Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#584342 Ο 12χρονος που εκτελέστηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι επειδή αποκάλυψε τη «μαφία των χαλιών». Είχε πουληθεί σαν σκλάβος από την οικογένειά του για 260 δολάρια...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-12chron ... 0-dolaria/ :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#586949 Η γενοκτονία της Ισπανιόλας (Αϊτή) by Χριστόφορος Κολόμβος...
https://en.wikipedia.org/wiki/Hispaniola

There is still heated debate over the population of Taíno people on the island of Hispaniola in 1492, but estimates range upwards of 750,000.

Under Nicolás de Ovando y Cáceres' governorship, the Indians were made to work in the gold mines. By 1503, the Spanish Crown legalized the distribution of Indians to work the mines as part of the encomienda system. Once the Indians entered the mines, they were often wiped out by hunger and difficult conditions. By 1508, the Taíno population of about 400,000 was reduced to 60,000, and by 1514, only 26,334 remained. About half resided in the mining towns of Concepcion, Santiago, Santo Domingo, and Buenaventura.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#586956 Η γενοκτονία των ιθαγενών Αμερικάνων από τους "πολιτισμένους" (πολιτισμένους;;; :s_sarcastic :s_sarcastic ) Ευρωπαίους είναι τραγικών διαστάσεων. Βέβαια, ακόμα χειρότερο για τους ντόπιους πληθυσμούς της Αμερικανικής ηπείρου ήταν το ότι μαζί με τους Ευρωπαίους ήρθαν και οι ασθένειές τους, έναντι των οποίων οι Αμερικάνοι δεν είχαν καμία ανοσία. Και το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Σε πολλές περιπτώσεις οι πληθυσμοί μειώθηκαν έως και πάνω από 90% :help:

Γενικά, η "ανακάλυψη" της Αμερικανικής ηπείρου από τους Ευρωπαίους ήταν μία τραγωδία αδιανόητων διαστάσεων για τους ντόπιους, οι οποίοι υπέφεραν τα πάνδεινα, όχι μόνο από την άγρια καταπίεση και εκμετάλλευση των νέων δυναστών τους, αλλά και από τις φριχτές επιδημίες που αυτοί έφεραν.

Και φυσικά, σε κάποιον (καθόλου ασήμαντο) βαθμό, αυτή η καταπίεση συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα.
Άβαταρ μέλους
By MONMAN
#587273 +1 κάπου είχα διαβάσει ανατριχιαστικές περιγραφές οι "ιεραπόστολοι" στις πορείες τους στην ζούγκλα για να διαδώσουν τον χριστιανισμό (δηλ. βρουν και άλλο χρυσάφι για την βασίλισσα της Ισπανίας ) είχαν απόθεμα τροφής για τα σκυλιά τους τους αχθοφόρους ιθαγενείς που πέθαιναν , το θεωρούσαν φυσιολογικό δεν ήταν άνθρωποι ήταν έξυπνες μαϊμούδες.

Με αυτά και τη συνδρομή των ασθενειών η μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία της ανθρωπότητα χρεώνετε στους Ισπανούς (50.000.000 λίαν επιεικώς) με την ευλογία του Πάπα φυσικά , μια μελέτη την ονομάζει "Great Dying " και εκτιμά οτι είχε επιπτώσεις μέχρι και στο κλίμα :dizzy:

https://www.sciencedirect.com/science/a ... via%3Dihub
Άβαταρ μέλους
By markvag
#587336
MONMAN έγραψε:+1 κάπου είχα διαβάσει ανατριχιαστικές περιγραφές οι "ιεραπόστολοι" στις πορείες τους στην ζούγκλα για να διαδώσουν τον χριστιανισμό (δηλ. βρουν και άλλο χρυσάφι για την βασίλισσα της Ισπανίας ) είχαν απόθεμα τροφής για τα σκυλιά τους τους αχθοφόρους ιθαγενείς που πέθαιναν , το θεωρούσαν φυσιολογικό δεν ήταν άνθρωποι ήταν έξυπνες μαϊμούδες.


