Για τα ταξίδια που κάναμε κι αυτά που θέλουμε να κάνουμε
Άβαταρ μέλους
By Thomas_C200K
#663170 Λοιπόν έχω συγκριτικό Γερμανία - Ελλάδα μέσω την παραδοσιακής Ουγγαρίας και επιστροφή Ελλάδα - Γερμανία μέσω Κροατίας Σλοβενίας
Θα ακολουθήσουν ποστ

.
Άβαταρ μέλους
By bill33
#665707
funkyreverend έγραψε:Η 2η option (επιστροφή μέσω Κροατίας-Σλοβενίας) μάλλον παίρνει πολλές εβδομάδες.


Αν δεις προσεκτικά θα βρεις και τον Θωμάκο στο βίντεο.Πως να έχει μυαλό μετά για οδοιπορικά κλπ.
Άβαταρ μέλους
By Thomas_C200K
#665724 Παντρευομαι στην Σλοβενία :lol:
Άβαταρ μέλους
By Thomas_C200K
#666266 Γερμανία-Ελλάδα μέσω Ουγγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας

29.7.2020
Offenbach Landkreis ώρα 8:30 θερμοκρασία 14oC & ηλιοφάνεια, ξεκινάει η άδεια με φορτωμένο το αμάξι όσο δεν πάει σε όλα τα σημεία (πίσω καθίσματα, πορτ μπαγκαζ, θέση ρεζέρβας , πόδια συνοδηγού.) με συνοδηγό την μητέρα μου η οποία έμεινε λίγους μήνες παραπάνω λόγω Covid19.
*Απο καύσιμα ήμουν στα ¾, αλλά δεν με απασχολούσε γιατί θα γέμιζα στην φθηνότερη Αυστρία.
Είσοδος στην Autobahn A661 με κατεύθυνση την Α3 για Νυρεμβέργη. Μέχρι Würzburg η διαδρομή ήρεμη χωρίς αυξημένη κίνηση (βοηθούσε το γεγονός ότι είχαν ξεκινήσει οι διακοπές στα κρατίδια της Έσσης & Βάδης Βυρτεμβέργης συν τον ευλογημένο Covid19, έχει τα καλά του θα τα δείτε στην συνέχεια). Ταχύτητα ταξιδιού μέχρι Νυρεμβέργη έπαιζα από 80χλμ όπου είχε έργα, συνεπώς όρια, αλλιώς μέχρι 220χλμ/ω. . Εκεί στην Νυρεμβέργη στον Α3 κάνουν κάτι έργα τα οποία έχουν ρημάξει τον δρόμο με τις διαγραμμίσεις και την στενότητα. Συνέχεια ακάθεκτος με κατεύθυνση προς Passau, στον δρόμο βρίσκω περιπολικά αλλά δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία γιατί ο δρόμος δεν είχε όριο. Σε ένα σημείο όμως είχε όριο οπότε είχαν στήσει διάφορα μπλοκα για να τσιμπίσουν.
Φτάνω πλέον στα σύνορα, βλέπω στο ρεύμα εισόδου από Αυστρία για Γερμανία την γνωστή τέντα για τους συνοριακούς ελέγχους που λαμβάνουν χώρα εξαιτίας του μεταναστευτικού του 2015 συν θερμομέτρηση. Να σημειώσω ότι οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί. Αντιθέτως στην έξοδο δεν είναι κανείς. Να σημειώσω πως το φυσικό σύνορο είναι ο ποταμός Δούναβης.
Στάση για αγορά βινιέτας σε Αυστριακό έδαφος, το βλέπετε κατευθείαν στα δεξιά σας με μεγάλα γράμματα ένα κιόσκι που γράφει VIGNETTE. Πάω μέσα ως ο μοναδικός ζητάω βινιέτες Αυστρίας & Ουγγαρίας, αμφότερες 10ημερη και εβδομαδιαία. Το έκανα ώστε να μην σταματήσω στα σύνορα της Ουγγαρίας για την ίδια διαδικασία. Προσοχή για την Ουγγρική βινιέτα χρειάζεστε απαραιτήτως την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος σας γιατί είναι ηλεκτρονική και για περίπτωση προστίμου, κοινώς την φυλάτε για κανά χρόνο. Κόστος 9,40 και 12 ευρώ.
Είσοδος πλέον επίσημα στην Αυστρία με ένα άθλιο όριο των 100χλμ/ω, μπόλικη χρήση tempomat ή cc επί το ελληνικότερον και την νύστα να κάνει την εμφάνιση της από την βαρεμάρα. Στα ενδιάμεσα της διαδρομής (δε θυμάμαι που) έχω σταμπάρει μια έξοδο στην οποία είναι δυο σταθμοί για ανεφοδιασμό με βενζινάδικα OMV και JET (αυστριακες εταιρείες). Βγαίνω εκτός αυτοκινητοδρόμου και πάω στην δεύτερη που είναι φθηνότερη :P (φωτό στο τέλος) φουλάρισμα με την ατάκα κύριος δεν ήμουνα? (μόνο για μύστες) και είσοδος στην αυστριακή αουτομπαν με όριο στα 120 με 130χλμ/ω. Σε σχέση με τα 100χλμ/ω εξαιρετικά δε νυστάζω. Μουσική επιλογή μεταξύ Judas Priest, Kraftwerk, Rammstein, κλαρίνα και φτάνω στην πόλη της Βιέννης (εκεί μου μπαίνουν οι σκέψεις για μια παράκαμψη για βόλτα αλλά γρήγορα αποθαρρύνομαι για να μην χάνω χρόνο). Εκεί στο ύψος της Βιέννης θυμάμαι ότι χονδρικά μέχρι Ουγγαρία είναι μια ώρα δρόμος (τώρα συν πλην μισή ώρα? Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα). Ένα άλλο σημείο ότι φτάνεις στην έξοδο της Αυστρίας είναι ένα τεράστιο σε έκταση αιολικό πάρκο μαζί με ένα εκπτωτικό χωριό. Η Ουγγαρία πλέον είναι μια ανάσα, όπου φτάνουμε στα σύνορα. Στην έξοδο δεν ειχε έλεγχο, στην είσοδο αντιθέτως είχε (για Αυστρία εννοώ).
Για καλή τύχη έχω προμηθευτεί την βινιέτα οπότε συνεχίζω με κατεύθυνση προς Gyor και μετά Βουδαπέστη. Βουδαπέστη στα περίχωρα της πλέον έχω κάνει την γκάφα και λόγω έργω συγκεκριμμένα είχα διαλέξει να είμαι στο αριστερό ρεύμα του αυτοκινητοδρόμου, οπότε έχασα την έξοδο και έφαγα το μποτιλιάρισμα. Το ρεκόρ πάντως είναι ότι είχα γλιτώσει μια ολόκληρη ώρα. Δηλαδή από το σπίτι μέχρι το ύψος της Βουδαπέστης χρειάζομαι συνήθως 10 ώρες γεμάτες, φέτος μόλις 9. Ρωτάω την μητέρα μου αν θέλει να κάνουμε στάση για να ξεπιαστεί ή για τουαλέτα δεν ήθελε (ευτυχώς γιατί δεν είχα φιορίνια πάνω μου και δεν γνωρίζω αν στην τουαλετα πληρώνεις όπως σε Γερμανία και Αυστρία, οι δημοσιες τουαλέτες είναι μεσα στην βρώμα και την δυσωδία χωρίς υπερβολή και επειδη το ειδε η μητερα μου πέρσυ φέτος δεν τολμησε). Μην τα πολυλογώ γύρω στις 19:10 το απόγευμα φτάνουμε στην πόλη Σέγκεντ (Szeged) όπου είχα κλείσει ξενοδοχείο για διανυκτέρευση. Κανονικά ήταν να το πάω μονορούφι γιατί ο προορισμός ήταν η Θεσσαλονίκη οπότε έβγαινε πολύ άνετα ενα 18ωρο οδήγησης, αλλά είπα να μην ταλαιπωρήσω την μητέρα μου συν ότι αυτή η πόλη έχει 5 μοναδικά σπάνια πουλιά (τρόλλευ), οπότε με ένα σμπάρω δυο τρυγόνια.
Άφιξη στο ξενοδοχείο με υπόγειο πάρκιγκ. Το αυτοκίνητο το βάζεις σε ασανσέρ. Με ρώτησαν πριν την άφιξη αν ζηγήσω πάνω απο 1500κιλά. Αλλιώς το αυτοκίνητο δεν έμπαινε. Βασικά δεν χωράνε τα SUV και τα crossovers. Το δικό μου ήταν οριακό σα μέγεθος (το αμάξι εννοώντας…) .

