Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By melos86
#554765
Zorz έγραψε:Με τέτοιες νοοτροπίες, ακόμα και ο χαρακτηρισμός "βαλκάνιος" φαντάζει ως κοπλιμάν. :(

Σαφώς και είναι χρήσιμο το ενεργειακό πιστοποιητικό, για να έχει επαρκή πληροφόρηση ο υποψήφιος αγοραστής/ενοικιαστής να διαλέξει (ή κατ'ελάχιστο να γνωρίζει τι τον περιμένει). Αυτό γίνεται άλλωστε και στη πολιτισμένη Ευρώπη, όπου μπορείς μάλιστα να γκουκλάρεις το πιστοποιητικό οποιαδήποτε σπιτιού με βάση τη διεύθυνση του. :iconcool:
Στο μόνο που θα συμφωνήσω είναι ότι είναι σκανδαλώδη τα απαιτούμενα κριτήρια για να γίνει κάποιος ενεργειακός επιθεωρητής, χάρη στη παρασιτική μαφία του ΤΕΕ. :inlove:

Ο αγοραστης/ενοικιαστης μπορει καλλιστα να το παραγγειλει απο εναν μηχανικο αν τον ενδιαφερει τοσο πολυ, δεν βλεπω λογο να γινει υποχρεωτικο για ολους! Λες και θελεις μηχανικο για να σου πει οτι ενα σπιτι χωρις θερμομονωση ειναι χειροτερο ενεργειακα απο ενα με θερμομονωση η αντιστοιχα για ενα σπιτι με κουφωματα αλουμινιου απο ενα με παλια ξυλινα!
Δυο ειναι τα τινα που επεβαλλαν κατι τετοιο! Δουλεια για τους μηχανικους και δευτερον στο μελλον μια φορολογηση στα σπιτι αναλογα με την ενεργιακη τους καταταξη αντιστοιχη με τα τελη κυκλοφοριας συμφωνα με τις εκπομπες ρυπων.
Άβαταρ μέλους
By MIXOStsi
#554781
Zorz έγραψε:Με τέτοιες νοοτροπίες, ακόμα και ο χαρακτηρισμός "βαλκάνιος" φαντάζει ως κοπλιμάν. :(


:dizzy: :s_crazy
Άβαταρ μέλους
By rafi
#554785 Γιατι ρε παιδια, τα 60€ η στην καλυτερη 100€ ειναι "φραγκα για τους μηχανικους";
Ειναι προφανες πως με την υπαρχουσα κατασταση και νοοτροπια το ενεργειακο ειναι αχρειαστο και επιβαλλεται με το ζορι.
Αυτα ομως ειναι κατευθυνσεις και υποχρεωσεις που ερχονται απο ΕΕ και οχι για να χαιδεψουν τα αυτια μηχανικων.
Επισης ποιες ειναι οι πρακτικες του τεε στο συγκεκριμενο θεμα που δεν αφηνουν τον κοσμο να μπει στην ^καστα του ενεργειακκυ επιθεωρητη^; Ολες, ακομα και οι πλεον ασχετες με τα ενεργειακα ειδικοτητες μηχανικων εχουν την δυνατοτητα να γινουν ενεργειακοι επιθεωρητες.

Οντοπιξ, τιμη ζωνης μονο απο πιστοποιητικα ενφια βρισκουμε;
Μπορει καποιος να βοηθησει;

.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#554787
rafi έγραψε:Οντοπιξ, τιμη ζωνης μονο απο πιστοποιητικα ενφια βρισκουμε;
Μπορει καποιος να βοηθησει;

.



https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/28812
Άβαταρ μέλους
By rafi
#554797 Τελειο.. ειχα ψαξει να βρω κατι τετοιο αλλα τοσο προσφατο και αναλυτικο δεν ειχα βρει..
Τωρα μενει να βρω σε ποια ζωνη της πολης ειναι το ακινητο..

