Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#580270 Και φαντάσου, η Elpedison θεωρείται και από τις πιο σοβαρές... Διαφωνώ βέβαια, όλες αυτές οι εταιρείες κάθε άλλο παρά σοβαρές είναι και δεν είναι τυχαίο που δεν έχουν πάρει μερίδιο αγοράς και αν δεν γίνει κάτι δραστικό, δεν πρόκειται και να πάρουν.
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#580316 μουσάτε πέφτω από τα σύννεφα, not :shifty:

Γενική συμβουλή, sit back and relax. Με τα νεοφιλελεύθερα κουστουμάκια(ανεξάρτητες αρχές και ιδιώτες big players) που έρχονται απ όξω
και εφαρμόζονται με τα κιλά και με τρελό ρυθμό όπως παρατηρεί και η IEA(OECD) στην έκθεση του 2017,
η ΡΑΕ πολύ φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί ως μια άλλη ΕΕΤΤ άχρηστη να εποπτεύσει και να ελέγξει τον τομέα της ενέργειας
και ακριβώς όπως κάνουν πάρτυ οι ιδιώτες στην κινητή θα το δούμε και εδώ.

Και αυτά τα ευρηματικά κόλπα με τις χρεώσεις είναι δεδομένα λίγο-πολύ λόγω της καούρας να μειώσουν το μερίδιο της ΔΕΗ,
το σημαντικότερο κατ εμέ θέμα είναι τι γίνεται με την επάρκεια του συστήματος και το μακροχρόνιο σχεδιασμό καθώς θα
αποδυναμώνεται η ΔΕΗ που λίγο πολύ την κάναμε ό,τι θέλαμε σε αυτό το κομμάτι.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#580318 Δεν νομίζω πως η σύγκριση με την κινητή είναι δίκαιη. Αυτό που γίνεται με τους εναλλακτικούς παρόχους σε ρεύμα (κυρίως) και αέριο (νέο φρούτο), δεν έχει προηγούμενο. Εταιρείες χωρίς υποδομές, χωρίς τεχνικό προσωπικό, που δεν μπορούν να διαχειριστούν ένα αρχείο Excel (true story) το οποίο το παίρνουν και έτοιμο από τον "κακό" ΔΕΔΔΗΕ, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ήταν για γέλια. Όχι όμως στην ΕΕ και στην χώρα των ΝΟΜΕ και της αποκαρβουνοποίησης της ΔΕΗ...
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#580332 Καλά δε συγκρίνω τις εταιρίες, αλλά ποιους έχουμε για να ρυθμίζουν και να ασκούν έλεγχο σε αυτόν τον τομέα.
(αν και αυτά που λες δεν τα ήξερα καν)
Με τον καιρό θα μείνουν λίγες αφού οι πιο πολλές τρούπωσαν νύχτα για να πουλήσουν μετά το πελατολόγιο στις μεγάλες
που θα επιβιώσουν.

Εμένα μου φαίνεται τόσο παρανοϊκά διεστραμμένο όλο αυτό και με κερασάκι της ΝΟΜΕ που απλά δεν με εκπλήσσει τίποτα πια. :s_dunno
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#580340 Οι ΝΟΜΕ είναι τόσο τραγικές, που κάνουν την ιδέα της "Μικρής ΔΕΗ" να φαίνεται εξαιρετική. Και ίσως εν τέλει είναι (αν δεχτούμε πως είμαστε μεταξύ του διλήμματος ΝΟΜΕ + Πώληση λιγνιτικών, ή Μικρή ΔΕΗ). Εγώ θα έλεγα πως μια μεγάλη ΔΕΗ και μια μικρή ΔΕΗ, ίσως βγάζουν παραπάνω νόημα από τον τραγέλαφο με τις ΝΟΜΕ. Εκτός αν το στόρυ μικρή ΔΕΗ ήθελε μόνον την αφρόκρεμα των υδροηλεκτρικών και ολίγη από λιγνίτη, που μάλλον αυτό θα ήταν, γιατί δεν είναι κορόιδα οι ιδιώτες, λεφτά θέλουν να βγάλουν...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#583249 Σπάνια διαβάζεις θετικό άρθρο για την ΔΕΗ στο capital.gr, προσπαθώ να καταλάβω...
https://www.capital.gr/epixeiriseis/336 ... gia-ti-dei
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#585404 Εντάξει άσχετο το θέμα αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι για ενέργεια για όποιον γνωρίζει.
Η Ευρ. Επιτροπή δίνει στοιχεία για την πορεία της τιμής του πετρελαίου και γράφει
στο excelόφυλλο --> " Prices with taxes, per CTR"

