Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#612411 εγώ σταμάτησα να πηγαίνω στα βουνά γιατί οι ασφάλτινοι δρόμοι έχουν ρημάξει κι εσύ βρίσκεις τέτοιον ονειρικό χωματόδρομο.
σιγά-σιγά θα αρχίσω να παρακαλάω τον Ερντογάν να μας προσαρτήσει ...
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#612413 Ο συγκεκριμένος ειναι κατι σαν αντιπυρική ζώνη, έχει τρελή θέα σε σημεία προς 3ο και 1ο πόδι. Μια φορά θα τον καταγράψω από πάνω ως κάτω. Οπως θα είδατε, το τι μελίσσι υπάρχει αυτό το καιρό στην περιοχή δε περιγράφεται. Κατα περιόδους έχω πετύχει εντουράδες και quadάδες που εκεί να δεις σβάρνα θέαμα... :metalo:
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#612416 ωραίος ο μπάρμπας με το ποδήλατο στο 17:47 , τη θείτσα την παράτησε πιο πίσω :lol:
Άβαταρ μέλους
By nass
#612429 Μπράβο JimClark από τις ωραιότερες διαδρομές της Ελλάδας :metalo: Και βλέπω το πάταγες το Pandaκι :s_yes :s_cool
Στη διασταύρωση στο 15:11 αν πας (όχι εσύ, φαντάζομαι έχεις ήδη πάει :iconcool: ) δεξιά (Νότια) περνάει από μερικά πολύ ωραία μέρη με πλατάνια κτλ. και σε 3-4 χλμ. πάλι δεξιά ανηφόρα για 2 χλμ. προς το πυροφυλάκιο για την ωραιότερη θέα της Χαλκιδικής (αμφιθεατρικά, Ολυμπος στα δυτικά, Αθως στα ανατολικά, ώρα δύσης = μαγεία :inlove: να κάνετε και παρέα στον πυροσβέστη αν είναι καλοκαίρι). Στην επιστροφή αριστερά σε ένα δρομάκι περνάει από φυτείες με καστανιές και βγαίνει πίσω στον Παρθενώνα (νομίζω στη διασταύρωση στο 8:53) Πιο Νότια βγαίνει Σάρτη (αλλά δεν είναι τόσο καλός ο δρόμος)
Οποιος πάει Χαλκιδική και δεν κάνει αυτή τη διαδρομή :s_hang (πολύ καλό πατημένο χώμα αν και το καλοκαίρι του 2015 που είχα ανέβει από Βουρβουρού είχε χαλάσει σε μερικά σημεία)
Άβαταρ μέλους
By kantoniou
#612476 Ολο το "υψιπεδο" στη Σιθωνια ειναι πραγματικα μαγεια, η θεα και προς Βουρβουρου - Διαπορο και προς Μαρμαρα φανταστικη.
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#612529 Έτσι ακριβώς είναι. Στο πυροφυλάκειο δεν ήταν το πρόγραμμα να πάμε, αλλά ακόμα κ στο google Earth θα βρείτε φωτός από όλη τη διαδρομή μέχρι τη Συκιά. Άλλο πολύ διάσημο σημείο είναι το γηραιότερο δέντρο (ω ναι) της Ελλάδας, ο Ίταμος.
Άβαταρ μέλους
By JBT
#612536 θα το ποδηλατήσω αργά ή γρήγορα... :eat:
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#612938 Να και κάτι ασφάλτινο. Όχι κάτι άγνωστο, αλλά πολύ ενδιαφέρον στη χάραξη που περνά από λαξεμένα βουνά και δίπλα στον ποταμό. Με την ανησυχία του να πέσει καμια πέτρα πάνω μου (έβρεχε τις προηγούμενες), ναι το πηγαίνω λίγο νευρικά.
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#614375 Πολυαναμενόμενη φθινοπωρινή εκδρομή. Προορισμός ορεινή Πιερία και Πιέρια όρη, και γενικότερα το τριεθνές που βρίσκεται στα όρια νομών Λαρίσης, Πιερίας και Κοζάνης. Πάρτε λίγο νομό Λαρίσης για αρχή, σύντομα ανεβάζω φωτο-υλικό.

