Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
#566942
rx8_drifter έγραψε:Εγώ παίζω duolingo για τα ισπανικα, το οποίο είναι καλή φάση. Το χρησιμοποιει πολυ ο αδερφος και τον βοήθησε με πορτογαλικά και ιταλικά που ουσιαστικά τα έμαθε να τα μιλάει από εκεί. Θεωρώ ότι πρέπει να έχεις μια στοιχειώδη επαφή με τη γλώσσα για να δουλέψει.


Είχα μία στοιχειώδη επαφή με τα Νορβηγικά, αλλά δεν μπορώ να πω πως με ενθουσίασε... :hmmm: Ίσως βέβαια απογοητεύθηκα και το παράτησα πολύ νωρίς... :hmmm: :oops:


Corto Maltese έγραψε:Rosetta Stone έχετε δοκιμάσει; Από εκεί παλεύω εγώ για Γερμανικά, αλλά εγώ τα θέλω μόνο για συνενόηση στα ταξίδια μου, όχι για να πιάσω κουβέντα.


Θα το κοιτάξω λίγο καλύτερα αυτό! :s_thumbsup Θα ήθελα να φτάσω τα Νορβηγικά μου σε επίπεδο που να μπορώ να βγάλω μία συνεννόηση (είναι σε πολύ βασικό επίπεδο τώρα) και να μάθω να χαζομιλάω τίποτα γαλλικά ή / και ισπανικά... Και επειδή δεν με βλέπω να (ξανα)πάω σε φροντιστήριο για ξένη γλώσσα θέλω να βρω κάτι άνευ διδασκάλου.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#566969 Το Duolingo είναι το καλύτερο άνευ διδασκάλου. Στην αρχή, είναι πανεύκολο και μπορεί να σκεφτείς πως το... έχεις! Αλλά όσο περνάνε τα μαθήματα, αρχίζει και γίνεται πολύ δύσκολο. Εγώ παίζω από την αρχή ας πούμε το πιο απαιτητικό πρόγραμμα. Αρχικά, σε 10 λεπτάκια το πολύ, είχα τελειώσει με τις ασκήσεις της ημέρας. Τώρα, που έχει δυσκολέψει το επίπεδο, μπορεί να χρειαστώ και μισή ώρα!
:lipsealed: :help:
Εγώ μετράω βέβαια πλέον... 400 ημέρες ασκήσεων. :lipsealed:

Για τα γαλλικά, πολύ καλό είναι και αυτό εδώ:
https://apprendre.tv5monde.com/fr
Εδώ οι ασκήσεις είναι ακόμη πιο δύσκολες, άρα δεν είναι για αρχάριους.

Για άλλες γλώσσες δεν ξέρω. Αυτό που έχω να πω πάντως, είναι πως δεν είναι τυχαίο που τα αγγλικά έχουν επικρατήσει: είναι η πιο εύκολη γλώσσα, έχει ελάχιστες εξαιρέσεις και περιέργειες, οι Γάλλοι έχουν άπειρες εξαιρέσεις, και οι κανόνες τους κάθε άλλο παρά... σταθεροί είναι.
Τα ιταλικά είναι λίγο καλύτερα και με λιγότερες εξαιρέσεις.
Άβαταρ μέλους
By babakos
#566982 To Duolingo είναι πολύ καλό για κάποιες γλώσσες (πχ Ιταλικά, Ισπανικά) και λιγότερο για γλώσσες όπως πχ τα Γερμανικά. Θέλει βέβαια αρκετό χρόνο ενασχόλησης για να δώσει αποτελέσματα..
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#566983 Τα γερμανικά έχουν την βασική δυσκολία ότι για να τα μιλήσεις πρέπει να έχεις μάθει τα άρθρα που είναι διαφορετικά από τα ελληνικά ή γαλλικά. Άρα θέλει αρκετό διάβασμα.
Αντίθετα τα Σουηδικά/Νορβηγικά/Δανέζικα (που είναι περίπου παραλλαγές του ιδίου θέματος) είναι πολύ πιο απλές.
Τα αγγλικά μπορούν να βοηθήσουν λίγο στα σκανδιναβικά (μαζί με τα γερμανικά) αλλά πουθενά αλλού.
Τα γαλλικά βοηθάνε πολύ στο να μάθεις ιταλικά (συχνά γαλλικά με ιταλική προφορά προκύπτει σωστό) και ισπανικά.

