Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#654976 Θεωρώ έναν μαραθώνιο μεγάλη καταπόνηση για τον οργανισμό. Μέχρι ημιμαραθώνιο λέω οκ, παραπάνω όμως όχι για τους περισσότερους κοινούς θνητούς. Κάποιοι που κάνουν τους μαραθωνίους για πλάκα ή έναν την ημέρα κλπ δεν είναι κοινοί θνητοί. Αυτοί που τρέχουν ένα 5άρι τώρα, ένα 10άρι την άλλη κλπ είναι. Αν επιμένετε παρά τις συστάσεις μου, προσοχή. Καλή, έγκαιρη και σωστή προπόνηση με σύστημα. Διαβάστε, ρωτήστε, εξασκηθείτε σωστά. Χρειάζεται και διατροφή σωστή και ψυχολογική προετοιμασία.
Και ναι μεν όλοι θέλουν να βελτιώνουν τον χρόνο τους αλλά αν κάνετε έναν μαραθώνιο τον χρόνο και είστε πάνω από 30-35 είναι αρκετά απίθανο λόγω της φυσικής κατάπτωσης του οργανισμού με την ηλικία. Θα απαιτηθεί σημαντικά μεγαλύτερη προσπάθεια.

Και τώρα θα σας πω γιατί λέω ότι δεν είναι για όλους. Τι μπορεί να συμβεί.
Τα συνηθισμένα και αναστρέψιμα
- φουσκάλες, πρησμένα, πονεμένα πόδια και μαύρα νύχια που πέφτουν (πρήζονται τα πόδια, θέλετε πιο μεγάλα παπούτσια για μαραθώνιο)
- συγκάμματα στα μπουτάκια και στις θηλές (μέχρι και αιμορραγία) από τις τριβές (υπάρχουν ειδικές αλοιφές ή και επιθέματα).
- αφυδάτωση, κράμπες, μυικές θλάσεις (ανεπαρκής προετοιμασία, ανεπαρκής ενυδάτωση-διατροφή τη μέρα του αγώνα)
- για κάθε χλμ χάνετε μέχρι και πάνω από 100ml ιδρώτα (=νερό και ηλεκτρολύτες ανά χλμ) υπολογίστε χ42χλμ για το πόσο πρέπει να πίνετε για να μην έχετε χειρότερα (4+ λίτρα). Αλλά και δηλητηρίαση από νερό αν το παρακάνετε ή το κάνετε λάθος.
- χάνετε περίπου 2 πόντους ύψος (από την συμπίεση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, θα επανέλθει)
- υπογλυκαιμία, λιποθυμία, ναυτία
- κούραση, πόνοι, κακοκεφιά (το σύστημα τα είδε όλα, υπομονή θα περάσει)
- μειωμένη ικανότητα του ανοσοποιητικού (το σύστημα έχει κλείσει για επισκευές οπότε είστε πιο ευάλωτοι)
Τα σχετικά συνήθη και σχετικά αναστρέψιμα
- κατάγματα από καταπόνηση (συνήθως μετατάρσια στο πόδι, μπορεί και καμία κνήμη αλλά αρκετά ισχία. Τα ισχία θέλουν χειρουργείο σχετικά σοβαρό με τυχόν σοβαρή επίδραση στην ποιότητα μετέπειτα ζωής ειδικά αν νεκρωθεί η μηριαία κεφαλή)
- σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές που κάνουν το σύστημα να καταρρέει και εμφανίζεται με μεγάλη, ΜΕΓΑΛΗ αιμορραγία από το πεπτικό (μεταγγίσεις, πολυήμερη νοσηλεία, επιπλοκές κλπ)
- νεφρική ανεπάρκεια (τα νεφρά τα παίζουν με την αφυδάτωση και την μυική καταστροφή αλλά είναι προσωρινό και ανακάμπτουν)
- σε πολλούς με λίγα αρθριτικά που μπορεί να μην το ήξεραν καν αποτελεί σοκ που ενεργοποιεί φλεγμονή (βασικά μπορεί να σου πάρει 5-10 χρόνια από τα γόνατά σου)
Τα πιο σπάνια αλλά και τα πιο σοβαρά
- καταστροφή νεφρών, περνάτε τη ζωή σας σε τεχνητό νεφρό ή περιμένοντας για μεταμόσχευση (αυτό συμβαίνει από μεγάλη μυική καταστροφή που μπουκώνουν τα νεφρά)
- θάνατος άμεσος από καρδιακή ανακοπή - έμφραγμα (συνήθως νέων, οι γέροι και είναι δοκιμασμένοι και έχουν επιβιώσει και ξέρουν πόσο τους παίρνει)
- θάνατος άμεσος ή σχεδόν από μεγάλη πνευμονική εμβολή (αφυδάτωση και ζόρι κάνει να εμφανιστούν καρδιακές ανωμαλίες που αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων)

