Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#637170
Corto Maltese έγραψε:Αυτά που ψηφίζεις και στηρίζεις είναι για ακόμα χειρότερη, αλλά έσκασε η επιδημία κάπως νωρίς στη θητεία :)

Δεν ψηφίζω αυτά που νομίζεις
Άβαταρ μέλους
By DAP
#637175 Απο ο,τι ξερω υπαρχει ενας αριθμος επισκεψεων ανα γιατρο που ειναι δωρεαν.Μετα τη συμπληρωση αυτου του αριθμου η επισκεψη/συνταγογραφηση πληρωνεται.Εγω δινω (αν δωσω) 10 ευροπουλα για τριμηνη συνταγογραφηση.
Άβαταρ μέλους
By Serf
#637182
DAP έγραψε:Απο ο,τι ξερω υπαρχει ενας αριθμος επισκεψεων ανα γιατρο που ειναι δωρεαν.Μετα τη συμπληρωση αυτου του αριθμου η επισκεψη/συνταγογραφηση πληρωνεται.Εγω δινω (αν δωσω) 10 ευροπουλα για τριμηνη συνταγογραφηση.


Ο δικός μου οικογενειακός ιατρός πριν κανά 4μηνο μού είχε αναφέρει για δύο δωρεάν επισκέψεις ανά μήνα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#637200 Όπως είχα πει πήγαινα για χειρουργείο το οποίο έγινε στις 13 Μαρτίου. Καθόμουν σπίτι φρόνιμος μην κολλήσω κανέναν ιό και μου φέρει βήχα και κάνει αιμορραγία στην τομή και έχουμε τρεχάματα. Ευτυχώς όλα πάνε καλά, ράμματα ήταν πολύ λεπτά, απορροφήσιμα και θαμμένα, η κόλλα από πάνω ξεκόλλησε και την έβγαλα, το τι σημάδι θα γίνει θα δείξει. Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται λίγο από τον χειρουργό και πολύ από το δέρμα του καθενός και πως κάνει επούλωση. 2 εβδομάδες άδεια τελείωσε, από Δευτέρα δουλειά.
Προχθές βγήκε και η ιστολογική από την βιοψία. Βγήκε όλο, με καθαρά όρια και όλα μοιάζουν καλά. Επισήμως έχω ραντεβού μετεγχειρητικό στις 3 εβδομάδες άρα την ερχόμενη Παρασκευή. Χθες όμως ήρθε μήνυμα, λόγω ιού κλπ μην έρθετε, θα σας πάρουμε τηλέφωνο την ώρα του ραντεβού σας. Γενικά αυτή είναι η τακτική των εξωτερικών ιατρείων για ελαχιστοποίηση άμεσης επαφής. εκτός επειγόντως μόνο αν κριθεί απαραίτητο ο γιατρός βλέπει-εξετάζει τον ασθενή.

Στην Αγγλία μέχρι 16 χρονών δεν πληρώνεις τίποτα. Το ίδιο και για νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κλπ.
Οι ενήλικοι πληρώνουν για γυαλιά (εκτός ειδκών παθήσεων), οδοντιάτρους (ακριβοί οι του δημοσίου, πανάκριβοι οι ιδιωτικοί). Αλλά δεν πληρώνεις για τίποτε άλλο, ραντεβού, εξετάσεις αίματος, απεικονιστικά, χειρουργεία, φυσιοθεραπεία, τίποτα.
Συνταγή (για μέχρι 3 μήνες) γράφουν οι γιατροί δωρεάν και τα παίρνεις από το φαρμακείο. Επανάληψη ζητάς τηλεφωνικά ή με e-mail ή με εφαρμογή.
Για κάθε φάρμακο πληρώνεις ταρίφα που τώρα είναι 9 λίρες (ήταν 4,65 νομίζω το 2012 αλλά συνεχώς ανεβαίνει). Πχ 1 φάρμακο για 3 μήνες 9 λίρες, 2 φάρμακα για 3 μήνες άλλες 9 σύνολο 18. Είτε για 3 μήνες είτε για μια εβδομάδα πχ αντιβίωση, το ίδιο πληρώνεις.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#637400 Αυτόν τον οικογενειακό γιατρό πως τον βρήκατε?? Σπάνια χρειαζομουνα γιατί χρόνια ένα φάρμακο χοληστερίνης παίρνω μέρα παρά μέρα, και μου το γράφουν στο δημοτικό ιατρείο.
Από συστάσεις φίλων?? Λόγω γειτονιάς? Υπάρχει λίστα??