Τρομερής ομορφιάς διαδρομή. Μακάρι να είχα το κατιτίς παραπάνω από χρόνο να γυρνάω όλη μέρα.
Δε δίνω link του χάρτη, γιατί απλά δεν υπάρχει στο google maps :lol:

Άβαταρ μέλους
By axel12p
#614452 Από τις περιοχές κοντά σχετικά στην Θεσσαλονίκη, που ο κόσμος αγνοεί. Εγώ δεν έχω καταφέρει να κάνω καν το Βαρβάρες - Πολύμυλος.
Κάθε φορά λέω ότι κάποια στιγμή θέλω να κάνω αυτή την διαδρομή, αλλά πάντα επιλέγω την Εγνατία ή στην καλύτερη την Καστανιά.
Εντωμεταξύ και ο Nick-K, είχε βγάλει κάτι εκπληκτικές φωτογραφίες σε εκείνη την διαδρομή.
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#614822 Φωτογραφίες και βίντεο λοιπόν από τη βόλτα της Κυριακής. Πλην εκείνης της ανάβασης στο Χαλίκι, αισίως περιείχε τη δεύτερη πιο απαιτητική και τεχνική ανάβαση κατσικόδρομου.

Μακεδονίτικο Τριεθνές / Πιέρια Όρη

Εικόνα

Πρώτο μέρος αυτό στο Νομό Λαρίσης. 05.00 αναχώρηση πρωινή. Αρχικό πλάνο ήταν το πέρασμα από Φωτεινά -> Σκοτεινά (τα 2 γειτονικά χωριά της Πιερίας που έχουν αυτή την αντίθετη ονομασία) μετά Φτέρη και άφιξη στο (οδικό τουλάχιστον) τριεθνές. Σημείο σμίξης Νομών Λαρίσης, Πιερίας και Κοζάνης.

Έχοντας περάσει όμως αυτή τη διαδρομή δις, αποφασίστηκε το κάτι διαφορετικό. Άφιξη στο Λιβάδι του νομού Λάρισας με άκρως χειμερινό πλην θερμοκρασίας (άνεμοι, ομίχλη, υγρασία, αλλά σχετικά ανεκτές θερμοκρασίες λόγω των νοτιάδων).

Χάρτης Διαδρομής
Εικόνα

Ο δρόμος δεν προβλημάτισε πουθενά και δεν τερματίζει στο σημείο που δείχνω. Αν βάλετε δορυφόρο, αχνοφαίνεται ένας δρόμος που βγάζει στο χωριό Φτέρη, αλλά δε μπορώ να τον ιχνηλατήσω στο google maps. Φθινοπωρινό σκηνικό, αρχικά με μηδαμινή ορατότητα, που ως κάποιο σημείο αισίως υποχώρησε.

Αρχικά ήταν έτσι:
Εικόνα

Προσέξτε στην προηγούμενη φώτο, ότι στη διαδρομή υπάρχει σαφής σήμανση με τις ειδικές διαδρομές της περιοχής.
Εικόνα

Εικόνα

Μετά ήταν έτσι:
Εικόνα

Εικόνα

Σε αυτό το σημείο στήθηκε και κάμερα με δείγμα το βίντεο του προηγούμενού μου post. Και στο τέρμα του οποίο μπαίνουμε στο Νομό Πιερίας έξω από το χωριό Φτέρη. Όνομα και πράγμα η ομορφιά της διαδρομής, με εναλλαγές κίτρινου, πορτοκαλί αλλά και αειθαλούς πράσινου. Τρέλα.

