Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#594417 Το τρέξιμο με το μπροστινό πέλμα βοηθά όσο μικρότερο βάρος έχει ο αθλητής, οφελεί από την άμεση δράση-αντίδραση του μυϊκού συστήματος (trampolin effect). Από την άλλη ειδικά σε βαρείς ασθενείς επιβαρρύνει Αχίλλειο τένοντα-τενοντίτιδα γαστροκνημίου. Καλά αυτά τα ξέραμε, ειδικά όσοι είμαστε ορθοπαιδικοί. Τώρα συζήτηση κάνουμε να μαθαίνει ο κόσμος.
Σε κάποιον που έχει μάθει να τρέχει με την πτέρνα καλό είναι να μην του αλλάξεις το στυλ.

Όσον αφορά το υψόμετρο, με μία πρόταση, τελευταία κερδίζει έδαφος η αρχή live high, train low.

Training γενικά και φάρμακα για αποστολές σε ύψη >4000μ, κτλ θα γράψω εν καιρώ.
Τελευταία επεξεργασία από PeterPan και 11 Ιούλ 2019, 23:48, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By harpymonk
#594419 Τρεξιμο με φτερνα = φρεναρεις σε καθε βημα = ρισκο τραυματισμου = αργο = ποτε κατα τη γνωμη μου.
Οσο για μυτη μονο σε πολυ μεγαλες ταχυτητες στυλ σπριντ.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#595076 Σήμερα το πρόγραμμα είχε τραυματισμούς στην ενόργανη.

παρουσίαση μεταξύ άλλων κ από μια αργυρή Ολυμπιονίκη της ανατολικής Γερμανίας το 1988 στη Σεούλ. Όπως αποδείχθηκε από τα αρχεία αργότερα η ίδια έπεσε θύμα Doping εν αγνοία της μη γνωρίζοντας τι περιείχαν ακριβώς τα σκευάσματα που της έδιναν λόγω τραυματισμών. Γενικά πολύ τραγική η ιστορία της, σε σημείο που ήθελε να φύγει το καλοκαίρι του 1989 από την ανατολική αλλά δεν την άφηναν. Ευτυχώς έπεσε το τοίχος λίγους μήνες αργότερα κ γλίτωσε. Η ιστορία της έχει δημοσιοποιηθεί

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dagmar_Kersten

Γενικά είναι γνωστό πως πρωταθλητισμός δε γίνεται χωρίς ουσίες. Και όχι μόνο τότε αλλά κ τώρα φυσικά.


< >
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#595279 Έναρξη προετοιμασίας για Μαραθώνιο Αθηνών.
Ήδη στη 2η/18 βδομάδα, μες στο κατακαλόκαιρο (το ξέρω), με φουλ δουλειά (το ξέρω), αλλά πέρυσι που λάκισα το μετάνιωσα τον Νοέμβριο.
Τρεις προπονήσεις μεσοβδόμαδα (τις δύο προλαβαίνω συνήθως...) λίγων χιλιομέτρων (5 ως 13χλμ όσο περνάνε οι βδομάδες), ένα long run το ΣΚ (από 13χλμ το πρώτο μέχρι 32χλμ προς το τέλος) και πολλή υπομονή να φεύγουν οι βδομάδες χωρίς παράξενες ενοχλήσεις. Χωρίς στόχο ρυθμού ή τελικού χρόνου, τα χιλιόμετρα να βγαίνουν κάθε φορά.
Φέτος ξανά με Ultra Boost (τα Nimbus πέρυσι ήταν μια αποτυχία, δεν μου ταίριαξαν ποτέ), αυτή τη φορά 2/3 νούμερο μεγαλύτερο, μιας και το περασμένο ζευγάρι το ένιωθα ασφυκτικό μετά τα 20χλμ.
Εντελώς ερασιτεχνικά. Για να δούμε!
Άβαταρ μέλους
By JBT
#595326 Εγώ πολύ δύσκολα θα προλάβω για φέτος... :sorry:
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#595332 Αν κανείς στοχεύει μαραθώνιο, πρέπει 1 χρόνο αφότου αρχίσει να τρέχει να πάει για 10άρι, τον 2ο χρόνο 20άρι και τον 3ο χρόνο μαραθώνιο.

