Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#542063
kovathe έγραψε:Διαλειμματική.
Ψάξε interval training, και ανάλογα τι θέλεις να πετύχεις θα βρεις την αντίστοιχη.
Δουλεύει και δουλεύει πολύ καλά. Τη χρησιμοποιούν όλοι οι δρομείς και πολλοί αθλητές σε διάφορα αθλήματα.
Τι μπορεί να θέλω να πετύχω, να γίνω πιο γρήγορος. Έλεγα μήπως υπάρχει κάποιος εύκολος κανόνας να φτιάξεις κάτι που να σε βολεύει γιατί ο καθένας τα λέει λίγο διαφορετικά και δεν μπορώ να ξέρω ποιο να διαλέξω. Δηλαδή τι προσπαθώ να κάνω, να μεγαλώνω τη διάρκεια του γρήγορου σε βάρος του αργού ή να μεγαλώνουν όλα; Και κάθε πότε να το κάνω;
Προς το παρόν θα συνεχίσω με το 600άρι που διαθέτω, τρέχω τις ευθείες και πάω πιο αργά στα πέταλα που είναι βολικό. Αλλιώς βρίσκω πιο μπελαλίδικο να προγραμματίσω το ρολόι να μου λέει πότε να πάω γρήγορα και πότε αργά, δεν μπορώ τόσο αυστηρό έλεγχο! :lol:
Ενδιαφέρουσες οι καμπύλες που προέκυψαν, με οχτώ (τόσες φορές πήγα γρήγορα) καρούμπαλα σημαντικά στην ταχύτητα αλλά και στο cadence (από 168-172 στο 180-184) και μικρότερα στους παλμούς.
Όλοι λένε ότι βοηθάει και το συνιστούν είτε μόνο του είτε στο ζέσταμα πριν από το καλό τρέξιμο/αγώνα είτε μετά από την προπόνηση.
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#542069 Πολλοί παράγοντες παιζουν ρολο στο να τρέχεις πιο γρήγορα.
Η δυναμη σου, το βάρος σου, η τεχνική σου κλπ κλπ.
Η διαλειμματικη είναι απλα ενα εργαλείο να αυξήσεις αντοχές με λιγότερη καταπόνηση.
Δεν υπάρχει συνταγή συγκεκριμένη, ανάλογα σε τι θες να γίνεις πιο γρήγορος (στο 100αρι? Στο χλμ?) διαλεγεις και αντίστοιχα διαστηματα.


< >
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#542117
kovathe έγραψε:Η διαλειμματικη είναι απλα ενα εργαλείο να αυξήσεις αντοχές με λιγότερη καταπόνηση.
< >

Ακριβώς αυτό.
Στο 600άρι που έχεις σαν μέτρο, προσπάθησε να καταφέρεις 400m γρήγορα, 200m περπατώντας ή σε πολύ χαλαρό jog. Επί x επαναλήψεις μπορείς. Στην πορεία του χρόνου, στοίχημα είναι να αυξήσεις τις επαναλήψεις.
Αν στοχεύεις σε μεγαλύτερης διάρκειας τρεξίματα/αγώνες, πχ ημιμαραθώνιο και πάνω, τότε έχει νόημα και μεγαλύτερο interval ας πούμε 800-1200m. Αλλά για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, το 400άρι είναι σούπερ.

