Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#609904 Κι εγώ δε θα συμφωνήσω με διπλωμάτη. Όχι μόνο εγώ αλλά και τα στοιχεία σε σχέση με την ταυτότητα των ψηφοφόρων από τις οποίες φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Πρώτα απ'όλα γενικώς παντού σε όλο τον κόσμο η ψήφος είναι ταξική. Πχ περισσότεροι πλούσιοι ψηφίζουν συντηρητικούς στη Μεγάλη Βρετανία, περισσότεροι φτωχοί ψηφίζουν εργατικούς.
Ομοίως και με μεγαλύτερη διαφορά στην Ελλάδα αφού και οι αποκλίσεις των πολιτικών που εφαρμόζουν τα δύο κόμματα είναι μεγαλύτερες. Και αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να το παραβλέπει κανένας.
Έτσι Συριζα ψηφίζουν οι φτωχότερες τάξεις και ΝΔ οι πλουσιότερες.
Νομίζω είναι αναμφισβήτητο αυτό.
Από κει και πέρα είναι ένα ένα κομμάτι ψηφοφόρων είτε που μετακινείται μεταξύ των δύο κομμάτων (πολύ μικρό), είτε που απέχει κάθε φορά (και αυτό αποτυπώνεται σε μείωση ή αύξηση των ποσοστών του ενός ή του άλλου κόμματος) είτε που μετακινούνται σε άλλα συγγενή κόμματα (που και αυτό αποτυπώνεται σε μείωση ή αύξηση των ποσοστών του ενός ή του άλλου κόμματος).
Στις παραπάνω αλλαξοκωλιές :lol: μεγάλο ρόλο παίζει αυτό που λέμε η διαμόρφωση κλίματος και σε αυτό το βασικό εργαλείο είναι μεταξύ άλλων η προπαγάνδα
Και έτσι προκύπτει η κυβέρνησηηηηη. :)
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#609906 Σίγουρα γενικεύω σε ένα βαθμό τις δεξαμενές ψηφοφόρων, και προφανέστατα υπάρχουν μικροδιαφορές. Η κρίσιμη μεσαία μάζα όμως δεν είναι ούτε μικρή, ούτε δυσκολεύεται να μετακινηθεί. Παίζει ουσιαστικά εδώ και σαραντατόσα χρόνια μεταξύ των αποχρώσεων του παcόκ. Οι original ψηφοφόροι σύριζα εννοείται ότι δε θα ψήφιζαν ποτέ νουδού, όμως επίσης δεν ήταν αυτοί που έδωσαν το 36%. Το ποσοστό αυτό το έδωσε ο μέσος παcoκοΕΛ, που πιθανότατα είχε στηρίξει ραφηνάρχη στο παρελθόν. Επίσης, στα χρόνια των τρισκατάρατων mnimonjone, ο διαχωρισμός ήταν εμπαναστάτες πατριώτες vs γονυπετείς τροϊκανοί εσωτερικού.

Περί ταξιτότητας της ψήφου, διαφωνώ. Εάν ψήφιζαν μόνοι οι γκαφράτοι νουδού και ο λαόc αριcτερά, θα είχαμε ντέρμπυ για πρώτο κόμμα μεταξύ του σύριζα και του κουκουέ.
Εκτός κι αν νομίζετε ότι η Ελλάδα των 23,500 USD per capita είναι πελούσια χώρα με ευρύτατη ανφάν γκατέ.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#609910 Μέσα σε όλο αυτόν τον αχταρμά υπάρχουν και οι ξεχασμένοι στον εμφύλιο όπου ψηφίζουν είτε αδιακρίτως "αριστερά" γιατί παππούς αντιστασιακός, ονειρεύονται πηγάδες, "εμείς αριστερή οικογένεια, με τον Αντρέα από πάντα" κλπ είτε αδιακρίτως "δεξιά" γιατί παππούς χωροφύλακας, στο Βίτσι και στον Γράμμο, νοικοκυραίοι κοκ.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#609911 +1.

