Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#566878 https://www.euro2day.gr/news/economy/ar ... tis-t.html
Εκτός από τα νέου τύπου και φτωχότερα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, στο κάδρο προστίθεται και η μετακίνηση αρκετών τραπεζοϋπαλλήλων στις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPV), στις οποίες θα μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Το ζήτημα έχει ήδη ανακύψει στους κόλπους των εργαζομένων και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ηγεσία της ΟΤΟΕ αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα να καταθέσει τις προτάσεις της, με στόχο τη διασφάλιση των υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων.

Η κατάσταση, όμως, δεν είναι απλή και σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι εποπτικές αρχές πιέζουν για μείωση του προσωπικού και αντίστοιχα των καταστημάτων, τόσο για λόγους έλλειψης κερδοφορίας, όσο και για λόγους μετατόπισης των τραπεζικών εργασιών στο τιτάνιο έργο μείωσης των κόκκινων δανείων. Στο σκηνικό έρχεται να προστεθεί η ψηφιακή εξέλιξη, η οποία περιορίζει τις ανάγκες σε προσωπικό.

Σύμφωνα με τα πλάνα μείωσης του προσωπικού, οι τράπεζες εξετάζουν την αποχώρηση 5.000 εργαζόμενων κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση. Από την πλευρά της ΟΤΟΕ προτείνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες να υπογράψουν με το προσωπικό που θα μετακινηθεί «δανειστικές» συμβάσεις εργασίας με την άλλη εταιρεία, οι οποίες θα προβλέπουν τη διατήρηση την υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων και αποδοχών. Η πρόταση, όμως, σκοντάφτει στις υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις που προκαλεί.
(...)


Κοινώς, οι τράπεζες θα σπάσουν στα δύο, το ένα κομμάτι θα παραμείνει τραπεζικό, το δεύτερο θα είναι κάτι σαν μεγάλη εισπρακτική, και θ' ασχολείται με τα κόκκινα δάνεια (και προφανώς οι μισθοί και τα δικαιώματα θα είναι χειρότερα... Επίσης, θα έχει και ημερομηνία λήξης...).
Το νούμερο των 5000 αποχωρήσεων, είναι τρομακτικό πάντως! :lipsealed:
Κάποιοι βέβαια μιλάνει και για 8000 αποχωρήσεις και κλείσιμο έως και 800 καταστημάτων. :help:
https://www.ethnos.gr/oikonomia/3989_me ... atastimata
Άβαταρ μέλους
By Geo f1
#566880 Γινεται ενας χαμος γενικα τον τελευταιο καιρο..

Οι δε συλλογοι μας βομβαρδιζουν συνεχεια με ενημερωσεις...για ετοιμοτητες κλπ...

Η οτοε μας εστειλε το παρακατω

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στη δεύτερη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των Τραπεζών που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, με αντικείμενο την κατάρτιση νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος, με αποτέλεσμα η πλευρά της ΟΤΟΕ να ανεβάσει τους τόνους επισημαίνοντας ότι, ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων δεν πρόκειται να μείνει απαθής.

Ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ τόνισε ότι, η ΟΤΟΕ δεν θα ανεχθεί ούτε θα αποδεχθεί τους μόνιμους ισχυρισμούς των Τραπεζών περί μείωσης ή ακόμα και διατήρησης σε χαμηλά επίπεδα του λειτουργικού – μισθολογικού κόστους που επαναλαμβάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια ως μόνιμη επωδός είτε πραγματικών είτε προσχηματικών επιχειρημάτων, προκειμένου να αποφύγουν την σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών των εργαζομένων στις Τράπεζες στα πλαίσια του Ενιαίου Μισθολογίου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των αναγκών τους.