Τι σημαίνει CTR;
Cost-time-Resource μήπως;
Και τι θέλει να πει ο ποιητής εδώ όταν μιλάμε για τιμές σε αμόλυβδη, ντίζελ στην αντλία;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#590629 Και φυσικά, ξεκίνησε πλέον και η κουβέντα για πώληση υδροηλεκτρικών (των πραγματικών ασημικών δηλαδή) μιας και μόνον με τα λιγνιτικά δεν πρόκοψε ο διαγωνισμός... Μερικές σελίδες πίσω έχω πει εδώ και χρόνια πως αυτό θα γινόταν, γιατί απλούστατα, τα υδροηλεκτρικά θέλαν (σε τιμή ευκαιρίας εννοείται...) πάντοτε.
http://www.bankingnews.gr/index.php?id=432476
Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα έχει εκπονηθεί καθώς τόσο η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η νέα που έρχεται της ΝΔ έχουν κατανοήσει ότι απαιτούνται λύσεις για την ΔΕΗ.
Εντός της εβδομάδας πάντως θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη μεταξύ των τραπεζών και της ΔΕΗ.
Η πώληση λιγνιτικών μονάδων αποδείχθηκε αποτυχημένο σχέδιο όχι μόνο τιμήματος αλλά και πραγματικού ενδιαφέροντος.
Ο διαγωνισμός που έχει μετατεθεί για τις 15 Ιουλίου 2019 θα μετατεθεί για 16 ή 23 Σεπτεμβρίου 2019 και θα περιλαμβάνει τα εξής νέα στοιχεία
1)Θα ενσωματωθούν 2-3 υδροηλεκτρικές μονάδες μαζί με τις 2 λιγνιτικές μονάδες με στόχο να πωληθούν οι λιγνιτικές.
Η αύξηση της περιμέτρου θα αυξήσει και τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους.

Εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε από αυτή την αύξηση της περιμέτρου να πάρει 600 με 700 εκατ ευρώ.
Μαζί με την πώληση των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων θα ενσωματωθούν και εργαζόμενοι της ΔΕΗ οπότε αναμένεται και μείωση προσωπικού.
2)Θα δείξουν ενδιαφέρον μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι με προεξάρχοντα τον Γαλλικό όμιλο EDF που το 2018 είχε 68 δισεκ. έσοδα.
3)Είναι πολύ πιθανό η EDF να κατέλθει στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τον όμιλο ΓΕΚ του Γ. Περιστέρη που διαθέτει νέο μέτοχο και αυξημένο ταμείο περίπου 300 εκατ ευρώ.
4)Η τιτλοποίηση 2,1 δισεκ. ευρώ οφειλών θα προχωρήσει κανονικά με την Deutsche bank που έχει αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου με την διαφορά ότι η ρευστότητα που θα αντληθεί μπορεί αντί 500 εκατ να μειωθεί οριακά.
5)Θα δοθεί μεγάλη έμφαση στις διαδικασίες εισπραξιμότητας των οφειλών καθώς εσχάτως παρατηρήθηκε κόπωση.
Καταγράφεται μείωση από 85% σε 50%
6)Δεν υπάρχει σχέδιο μείωσης των εργαζομένων μέσω εθελουσίας ή άλλης μεθόδου πλην της ενσωμάτωσης προσωπικού μαζί με την πώληση μονάδων.
7)Δεν θα υπάρξει αύξηση των τιμολογίων καθώς ούτε η απερχόμενη ούτε η νέα κυβέρνηση θέλουν να πάρουν κοινωνικό κόστος.
Βέβαια εάν στο μέλλον όλες οι παρεμβάσεις για την ΔΕΗ δεν έχουν φέρει τα απαραίτητα αποτελέσματα θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση τιμολογίων αλλά είναι έσχατη λύση.
8)Δεν φαίνεται ότι μπορεί να προχωρήσει η λύση της διάσπασης της ΔΕΗ σε καλή και κακή εταιρία ελλείψει κεφαλαίων, θα απαιτούνταν περίπου 3 δισεκ. ευρώ.