< Note >
Άβαταρ μέλους
By Serf
#637422 Υπήρχε, δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει ακόμα, δυνατότητα να τον επιλέξει/δηλώσει κάποιος online μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη διαδικασία.

< Note >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#637436
224v έγραψε:... χρόνια ένα φάρμακο χοληστερίνης παίρνω μέρα παρά μέρα, ...
Περίεργο το μέρα παρά μέρα για φάρμακο που είναι για κάθε μέρα.... Υπάρχει λόγος; Πάρε μισή δόση αλλά κάθε μέρα, μειώνονται οι πιθανότητες να το ξεχάσεις.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#641218 Έχω διαγνωσθεί με κιρσοκήλη τρίτου βαθμού (ήτοι μονίμως ορατή) εδώ και αρκετά χρόνια, περίπου 8. Για χρόνια δεν είχα κανένα πρόβλημα (δεν πόναγα, σπερματογραφήματα οκ, βέβαια δεν έκανα με την απαιτούμενη συχνότητα), μα εδώ και τρεις μήνες με έχει μαμήσει. Έχει μεγαλώσει πολύ σε μέγεθος (ενώ ήταν σταθερή για χρόνια), με ενοχλεί και γενικά δε με βλέπω να γλυτώνω το νυστέρι.

Μήπως έχουμε κάποιο συμπάσχοντα συμφορουμίτη;
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#645951
italakias έγραψε:Ρηξη μηνισκου - ενεσεις κανουν τιποτα;
Τι γνωριζουμε;
Με μια κουβέντα όχι.
Με λίγες κουβέντες, τι περιμένεις να κάνει μια ένεση σε κάτι που έσπασε και δεν κολλιέται; Βέβαια μπορεί να βοηθήσει όχι τον μηνίσκο αλλά γενικότερα αν εκτός από το μηνίσκο προϋπήρχαν εκφυλιστικές αλλοιώσεις (αρθριτικά).
Για το τί γνωρίζουμε θέλουμε πολλές κουβέντες και ξεκινάμε με ερωτήσεις. Πως έγινε, πότε έγινε, σε ποιον έγινε (ηλικία, βάρος, γενική κατάσταση υγείας και ασχολίες ιδιαίτερα αθλητικές), έχει συμπτώματα ενοχλήσεις και ποιες, είχε πριν, πως έχει διαγνωστεί, ποιος μηνίσκος είναι και τι είδους ρήξη;
Άβαταρ μέλους
By JBT
#646049 Αυτά τα τέιψ για τους μύες λένε τίποτε ρε σεις ή μόνο διαφήμιση είναι το όλο θέμα; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By 106s16
#646060 Έχω αφαιρέσει και τους δύο έσω, τον πρώτο το 1982 (19 ετών) και τον δεύτερο το 1986 από αθλητικούς τραυματισμούς, ολική μηνισκοεκτομή, μετά από 20-25 χρόνια αρχίζουν τα όργανα, μετατραυματική αθρίτιδα, σήμερα δεν αφαιρούν όλον τον μηνίσκο με αρθωσκόπιση παρά μόνο το κομμάτι που έχει ρίξη, η συντηριτική αγωγή είναι πολύ καλύτερη εκτός αν είσαι αθλητής, πάγο στην οξεία φάση, ενδινάμωση τετρακέφαλου και γυμναστική χωρίς να υπάρχει κίνδυνος στροφής του γόνατου π.χ ποδήλατο και φυσικά λίγα κιλά, ένεσεις μόνο λιπαντικών π.χ έγχυση υαλουρονικού οξέος μπορείς να κάνεις, προσοχή οι γιατροί πάγια θέλουν να βάλουν νυστέρι για ευνόητους λόγους
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#646100
italakias έγραψε:Ρηξη μηνισκου - ενεσεις κανουν τιποτα;
Τι γνωριζουμε;

Ρήξη μηνίσκου: τεράστιο θέμα. 3 γιατρούς ρωτάς, 4 γνώμες παίρνεις!
Πολύ individual θέμα. Εξαρτάται τί είδους ρήξη (επιμήκη, ακτινωτή-λοξή, σύνθετη, δίκην λαβής κάδου κτλ) κ επίσης αν είναι εκφυλιστική ή τραυματική-πρόσφατη.