Εικόνα

Βίντεο της διαδρομής:


Εικόνα

Πραγματική τετρακίνηση


Το υψόμετρο ανεβαίνει ως τα 1560 μέτρα όπου και εκεί τελειώνει η άσφαλτος. Εννοείται στο σημείο φτάνετε και από Φωτεινά / Σκοτεινά / Μόρνα με ελάχιστο βατότατο χωματόδρομο. Στο σημείο εκεί είναι το τριεθνές και η πορεία συνεχίζει στο νομό Κοζάνης.

Κατέβασμα πάλι με ομίχλη (ό,τι ψηλό σημείο κοίταζε προς νότο, δυστυχώς ήταν τζίφος, λόγω των θυελλωδών Νοτιάδων). Για αυτό και δε φάνηκε ποτέ ο Όλυμπος. Κατάβαση ως το σημείο που ο δρόμος διασταυρώνεται προς Παλαιογράτσανο. Είναι σχετικά βατός, αλλά
-νεροφαγώματα
-και η υλοτομία στην περιοχή που περιορίζει το πλάτος του δρόμου δοκιμάζουν σε κάποια σημεία τα νεύρα αυτών που θα το τολμήσουν με συμβατικό όχημα.

Βρίσκουμε άσφαλτο και μπαίνουμε προς δεξιά προς το χωριό Καταφύγιο που στρογγυλοκάθεται ως το ψηλότερο ορεινό χωριουδάκι πλησίον της Θεσ/νίκης και μάλιστα στο top 10 των υψηλότερων. Από εκεί φεύγει βατός χωματόδρομος προς νομό Πιερίας και συγκεκριμένα το χιονοδρομικό Ελατοχώριου (για αυτό και ο χωματόδρομος είναι σε εξαιρετική κατάσταση). Αλλά. Ήταν ώρα για λίγο υψόμετρο.

Ορεινή ζώνη και Πιέρια όρη. Πορεία προς το καταφύγιο του ορειβατικού Κοζάνης "Μερκούρης Κυρατσούς" στα 1950m.
Χάρτης διαδρομής

Ως ένα σημείο ο δρόμος είναι βατός, αλλά σε ένα χαρακτηριστικό σημείο που στο χάρτη φαίνεται μια οριζόντια πορεία όλα σταματάνε για κάθε συμβατικό όχημα. Ένα κομμάτι με αρκετή λασπούρα και συνεχή νεροκατεβασιά μας αναγκάζουν να κατέβουμε για μία εκτίμηση του εδάφους ίσως και καθάρισμα κάποιων κομβικών πετρών. Όχι ότι δυσκολευτήκαμε να περάσουμε, αλλά τα ελαστικά έδωσαν ρέστα.

Περνώντας αυτό το σημείο έχει κάποια ακόμα που δοκιμάζουν τα νούμερα προσέγγισης / αναχώρησης.

Οι αστείες όμως διαστάσεις του Totoro δημιουργούν εναλλακτικά περάσματα ξεγελώντας πέτρες, βάζοντας εκτεταμμένα νεροφαγώματα από κάτω. Η ανάβαση από τα 1700m ως τα 1950 που σηματοδοτεί την άφιξη στο καταφύγιο, βγαίνει με 1η ταχύτητα και σταθερά πατήματα.

Στα ανεμοδαρμένα ύψη, ο καιρός μας επιτρέπει θέα μόνο προς το νομό Κοζάνης. Λίμνη Αλιάκμονα, το πέρασμα της Εγνατίας απέναντι και ο κάμπος της Εορδαίας, όλα εμφανίζονται και εξαφανίζονται λόγω κυμαινόμενης ομίχλωσης. 4 βαθμοί

Μία έτσι:
Εικόνα

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα κάπως έτσι:
Εικόνα

Το καταφύγιο ανοιχτό στον προθάλαμό του μπορεί να στεγάσει στην έκτακτη ανάγκη κόσμο, γλιτώνοντας από τις καιρικές συνθήκες, οι κλίνες και τα δωμάτια ήταν κλειστά (ανοίγουν σύμφωνα με το πρόγραμμα των αναβάσεων).

