Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#534369 'Σίγουρα αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για μένα να απευθυνθώ σε εσάς. Η Πολεμική Αεροπορία έχει βομβαρδίσει τις κεραίες των Radio Portales και Radio Corporación. Οι λέξεις μου δεν έχουν πικρία αλλά απογοήτευση. Είθε να έρθει μια ηθική τιμωρία για εκείνους που έχουν προδώσει τον όρκο τους: Στρατιώτες της Χιλής, οι δικαιούχοι αρχιστράτηγοι, ο Ναύαρχος Μερίνο, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί ο ίδιος διοικητής του ναυτικού, και ο κ. Μεντόζα, ο οποίος επαίσχυντα μόλις χθες ορκίσθηκε πίστη και αφοσίωση στην κυβέρνηση, και ο οποίος έχει επίσης αυτοανακηρυχθεί αρχηγός της Carabineros [παραστρατιωτικής αστυνομίας].

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, το μόνο πράγμα που απομένει για μένα είναι να πω στους εργάτες: δεν πρόκειται να παραιτηθώ! Ευρισκόμενος σε μια ιστορική μετάβαση, θα πληρώσω την πίστη του λαού με τη ζωή μου. Και τους λέω ότι είμαι βέβαιος ότι οι σπόροι που έχουμε φυτέψει στην καλή συνείδηση των χιλιάδων και χιλιάδων Χιλιανών δεν θα μείνουν συρρικνωμένοι για πάντα.

Έχουν δύναμη και θα είναι σε θέση να μας εξουσιάζουν, αλλά οι κοινωνικές διεργασίες δεν μπορεί να εμποδιστούν ούτε από το έγκλημα, ούτε από τη δύναμη.Η ιστορία είναι δική μας, και οι άνθρωποι κάνουν την ιστορία.

Εργάτες της χώρας μου: Θέλω να σας ευχαριστήσω για την αφοσίωση που είχατε πάντα, την εμπιστοσύνη που εναποθέσατε σε έναν άνθρωπο που ήταν μόνο ένας διερμηνέας της μεγάλης λαχτάρας για τη δικαιοσύνη, ο οποίος έδωσε το λόγο του ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα και το νόμο και έκανε ακριβώς αυτό.

Σε αυτή την καθοριστική στιγμή, την τελευταία στιγμή που μπορώ ακόμα να απευθύνομαι σε εσάς, σας εύχομαι να επωφεληθείτε από το μάθημα: το ξένο κεφάλαιο, ο ιμπεριαλισμός, σε συνδυασμό με την αντίδραση, δημιούργησαν το κλίμα στο οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις έσπασαν την παράδοσή τους, την παράδοση που διδάχθηκαν από το στρατηγό Schneider και επιβεβαίωσαν με τον διοικητή Araya, θύματα του ίδιου κοινωνικού τομέα που σήμερα ελπίζει, με την ξένη βοήθεια, να κατακτήσει εκ νέου τη δύναμη να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα κέρδη τους και τα προνόμιά τους.

Απευθύνομαι σε εσάς, πάνω απ ‘όλα, τη σεμνή γυναίκα του τόπου μας, την Campesina που πίστεψε σε εμάς, τη μητέρα που γνώριζε την ανησυχία μας για τα παιδιά. Απευθύνομαι στους επαγγελματίες της Χιλής, τους πατριώτες επαγγελματίες που συνέχισαν να δουλεύουν εναντίον της στάσης που υποστηρίζεται από επαγγελματικά σωματεία, σωματεία ταξικά που υπερασπίζονται επίσης τα προνόμια της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Απευθύνομαι στη νεολαία, αυτή που τραγουδούσε και μας έδωσε τη χαρά της και το αγωνιστικό της πνεύμα. Απευθύνομαι στον άντρα της Χιλής, τον εργάτη, τον αγρότη, το διανοούμενο, εκείνον που πρόκειται να διωχθεί, γιατί στη χώρα μας ο φασισμός είναι ήδη παρών εδώ και πολλές ώρες – σε τρομοκρατικές επιθέσεις, σε ανατινάξεις γεφυρών, σε διακοπές σιδηροδρομικών γραμμών, σε καταστροφές αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενόψει της σιωπής όσων είχαν την υποχρέωση να δράσουν. Ήταν υποχρεωμένοι. Η ιστορία θα τους κρίνει.

