
Όπως πολλά άλλα πράματα, αν λειτουργήουν σωστά θα είναι χρήσιμα. Μην μπλέκουμε τους ήρωες με τα χαιβάνια που υπάρχουν στο σύστημα και μην υποτιμάμε την τεράστια διαφθορά στη διοίκηση. Με τα λεφτά που μπαίνουν στο ΕΣΥ οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερες. Και χρονικά είναι πολύ καλή ευκαιρία τώρα που μπορεί σχετικά εύκολα να μπει βαθιά το μαχαίρι.
Πιθανόν να κατευθυνόμαστε προς το μοντέλο άλλων χωρών που μοιάζει ιδιωτικό αλλά δεν είναι. Ούτε είναι ελεύθερη αγορά με την παραδοσιακή έννοια λόγω ακριβώς του ελέγχου. Το κάθε νοσοκομείο έχει αρκετή αυτο διοίκηση και κάνει συμφωνίες με το κράτος και καθορίζει υπηρεσίες και κόστος το οποίο θα πληρώνεται. Αν προσφέρει πριμοδοτείται, αν όχι το τρώει η μαρμάγκω ή απλά υποβαθμίζεται ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες που μπορεί. Ο πολίτης δεν πληρώνει στο νοσοκομείο είτε αυτό είναι "ιδιωτικό" είτε πρώην κρατικό. Αλλά πλέον όλοι ανταγωνίζονται για να πάρουν καλύτερο σκόρ και καλύτερο bonus (εφόσο πετυχαίνουν τους στόχους).
Φυσικά το τι θα ισχύσει στην πράξη θα το δούμε αλλά καταρχήν δεν θα ήμουν τόσο εναντίον γνωρίζοντας πόσο μάσα πέφτει στο σύστημα και πόσο πολλή δωρεάν βελτίωση μπορεί να προκύψει.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#657785
sknipper έγραψε:Όπως πολλά άλλα πράματα, αν λειτουργήουν σωστά θα είναι χρήσιμα.


Πως ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει η ελεύθερη αγορά αν πεθαίνεις;

Κατά τ' άλλα, φυσικά και υπάρχουν τεράστια προβλήματα στο ΕΣΥ. Ενώ από την άλλη ιδιωτικά συστήματα υπό ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΗ εποπτεία από τα εκάστοτε κράτη λειτουργούν καλά.

Κρίνοντας απ' όσα ξέρεις για την Ελλάδα τι ακριβώς περιμένεις; :help:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#658035
markvag έγραψε:
sknipper έγραψε:Όπως πολλά άλλα πράματα, αν λειτουργήουν σωστά θα είναι χρήσιμα.

Πως ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει η ελεύθερη αγορά αν πεθαίνεις;
Κατά τ' άλλα, φυσικά και υπάρχουν τεράστια προβλήματα στο ΕΣΥ. Ενώ από την άλλη ιδιωτικά συστήματα υπό ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΗ εποπτεία από τα εκάστοτε κράτη λειτουργούν καλά.
Κρίνοντας απ' όσα ξέρεις για την Ελλάδα τι ακριβώς περιμένεις; :help:
Μπορεί να μην περιμένω τίποτα αλλά αν είναι έτσι τότε τίποτα δεν έχει νόημα και ελπίδα καμιά.
Οπότε περιμένω κάτι παραπάνω, κάτι διαφορετικό από το τίποτα και πάνω απόλα έτσι διατηρώ την ελπίδα. Αλλιώς χωρίς ελπίδα, χωρίς προσπάθεια ας πηδήξουμε όλοι από τον Καιάδα.
Άβαταρ μέλους
By babakos
#658161 Ίσως περίεργη η ερώτηση μου αλλά θα την κάνω μήπως κάποιος γιατρός του φόρουμ γνωρίζει

Αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στην Αιτολοακαρνανία όπου ένας 41χρονος πέθανε σε ελάχιστο χρόνο μετά από δάγκωμα οχιάς. Από όσο γνωρίζω το δηλητήριο που φέρουν οι οχιές που έχουμε στην Ελλάδα είναι θανατηφόρο (αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα) αλλά ο χρόνος που γενικά σου δίνει σαν ασφαλές περιθώριο είναι της τάξεως των αρκετών ορών. Στο νησί που παραθερίζουμε τα (περισσότερα) καλοκαίρια έχουμε οχιές και θυμάμαι μερικά ανάλογα περιστατικά όπου η ιατρική φροντίδα δόθηκε μετα από αρκετές ώρες. Μάλιστα σε μια περίπτωση γνωστού μας (70 ετών) πριν τέσσερα χρόνια μεσολάβησαν περίπου 10 ώρες μέχρι τελικά να μεταφερθεί ο ασθενής στην Αθήνα για νοσηλεία παρόλα αυτά είχαμε αίσια κατάληξη.

Αν ισχύει αυτό που αναφέρθηκε ότι το θύμα εδώ έπαθε αλλεργικό σοκ θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος με κάποια εξέταση πχ να διαπιστώνονται τέτοια προβλήματα ώστε τουλάχιστον τα ευπαθή άτομα να προστατεύονται (αν και όσο είναι εφικτό).
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#658222
babakos έγραψε:Αν ισχύει αυτό που αναφέρθηκε ότι το θύμα εδώ έπαθε αλλεργικό σοκ θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος με κάποια εξέταση πχ να διαπιστώνονται τέτοια προβλήματα ώστε τουλάχιστον τα ευπαθή άτομα να προστατεύονται (αν και όσο είναι εφικτό).
Μπορείς να εξεταστείς για συγκεκριμένα αλλεργιογόνα αλλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις αν τυχόν γίνεις αλλεργικός στο πιο απίθανο πράμα. Και βέβαια άλλο είναι το βγάζεις μερικά σπυράκια κι άλλο να κλείνει η αναπνευστική οδός οπότε πεθαίνεις σε λίγα λεπτά από ασφυξία.
Ιδανικά θέλεις κάποιος κοντά σου να κυκλοφορεί με ενεσούλα τύπου Epipen.
Άβαταρ μέλους
By Geo f1
#676453 Δεν ξερω αν ποσταρω στο σωστο τοπικο αλλα ψαχνομαι για ενα τετοιο θερμομετρο
Εικόνα

https://www.skroutz.gr/s/22823236/Jumpe ... CE%B9.html

Γενικα αυτο εχει καλες αξιολογησεις. Εχει να προτεινει κανεις καποιο αξιοπιστο με λογικες αποκλισεις απο αυτα με τον υδραργυρο?
Άβαταρ μέλους
By gianik
#676461 γιατί θέλεις τέτοιο ;;; :hmmm:
θα τεστάρεις έναν έναν καλεσμένο που θα μπαίνει σπίτι; :lol:
για οικιακή χρήση και εφ όσον δεν εχεις πλέον μωρά , πάρε αυτό :
https://www.skroutz.gr/s/6813890/Braun-PRT-2000.html ......
και αχρείαστο να ναι... :)