Κλικ στην ομίχλη
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Οι όποιες βλέψεις για ανάβαση στην κορυφή Φλάμπουρο, εκμηδενίστηκαν λόγω ομίχλης. Την επόμενη φορά!

Το βίντεο της ανάβασης! Στο 09.15 το δύσκολο σημείο της λασπούρας στο οποίο κάνω κάποια πίσω - μπρος για να δω πόσο ενδίδει, στο 13.30 το eld δίνει ρέστα και τα λοιπά!


Ελαφρώς καλύτερες συνθήκες στην κάθοδο
Εικόνα

Και μπάσιμο ξανά στην εθνική οδ... εεεε, στο βατό χωματόδρομο Καταφυγίου - Ελατοχωρίου. Ακολουθήθηκε αυτή η διαδρομή που βγάζει με λίγη περισσή λασπούρα στο δάσος Ριζωμάτων, το οποίο πραγματικά ήταν φθινοπωρινό πορνό.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Σε αυτά τα σημεία ο τιράντας με το μπλε του έγραφε καλύτερα. Οπότε λίγο πριν φροντίσαμε να διώξουμε κάτι λάσπες από το δρόμο...
Εικόνα

Ευχαριστώ το Γιώργο και την παρέα του για τη βοήθεια σε μερικά κλικ και την ανάγνωση του Χάρτη.

Γκεσς γουάτ. Χθες πήγα Χολομώντα :s_whiteflag
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#614839 Πολύ ωραία διαδρομή και παρουσίαση!

Στο πρώτο βίντεο με την σαλαμάνδρα, όλα τα λεφτά είναι τα φύλλα πίσω, που πέφτουν διαρκώς! :thumbsup:
Ωραίες οι φωτογραφίες, παρά το γεγονός πως ο καιρός δεν βοήθησε για να φανεί και η γύρω περιοχή (Όλυμπος κλπ).

ΥΓ. Στο μεγάλο βίντεο, κάτι ακούγεται σαν μπίλια! :lol:
Άβαταρ μέλους
By Zorz
#614979
JimClark έγραψε:Βρίσκουμε άσφαλτο και μπαίνουμε προς δεξιά προς το χωριό Καταφύγιο που στρογγυλοκάθεται ως το ψηλότερο ορεινό χωριουδάκι πλησίον της Θεσ/νίκης και μάλιστα στο top 10 των υψηλότερων. Από εκεί φεύγει βατός χωματόδρομος προς νομό Πιερίας και συγκεκριμένα το χιονοδρομικό Ελατοχώριου (για αυτό και ο χωματόδρομος είναι σε εξαιρετική κατάσταση). Αλλά. Ήταν ώρα για λίγο υψόμετρο.

Ορεινή ζώνη και Πιέρια όρη. Πορεία προς το καταφύγιο του ορειβατικού Κοζάνης "Μερκούρης Κυρατσούς" στα 1950m.
Χάρτης διαδρομής


Ευχαριστούμε που τιμήσατε το χωριουδάκι μας. :inlove:

Εικόνα

Παρεμπιπτόντως, Σκοτεινά και Μόρνα είναι το ίδιο χωριό, Μόρνα είναι η παλιά ονομασία που είχε την ίδια μοίρα με τα περισσότερα Βλάχικα/Σλαβικά/Αρβανίτικα/Τούρκικα τοπωνύμια που εξαφανίστηκαν από το χάρτη.

Εικόνα

Ο οικισμός μεταγκαταστάθηκε (τη δεκαετία του '60 αν δεν κάνω λάθος, όταν έκλεισε το εργοστάσιο ξυλείας) λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, σε πιο ευήλια τοποθεσία. Εξ' ου και η ονομασία Φωτεινά. :s_bye :s_bye