To πιο αστείο είναι κάτι τέτοια άρθρα:
Το σχέδιο της ΝΔ για ανάκαμψη της ΔΕΗ
https://www.euro2day.gr/news/enterprise ... s-deh.html
Το κύριο μέτρο, όμως, στο οποίο στηρίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αξιοποίηση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πηγές αναφέρουν ότι στην πρώτη φάση του σχεδίου προβλέπεται η διαμόρφωση μέχρι τριών χαρτοφυλακίων με μονάδες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, τα οποία θα επιδιωχθούν να πωληθούν μέσα από διεθνή διαγωνισμό.

Θα προηγηθεί αυτής της διαδικασίας market test προκειμένου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον υποψήφιων επενδυτών τόσο από τη διεθνή όσο και από την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Με την πώληση των μονάδων αφενός στόχος είναι η είσπραξη συνολικού τιμήματος που θα ενισχύσει τη ρευστότητα της δημόσιας εταιρίας και αφετέρου θα επιτευχθεί το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού με τη διάθεση μέρους της μονοπωλιακής δραστηριότητας της ΔΕH στον ανταγωνισμό», συμπληρώνουν στελέχη της ΝΔ στο Euro2day.gr.


Μιλάμε για καταπληκτικό σχέδιο, όχι αστεία τώρα, θα "σώσουν" την ΔΕΗ, πουλώντας τα υδροηλεκτρικά της, καταδικόζοντάς την σε οικονομικό μαρασμό στο μέλλον, αλλά στ'@@ μας θα μου πείτε και θα έχετε δίκιο. Μόνον που δεν θέλω γκρίνια όταν αρχίσει το ρεύμα ν' αυξάνεται.
:s_sarcastic
(το λέω πριν πεταχτεί κάποιος μιλώντας για την τηλεφωνία και την πτώση των τιμών, γιατί απλούστατα μιλάμε για μήλα με πορτοκάλια...).
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#590697 FYI
Μια και διάβαζα τον Ετήσιο Απολογισμό της ΔΕΗ 2017, έμαθα ότι με το κανόνι της Hellas Power και Energa
η ΔΕΗ(αλλά και οι άλλοι ιδιώτες παραγωγοί από συμβατικά καύσιμα) έφαγε κερατιάτικα 96,6 εκατ. ευρώ, αφού η ΡΑΕ με απόφασή της την υποχρέωσε να αναλάβει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ που άφησαν οι κύριοι με τα πάρτυ στη Μύκονο :metalo:

http://worldenergynews.gr/index.php?id=3813
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#590981 Εντωμεταξύ συνεχίζεται αμείωτο το παραμύθι κατάρρευσης, τώρα τα "έγκυρα ειδισεογραφικά site" προειδοποιούν και για πιθανότητες blackout...
https://www.capital.gr/epixeiriseis/336 ... -black-out
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#594816
italakias έγραψε:https://www.google.com/amp/s/www.protothema.gr/economy/article/908222/hatzidakis-i-dei-den-ehei-lefta-oute-na-agorasei-kolones-reumatos/AMP/ :roll:


Άρχισαν οι χαζομάρες νωρίς-νωρίς.

Τομέας της ΔΕΗ δεν είναι η διανομή της ενέργειας , αυτόν τον τομέα τον έχει αναλάβει εδώ και χρόνια ο ΔΕΔΔΗΕ .
Άβαταρ μέλους
By harpymonk
#594824 Εγω παλι νομίζω οτι το troll εισαι εσυ που διαδίδεις άσχετα και δεν απαντάς επι της ταμπακιέρας.