30 Ιουλίου 2020
Πόλη Σέγκεντ Ουγγαρία, ώρα 8:30, καιρός ηλιόλουστος και άθλιος (ζεστός με υγρασία και 30oC)
Ξεκινάμε ξεκούραστοι, έχω βάλει navi και google maps για Θεσσαλονίκη με την διεύθυνση του Airbnb σπιτιου. Ξεκινάω παθαίνω αμόκ από το τροχοφόρο υλικό της πόλης (είχα πάθει το εγκεφαλικό το περασμένο απόγευμα) και ξεκινάω προς έυρεση τίμιας βενζίνης. Παρεπιμπτώντος είχα απορρήσει γιατί και οι 2 πλοηγοί δεν με πήγαιναν στον αυτοκινητόδρομο αλλά παράπλευρα. Στην εξοδο της πόλης είχε μια Shell όπου φούλαρα Shell V Power Racing κοινώς 100ρα (παντα στα ταξίδια, ψυχολογικοί οι λόγοι) με τιμή λίτρου 1,24 σε ευρώ. Φουλάρω μέχρι να χυθεί ζώντας μέρες Ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ, (το ίδιο είχα κανει και μια μερα πριν) και μερικά χιλιόμετρα παρακάτω φτάνω στα σύνορα. Σε έναν μικρό συνοριακό σταθμό στο Horgos*. Φοράω μάσκα, βγάζω γυαλιά ηλίου σταματάω στο γκισέ δίνει η μητερα διαβατήριο για μένα, ταυτότητα για εκείνη. Ο Ούγγρος** (πρώτη φορά) μιλάει αγγλικά και ρωτάει τα κλασσικά, από που ερχόμαστε, που πάμε, τσιγάρα και αλκοόλ. Απαντάμε και μας χαιρετάει, λίγα μέτρα μπροστα ούτε 1 μέτρο βασικά ο Σέρβος. Δίνει η μητέρα μου τα έγγραφα, ξαφνικά σκάει μπάρμπας συνοριακός σε μένα με μια κίνηση μεγάλου παικτού που δεν τον είχα δεί και μου πιάνει κουβέντα στα γερμανικά, απάντησα στα γερμανικά με κοιτάει, κοιτάει το αμάξι τίγκα φορτωμένο με ρωτάει εθνικότητα του λέω Έλληνας. Πάει μπροστά κοιτάει πινακίδα, μου λεει και τι θέλεις με γερμανικό αμάξι? Ε του λέω ότι θέλουν και οι σέρβοι στην Γερμανία και γελάει. Έκανε κάτι ερωτήσεις προσφέρθηκα να του δείξω τι κουβαλάω, αυτος μου έλεγε όχι, εγω να επιμενω ανοίγοντας πισω πορτα, πορτ παγκαζ, μου λεει αστα φύγε. Μόλις λέει την ατάκα δίνει ο άλλος τα έγγραφα μας και με την σφραγιδούλα για το 2020 στο διαβατήριο βάζω 1η με ένα χαμόγελο. Ο δρόμος επαρχιακός, σε καλή κατάσταση οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο. Είσοδος στον αυτοκινητόδρομο, όριο 130χλμ/ω, βάζω tempomat και προχωράω. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω ο αυτοκινητόδρομος λόγω παλαιότητας έχει κάτι κυμματάκια, κατι λακούβες, τέλος πάντων δοκιμάζεις αναρτήσεις. Μην τα πολυλογώ περνάει το Novi Sad αέρας, άκοπος σε χλμ, προχωράω για Βελιγράδι, είσοδος στον περιφερειακό (ευτυχώς δεν έχει κίνηση) βγαίνω απο την πόλη έχει κάτι ωραίες κατηφόρες, κλίση 6% με κάτι καμπές όλα τα λεφτά, απλά βάζεις μια σχέση κάτω και ρολάρεις για κάμποσα χλμ. Η ώρα περνάει όμως, ο ηλιος ανεβαίνει μαζί και η θερμοκρασία αλλά υπάρχει ένα θέμα. Δεν είχαμε φάει πρωινό στο ξενοδοχείο, οπότε επιτακτική ανάγκη για ολιγόλεπτη στάση ανεφοδιασμού. Σταματάμε σε ΣΕΑ ΕΚΟ με Olympus Plaza. Παρκάρουμε και τα βλέμματα πέφτουν επάνω μας, προχωράμε μέσα μια τουαλέτα για ψιλό (τζαμπα ήταν) και τα απαραίτητα Μπουρέκια (τυρόπιτα και σπανακόπιτα) πληρωμή και στην έξοδο ένας άσβερκος μπαίνει μπροστα μου. Δεν έδωσα σημασία τον προσπέρασα τον τύπο χωρίς να τον ακουμπήσω και με αγριοκοίταζε, τον έγραψα στα ριάπαπα μου και μπήκα στο αμάξι.
Κατηφορίζουμε πλέον για Νίς έχει περάσει ένα 3ωρο και κάτι παραπάνω, σκεπτικός στο τιμόνι ότι όλα πάνε γρηγορα χωρίς να τρέχω πάνω από το όριο. Φτάνουμε στο ύψος της Νίς και πλέον πατάω στον καινούργιο αυτοκινητόδρομο που είχα την ατυχία περσυ για λίγες μέρες να μην τον προλάβω. Δεν υπάρχουν πολλά λόγια, εξαιρετικός σαν ασφαλτος, σα τουνελ, σα γέφυρες σα τοπία που περνάει (και απο τον παλιο που ειναι διπλα περσι ειχα εξαιρετικες εντυπωσεις ειδικα για τα χωρια, το ποταμι διπλα στον δρόμο, τεσπα αυτη η ομορφιά του μέρους). Επίσης ήμουν σκεπτικός ότι πέρσι είχε σταθμους διοδιων αλλά φετος αλλαξε το σύστημα. Είχα πληρώσει ήδη το πρώτο μισό (5.50ευρω σε ιταλικό μοντέλο διοδιων, κάρτα στην έισοδο πληρωμη στην έξοδο).
Μην τα πολυλογώ κατηφορίζω και μπαίνω στο ελληνικής κατασκευής κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου και φουσκωνω απο υπερηφάνεια AKTOR, TERNA αυτο τα λέει όλα <3. Δουλευε και ξάδερφος μου στο εν λόγω κομμάτι περσι.
Η Σερβία φτάνει στο τέλος της πλέον, οπου πληρωνω το δευτερο και τελευταιο σταθμο των διοδιων αυτη την φορα με κάρτα (οποτε δε θυμαμαι ποσα έδωσα η απόδειξη έσβησε λόγω του ήλιου βασικά κάηκε, μαύρισε)
Έξοδος από Σερβία όπως προαναφέρθηκε άρα έγγραφα στο συνοριακό σταθμό. Ερωτηση καμία μονο σφραγίδα και γειά.
Είσοδος στην Βόρεια Μακεδονία, δινω τα έγγραφα οι Μακεδόνες τελωνειακοί ουτε αυτοι ειχαν ορεξη οποτε γρηγορη είσοδος και απροβληματιστη στην χώρα.
Στα πρωτα χιλιόμετρα του Μακεδονικού “αυτοκινητοδρόμου” (δυο λωρίδες ανα κατεθυνση χωρις ΛΕΑ και περνανε πεζοι απο τα χωριά απο την μια πλευρα στην αλλη ) πετάγεται ενας πιτσιρικος εκει γυρω στα 10 αλλα δεν εκοψα καθολου, παρακατω κατι παιδακια κανανε ποδηλατο στην ακρη (ειχα μοαστακωθει στην αριστερη λωριδα για να μην εχω θεματα και πεταχτει κανας αλλος) η θερμοκρασία έξω συμφωνα με το θερμομετρο του αυτοκινητου ειχε μπαστακωθει στους 40oC, εγω μεσα ειχα 22. Μην τα πολυλογω δεν ειναι και μεγαλη χώρα Σκόπια, μετά Γευγελή.
Φτανουμε στην έξοδο της Β.Μακεδονίας ήταν γυναίκα τελωνειακός οπότε ας πάμε λεξη προς λεξη τον διάλογο. Ε: εγώ, ΜΤ: Μακεδονισσα τελωνιακός, Μ: μητέρα.