Σχετικά με τις εκφυλιστικές, συνήθως σε ασθενείς άνω των 50 ετών χωρίς συνοδά ευρήματα μεγάλης χόνδρινης βλάβης, καλό είναι να πάνε συντηρητικά, δλδ να περιμένει κανείς 3 μήνες κ να δει. Πολλές φορές η κατάσταση βελτιώνεται κ πολλές μελέτες λένε πως τα αποτελέσματα συντηρητικής θεραπείας vs χειρουργείο σε βάθος χρόνου είναι ίδια περίπου. Αν μετά από 3 μήνες εξακολουθεί το γόνατο να φουσκώνει κ να έχει κανείς σουβλιές όταν το πατάει, τότε ας γίνει χειρουργείο.

Σε νέους με ρήξη μηνίσκου μετά από τραύμα κ ειδικά αν φαίνεται από τη μαγνητική ότι μπορεί να γίνει συρραφή, καλό είναι να γίνει χειρουργείο άμεσα (3 εβδομάδες το πολύ από το τραύμα) μήπως κ μπορέσει να γίνει συρραφή (δε ράβονται όλες οι ρήξεις). Ο μηνίσκος θα κολλήσει όχι γιατί τον συγκρατεί το ράμμα μια ζωή αλλά επειδή το ράμμα θα κάνει προσκόλληση των 2 επιφανειών ώστε να γίνει ίνωση στο σημείο ρήξης. Αλλιώς το ράμμα δε θα κρατήσει, ίσως απασφαλισθεί η άγκυρα του ράματος από τον αρθρικό θύλακο κ να κινείται μετά μες την άρθρωση ώστε να τραυματίσει κ τον χόνδρο (συμβαίνει συχνά αν δεν πετύχει το ράμμα). Κάποιοι ράβουν κ μηνίσκους δίκην λαβής κάδου πάντα, είτε σε φρέσκο είτε σε παλιό τραύμα. Και μάλιστα γνωστοί αρθροσκόποι στη Γερμανία, άλλοι στα courses αυτά διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως δεν πρέπει! (μιλώ για υπερεξειδικευμένα courses σε charite, Μόναχο κτλ, όχι για απλές ημερίδες σε ένα νοσοκομείο). Αλλιώς σε νέους εφόσον αισθάνεται ο ασθενής σουβλιές κ δεν μπορεί να αθληθεί, τότε χειρουργείο, ναι.

Αρκετοί κατηγορούν πως ο μηνίσκος, ειδικά δίκην λαβής κάδου, βλάπτει τον χόνδρο επειδή παρεμβάλεται μεταξύ των 2 επιφανειών κ πιέζει τον παρακείμενο χόνδρο. Αυτό οδηγεί σε βλάβες χόνδρου, έχω δει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις που είπα "έ ρε γμτ, γιατί δεν έγινε νωρίτερα...?". Δε συμβαίνει πάντα, αλλά παρατηρείται.

Την Τετάρτη χειρούργησα έναν 27χρονο που είχε χειρουργηθεί 3 φορές στο γόνατο για πόνο έσω, προτελευταία φορά την Νοέμβριο και τελευταία τον Μάρτιο. Και πάλι αυτός στα εξωτερικά μας. Είχε μια τόσο δα μικρή βλάβη. Του έβγαλα το ένα τρίτο περίπου κ περπατούσε χωρίς πατερίτσες την επομένη. Προσωπικά δε θα τον έβγαζα με την πρώτη όπως έκαναν οι συνάδελφοι. Αλλά εφόσον παραπονιέται κ αναλογιζόμενος το ιστορικό κ εφόσον δεν είχε κάτι άλλο (πχ χονδομαλάκυνση) το έκανα.
Μπορείς να κάνεις needling πχ αλλά εδώ δεν απέδωσε. Μερικοί γιατροί δεν κάνουν ποτέ την τεχνική αυτή, άλλοι ναι. Στοχεύει στην επαναγγείωση τοπικά. Εγώ την εφαρμόζω σε μικρές βλάβες κ σε νέους ασθενείς αλλά τους εξηγώ μετά ότι είναι μια προσπάθεια να σωθεί ο μηνίσκος.