Τόνισε ακόμα ότι η προστασία της απασχόλησης που αποτελεί κεντρική διεκδικητική θέση του κλάδου, πρέπει να περιλαμβάνεται με σαφή τρόπο στη νέα Κλαδική Σύμβαση δεδομένου ότι, το άγχος και η ανασφάλεια των εργαζομένων είναι, πλέον, καθημερινό φαινόμενο λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σε ότι αφορά στους κρυφούς σχεδιασμούς για τον τρόπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων και των φημών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα θέματα αυτά οι οποίες συνδέονται με την απασχόληση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ακόμα έγινε σαφές από την πλευρά της ΟΤΟΕ ότι η ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών πρέπει να γίνει με κανόνες ελέγχου και διαφάνειας όλων των διαδικασιών, με κλαδική συμμετοχή, προκειμένου να διασφαλιστεί η απασχόληση των τραπεζοϋπαλλήλων που συνδέεται με το θέμα αυτό στα πλαίσια της εκπαίδευσης – αξιοποίησής τους στις νέες ψηφιοποιημένες λειτουργίες των Τραπεζών.

Τέλος, η ΟΤΟΕ επανέλαβε την ανάγκη συμμετοχής εκπροσώπων των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, στα πλαίσια της εταιρικής διακυβέρνησης.

Όλα τα παραπάνω έθεσε με αποφασιστικότητα η πλευρά της ΟΤΟΕ στους εκπροσώπους των Τραπεζών ως μια συνολική απάντηση του κλάδου στις δικές τους αναφορές που προηγήθηκαν στην έναρξη της συζήτησης.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των Τραπεζών επικαλούμενοι ξανά το λειτουργικό κόστος και τη γενικότερη κατάσταση των Τραπεζών δεν αποδέχθηκαν την σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Σε ότι αφορά στα θέματα ψηφιοποίησης των τραπεζικών εργασιών απέκρουσαν το αίτημα της ΟΤΟΕ για συμμετοχή – διαβούλευση ενόψει των σχετικών διαδικασιών που πρέπει να στηρίζεται σε κανόνες διαφάνειας και ελέγχου με «το επιχείρημα» ότι κάθε Τράπεζα έχει τις δικές της ταχύτητες και τις δικές της επιλογές στο θέμα αυτό.


Τέλος, αρνήθηκαν να αποδεχθούν συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, ενώ σε ότι αφορά στις απαντήσεις τους στα γενικότερα θέματα του διεκδικητικού πλαισίου της ΟΤΟΕ, περιορίστηκαν στην ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων που αφορούν σε θέματα μητρότητας και παροχών πρόνοιας για κάθε παιδί, σχολικών αδειών, επίδομα τοκετού και άλλων θεμάτων δευτερεύουσας σημασίας.

H OTOE, ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται τις απαντήσεις των Τραπεζών και ζήτησε αυτές να διορθωθούν στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η ΟΤΟΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια κλαδική συλλογική σύμβαση που δεν θα διασφαλίζει την απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων.
 Δεν πρόκειται να αποδεχθεί να συνεχισθεί και να διευρυνθεί περαιτέρω η απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων και το πάγωμα του ενιαίου μισθολογίου.
 Δεν πρόκειται να αποδεχθεί να είναι παθητικός θεατής των εξελίξεων και των διαδικασιών που αφορούν στην ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών
 Δεν πρόκειται να αποδεχθεί «το επιχείρημα» περί περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού κόστους ειδικότερα μετά την αριθμητική συρρίκνωση των τραπεζοϋπαλλήλων κατά 26.000 την τελευταία δεκαετία
 Δεν πρόκειται να αποδεχθεί άλλες δικαιολογίες και προσχήματα από τις Τράπεζες που θυματοποιούν ξανά τους εργαζόμενους και μάλιστα μετά από 3 ανακεφαλαιοποιήσεις
 Δεν πρόκειται να αποδεχθεί επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που αντί να οδηγούν στην ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος μέσω της αύξησης των εσόδων και της στήριξης της πραγματικής οικονομίας, στρέφονται ξανά ενάντια στους αργαζομένους διαιωνίζοντας ένα κλίμα απραξίας, εσωστρέφειας και μοιρολατρίας.

Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες είναι έτοιμοι να αγωνισθούν για μια ικανοποιητική και αξιοπρεπή Κλαδική Σ.Σ.Ε. που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και θα αντανακλά την υπερπροσφορά τους τα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Αυτό είναι το μήνυμα της ΟΤΟΕ και των τραπεζοϋπαλλήλων από τις περιοδείες που πραγματοποιούνται και στις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό το μήνυμα έχει πολλούς αποδέκτες.