Ε: Καλησπερα
ΜΤ: Καλησπέρα,
Δίνουμε τα έγγραφα. Για Βόρεια Μακεδονία πέραν των κλασσικών δίπλωμα, άδεια οχηματος, δίνεις και πράσινη κάρτα.
ΜΤ: Βλέπω έχεις πολλά πράγματα, βάλε μεσα στην πράσινη κάρτα έναν καφέ
Ε: Δώσε την κάρτα, βάζω ταλιράκι
ΜΤ: Πλάκα μου κάνεις? Βάλε κάτι παραπανω, έχει παρα πολλά πράγματα, μην με βάζεις να σε ψάχνω.
Ε: “Είχα δύο τάληρα και σκεφτομουν να δώσω το ένα ή και τα δυο” και πετάγετε η μανα μου με ενα εξτρα ταληρο.
Ε: Ρε μανα κατσε ησυχα μας χαλας την πιατσα εδω, δε θα τους δωσω 20ευρω ενω παιρνουν 300ευρω μισθό, να πανε να γαμηθουνε.
Μ: Παρε τωρα και ασε τις κόνξες
Ε:ΓΤΧΣ. ΓΤΠ, κλπ
Μ:...
Τελικά δίνω και τα 2 τάληραμ αλλά η τελωνιακός είχε γλυκαθει από το τάλιρο της μαμας και συνεχίζεται η στιχομυθία
Ε: Ορίστε
ΜΤ: Κοιτάει ξυνισμένα, αλλά μου κάνει χάρη. Χμμ νταξει καλά είναι αντε θα περάσεις.
Ε: Ευχουλες για Covid
ΜΤ: μισο μην ξεκινάς, δε πιστεύω να κουβαλάς τίποτα drugs?
E: Δεν με βλέπεις? Αν έπαιρνα ναρκωτικά θα ήμουν 70 κιλά λίγοτερα και έφυγα.