Υπάρχουν κ περιστατικά, κυρίως σε μεγαλύτερους, που βγάζεις τον μηνίσκο κ μετά έχεις το post-meniscectomy syndrome, πχ https://www.researchgate.net/publicatio ... _Knee_Pain από οστικό οίδημα μέχρι αργότερα οστεοαρθρίτιδα https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30859265

Ένα γόνατο χωρίς μηνίσκο ή χωρίς μεγάλο μέρος αυτού θα εμφανίσει μάλλον πρόβλημα οστεοαρθρίτιδας σε 20-30 χρόνια.

Ενέσεις: σε νέους ασθενείς κάνουν πολύ PRP. Από την εμπειρία μου δε συνεισφέρει αρκετά. Ενέσεις υαλουρονικού οξέως μόνο σε οστεοαρθρίτιδα (5 σύνολο, μία κάθε εβδομάδα) ή σε μηνίσκο με οστεοαρθρίτιδα αλλά κ πάλι δε σημαίνει ότι σε όλους περνούν οι πόνοι εφόρου ζωής. Ενέσεις κορτιζόνης σε ρήξεις μηνίσκου ίσως μία φορά σε οξεία φάση για να περιοριστεί η φλεγμονή. Εγώ δεν κάνω ποτέ. Άλλοι ναι. Εγώ συνιστώ αντιφλεγμονώδη κ πάγο κ ελαστικό επίδεσμο. Κορτιζόνη κάνουν 2-3 φορές σε οστεοαρθρίτιδα.

ελπίζω να βοήθησα.


@ jbt: δες λίγο για kinesio-tape στο διαδίκτυο. Έχω ασχοληθεί κ έχω κάνει σεμινάρια για το θέμα. Με 2-3 λόγια βοηθά αλλά μην περιμένεις θαύματα. Έχει 3-4 τεχνοτροπίες για την εφαρμογή. Το λεμφικό taping για αιματώματα είναι πολύ καλό, δλδ βοηθά να φύγει το αιμάτωμα πολύ γρήγορα κ βγάζοντας το από το δέρμα βλέπεις ότι εκεί που είναι έχει φύγει ενώ παραδίπλα όχι. Θέλει να ξέρει κανείς πως το εφαρμόζει, δλδ που να δώσει τάση κ που όχι. Γενικά καλό κάνει, κακό δεν κάνει, αλλά δεν είναι "κολλάμε μια ταινία κ δουλεύει μόνη της!". Η κλινική μου διοργανώνει courses σε συνεργασία μέ τον Prof. Dr. Hauke Mommsen, πολύ μεγάλο όνομα στον χώρο. Αν θέλεις δες ψάξε για αυτόν κ δες μερικά βίντεο στο διαδίκτυο, πρέπει να υπάρχουν πολλά. Αυτό είναι το flyer από την κλινική μου, μιας κ είσαι γερμανομαθής ίσως σε βοηθήσει.
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
#646160
PeterPan έγραψε:Εγώ συνιστώ αντιφλεγμονώδη κ πάγο κ ελαστικό επίδεσμο. Κορτιζόνη κάνουν 2-3 φορές σε οστεοαρθρίτιδα.

ελπίζω να βοήθησα.


:s_howdy :s_howdy :s_howdy :s_howdy :s_howdy :s_howdy

Θησαυρός είσαι.

Έκανα πριν 3 εβδομάδες στο σπίτι κάποια σετ ασκήσεων, εκ των οποίων το ένα είναι προβολές και επιτόπιες προβολές και με τσάκισε.
Ακόμη υποφέρω. Και γυμναστήριο όταν πήγαινα παλιά, όταν είχα φτάσει σε καλό επίπεδο, είχα ξεκινήσει να κάνω προβολές και τότε με έσκισαν.
Τι το ήθελα... Βάζω κάθε μέρα παγοκύστη ανά ώρες μέσα στη μέρα. Και στο μπάνιο αφήνω παγωμένο νερό να τρέχει. Με καλμάρει.
Και η οδήγηση πολλές φορές με κουράζει, στις αλλαγές ταχυτήτων με το συμπλέκτη, γιατί μάλλον έχω θέμα με το αριστερό πόδι.
Μαγνητική δεν έχω πάει να βγάλω βέβαια.