Και τώρα που σας έφτιαξα ωραία, άντε, καλό μαραθώνιο... :twisted: :lol:
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#654988 Εγώ πάλι αναζωπύρωσα τον έρωτά μου με το ποδήλατο και έχω ξεχάσει τι είναι τρέξιμο :lol:
Άβαταρ μέλους
By JBT
#654995 Δεν είχαν ακυρωθεί όλοι οι μαραθώνιοι; :hmmm:

Θα γίνει τελικά;

Σαν να ψήνομαι... :twisted:
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#655040
sknipper έγραψε:Θεωρώ έναν μαραθώνιο μεγάλη καταπόνηση για τον οργανισμό. Μέχρι ημιμαραθώνιο λέω οκ, παραπάνω όμως όχι για τους περισσότερους κοινούς θνητούς. Κάποιοι που κάνουν τους μαραθωνίους για πλάκα ή έναν την ημέρα κλπ δεν είναι κοινοί θνητοί. Αυτοί που τρέχουν ένα 5άρι τώρα, ένα 10άρι την άλλη κλπ είναι. Αν επιμένετε παρά τις συστάσεις μου, προσοχή. Καλή, έγκαιρη και σωστή προπόνηση με σύστημα. Διαβάστε, ρωτήστε, εξασκηθείτε σωστά. Χρειάζεται και διατροφή σωστή και ψυχολογική προετοιμασία.
Και ναι μεν όλοι θέλουν να βελτιώνουν τον χρόνο τους αλλά αν κάνετε έναν μαραθώνιο τον χρόνο και είστε πάνω από 30-35 είναι αρκετά απίθανο λόγω της φυσικής κατάπτωσης του οργανισμού με την ηλικία. Θα απαιτηθεί σημαντικά μεγαλύτερη προσπάθεια.

Είναι μεγάλη καταπόνηση, κανείς δεν δύναται να υποστηρίξει το αντίθετο. Και ναι, ο ημιμαραθώνιος είναι ο ιδανικός αγώνας αντοχής, με προκλήσεις στρατηγικής/ταχύτητας χωρίς ιδιαίτερη καταπόνηση.

Αλλά, όπως πάλι σωστά λες, με σωστή και έγκαιρη προετοιμασία είναι εφικτός ένας μαραθώνιος per year. Φυσικά, χίλιοι-δυό συμμετέχουν χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Λίγο τρέχουν, λίγο περπατάνε, λίγο ξεφυσάνε, δεν λέω εμπειρία κι αυτό, αλλά δεν αναφέρομαι σε κάτι τέτοιο.
Γι' αυτό άλλωστε και πρέπει να ξεκινήσει κανείς από τώρα, 4 μήνες νωρίτερα για τον κλασσικό (τα συνήθη προγράμματα είναι 18-20 εβδομάδων για ήπιο build-up χιλιομέτρων και ρυθμού, μέχρι περίπου τα 30-32χλμ).