Η όλη συζητηση ειναι αληθινή και φυσικά έγινε στα ελληνικά.

Είσοδος Ελλάδαμ συνοριακός σταθμός Ευζώνων.
Καλησπερίζω τον τελωνιακό, του δίνω PLF και τα χαρτιά, πιανουμε ολιγόλεπτη συζητηση (ημουν το μοναδικο αμαξι) με ρωτησε πόσες ώρες έκανα και έμεινε έκπληκτος,
Η κουβέντα ήταν η εξης ΕΤ έλληνας τελωνιακος, Ε εγω:
ΕΤ: Πόσες ώρες σου πήρε η Σερβία
Ε:5 και 35
ΕΤ: Έτρεχες
Ε: Με τα όρια, να ειναι καλα ο κορονοιος που δεν έχει κίνηση συν οτι ειναι ολο αυτοκινητοδρομος. Ουτε χλμ παραπανω παραβαση δεν κανω. Δεν καθομαι να μπλέκω για λαδωματα
ΕΤ: οι γειτονες?
Ε: Ε πανω απο μιαμιση ωρα ξερεις οτι δεν θελει ειναι μικρη χωρα.
Μετα πιασαμε κουβεντα οποτε και χαιρετηθηκαμε
Μαζί με την είσοδο στην Ελλάδα αλλάζει και η ώρα.
Θεσσαλονίκη έφτασα στις 18:30 ελληνική ώρα.

Τέλος Α’ Μέρους
Άβαταρ μέλους
By Thomas_C200K
#666267 Ελλάδα - Γερμανία μέσω Κροατίας - Σλοβενίας