.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#554839 Απο εδώ -> viewtopic.php?p=553619#p553619
Τελικά ΝΑΙ : Με κάρτα ΑΤΜ πληρώθηκε-καταχωρήθηκε- ήρθε μήνυμα στο mail αλλά και στα μηνύματα του λογαριασμού μου στο taxis ότι πληρώθηκε η δόση του ΕΝΦΙΑ και μάλιστα, εντός 2λέπτου είχε φανεί και αφαιρεθεί το ποσό απο τις "ΟΦΕΙΛΕΣ".
Συμπέρασμα : Με πιστωτικές, το σύστημα δεν δουλεύει. Θέλει ΜΕΤΡΗΤΟ!!! :s_crazy
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#554841 Κάτι δεν του αρέσει στις συγκεκριμένες κάρτες (το χρώμα τους, το πόσο παχιές είναι, η γεμάτη γεύση τους .. κάτι). Ποτέ δεν έχω πληρώσει με χρεωστική κάρτα και ποτέ δεν έχω λάβει τέτοιο μήνυμα με χρήση πιστωτικής (alpha και eurobank). Μήπως είναι κάποια ρύθμιση ασφαλείας των καρτών αυτών που δεν έχει απενεργοποιηθεί; :s_dunno
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#554843 μιλάς για πληρωμή μέσω της τράπεζας, ή από την προσωποποιημένη απευθείας από το taxis?

στη δεύτερη περίπτωση η πιστωτική ξέρω ότι δεν δουλεύει

αν πας τράπεζα και τα βάλεις στην πιστωτική σου και χρωστάς στην τράπεζα, είναι άλλο πράγμα
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#554849 ναι από κει κανονικά, το θέμα είναι μέσω της προσωποιποιημένης που είναι νέο φρούτο

απλά αν θες ενημερότητα εδώ και τώρα (ή τελοσπάντων να δεις ότι δεν χρωστάς άμεσα), θα πας μεσω προσωποποιημένης όπου θα φύγει η οφειλή άμεσα

γιατί με ebanking οι τράπεζες κάθονται και μαλακίζονται με τα λεφτά σου για 3-5 μέρες και τρέχα γύρευε όταν καίγεται ο κώλος

συνεπώς σε αυτή τη περίπτωση παίζεις με χρεωστική με ζεστό χρήμα μέσα

δεν αποκλείεται βέβαια κάποια στιγμή να δουλέψουν και οι πιστωτικές, δεν ξέρω γιατί δεν γίνεται ήδη :hmmm: ίσως για ιδεολογικούς λόγους; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#554850
QsisVTS έγραψε:efka.gov.gr/aitisi_pros_efka.php


Πήγα να κάνω και για τη μάνα μου, η οποία μέχρι στιγμής υπαγόταν στου πατέρα μου το taxis και δεν τη δεχόταν, οπότε αναγκαστικά έγινε αίτηση για ξεχωριστό λογαριασμό.
Αυτό σημαίνει ότι από του χρόνου θα υποβάλλει ξεχωριστά δήλωση,E9 κλπ ή από το κοινό;
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#554851 ναι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα μπορεί πλέον να βλέπει τον εφκα της από τον λογαριασμό του πατέρα (αλλαγή υπόχρεου, θα εξαφανιστεί η επιλογή ) θα πρέπει να μπαίνει από τον δικό της

στα υπόλοιπα δεν αλλάζει κάτι, όπως τα ξέρεις

και φυσικά υπάρχει και το θετικό ότι μπορεί πλέον να βλέπει τις δικές της οφειλές πέρα από τον έφκα (ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να χρωστάς και να σου έχει διαφύγει), όπως επίσης δεν θα χρειαστεί να το κάνει και σε περίπτωση χηρείας όπου μαζί με όλα τα άλλα θα έπρεπε να τρέχει και για αυτό

δεν είναι δηλαδή κακό να έχει δικούς της κωδικούς, τώρα πάντως με αυτή την αίτηση έβγαλαν αρκετές σύζυγοι
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#554910
QsisVTS έγραψε:... το θέμα είναι μέσω της προσωποποιημένης που είναι νέο φρούτο

Προφανώς σε αυτόν τον τρόπο πληρωμής αναφερόμουν πως, με πιστωτικές --> εξόφληση ΓΙΟΚ!