 Απευθύνεται στις Διοικήσεις των Τραπεζών
 Απευθύνεται στην Κυβέρνηση της χώρας
 Απευθύνεται στους μετόχους των Τραπεζών

Πρέπει, επιτέλους, όλοι αυτοί να καταλάβουν ότι οι Τράπεζες, η χώρα, η κοινωνία, οι εργαζόμενοι πρέπει να φύγουν μπροστά…

Με όραμα, με δύναμη, με αποφασιστικότητα και όχι με μιζέρια και μοιρολατρία.

…Και η Κλαδική Σ.Σ.Ε. που διεκδικεί η ΟΤΟΕ είναι μια ευκαιρία για να το αποδείξουν.


Γενικα αναμενουμε δυσαρεστες εξελιξεις παρολο τις δηλωσεις για το αντιθετο.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#566884 Κι εγώ πιστεύω πως ο αριθμός των εργαζόμενων στις τράπεζες θα μειωθεί κατά πολύ στα επόμενα 1-2 χρόνια... :help:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#566885 Και μετά τα παραπάνω δυσάρεστα, βάζω το παρακάτω για να γελάσουμε (ειλικρινά, μόνον για γέλια είναι...). Δείχνει επίσης την τρικυμία εν κρανίω της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδήγησε στο δημοψήφισμα και στα CC (και φυσικά στην δεύτερη κυβέρνηση και πιο ΠΑΣΟΚοποιημένη... :s_blush ).
http://www.efsyn.gr/arthro/kontra-varoy ... kaisoimple
«Υπάλληλο» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν άφησε ασχολίαστες τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ο επικεφαλής το DiEM25 αποκάλυψε ότι Πάνος Καμμένος ήταν εκ των υποστηρικτών της επιστροφής στη δραχμή το 2015 και ότι ισχυριζόταν ότι θα βρει λύση με τη βοήθεια των ΗΠΑ.
:s_biggrin
Απέρριψε τις κατηγορίες πως ήταν «υπάλληλος» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε «εναλλακτικό σύμπαν» και τονίζοντας ότι ο Γερμανός πολιτικός «θα εκπλαγεί» εάν ακούσει κάτι τέτοιο.
:s_wink
«Σε μία φαντασίωση συνέβησαν αυτά», σχολίασε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι τότε ο Πάνος Καμμένος δεν ασχολούνταν με την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, αλλά ζητούσε απλά να τον αφήσουν να «χαίρεται» την θέση του υπουργού Άμυνας. :s_rofl

Τέλος, αναφορικά με τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος πως τον έδιωξε από την κυβέρνηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε ότι είχαν συναντηθεί μόνο τυχαία κατά τη διάρκεια υπουργικών συμβουλίου και εκείνος του έλεγε «μου έλεγε ‘προχώρα και είμαι μαζί σου’».

Νωρίτερα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε δηλώσει ότι ο Γ. Βαρουφάκης «ήταν υπάλληλος του Σόιμπλε και έφαγε “κλωτσιές” τον Ιούλιο του 2015 από τον Αλ. Τσίπρα, όταν ανακαλύψαμε ότι προωθούσε το σχέδιο Σόιμπλε να πάρει η Ελλάδα 80 δισ. ευρώ, να βγει εκτός Ευρώπης και να μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπων». :s_wacko

«Κάναμε τον σχεδιασμό, μέσω της Αμερικής, με τους Γάλλους και όταν ξύπνησε το πρωί ο Βαρουφάκης να πάει στο Eurogroup του είπαμε: «θα πάρεις αυτή την πρόταση και θα πας» και αυτός απάντησε: «μα έχω συμφωνήσει με τον Σόιμπλε». «Τον πετάξαμε έξω με τις κλωτσιές, μπήκε μέσα ο Τσακαλώτος και κάναμε τη συμφωνία» είπε ο Π. Καμμένος, ενώ ερωτηθείς αν ο Γ. Βαρουφάκης είχε κάνει μυστική συμφωνία με τον Β Σόιμπλε απάντησε: «μπορεί, λόγω της τρέλας του».
:s_shout :s_rofl
Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί με το «υπάλληλος του Σόιμπλε», είπε ότι «ο Βαρουφάκης, όταν πήγε να περάσει το σχέδιο Σόιμπλε τον Ιούλιο του 2015, το έκανε δουλικά έχοντας συντονιστεί με τον Σόιμπλε», επαναλαμβάνοντας: «φέρθηκε ως υπάλληλος του Σόϊμπλε. :s_tongue