Χούνη 7 Σεπτεμβρίου ώρα 11:15 καιρός ηλιόλουστος, θερμοκρασία 25oC (έψηνε ο διάολος το καρβελι)
Ξεκινάω απο το χωριό με την ξενέρα ζωγραφισμένη στο πρόσωπο μου αλλά ανεφοδιασμένος στα βασικα αγαθά, όπως φέτα, λάδι, μέλι, ρίγανη, διάφορα μπαχαρικά και 4 ζαντολάστιχα ολοκαίνουργια χειμερινά με την ελπίδα για βαρυχειμωνιά, πάω πρώτα όμως να αναψω το καντηλάκι στον πατέρα μου, μετά ξεκινάω, ξανασταματάω στα Καραμαναίικα (χωριό) αποχαιρετω εκει την μητερα και τον αδερφο μου, κατηφοριζω προς Αγρίνιο. Σταματαω λιγο μετα την Ποταμούλα (το χωριό της Ζέτας Μακρυπούλιας) πάω φαρμακείο γιατί ξέχασα να ανεφοδιαστώ με τα απαραίτητα (ασπιρινες, ντεπόν και betadine) πιανω και απο εκει την κουβέντα. Μετά σειρά είχε το Αγρίνιο να σταματήσω στο sm για να παρω καμια πορτοκαλαδα για τον δρόμο , καμια ελληνική μάσκα (μην δινω ευρω στις κινέζους γαμω το κορονοιο τους) και ανάληψη λίγων ζεστων ευρώ για το ταξίδι. Σπαταλάω και απο εκεί χρόνο με καυλάντισμα στο ενδιάμεσο.
Καπου στη 13:30 το παιρνω αποφαση και ξεκιναω το ταξίδι. Ανηφοριζω προς Ιονία Οδό από εκεί Εγνατία. Το μονο μειονέκτημα τα διόδια (το έλυσα με epass για να μην σταματαω συνεχώς). Ξέχασα να αναφέρω πως ξεκίνησα με ελάχιστα κάτω απο την μέση το ντεπόζιτο. Τα χιλιόμετρα περνάνε είμαι στην Εγνατία ανηφορίζω, εγω να βαριέμαι, να σιχτιρίζω οτι αργησα και διαφορες κλασσικες χαζομαρες ισα να τρωγομαι να περναει η ωρα. Φτάνω στο ύψος της Θεσσαλονίκης στην Εγνατία αλλά λιγο πριν το χώρισμα που πάει ευθεία για Θεσσαλονίκη και αριστερά για Ευζώνους. Απομεσήμερο πλέον πέφτει το μάτι σε Olympus plaza με Everest και εκει ειναι που λέω, δεν τίμησα Everest… αμαρτία, οπότε στάση ανεφοδιασμού για τον οδηγό με ενα λιτοδίαιτο τοστάκι και αμέσως μετα ανεφοδιασμός για την Αστέρω ΙΙ με 10ευρω 100ρας απο την AVIN. Είχε ανάψει το λαμπάκι της βενζίνης, 1,719 η τιμη λίτρου πηγα να με χάσω. Αλλά περίμενα πως και πως να πάω Βόρεια Μακεδονία για να φουλάρω εκεί. Μια ώρα μετά αποχαιρετούσα την Ελλάδα και έμπαινα στην Βόρεια Μακεδονία με μια παρόμια στιχομυθία αλλά πολύ πιό σύντομη.
Ουσιαστικά ο Μακεδόνας τελωνειακός χωρις να βγει εξω μου λεει:
Λοιπον εχεις πολλά πράγματα, είμαστε 2, δώσε 20 ευρω να τελειώνουμε.
Πράγμα το οποιο εκτιμησα, του εδωσα τα 20 ευρώ και έφυγα.
Η Βορεια Μακεδονία θέλει μαξ 1 ωρα και 40 λεπτά για να την διανύσεις. Οπότε στην εξοδο βρηκα 3 αυτοκίνητα μπροστα μου. Ο Μακεδόνας στην έξοδο με ρωτησε μονο αν εχω κανα red bull ,λογικα για να του δωσω, του εδειξα απο το ψυγειακι οτι ειχα Λουξ ανοιγμενη του 1.5 λτ με χαιρετησε ευγενικα, το ιδιο απο μερους μου και παω στους Σέρβους. Μου βαλανε σφραγίδα, δεν ασχοληθηκαν ιδιαίτερα σηκωθηκα και εφυγα. Πλεον όμως λόγω της αργοπορίας ο ήλιος έπεφτε. Ανηφορίζω προς Νις, εχουν ανάψει τα φωτα, μπαίνω σε τουνελ , led φωτισμος ξεκουραστος (θυμαμαι τον Δεκεμβρη που πηγαινα Αθηνα τυφλωθηκα στην Ολυμπια Οδο απο τον φωτισμο των τουνελ…) , τεσπα φτανω στο υψος του Βελιγραδίου, περναω απο τον περιφερειακό, αλλά ζορίζομαι γιατί το παρμπρίζ είχε γεμίσει έντομα και δεν καθάριζαν τα ρημάδια με όσο νερο εριχνα απο τους υαλοκαθαριστήρες. Οποτε μολις περασα την πολη εκανα σταση σε βενζιναδικο για να συμμαζεψω την κατάσταση, μπήκα και λίγο στο ιντερνετ (ειχαμε και πρεμιερα GNTM3 ) να στειλω τα απαραιτητα μηνυματα και να ανεβασω ενα insta story που μου ειχε ζητηθεί.