QsisVTS έγραψε:....... δεν αποκλείεται βέβαια κάποια στιγμή να δουλέψουν και οι πιστωτικές, δεν ξέρω γιατί δεν γίνεται ήδη

Ας ελπίσουμε να γίνει και αυτό στο εγγύς μέλλον ! :s_thumbsup
:s_howdy
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#554930 έχω μια μικρή υποψία ότι ίσως γίνεται και για ιδεολογικούς λόγους

δηλαδή καλύτερα να χρωστάς σε εμάς το κράτος που σε έχουμε υπό τη φτερούγα μας (σου βγάζουμε βέβαια κι εμείς τα πράγματα στο σφυρί και σου μπλοκάρουμε λογαριασμούς), παρά στους κακούς τραπεζίτες

θα δούμε αν θα συνεχίσει να υπάρχει βέβαια ή αν απλά είναι τεχνικός περιορισμός του τώρα

οι πιστωτικές πάντως πέρα από τις άτοκες δόσεις όπου δίνονται δεν προσφέρουν και κάτι το φοβερό
Άβαταρ μέλους
By Zorz
#555022
QsisVTS έγραψε:το θεωρώ κομπλιμάν να με αποκαλεί κάποιος βαλκάνιο
και σίγουρα το προτιμώ από το να με αποκαλεί ευρωπαίο

Είσαι σε καλό δρόμο τότε! :thumbsup:

Να θυμηθείς πάντως αυτή τη κουβέντα την επόμενη φορά που θα στον φορέσει ο (εκάστοτε) Τσίπρας και Κούλης, γιατί αυτά πάνε πακέτο. :iconcool:

melos86 έγραψε:Ο αγοραστης/ενοικιαστης μπορει καλλιστα να το παραγγειλει απο εναν μηχανικο αν τον ενδιαφερει τοσο πολυ, δεν βλεπω λογο να γινει υποχρεωτικο για ολους! Λες και θελεις μηχανικο για να σου πει οτι ενα σπιτι χωρις θερμομονωση ειναι χειροτερο ενεργειακα απο ενα με θερμομονωση η αντιστοιχα για ενα σπιτι με κουφωματα αλουμινιου απο ενα με παλια ξυλινα!
Δυο ειναι τα τινα που επεβαλλαν κατι τετοιο! Δουλεια για τους μηχανικους και δευτερον στο μελλον μια φορολογηση στα σπιτι αναλογα με την ενεργιακη τους καταταξη αντιστοιχη με τα τελη κυκλοφοριας συμφωνα με τις εκπομπες ρυπων.


Μάλιστα, ένα σπίτι που θα το δουν 4-5 υποψήφιοι αγοραστές, θα πρέπει να παραγγείλουν από ένα πιστοποιητικό ο καθένας. :dizzy: Και όχι, δεν περιμένω τον μηχανικό να μου πει ότι ένα παλιό σπίτι με ξύλινα κουφώματα θα είναι χειρότερο από μια πρόσφατη κατασκευή με διπλά τζάμια και θερμοδιακοπή, χαίρω πολύ. Το θέμα είναι να ποσοτικοποιήσεις το κόστος χρήσης του σπιτιού και να δεις το cost-benefit για το ποιές τροποποιήσεις είναι πιο συμφέρουσες.

Παρεμπιπτόντως, αυτό που επέβαλλε τα πιστοποιητικά είναι οι οδηγίες 2002/91/EC και 2010/31/EU.

rafi έγραψε:Επισης ποιες ειναι οι πρακτικες του τεε στο συγκεκριμενο θεμα που δεν αφηνουν τον κοσμο να μπει στην ^καστα του ενεργειακκυ επιθεωρητη^; Ολες, ακομα και οι πλεον ασχετες με τα ενεργειακα ειδικοτητες μηχανικων εχουν την δυνατοτητα να γινουν ενεργειακοι επιθεωρητες.