Και να συμπληρώσω ότι πρέπει να μπουν κάποια στιγμή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αλλά φευ...
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#609912 Ρε συ διπλωμάτη δεν είναι ότι μόνο οι πλούσιοι ψηφίζουν ΝΔ και μόνο οι φτωχοί Συριζα. Λέμε ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά ο Σύριζα τα παίρνει στις χαμηλότερες τάξεις και τα ψηλότερα η ΝΔ στις ψηλότερες τάξεις. Αυτό δείχνει ότι σε ένα βαθμό η ψήφος είναι ταξική. Και δυστυχώς είναι απολύτως ταξική στις υψηλές τάξεις και λιγότερο ταξική στις χαμηλότερες.
Και αυτό γιατί αν υπήρχε ταξική συνείδηση σε όλο τον κόσμο θα έπρεπε ο κόσμος να είχε αριστερόστροφη τάση. Δυστυχώς όμως εκεί το τιμόνι το παραλαμβάνει η προπαγάνδα, οι ψεύτικες και φρούδες ελπίδες, το καπιταλιστικό όραμα και όνειρο και έτσι διατηρείται το σύστημα...
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#609913 Το τί θα έπρεπε είναι σχετικό, κι επίσης φέρνει στο φως την τεράστια αποτυχία της αριστεράς (namely του κουκουέ για μένα, διότι είναι το μόνο ΕΛ κόμμα που θεωρώ όντως αριστερό), στο να πάρει υπό τη φτερούγα του σημαντική μερίδα από τους χτυπημένους από την κρίση πολίτες. Η ταξική συνείδηση με την έννοια που την εννοείς δεν έρχεται ουρανοκατέβατη, πρέπει να πειστεί κάποιος για να στηρίξει την αριστερά. Ξεκινήστε από εμένα, δεν έχω λεφτά να βγάλω το μήνα, αλλά αριστερά δε στηρίζω ούτε με στρογγυλή σφραγίδα (αυτονόητα ούτε δεξιά). Και αυτό συμβαίνει όχι επειδή έχω κάποιο βίτσιο, μα επειδή μου φαίνεται παράλογο να στηρίξω αυτούς που με βρίζουν (τροϊκανό εσωτερικού οι μεν, νεοφιλελέ άπατρι οι δε).
Άβαταρ μέλους
By popolaros
#609924 https://www.efsyn.gr/node/215304?fbclid ... wRCGiAW-44


Με απόσπαση στη Βουλή η Βίκυ Φλέσσα


είπαμε , επιστροφή στην κανονικότητα και στην ατελείωτη και απύθμενη προπαγάνδα.


δωσε πόνο ελλαδάρα μου, δώσε πόνο. :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#609935 Μουαχαχαχαα σοβαρά τώρα; :yahoo:

Μου είχε κάνει εντύπωση ετούτο:
https://www.protagon.gr/apopseis/editor ... 4341817759
Σύγκριση δημοσιογραφικών τιτάνων Φλέσσα-Αρβανίτη... :metalo:
Αλλά τίποτε δεν είναι τυχαίο και φυσικά οι χάρες πρέπει να ανταποδίδονται:
https://www.fayscontrol.gr/i-parousiasi ... to-zonars/
Εικόνα
Τέρμα δεξιά είναι η Βίκυ. :inlove:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#609970
diplomat έγραψε:Ασήμαντο το μέγεθος του δείγματος, όμως δε μπορώ να μην πω ότι δε γνωρίζω ούτε ΕΝΑ άτομο που να βλέπει αυτιαδοπαπαδάκηδες, αλλά και κανέναν που όπου τους πετύχει κατά λάθος να μην αλλάζει κανάλι σε dt, ή να βγάζει σπυράκια εάν αυτό είναι αδύνατο (π.χ. σε αναμονή οδοντιατρείου).