Ένα άλλο ..νόστιμο πρόγραμμα διαλειμματικής είναι των χρονικών διαστημάτων, δηλ να προγραμματίσεις την εφαρμογή του ρολογιού να σου λέει κάθε x mins πότε να δίνεις και πότε να κόβεις. Παίζει και σε πυραμιδοειδή βάση αυτό, δηλ. ξεκινάς με 1 λεπτό σπριντ - ξεκούραση - 2 λεπτά σπριντ - ξεκούραση - 3 λεπτά - ξεκ - 4 - ξεκ - 5 - και κατεβαίνεις μετά φθίνοντας 4-3-2-1 με τα ενδιάμεσα διαλείμματα.
Αυτό θα μου άρεσε ΑΝ είχα ρολόι. Επειδή δεν χρησιμοποιώ, προτιμώ τα 400άρια.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#543585 Αθλησου λέει είναι υγεία .... Έφαγα μια σαβούρδα εδώ στη φωτο.... Κάπου παραπατησα και φεύγω εμπρός...ως εκ θαύματος ως άλλος Gerald (witcher) έκανα dodge.... Έφερα μια ολόκληρη τούμπα και βρέθηκα στα πόδια μου!
Πέρα από μια αμυχή στην παλάμη δεν άφησε τίποτα..Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By g8777
#543587 Στο έχω ξαναγράψει δεν πρέπει να έχει ξανάμάταπεράσει τόσο σκληρός καριόλης από το μαγαζί του ΟΗΕ :yahoo:
Πες μου κάτι το παρατσούκλι σου μέσα στη δουλειά είναι the Greek Commando, έτσι δεν είναι; :inlove:

Και μετά από όλα αυτά ψάχνεις να βρεις ξενοδοχείο δίπλα στο μετρό αντί να μείνει στου διαολου τη μανα και να πηγαινοέρχεσαι με παρκούρ, εκεί με απογοητευσες :(
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#543613 Ε ναι ειδικά άμα με δεις , για ήρωα του ´21 με κανείς
Παρολο το πυκνό μαύρο κοτδιδατο μαλλί μου , το φουντωτο μουστάκι μου και την αξύρισια , μέχρι στιγμής διατηρώ άσπαστο το ρεκόρ οτι στην καλσσικη κουβεντούλα οταν γνωρίζεσαι με κάποιον νέο συναλεδφο κτλ ´πουθε είσαι συ;´ δεν εχει μαντέψει κανείς το ελληνικό DNA
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#543617
KiloMeater έγραψε: Έφαγα μια σαβούρδα εδώ στη φωτο.... Κάπου παραπατησα και φεύγω εμπρός...ως εκ θαύματος ως άλλος Gerald (witcher) έκανα dodge.... Έφερα μια ολόκληρη τούμπα και βρέθηκα στα πόδια μου!

φίλε μπράβο που σου βγήκε έτσι η πτώση, πολύ σωστός

αυτό δείχνει ότι έχεις από μόνος σου σωστή αντίληψη σε ο,τι έχει να κάνει με την κίνηση του σώματος ή κάπως το έχεις δουλέψει, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει αυτή την ικανότητα για αυτό και σε αντίθεση με άλλα ζώα βλέπεις ανθρώπους να τσακίζονται άσχημα ή ακόμα και να μένουν στον τόπο όταν χάνουν την ισορροπία τους

μάλλον η συχνή επαφή σου με τη φύση σε βοηθάει, αλλά τελείως τυχαίο δεν είναι αυτό

βασικά δεν είσαι geralt, απλά έκανες αυτό που είναι σχεδιασμένο το σώμα σου να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ωραίος :metalo:

θυμήθηκα τύπο που έφυγε πετώντας από μηχανή όταν του πετάχτηκε αυτοκίνητο και έπεσε πάνω του και ενστικτωδώς έβαλε το χέρι μάζεψε κεφάλι και κύλησε, έσπασε μεν κλείδα ώμο κτλ αλλά έζησε, αν έβρισκε κεφάλι παρά το κράνος τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#543741 Χτύπα 2 πιτόγυρα μαν μου κ μετά πέτα το τόπι.