Βγαίνουμε εντελώς εκτός θέματος, αλλά: αρκετοί κλάδοι θετικών επιστημών έχουν άνετα το γνωσιακό υπόβαθρο για να κάνουν αυτή τη δουλειά (πιο τρανταχτό παράδειγμα οι φυσικοί), όπως και διάφορα σχετικά ΤΕΙ. :iconcool:

Scotch έγραψε:Κάτι δεν του αρέσει στις συγκεκριμένες κάρτες (το χρώμα τους, το πόσο παχιές είναι, η γεμάτη γεύση τους .. κάτι). Ποτέ δεν έχω πληρώσει με χρεωστική κάρτα και ποτέ δεν έχω λάβει τέτοιο μήνυμα με χρήση πιστωτικής (alpha και eurobank). Μήπως είναι κάποια ρύθμιση ασφαλείας των καρτών αυτών που δεν έχει απενεργοποιηθεί; :s_dunno

QsisVTS έγραψε:έχω μια μικρή υποψία ότι ίσως γίνεται και για ιδεολογικούς λόγους

δηλαδή καλύτερα να χρωστάς σε εμάς το κράτος που σε έχουμε υπό τη φτερούγα μας (σου βγάζουμε βέβαια κι εμείς τα πράγματα στο σφυρί και σου μπλοκάρουμε λογαριασμούς), παρά στους κακούς τραπεζίτες

θα δούμε αν θα συνεχίσει να υπάρχει βέβαια ή αν απλά είναι τεχνικός περιορισμός του τώρα

οι πιστωτικές πάντως πέρα από τις άτοκες δόσεις όπου δίνονται δεν προσφέρουν και κάτι το φοβερό


Για όνομα του Μεγαλοδύναμου τι κάθεστε και γράφετε; :dizzy:

Ο λόγος είναι απλούστερος. Σε οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτα, ο έμπορος πληρώνει κάποια προμήθεια στη τράπεζα του (και στο πλαίσιο αυτό, η εφορία νοείται ως έμπορος). Η προμήθεια εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης (λχ. ο Βασιλόπουλος θα διαπραγματευτεί καλύτερο τιμολόγιο από το μαγαζάκι που υποχρεώθηκε να βάλει epos), τον τύπο της συναλλαγής αν είναι σε epos ή online ή τηλεφωνικά (card not present) και το αν είναι χρεωστική η πιστωτική η κάρτα του πελάτη, κλπ. Στις χρεωστικές, η προμήθεια είναι στάνταρ ταρίφα και είναι μερικά λεπτά του ευρώ ανά συναλλαγή, οπότε ο έμπορος άνετα απορροφάει το κόστος. Στις πιστωτικές η προμήθεια είναι ποσοστό της συναλλαγής, και γι αυτό διάφοροι φραγκοφονιάδες (λχ. low cost αεροπορικές) χρέωναν έξτρα προσαύξηση αν πλήρωνες με πιστωτική. Επίσης η AMEX γενικώς χρεώνει αρκετά μεγαλύτερη προμήθεια από MC και VISA, γι αυτό και πολλά -μικρά κυρίως- μαγαζιά δεν τη δέχονται.

Όλα αυτά άλλαξαν από φέτος με την οδηγία EU Payment Services Directive 2, που απαγορεύει να μετακυλύεται στον τελικό πελάτη το κόστος της συναλλαγής. Μια παρενέργεια της τακτικής ήταν ότι κάποιοι σταμάτησαν να δέχονται πιστωτικές εντελώς. Το υπουργείο Οικονομικών προφανώς έκανε αυτό, και δέχεται μόνο χρεωστικές για να μειώσει το κόστος της πλατφόρμας. Το ίδιο έκανε και η εδώ εφορία (HMRC) αλλά ποιός ξέρει, μπορεί η συντηρητική κυβέρνηση να το έκανε και λόγω αριστερής ιδεοληψίας. :hmmm: :s_wacko