Αυτό πρώτη φορά το ακούω, δεν μου φαίνεται και παντελώς απίθανο, όχι σαν γενικευμένο φαινόμενο βέβαια, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις...


MONMAN έγραψε:Με αυτά και τη συνδρομή των ασθενειών η μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία της ανθρωπότητα χρεώνετε στους Ισπανούς (50.000.000 λίαν επιεικώς) με την ευλογία του Πάπα φυσικά , μια μελέτη την ονομάζει "Great Dying " και εκτιμά οτι είχε επιπτώσεις μέχρι και στο κλίμα :dizzy:

https://www.sciencedirect.com/science/a ... via%3Dihub


Μα, όταν μιλάμε για μείωση πληθυσμού ίσως και πάνω από 90% σε κάποιες περιπτώσεις είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν τεράστιες επιπτώσεις. Πριν λίγο καιρό διάβαζα για τεράστιες εκτάσεις γης στη Νότια Αμερική που μέχρι την άφιξη των Ευρωπαίων ήταν καλλιεργήσιμα χωράφια και λίγο αργότερα, λόγω της τραγικής μείωσης του πληθυσμού (ουσιαστικά εξαφάνισης σε αρκετά μέρη) έγιναν ζούγκλα. Και τώρα ανακαλύπτουμε πως το πυκνό αρχαίο δάσος που βλέπουμε σήμερα δεν είναι και τόσο αρχαίο, αλλά ουσιαστικά εμφανίστηκε κάπου στα 1600... Και κάπου εκεί εμφανίζεται και μία μείωση στα επίπεδα CO2, που θα περίμενε κανείς εάν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις έγιναν "ξαφνικά" τροπικό δάσος... δεν ξέρω αν έχει σχέση, αλλά θα περίμενα κάτι τέτοιο... :hmmm:


Η τύχη των ντόπιων Αμερικάνων ίσως είναι η μεγαλύτερη "γενοκτονία" που έχουμε ζήσει ως είδος. Και βάζω τον όρο γενοκτονία σε εισαγωγικά γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων δεν συνέβη ηθελημένα, καθώς οι Ευρωπαίοι (και οι Αμερικάνοι) δεν ήξερα τίποτα για μικρόβια, ανοσίες, κτλ... Κάποιες περιπτώσεις πχ στις ΗΠΑ που ο στρατός έδινε μολυσμένες κουβέρτες σε ντόπιους για να κολλήσουν ελονοσία δεν ήταν ο κανόνας...

Μιλάμε όμως σε κάθε περίπτωση για τραγικές καταστάσεις που έγιναν πολύ χειρότερες από τη βάρβαρη συμπεριφορά των κατακτητών.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#589761 Βαρλάμ Σαλάμοφ : Τι είδα και τι έμαθα στα Γκουλάγκ

http://www.stepamag.com/2018/06/18/βαρλάμ-σαλάμοφ-τι-είδα-και-τι-έμαθα-στα/
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#590403 Great Bengal famine of 1770
https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Ben ... ne_of_1770

Mike Davies argues that colonised territories, such as India and Ireland, were used as experiments to understand the impacts of free market economics . The results were famine and devastation for the people.[19]

https://yourstory.com/2014/08/bengal-famine-genocide

Timeline of major famines in India during British rule
https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_ ... itish_rule
Άβαταρ μέλους
By Same_old_story
#603082 Πως θα μπορούσε να είχε σχεδιάσει ο Picasso την Οδύσσεια του Διαστήματος:

Άβαταρ μέλους
By JBT
#629011 https://www.worldometers.info/coronavirus/
Άβαταρ μέλους
By Same_old_story
#636112
bill33 έγραψε:10 Virtual Museum Tours You Need to Do While You’re On Lockdown


https://leeds-list.com/culture/10-virtu ... VUCPYciiCs


+1 :s_howdy