Αμήν δροσίζει κάπως κ μπαίνω στο πιο φορτετζίδικο τρεξιματικό που λιγο πολύ τρέχεις "για να " ζεσταθείς. Με αρέσει που παρά το σκεμπεδόνι παίζω (είτε τρέξω 3 χλμ για ξέσκασμα είτε 12 γιατί περισσεύει χρόνος) στα 5.00 - 5.20 min/km. (έγινα και τρεξιματικός, δε λέω ποτέ 11.5 χλμ/ω). :lol:

Επίσης, σκέφτομαι σιγά σιγά να κάνω μετάβαση και σε χαμηλό drop (4mm ) για μερικά τρεξίματα, καθώς έχω σταματήσει εδώ κ 2 χρόνια να είμαι heel striker, (το βλέπω ακόμα και στην μηδενική κατανομή φθοράς στο πέλμα της σόλας) και στα ασφάλτινα, και (κυρίως) στα ελαφρώς trail που κατα κύριο λόγο παιδεύω
Άβαταρ μέλους
By elteo
#543789 Έχετε να προτείνετε κάποια ζώνη καρδιακών παλμών για στήθος που να δουλεύει αξιόπιστα;
(θα την δουλεύω με το endomondo)
Άβαταρ μέλους
By dimik
#543818 Έχω την Garmin HR-Tri που μετράει κολύμπι, τρέξιμο και ποδήλατο.

Δεν ξέρω αν θα δουλεύει με το app που θέλεις αλλά την βρίσκω ακριβεστατη στο κολύμπι.

< >
Άβαταρ μέλους
By elteo
#543831 για ποδήλατο τρέξιμο την θέλω με app στο κινητό όμως.

να πάρω μία όποια να ναι, τι να προσέξω?

πχ https://www.plus4u.gr/showitem.php?ID=1 ... ef=skroutz

https://www.skroutz.gr/c/1916/Wearable_ ... F%89%CE%BD
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#543983
elteo έγραψε:Έχετε να προτείνετε κάποια ζώνη καρδιακών παλμών για στήθος που να δουλεύει αξιόπιστα;
(θα την δουλεύω με το endomondo)
Είχα μείνει ευχαριστημένος με την Wahoo Tickr Run. Αλλά γενικά οι ζώνες δεν είναι και τόσο βολικές, τη νιώθεις στο σώμα σου. πιάνουν πιο πολύ χώρο, πρέπει να την βάλεις πριν ντυθείς (ή να ψαχουλεύεσαι δημοσίως), θέλεις τηλέφωνο (εκτός αν πάρεις την ακριβή με μνήμη), θέλεις να σιγουρευτείς ότι συνδέθηκε κλπ και βέβαια πρέπει και να την ξεπλένεις από τον ιδρώτα σου. Αλλά ναι, είναι πιο μεγάλης ακρίβειας και πολύ καλύτερες στο να μετράνε HRV (heart rate variation) τις μικροδιαφορές από παλμό σε παλμό που είναι ενδείξεις για διάφορα πράματα (στρες, καταπόνηση). Και η μπαταρία κρατάει από μήνες μέχρι χρόνο. Και μετράνε πραματάκια όπως διάρκεια επαφής με το έδαφος, κάθετη μετατόπιση κλπ που τα ρολόγια δεν μπορούν.
Αρκετοί βρίσκουν πιο βολικούς τους μετρητές τύπου ζώνης που μπαίνουν στο μπράτσο ή στον πήχυ. Απλά να ξέρεις ότι όσοι μετρητές χρησιμοποιούν οπτική και όχι ηλεκτρική ανίχνευση των παλμών υστερούν σε μέτρηση HRV.
Πάντως από τότε που πήρα το ρολόι (Garmin Vivoactive 3 με GPS και μετρητή παλμών) δεν την χρησιμοποιώ τη ζώνη και μάλιστα δεν κουβαλάω ούτε καν το τηλέφωνο, τρέχω light.

Light ξε-light ιδρώνω και μετά από απορία που μου σχηματίστηκε διαβάζοντας ενός φίλου κάποιους υπολογισμούς για αναπλήρωση υγρών στην προετοιμασία του για μαραθώνιο μου ζυγίστηκα 1-2 φορές πριν και μετά το τρέξιμο. Επιβεβαίωσα τους αριθμούς του φίλου, το πόσο ιδρώτα χάνουμε στο τρέξιμο. Περί τα 100 γραμμάρια το χιλιόμετρο. Όντως στα 5-6χλμ έχασα περί τα 600γρ και στα 10χλμ έχασα 1000γρμ!