Η δική μου "ανάγκη" για μαραθώνιο (παρότι τους ημί απολαμβάνω περισσότερο) είναι κυρίως για να διατηρήσω ένα συστηματικό πρόγραμμα τρεξιμάτων για 4-6 μήνες. Σ' αυτό το διάστημα, μια νορμάλ σεζόν χωρίς κόβιδ, θα βγούνε και 2 αγωνιστικά 10άρια και 1-2 αγωνιστικοί ημιμαραθώνιοι. Είναι μια ήπια προσαρμογή του σώματός μου από κατάσταση 3-4μηνης ηρεμίας σε ένα 6μηνο αγώνων. Αυτό αναζητώ κάθε χρόνο.
Οι χρόνοι είναι ψιλο-αδιάφοροι στο τέλος. Όλοι θέλουν μια βελτίωση, αλλά σε ερασιτεχνικό επίπεδο το ΑΩ είναι να φτάσει κανείς τη μέρα του αγώνα χωρίς προβλήματα. Εκεί είναι όλη η χαρά. Συνήθως προετοιμάζομαι χωρίς στόχο για τον μαραθώνιο, στοχεύοντας χρόνο σε κάποιον ενδιάμεσο ημί :innocent:

JBT έγραψε:Δεν είχαν ακυρωθεί όλοι οι μαραθώνιοι; :hmmm:
Θα γίνει τελικά;
Σαν να ψήνομαι... :twisted:


Ο Αυθεντικός των Αθηνών ανακοινώθηκε, με τις μισές συμμετοχές, κι αυτές χωρισμένες σε 2 γκρουπ που θα ξεκινήσουν με 1 ώρα διαφορά (5.000+5.000). Ελπίζω να μην στραβώσει και να γίνει.
Άβαταρ μέλους
By JBT
#655063 Άρα παίζει και να μην βρούμε θέση; Δεν μπορώ να κλείσω από τώρα.... Έχω άλλους αγώνες πιο πριν και δεν ξέρω τι και πώς ακόμα :superman:
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#655099
JBT έγραψε:Άρα παίζει και να μην βρούμε θέση;

Παίζει, βέβαια.
Αν και η οργανωτική επιτροπή είπε θα οργανώσει δυνατά το θέμα ακυρώσεων, οπότε ίσως βγουν από εκεί εξτραδάκια μετά την εξάντληση των θέσεων.
Άβαταρ μέλους
By JBT
#655117 Και επάνω που τα λέγαμε.... Εχθές έπαθε ένα πατατρακ το γόνατο σε χαλαρή φάση μάλιστα... :(

Άντε να δούμε
Άβαταρ μέλους
By bebes
#655132 Απο Δευτέρα το Lidl θα εχει αθλητικά μπλουζάκια και σορτσάκια.

Λεω να πάρω ενα σετ μπλουζακι σορτσάκι, τα εχει δοκιμάσει κανείς;

Πιο πολύ αναρωτιέμαι για τη μυρωδιά.
Συνήθως αν δεν ειναι βαμβακερά μυρίζουν με το παραμικρό, απο την άλλη το βαμβακερό κολλάει πάνω μου οταν ιδρώνω...

https://www.lidl-hellas.gr/el/p/product ... iko/p64657

https://www.lidl-hellas.gr/el/p/athlisi ... iko/p64959
Άβαταρ μέλους
By bill33
#655136
JBT έγραψε:Και επάνω που τα λέγαμε.... Εχθές έπαθε ένα πατατρακ το γόνατο σε χαλαρή φάση μάλιστα... :(

Άντε να δούμε

Περαστικά!!
Άβαταρ μέλους
By JBT
#655175 Ευχαριστώ Μπιλ

Σήμερα στο βουνό δεν πόνεσε αλλά ήταν μονοπάτι οπότε δεν μπορώ να ξέρω

Ποδήλατο σίγουρα πέφτει απαγορευτικό πάντως :help: τον ήπιαμε :lol:
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#655201
JBT έγραψε:Και επάνω που τα λέγαμε.... Εχθές έπαθε ένα πατατρακ το γόνατο σε χαλαρή φάση μάλιστα... :(