Ξεκιναω κατευθυνση προς Novi Sad αλλά αυτη την φορα πριν την πολη αντι για ευθεια , επρεπε να στριψω αριστερά για Κροατία. Η εκπληξη ήταν μεσα στα σκοτάδια όπως οδηγούσα περπατούσε κόσμος στην ΛΕΑ και μερικοι αγγιζανε την δεξια λωριδα. Με συνοπτικες διαδικασίες πηγα αριστερα για ασφάλεια αλλά δεν ηταν καλυτερα. Ένα μεγαλόσωμο ζώο (θα με περάσετε για τρελό, αλλά σα μεγαλη γατα ηταν, πούμα? Κατι τετοιο και δεν παιρνω ναρκωτικα γαμω το κερατο….) και λεω καλα την μαμησαμε σημερα…, με τα πολλά φτάνω στα σύνορα.
Δινω διαβατήριο με χαιρεταει ο Σέρβος, πάω στο κροατικό σύνορο, δίνω διαβατήρια ο τύπος δεν μιλαγε αγγλικά, με ρωταγε διαφορα στα κροατικά με αποκορύφωμα κατι να ρωταει για τσιγαρα, του λεω οτι δεν καπνιζω, συγχιστηκε και με εστειλε για έλεγχο (μαλλον μου ζηταγε τσιγαρα αλλα δεν…) παω στον τυπο που με εστειλε, ο οποιος ηταν απασχολημενος. Ειχε βγαλει τα πραγματα απο ζευγαρι τουρκων και τους τα εψαχνε ολα. Ερχετε σε μενα στα πεταχτα (ειχα σκεφτει να την κοπανησω αλλα κολωσα) αρχιζει τα κροατικα edit mod. Δεν επιτρέπονται τέτοιες εκφράσεις.[Admin] όσπου μου κάνει. Γκρέκο? Ναι του λεω. Κάτι λεει στα κροατικα, και μου λεει καφε (το μονο που επιασα) του δωσα ενα ταλιρο και εφυγα. edit mod. Δεν επιτρέπονται τέτοιες εκφράσεις.[Admin]
Καμια 40ρια χλμ ειχα κλεισει διαμερισμα για να μεινω το βραδυ, ειχα στειλει λιγο νωριτερα μηνυμα οτι θα αργησω (η σταση στην Σερβια για καθαρισμα παρμπριζ και ιντερνετ) προχωραω ο δρομος πολυ καλός. Φτάνω στην έξοδο αλλά εκτελουνταν εργασίες ασφαλτόστρωσης. Είχε διόδια να πληρωσω αλλά το γκισε ηταν για εχοντες κατι αντιστοιχο e pass… . Σταματαω λεω τι διαολο κανω τωρα? Τελικα βγηκε ενας μπαρμπας απο τα γραφεια πληρωσα και εφυγα για το σπιτι.
Τελος Α’ Μέρους της επιστροφής
Άβαταρ μέλους
By Thomas_C200K
#666703 Υπαρχει δυνατοτητα να τροποποιησω λίγο το κείμενο ως προς το πιο φιλικό?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Άβαταρ μέλους
By Thomas_C200K
#742998 Γερμανία - Ελλάδα μέσω Βαλκανίων winter Edition.
Αναχώρηση 11:25 το πρωί από την ευρύτερη περιοχή της Φρανκφούρτης την Τετάρτη.
Λίγο πριν την Νυρεμβέργη με βρήκε ένα μποτιλιαρισμα γύρω στα 5χλμ για άγνωστο λόγο και αιτία το οποίο ήταν το μοναδικό που πέτυχα και με εκτροχιασε γύρω στα 45 λεπτά. Μετά αεροπορία.
Να γνωρίζετε ότι ο Α3 μέχρι το Regensburg είναι με έργα στο μεγαλύτερο μέρος του. Οπότε υπομονή και όριο στα 80χλμ/ω.
Περασμα στην Αυστρία όπου και έγινε αγορά βινιετων για Αυστρία και Ουγγαρία 25,50€ και οι δύο για 10 μερες έκαστος.
Στην Αυστρία καθόλου κίνηση και κανένας έλεγχος στα σύνορα.
Στάση για ανεφοδιασμό σε βενζινάδικο έξω από τον αυτοκίνητό δρόμο (παράκαμψη γύρω στο 1χλμ). Τιμή καυσίμου 1.349€/λτ στον αυτοκίνητο δρόμο 1,799€+, για βενζίνη αναφέρομαι. Το ντιζελ δεν με απασχολεί.
Περασμα στην Ουγγαρία και άφιξη στο ξενοδοχείο στο Szeged στις 22:50.