Αναλαμβάνω την ευθύνη γι' αυτά που λέω. Επαναλαμβάνω ότι (σ.σ. ο Γ. Βαρουφάκης) είτε είναι κερδοσκόπος, είτε είναι τρελός, είτε είναι υπάλληλος του Σόιμπλε».
:s_rofl
Υποστήριξε επίσης ότι «πιάσαμε επανειλημμένως τον Γ. Βαρουφάκη να λέει ψέματα στα υπουργικά συμβούλια, άλλα έλεγε έξω και άλλα μέσα, προσπαθούσε να περάσει το σχέδιο Σόιμπλε και να εμπλέξει την κυβέρνηση» και ότι ο ίδιος ο Γ, Βαρουφάκης πρότεινε στις Βρυξέλλες, σε συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα και τον Π. Καμμένο, να αποδεχθεί η Ελλάδα το σχέδιο Σόιμπλε. «Και εκεί κατάλαβα ότι παίζει παιχνίδια κερδοσκόπων ή του Σόιμπλε» σημείωσε.
:s_rofl


Πραγματικά, θα στενοχωρηθώ αν δεν έχουμε Πανούλη Καμμένο στην επόμενη Βουλή! :s_blush
Αν μη τι άλλο, δεν υπάρχει πιο άξιος εκπρόσωπος των fake news και της σαχλαμάρας στην κοινοβουλευτική ιστορία (υπάρχουν μπόλικοι εξωκοινωβουλευτικοί βέβαια, αλλά αυτοί είναι λίγο περιθωριακοί...).
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#566904 κι εγώ από αυτά που είδα τα τελευταία χρόνια πιστεύω οτι ο κ.Καμμένος (μαζί με τον κ.Τσίπρα) είτε είναι κερδοσκόπος, είτε είναι τρελός, είτε είναι υπάλληλος του Σόιμπλε .
στα 4 εσείς
Άβαταρ μέλους
By popolaros
#566907
markvag έγραψε:Κι εγώ πιστεύω πως ο αριθμός των εργαζόμενων στις τράπεζες θα μειωθεί κατά πολύ στα επόμενα 1-2 χρόνια... :help:



ειναι γνωστο εδω και πολυ καιρο. ηδη εχει μειωθει παρα πολυ ο αριθμος των καταστηματων.
Άβαταρ μέλους
By georgetz
#566934 Θα δημιουργηθούν :shifty:

Μέχρι το 2020 κατα πάσα πιθανότητα , Alpha Bank κ Πειραιώς έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν :inlove:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#566961
georgetz έγραψε:Θα δημιουργηθούν :shifty:

Μέχρι το 2020 κατα πάσα πιθανότητα , Alpha Bank κ Πειραιώς έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν :inlove:

Το σενάριο λογικά το διακινεί η Πειραιώς, που έχει το πρόβλημα και προσπαθεί να βρει σανίδα σωτηρίας...
http://www.bankingnews.gr/index.php?id=399229
Δεν το βλέπω λογικό το σενάριο πάντως... Η Eurobank χάρη στην Grivalia σώθηκε (αφού "τον ήπιαν" όσοι είχαν επενδύσει στην Grivalia... :lipsealed: ), στην περίπτωση αυτή, δεν βλέπω πού είναι το κέρδος.
:s_dunno
Άβαταρ μέλους
By georgetz
#566965 Η Πειραιώς συρρικνώθηκε κ συνεχίζει αλλα τουλάχιστον εχει επιχειρηματικό μοντέλο κ κατεύθυνση ενώ η πολύ οργανωμένη ενασχόληση της με αναπτυξιακά κ ΕΣΠΑ έχει φέρει νεο πελατολόγιο.
Ο λόγος του γάμου είναι πάντρεμα ρευστότητας (λέμε κ καμια μλκια να περνά η ώρα) κ κατεύθυνσης.
Τάδε έφη στέλεχος της τράπεζας
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#566971 Η Πειραιώς είναι η μόνη που δεν βρήκε όλα τα κεφάλαια που χρειαζόταν. Η Alpha είναι αυτή που έχει τα μικρότερα προβλήματα, θεωρείται μαγαζί γωνία, καλύτερο και από Εθνική (λένε...).
Η Eurobank, από πρώην... σαπάκι, έχει γίνει η νέα ελπίδα...