Εδώ βέβαια να ρωτήσω αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα. Δηλαδή αν αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν Παπαδάκη / Αυτιά, κτλ επειδή έχουν αυτές τις απόψεις ή έχουν αυτές τις απόψεις επειδή βλέπουν αυτά που βλέπουν;;;

Βλέποντας πάντως από το μη αντιπροσωπευτικό δείγμα του κοντινού μου περιβάλλοντος, πολλοί κλίνουν κάπως προς τα εκεί και μετά αναλαμβάνουν τα όποια ΣΚΑΕΙ TV για να τους κάνουν φανατικούς υπέρ μίας άποψης.

Εμένα με ανησυχεί το ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση στα ΜΜΕ πάντως... Όχι απλώς με ανησυχεί... :help:
Άβαταρ μέλους
By pro
#609983
markvag έγραψε:
Εμένα με ανησυχεί το ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση στα ΜΜΕ πάντως...


Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση γενικότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ περναει μια περιοδο ενδοσκοπησης και μετασχηματισμου (και λογικά). ΟΙ υπόλοιποι είναι ανύπαρκτοι. Πιστεύω πως οι μηντιάρχες περιμένουν να δουν τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος αρχικά τους είχε τρομάξει, αλλά μαλλον βαδιζει ολοταχως να γίνει ο δευτερος συστημικος πόλος στη θεση του ΠΑΣΟΚ. Το οποιο να θυμίσω, είχε προνομιακή σχέση με τα μηντια. Θα κανει και τις μαλακιες του ο Μητσοτακης, θα υπαρξουν και μηντιακες καραμπολες και επιχειρηματικες συγκρουσεις, ευκολα θα αλλαξει αυτο που λες.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#609987 Σε γενικές γραμμές είναι όπως τα λέει ο pro.
Απλά εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι άλλη εποχή που συσσωμο το μιντιακο σύστημα να είναι ταγμένο στη μία πλευρά, και αυτό, πως να το κάνουμε, είναι τρομακτικό.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#609988 Κι εγώ συμφωνώ με τον pro.

Είναι νωρίς ακόμα. Όσο θα συσσωρεύει τη νομοτελειακή κυβερνητική φθορά ο coolio, και όσο θα "κεντροαριστεροποιείται" ο σύριζα θα αλλάζουν τα κόζα.
Άβαταρ μέλους
By pro
#609991
Asimov έγραψε:
Απλά εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι άλλη εποχή που συσσωμο το μιντιακο σύστημα να είναι ταγμένο στη μία πλευρά, και αυτό, πως να το κάνουμε, είναι τρομακτικό.


Mόνο το 89 μου έρχεται που ο Αντρέας είχε μείνει μόνο με την Αυριανή.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#609998 Απροπόζιτο, φαίνεται ότι ο σύριζα θα συμμετάσχει κανονικά στις διεργασίες για την ψήφο των αποδήμων:

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει πλήρη, αναλυτική πρόταση νόμου και σχετική πρόταση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης έτσι ώστε να κατοχυρωθεί πλήρως το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η πρόταση αυτή σέβεται τη δημοκρατική αρχή και λαμβάνει υπόψη πλήρως την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική.

Ευελπιστούμε τέλος, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα.

Source


Το πιθανότερο είναι ότι θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο απομόνωσης σε περίπτωση που συμφωνήσουν όλα τα υπόλοιπα πάρτυς, πράγμα που βρίσκω λογικό.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#610002
Asimov έγραψε:Απλά εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι άλλη εποχή που συσσωμο το μιντιακο σύστημα να είναι ταγμένο στη μία πλευρά, και αυτό, πως να το κάνουμε, είναι τρομακτικό.


Αυτό ακριβώς.

Το ότι ο Συριζα αυτή τη στιγμή δεν κάνει σοβαρή αντιπολίτευση είναι λογικό μετά από τέτοια ήττα... Το παράλογο είναι πως σχεδόν όλα τα ΜΜΕ είναι διαφημιστές της ΝΔ... Δεν μιλάμε για απλή υποστήριξη, μιλάμε για ξεδιάντροπη προπαγάνδα...