Αλλά τι αξίζει να μάθει κανείς; Προφανώς αυτά που του χρειάζονται καθενός ανάλογα με το που θέλει να πάει αλλά αλλιώς....
Τα γερμανικά μιλιώνται μόνο στη Γερμανία. Ιταλικά μόνο σε Ιταλία.
Γαλλικά σε Γαλλία, Καναδά αλλά και σε αρκετή Αφρική και ολίγη από νησιά Ειρηνικού κλπ.
Τα ισπανικά είναι σημαντικότατη γλώσσα, μιλιέται σε Ισπανία, Κεντρική Αμερική και νησιά, Νότια Αμερική, Φιλιπίνες.
Αγγλικά σχεδόν παντού.
Αραβικά σε μέση ανατολή-Πακιστάν και ολίγη Αφρική, σημαντικός πληθυσμός. Και υπάρχουν δουλειές.
Ιαπωνικά μόνο στην Ιαπωνία. Αλλά αν είναι να δουλέψετε σε ιαπωνικών συμφερόντων εταιρεία θα κάνει πολύ μεγάλη διαφορά αν μάθετε τη γλώσσα.
Κινέζικα μόνο σε Κίνα αλλά είναι πολλοί και εξαπλώνονται παντού.
Ινδονησιακά σε αρκετά μέρη στην περιοχή και είναι πολύ εύκολα. Υπάρχει και ελληνική παρουσία, χαλαρό στύλ ζωής και καλός καιρός.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#566989 Τα γερμανικά μιλιούνται και σε Αυστρία , Ελβετία.
Τα αγγλικά πλέον θα είναι χρήσιμα για μετανάστευση μόνο σε Ιρλανδία , Μάλτα και ίσως Κύπρο.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#566999
taxidiwtis έγραψε:+ ηπα , καναδας, αυστραλια, νεα ζηλανδια (για οσους εχουν τις προυποθεσεις)
+ Φιλιππίνες, Μακάο, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη αφού είτε επίσημα είτε ανεπίσημα είναι κύρια γλώσσα.

Από το Mi A1.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#567027
mousatos έγραψε:Τα γερμανικά μιλιούνται και σε Αυστρία , Ελβετία.
Τα αγγλικά πλέον θα είναι χρήσιμα για μετανάστευση μόνο σε Ιρλανδία , Μάλτα και ίσως Κύπρο.
Για Κύπρο μετράνε τρελά τα ρώσικα και τα κινέζικα όχι τα αγγλικά.


< >
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#567029 μουσατε, σχεδόν σε όλη την ευρώπη τα αγγλικά χρησιμοποιούνται στα πανεπιστήμια και κατ επέκταση στον εργασιακο χώρο, και δεν έχει σχέση με το αν η Βρετανία ειναι στην ΕΕ.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#567045
Anonymous Founder έγραψε:δεν είναι τυχαίο που τα αγγλικά έχουν επικρατήσει: είναι η πιο εύκολη γλώσσα, έχει ελάχιστες εξαιρέσεις και περιέργειες