Πέμπτη 16.12, ώρα 8:25 αναχώρηση από το ξενοδοχείο.
Εβαλα στο Navi το βενζινάδικο που θέλω, πήρα τον δρόμο νο5 που σε βγάζει από το Horgos 2 το μικρό συνοριακό πέρασμα.
Γέμισμα με 100ρα Shell V Power Racing και τιμη λίτρου 1,55€/λτ, πληρωμή με κάρτα φυσικά.
Στον δρόμο με κατεύθυνση τα σύνορα έκανα λάθος και βγήκα στον αυτοκίνητο δρόμο, οπότε πήγα ξανά πίσω για να πάω στο μικρό σύνορο, το οποίο μου κόστισε γύρω στα 20 λεπτά.
Άφιξη στα σύνορα αναμονή 14λεπτα ακριβώς με τυπικό έλεγχο και από τις δύο πλευρές (άνοιγμα πορτ παγκαζ αλλά μέχρι εκεί) τύπους με ολλανδικες πινακίδες μπροστά τους κανανε φύλλο και φτερό.
Σφράγισμα διαβατηρίου και είσοδος στην Σερβία.
Σερβία κανένα απρόοπτο γενικά, πολύ ομίχλη από πλευράς καιρού και λίγο πριν και μετά το Βελιγράδι πολύ χιόνι. Οι δρόμοι ανοιχτοί όμως.
Στάση για ξεμουδιασμα και φαγητό στο κλασσικό για εμένα ΈΚΟ μετά το Βελιγράδι το οποίο ειναι περίπου στα μισά της χώρας (κοινώς 2.5 ώρες οδήγηση)
Συνέχεια της διαδρομής και η ομίχλη όσο κατέβαινα νοτιότερα γινόταν πιο πυκνή (ανάψτε κανα προβολακι ομίχλης πισω κυρίως κάνει καλό)
Ευτυχώς λόγω καθημερινής δεν είχε κίνηση οπότε πήγαινα ακοπος στα 130χλμ/ω.
Ξέχασα να αναφέρω πρώτο κομμάτι διοδίων στην Σερβία από σύνορα με Ουγγαρία (στο περίπου) μέχρι Βελιγράδι 5,50€ (πληρωμή με κάρτα ή €)
Δεύτερο κομμάτι διοδίων νότια του Βελιγραδίου μέχρι τα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας 13€ αν πληρώσετε με € δίνουν κανονικά ρέστα σε €.
Για να διασχισω την Σερβία μου πήρε 5 ωρες και 15 λεπτά με την στάση μέσα. Βοήθησε ότι δεν είχε κίνηση στον δρόμο και κινουμαι πάντα με τα όρια cruise control και 130-135χλμ/ω. Έλεγχοι αστυνομίας δεν υπήρχαν υποθέτω λόγω καιρού.
Άφιξη στα σύνορα με Βόρεια Μακεδονία αναμονή γύρω στα 20 λεπτά. Κανένα απροόπτο.
Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια μικρή χώρα που τα διοδια της κοστίζουν 7€. Να έχετε 50 λεπτά, μονοευρα και διευρα.
Για να την διασχίσεις θέλει 1 ώρα και 45 λεπτά μάξιμουμ. Είχε 2 μπλόκα για έλεγχο ταχύτητας αλλά κλασσικά πήγαινα με το όριο οπότε δεν με ενόχλησε κανείς.
Ανεφοδιασμός στο τελευταίο LUKOIL 2 χλμ πριν τα σύνορα με Ελλάδα.
Τιμή λίτρου στην 98ρα βενζίνη 1,22€/λτ. Φυσικά γέμισα.