Μακάρι κάτι επιπόλαιο. Περαστικά.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#655444
JBT έγραψε:Ευχαριστώ Μπιλ
Σήμερα στο βουνό δεν πόνεσε αλλά ήταν μονοπάτι οπότε δεν μπορώ να ξέρω
Ποδήλατο σίγουρα πέφτει απαγορευτικό πάντως :help: τον ήπιαμε :lol:
Το ποδήλατο σε δρόμο ή σταθερό είναι πολύ ασφαλέστερο για το γόνατο. Δεν έχει κραδασμούς, έχει ομαλή κίνηση, δεν έχει πλάγιες καταπονήσεις συνδέσμων. Βασικά αν το γόνατό σου είναι υγιές, η σέλλα είναι στο σωστό ύψος και αποφύγεις το πολύ αργό πενταλάρισμα θα έλεγα προχώρα. Κι αν ζοριστείς απλά σταματάς αλλά ζημιά δεν θα κάνεις.
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#657699 Έκλεισαν χθες οι 4 από τις 18 εβδομάδες προετοιμασίας για τον μαραθώνιο Αθηνών (αν γίνει..). Το πρόγραμμα μέχρι στιγμής έχει βγει στο ακέραιο σε χλμ και με λίγο πιο γρήγορο ρυθμό από το προτεινόμενο (το 2ο πρόγραμμα για αρχάριους του Hal Higdon).

Περιλαμβάνει, 3 προπονήσεις καθημερινές και ένα long run το ΣΚ. Οι πρώτες ξεκινούν από 5χλμ και φτάνουν ως τα 12χλμ περίπου. Τα long ξεκινούν από 9 και φτάνουν μέχρι 32. Η λογική είναι 2 βδομάδες αύξηση σε χλμ, μια οπισθοχώρηση, κ.ο.κ. Τέλος, μια από τις καθημερινές προπονήσεις γίνεται σε race pace. Οι άλλες και τα long σε χαλαρότερο ρυθμό (conversational pace).

Φέτος, σε σχέση με τις προηγούμενες δύο φορές που απλά έβγαζα τα χλμ, προσπαθώ να ακολουθώ το προτεινόμενο pace. Έχω θέσει ως χρόνο στόχο τις 4ω20λ τουτέστιν έναν ρυθμό αγώνα 6λ/χλμ. Δεν το έχω, νομίζω, αλλά εμπιστεύομαι το πρόγραμμα προπόνησης και έχω μεγάλη απορία αν θα με φτάσει εκεί.
Βέβαια, ως τώρα είχα αρκετά βολικές συνθήκες εργασίας. Στο εξής μια προπόνηση θα χάνεται λόγω χρόνου, σκοπός όμως και φέτος να μη χαθεί κανένα long run.
Ως τώρα, 111χλμ προπόνησης χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η 6μηνη αποχή μ' έφερε πολύ πίσω. Μόλις αυτή τη βδομάδα έφτασα σ' ένα σημείο να μπορώ να τρέχω 5-15χλμ σε νορμάλ ρυθμό, με ρύθμιση αναπνοής και χωρίς πιασίματα. Άλλες φορές αυτό ήταν αυτονόητο. Έπρεπε να το συνηθίσω σχεδόν από την αρχή. Επίσης τα 2-3 έξτρα κιλά της άνοιξης φαίνονται.. :innocent:

Αυτά σαν report προς δική μου ενίσχυση. Είναι πολύ επίπονο να το τρέχεις όλο αυτό μόνος.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#657728 Αυτές τις 2 εβδομάδες συμπληρώνω τα μαθήματα για να γίνω επίσημα αθλητίατρος. 240 45λεπτα πρέπει να κάνει κανείς σύνολο!

Το θέμα ήταν τρίαθλο.

Δες να κάνει μεσοπρόθεσμους κύκλους προπονήσεων 3-4 εβδομάδων όπως λες. Αν είσαι αρχάριος πας σε κύκλους 3, αλλιώς σε κύκλους 4 εβδομάδων.

Στόχος βελτίωση 5% της επίδοσης ανά εβδομάδα κ την τελευταία εβδομάδα χαλαρά στο επίπεδο μεταξύ πρώτης και δεύτερης εβδομάδας του εκάστοτε κύκλου.

Γνώρισα και έναν 45άρη αναισθησιολόγο που μίλησε σχετικά με το θέμα και που προσπαθεί να πλασαριστεί στους 3 καλύτερους Ironman στον κόσμο. Έχει και 3 παιδιά! Ο τύπος απορώ που βρίσκει χρόνο για προπόνηση. Μετά βίας γυμνάζεται 20 ώρες την εβδομάδα.

Στατιστικά για ironman απαιτούνται 600-1200 ώρες Training ανά έτος


< >