Η Αγγλική έχει επικρατήσει λόγω Αυτοκρατορίας. Βέβαια εξαρτάται και από το μέρος του κόσμου που ενδιαφέρεσαι να πας.
Το να μιλήσεις σωστά μια γλώσσα δεν είναι και τόσο εύκολο. Το ότι στην Ελλάδα έχουμε μεγαλύτερη εξοικείωση με την Αγγλική δεν σημαίνει και ότι την κατέχουμε. Η γραμματική της είναι σχετικά απλή, η δυσκολία της έγκειται στο ότι έχει πολλές λέξεις που είτε είναι ομόηχες που γράφονται διαφορετικά, ή το αντίθετο. Δεν έχει κανόνες προφοράς, πρέπει να θυμάσαι πως προφέρεται η κάθε λέξη και πολλές φορές μια λέξη που γράφεται και προφέρεται το ίδιο έχει άλλο νόημα (π.χ. lie-ψεύδος, lie-ψεύδομαι, lie-ξαπλώνω, αλλά γίνεται και καλύτερο διότι ο αόριστος του lie-ξαπλώνω είναι lay, που γράφεται και διαβάζεται το ίδιο με τον ενεστώτα του ρήματος lay που σημαίνει κείτομαι, αλλά επίσης και απλώνω και ησυχάζω και θάβω και συνουσιάζομαι και πολλά ακόμα :s_crazy ).
Άβαταρ μέλους
By markvag
#567068
Anonymous Founder έγραψε:Το Duolingo είναι το καλύτερο άνευ διδασκάλου. Στην αρχή, είναι πανεύκολο και μπορεί να σκεφτείς πως το... έχεις! Αλλά όσο περνάνε τα μαθήματα, αρχίζει και γίνεται πολύ δύσκολο. Εγώ παίζω από την αρχή ας πούμε το πιο απαιτητικό πρόγραμμα. Αρχικά, σε 10 λεπτάκια το πολύ, είχα τελειώσει με τις ασκήσεις της ημέρας. Τώρα, που έχει δυσκολέψει το επίπεδο, μπορεί να χρειαστώ και μισή ώρα!
:lipsealed: :help:
Εγώ μετράω βέβαια πλέον... 400 ημέρες ασκήσεων. :lipsealed:


Χμ... :hmmm: Ενδιαφέρον, φαίνεται πως όντως απογοητεύτηκα πολύ νωρίς και το παράτησα. Θα το ξαναδώ! :s_yes :s_thumbsup

Anonymous Founder έγραψε:Αυτό που έχω να πω πάντως, είναι πως δεν είναι τυχαίο που τα αγγλικά έχουν επικρατήσει: είναι η πιο εύκολη γλώσσα, έχει ελάχιστες εξαιρέσεις και περιέργειες, οι Γάλλοι έχουν άπειρες εξαιρέσεις, και οι κανόνες τους κάθε άλλο παρά... σταθεροί είναι.
Τα ιταλικά είναι λίγο καλύτερα και με λιγότερες εξαιρέσεις.


Τα αγγλικά είναι απαράδεκτα στο πως προφέρονται. Δεν είναι δυνατόν πχ το a στο apple (απλ) να είναι το ΙΔΙΟ γράμμα με το a στο angel (ΕΗντζελ) :s_mad :s_mad Άντε και πάντε να κάνετε καμιά δουλειά δηλαδή! :s_mad :lol: Ή ας πούμε το knight με το night! :protest: :rant: Για να μείνω στα απλά και μην αρχίσω με τα βαριά. :lol:

Σε πλήρη αντίθεση, τα Νορβηγικά (και φυσικά τα Σουηδικά και Δανικά, που είναι ουσιαστικά διάλεκτοι της ίδιας γλώσσας και ΠΟΛΥ απλοποιημένα Γερμανικά) είναι εξαιρετικά απλά. Ακόμα και σε γραμματική και συντακτικό, εννοείται και σε προφορά (ΟΚ έχουν γράμματα που δυσκολευόμαστε οι Έλληνες να προφέρουμε, αλλά ΞΕΡΕΙΣ πως αν διαβάσεις a θα είναι πάντα το ίδιο! Εκτός αν έχει ¨από πάνω, αλλά και πάλι είναι ίδιο παντού :rtfm: :lol: ). Και τα γερμανικά έχουν μεν δύσκολη γραμματική, αλλά επειδή μοιάζει πολύ με τα αρχαία Ελληνικά, ΑΝ έχεις επαφή με τα αρχαία, δεν θα σου φανεί δύσκολο... Και φυσικά έχουν στάνταρ προφορά. :rtfm: :lol: Βέβαια, μετά πας να διαβάσεις το όνομα ενός κάστρου και βλέπεις για παράδειγμα το Neuschwanstein ή πας να πεις έναν αριθμό και βλέπεις ένα zweitausendsechshundertsiebenundvierzig (2647 και ναι, γράφεται ως μία λέξη! :s_rofl :s_shout :s_rofl :s_shout ) και τα βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο... :lol: :lol:

Τα Ιταλικά επίσης μου φάνηκαν πανεύκολα, γιατί σαν λογική γλώσσας (πως θα στήσεις την πρόταση, πως θα πεις αυτό που σκέφτεσαι, κτλ) μοιάζουν πολύ με τα Ελληνικά. Τα Γαλλικά τα αφήνω στην άκρη, γιατί τα έχω μισήσει από το δημοτικό :lol: . Αν και πλέον έχω αρχίσει να τα σκέφτομαι, μιας και με τα Ιταλικά και τα Αγγλικά, λογικά θα μου φανούν σχετικά εύκολα (και χρήσιμα).

Να σημειώσω πως πάντα μιλάω για γνώση της γλώσσας τέτοια που να μπορείς να βγάλεις συνεννόηση, όχι να πιάσεις κουβέντα για τα υπερξιακά ερωτήματα του Σαρτρ! :rtfm: :lol: Για κάτι τέτοιο θεωρώ πως πρέπει να έχεις καθημερινή τριβή ή / και να μένεις εκεί.


Χρήσιμα επίσης είναι βεβαίως και τα Ρώσικα, που, εκτός του ότι μοιάζουν πολύ με Ουκρανικά, Βουλγάρικα, Σέρβικα, κτλ, υπάρχουν ακόμα πολλοί που τα γνωρίζουν σε όλο το πρώην ανατολικό μπλοκ.

Τώρα, Κινέζικα και Γιαπωνέζικα, αν και είναι πολύ χρήσιμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα θεωρώ εξαιρετικά δύσκολα για έναν δυτικό, καθώς έχουν και διαφορετική κουλτούρα γλώσσας από πίσω τους (ενώ οι γλώσσες στην Ευρώπη και γενικά οι λαοί έχουμε αρκετά πράγματα κοινά στο πως μιλάμε και στο πως σκεφτόμαστε τη γλώσσα). Δεν το γνωρίζω βέβαια, το υποθέτω, μπορεί να κάνω και λάθος και να είναι εύκολα τα Κινέζικα εν τέλει... :s_dunno
Άβαταρ μέλους
By GTS
#567115 Tα αγγλικα εχουν διαφορους ηχους και προφορες αλλα μολις τα ακουσεις απο αλλους και τα μαθεις δεν ειναι δυσκολο. Απλα πρεπει να τα ακους να τα μιλανε οι γηγενεις.
Άβαταρ μέλους
By funkyreverend
#567119
markvag έγραψε:Τα αγγλικά είναι απαράδεκτα στο πως προφέρονται. Δεν είναι δυνατόν πχ το a στο apple (απλ) να είναι το ΙΔΙΟ γράμμα με το a στο angel (ΕΗντζελ) :s_mad :s_mad Άντε και πάντε να κάνετε καμιά δουλειά δηλαδή! :s_mad :lol: Ή ας πούμε το knight με το night! :protest: :rant: Για να μείνω στα απλά και μην αρχίσω με τα βαριά. :lol:


Αυτά όλα (σχεδόν όλα, μην ξεχνάμε το inbreeding που βασίλευε για χρόνια στο Νησί :lol: ) εξηγούνται αν μάθεις τα βασικά προφοράς των ολλανδικών/φλαμανδικών (μακρά συλλαβή vs βραχείας). Είναι περίεργο ότι μπορείς να καταλάβεις περισσότερα για μια γλώσσα αν μάθεις μια άλλη που συγγενεύει. :lol:

Φυσικά αν μπεις σε συζήτηση ακόμα και με native speaker για τέτοια θέματα, φαίνεται η ένδεια γνώσης γύρω από τη γλώσσα σαν έννοια. :thumbsdown: Αυτά που μαθαίνουμε εμείς μέσα από τα μαθήματα αρχαίων, γραμματικής κλπ. μας απλοποιούν πολλά "προβλήματα".