Αλλά ο jarnot τρέχει απ' ότι θυμάμαι.

Σχετικά με το υπόδημα. Αν έχεις νορμάλ πόδι μπορείς να πάρεις κ μισό νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράς, τα παπούτσια τότε μειώνουν σε μήκος με τον καιρό κ στρώνει καλύτερα. Αν έχεις πλατυποδία μπορείς να πάρεις έως κ 1 νούμερο μεγαλύτερο. Αν έχεις κοιλοποδία, τότε το νούμερο που ακριβώς σου ταιριάζει. Πρόσεξε επίσης το πλάτος, η asics βγάζει 5 πλάτη στα παπούτσια συνολικά (4 για τα ανδρικά κ 1 γυναικείο)

Σχετικά με το πότε τα αλλάζουμε. Το σημείο μέγιστης καταπόνησης στο παπούτσι είναι πάντα στο πέλμα μπροστά, εκεί που δίνεις ώθηση να τρέχεις. Όταν στο σημείο μεταξύ 3ου-4ου μεταταρσίου (χοντρικά στη μέση του μπροστινού μέρους) μπορείς να πατήσεις με τον αντίχειρα σου τη σόλα κ να τη βάλεις μέσα, τότε θέλει αλλαγή, τα έχει δώσει όλα. Και για κάθε μέρα δεν κάνει, γιατί λόγω μαλακής σόλας μπροστά, "βουλιάζουν" οι κεφαλές των μεταταρσίων 2-4 μπροστά κ κυρτώνει προς τα κάτω η πατούσα μπροστά (δεν είναι καλό). Ανάλογα με τα κιλά κ τρόπο τρεξίματος αντέχουν περί τα 600-800 χλμ, ίσως κ 1000 καμιά φορά. Το βλέπεις με βάση αυτό που έγραψα παραπάνω. Τα πολύ λεπτά αντέχουν περί τα 200 χλμ.

Κάπου έγραψα για regeneration. Τα προηγούμενα χρόνια ήθελαν περί τις 36 ώρες ηρεμία τα παπούτσια για να ξαναπάρει η σόλα το σχήμα της. Πλέον μέσα σε 12 ώρες συμβαίνει αυτό, αλλά καλό θα ήταν αν κανείς τρέχει κάθε μέρα να έχει 2 ζευγάρια.

Γενικά όσο πιο βαρύς κάποιος, τόσο πιο σκληρή σόλα θέλει. Η Asics βγάζει από τις μαλακότερες στην αγορά μαζί με τη NB. Νike και adidas πιο σκληρές.

Καλή αρχή!

ΥΓ: κ μια αναφορά πάλι στο στυλ τρεξίματος. Το πιο εύκολο είναι με την πτέρνα, αλλά καταπονεί πολύ με κραδασμούς, θέλει περισσότερο κόπο κ σε βάθος χρόνου κουράζει τον αθλητή. Το τρέξιμο στις μύτες που λέγαμε βοηθά τους ελαφρύς αθλητές αλλά κ αυτοί κάποτε θα κουραστούν. Είναι για μικρές αποστάσεις. Επίσης κάνει όσα αναφέραμε παραπάνω κ γενικά θέλει πολύ καλό balancing στον αστράγαλο με γυμνασμένους μύς κτλ. Για να βγάλει κανείς μαραθόνιο πρέπει να τρέχει με το μεσαίο μέρος του ποδιού, ούτε φτέρνα, ούτε μύτη. Γενικά ακούγονται πολλές απόψεις έξω σχετικά με τρόπο τρεξίματος κτλ.
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#595390
PeterPan έγραψε:Αν κανείς στοχεύει μαραθώνιο, πρέπει 1 χρόνο αφότου αρχίσει να τρέχει να πάει για 10άρι, τον 2ο χρόνο 20άρι και τον 3ο χρόνο μαραθώνιο.
[...]
Για να βγάλει κανείς μαραθόνιο πρέπει να τρέχει με το μεσαίο μέρος του ποδιού, ούτε φτέρνα, ούτε μύτη.