Δεν είμαι τραπεζικός, αλλά δεν βλέπω πραγματικά το συμφέρον αυτού του γάμου, ειδικά για την Alpha. Τι κερδίζει; Η Πειραιώς πρέπει να κλείσει πολλά καταστήματα και να κάνει αρκετές απολύσεις και είναι αυτή που πρότεινε να μειωθούν οι εργάσιμες ημέρες να μην ξεχνιόμαστε...
:s_dunno
Άβαταρ μέλους
By georgetz
#567016 Δε γνωρίζω για πληρέστερη ανάλυση, ξέρω οτι ήδη εχει μειώσει καταστήματα, προφανώς θα παίξουν απολύσεις ενω γνωρίζω οτι η Αλφα απο αναπτυξιακά δεν φαίνεται να εξυπηρετεί στο βαθμό της Πειραιώς.

Η Eurobank αν κ ειμαι πελάτης της εδώ κ πολλά χρόνια, επίσης περασε φάση αναδιάρθρωσης κ για την εξυπηρέτηση προς τον ιδιώτη δεν ακούγονται τα καλύτερα.
Εχει καλό app βέβαια :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#568276 Ποιοι κέρδισαν στην ΕΕ με το Ευρώ...
(Όχι, δεν είναι αυτοί που νομίζετε... :s_sarcastic )

https://www.euro2day.gr/news/world/arti ... ia-to.html
Από το 1999 που κυκλοφόρησε το ενιαίο νόμισμα μέχρι σήμερα και για όλη αυτή την περίοδο, οι Γερμανοί έγιναν κατά μέσο όρο πιο πλούσιοι κατά 23.000 ευρώ, από ότι εάν δεν ήταν στην ευρωζώνη, ενώ οι Ολλανδοί κατά 21.000. Σε αντίθεση, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι έγιναν πιο φτωχοί κατά €74.000 και €56.000 αντιστοίχως.

Τα περισσότερα μέλη της ευρωζώνης είχαν περιόδους κατά τις οποίες η νομισματική ένωση ήταν καθαρά θετική, αλλά υπερτέρησαν οι περίοδοι στις οποίες η ανάπτυξη ήταν συγκρατημένη. Η Ελλάδα ήταν εν μέρει μία εξαίρεση.

«Στα πρώτα χρόνια μετά την εισαγωγή του, η Ελλάδα κέρδισε πολύ από το ευρώ, αλλά από το 2011 έχει μεγάλες απώλειες», σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας: Συνολικά, κάθε Έλληνας έγινε πιο πλούσιος κατά 190 ευρώ, από ότι θα γινόταν διαφορετικά - εάν η χώρα δεν ήταν στην ευρωζώνη.


Εμ λογικό, αφού οι νότιοι είναι τεμπέληδες και όχι προκομένοι σαν τους βόρειους! :s_cry :s_crazy :s_sarcastic
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#568278 πολύ απλά , κοπήκανε τα πακέτα Ντελόρ και το χρήμα αντί να μοιραστεί στο νότο , έμεινε στο βορρά .
Άβαταρ μέλους
By georgetz
#568305 Δώσανε χρήματα μέσω επιδοτήσεων , αναπτυξιακών , ευρωπαικών κ.ο.κ

Οι Γερμανοί σχεδίασαν την πολιτική του σήμερα απο το 2000.

Η Ελλάδα μάλλον όχι.