Στα σύνορα στην έξοδο καμία ενόχληση και κανένας καφές.
Να σημειώσω η Βόρεια Μακεδονία ζητάει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ μαζί με τα έγγραφα σας. Αν δεν έχετε κάποιο από τα 2 σας διώχνουν.

Είσοδος στην Ελλάδα ο τυπικός έλεγχος με το PLF και ερωτήσεις από δεύτερο τελωνειακό για τα κλασσικά αλκοόλ και τσιγάρα.
Αυτά από μένα καλά ταξίδια σε όσους ταξιδέψουν.
Καλές γιορτές με υγεία σε όλους και όλες όπου και αν τις περάσετε.
Bonus η αλατισμένη Αστέρω ΙΙ ΕικόναΕικόναΕικόναΕικόναΕικόνα
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#764517 για πεστε κανα τιπ για να μην μας δεσουν/μαμησουν/κλεψουν στα Βαλκανια.
Ταξιδι απο Ντισελντορφ-Αθηνα σε καμια 15-20 μερες.
Διοδια πληρωνεις με καρτα? βινιετες ποιες χωρες θελουν?
Που συμφερει να κοιμηθεις?Σαν σκεψη εχω να το κανω σε 2 μερες.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#764520 Νομιζω σου χω ξαναπει για ενα γκρουπακι στο φουμπου που εχει πολλη πληροφορια, "ευρωπη ελλαδα οδικως" ψαξε, κατι τετοιο

Βελιγραδι κοιμησου :metalo:

2 μερες δηλαδη μια διανυκτερευση? Δηλαδη αν φυγετε απο κει παρασκευη πρωι/μεσημερι, σαββατο βραδυ αθηνα? Ή κυριακη βραδυ?
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#764522 δεν εχω φεισμπουκ. Ναι εαν φυγω Παρασκευη κατα το μεσημερι,να επιστρεψω Σαββατο βραδυ Αθηνα.
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#764542 Βινιέτα σίγουρα Αυστρία,Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία (καλά Αυστρία δεν χρειάζεται να μπεις).Σερβία διόδια κανονικά (παίρνεις κάρτα κάπου στην αρχή, πληρώνεις στο τέλος). Σκόπια κανονικά διόδια α λα Ελλάδα, νομίζω έχει 5 σταθμούς, έχε μαζί σου ψιλά σε ευρώ (7€ συνολικά πέρσι, φέτος δεν ξέρω, θα ρωτήσω ένα συνάδελφο που ανεβαίνει σε λίγες μέρες)

Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία τις αγοράζεις ονλάιν (του δεκαήμερου), δεν χρειάζεται αυτοκόλλητο