Για τον πρώτο μαραθώνιο μου πήρε 5 χρόνια ακριβώς. Παρότι το κάνω, το κορμί μου δεν το 'χει με το τρέξιμο :s_crazy
Ως προς το πάτημα, επιβεβαιώνω ότι στις μεγάλες αποστάσεις πράγματι τρέχει κανείς με το μεσαίο μέρος του ποδιού, τουλάχιστον αυτό συμβαίνει σε μένα ψιλο-ασυναίσθητα. Περισσότερη φτέρνα ή περισσότερη μύτη κουράζουν πολύ μετά τα μέσα του αγώνα.
Το πιο δύσκολο, ωστόσο, είναι η διαχείριση του μυαλού στα long run. Αυτό με ζόρισε την πρώτη φορά πριν δυο χρόνια. Οτιδήποτε πάνω από 60-70 λεπτά καταλήγει ψιλο-βαρετό, αν δεν έχει κάτι ιδιαίτερο η διαδρομή ή το ηχητικό στα αυτιά μου. Και δεν είναι εύκολο ούτε να ανανεώνει κανείς τις διαδρομές του, ούτε τα ακούσματά του κάθε βδομάδα. Βέβαια, είναι φορές που ακόμη και 50 γύροι στο στάδιο είναι προτιμητέοι από 20χλμ "άγνωστης" διαδρομής.
Τελικά με το μυαλό και τον κορμό τρέχει κανείς, λιγότερο με τα πόδια :roll:
Άβαταρ μέλους
By elteo
#599206 Έχω την εφαρμογή Mapmyfitness της Under Armour. Και θέλω να την συνδυάσω (αφού αγοράσω) με ζώνη καρδιακών παλμών στο στήθος. Είναι όλες συμβατές ή πρέπει να είναι Under Armour;
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#599489
elteo έγραψε:Έχω την εφαρμογή Mapmyfitness της Under Armour. Και θέλω να την συνδυάσω (αφού αγοράσω) με ζώνη καρδιακών παλμών στο στήθος. Είναι όλες συμβατές ή πρέπει να είναι Under Armour;
Μερικές είναι σχεδιασμένες για την εφαρμογή της μάρκας τους και δεν ξέρω αν θα λειτουργούν με άλλες. Διάβασε στα χαρακτηριστικά της ζώνης αν είναι συμβατή με την εφαρμογή, πιθανολογώ πως ναι. Αλλά νομίζω το βασικό είναι η επικοινωνία μεταξύ ζώνης και τηλεφώνου. Που θα είναι είτε BT είτε ANT+(που το υποστηρίζουν αρκετά Samsung). Μερικές ζώνες εκπέμπουν και από τα δύο αλλά άλλες όχι.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#602426 το τελευταίο δίμηνο τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλά από άποψη άθλησης, τη μία ήταν ο ιούλιος που απλά δεν ειχα ζωή και τον αύγουστο το ρίξαμε λίγο έξω, πρέπει να συμμαζευτώ είμαι βέβαιος πώς 20αδα κάμψεις να πάω να κάνω τώρα δεν θα είμαι καλά

έχουν πάντως ενδιαφέρον τα στατιστικά του γουγλη για το πόσο περπατάω, τον ιούλιο περπάτησα μόλις 5 χλμ :s_hang και τον αύγουστο 13 :vava:

η γυναίκα από την άλλη περπάτησε πάνω από σαράντα χλμ ΣΑΡΑΝΤΑ , τι σαράντα; :dizzy: και είμασταν μαζί όλη μέρα το μισό αύγουστο που μάλλον έκανα και τα 13 μου

τη βλέπω να μένει χήρα νέα :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By NiTse
#602442
QsisVTS έγραψε:
έχουν πάντως ενδιαφέρον τα στατιστικά του γουγλη για το πόσο περπατάω, τον ιούλιο περπάτησα μόλις 5 χλμ :s_hang και τον αύγουστο 13 :vava:


τη μέρα εννοείς ή το μήνα;;;;