Σίγουρα το Radio Magallanes θα σιγήσει, η ηρεμία και μεταλλικό όργανο της φωνής μου δεν θα σας φτάσει. Δεν πειράζει. Θα συνεχίσετε να την ακούτε. Θα είμαι πάντα δίπλα σας. Τουλάχιστον η μνήμη μου θα είναι αυτή ενός άνδρα αξιοπρεπή που στάθηκε πιστός στη χώρα του.

Οι άνθρωποι πρέπει να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, αλλά δεν πρέπει να θυσιαστούν. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αφεθούν να καταστραφούν ή να διατρηθούν από σφαίρες, αλλά ούτε και να ταπεινωθούν.

Εργάτες της χώρας μου, έχω πίστη στη Χιλή και το πεπρωμένο της. Άλλοι άνδρες θα ξεπεράσουν αυτή τη σκοτεινή και πικρή στιγμή προδοσίας που προσπαθεί να επικρατήσει. Να πηγαίνετε προς τα εμπρός γνωρίζοντας ότι, αργά ή γρήγορα, οι μεγάλες λεωφόροι θα ανοίξουν και πάλι και οι ελεύθεροι άνθρωποι θα περπατούν μέσα από αυτές για να χτίσουν μια καλύτερη κοινωνία.

Ζήτω η Χιλή! Ζήτω ο λαός! Ζήτω οι εργαζόμενοι!'

Τα τελευταια λογια του συντροφου Αλιεντε :inlove: :s_roses

:s_howdy
Άβαταρ μέλους
By kubiak
#534389
https://www.youtube.com/watch?v=NpUKM0MFNaM
Δεν ήξερα ότι υπήρχαν τόσα πολλά video...
Άβαταρ μέλους
By markvag
#540657 Σαν σήμερα... Ή σχεδόν... Στις 29/09/1918 στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ αντιπροσώπων της Βουλγαρίας και της Αντάντ η Ανακωχή της Θεσσαλονίκης, όπου έθεσε μία ηθικά, στρατιωτικά, δημογραφικά και οικονομικά εξουθενωμένη Βουλγαρία εκτός του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Με το ξέσπασμα του πολέμου στα 1914, η Βουλγαρία προσφάτως ηττημένη κατά τον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο, διακήρυξε την ουδετερότητά της. Ωστόσο, θεωρούσε εαυτόν αδικημένο από την κατάληξη των Βαλκανικών πολέμων και ήθελε να κατακτήσει μία σειρά περιοχών και κυρίως το σύνολο της Μακεδονίας, σε πολλά μέρη της οποίας υπήρχαν συμπαγείς Βουλγαρικοί πληθυσμοί. Με τη Σερβία στο πλευρό της Αντάντ και την Ελλάδα επισήμως μεν ουδέτερη αλλά με μία τεράστια ακτογραμμή, εκτεθειμένη στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, και τη Ρουμανία να παραμένει ουδέτερη αλλά με εδαφικές βλέψεις προς την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, η ουδετερότητα της χώρας πάντα έκλινε προς το μέρος των Κεντρικών Δυνάμεων. Κάτι με το οποίο συμφωνούσε και ο Γερμανόφιλος Τσάρος της Βουλγαρίας, Φερδινάρδος. Όταν η Αντάντ εισέβαλλε στη χερσόνησο της Καλλίπολης στα 1915, οι πιέσεις των συμμάχων προς τη Βουλγαρία να εισέλθει στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ εντάθηκαν και μάλιστα έφτασαν στο σημείο να υποσχεθούν να της παραχωρηθούν τμήματα της Μακεδονίας που ανήκαν στην σύμμαχό τους Σερβία και στην (ακόμα) ουδέτερη Ελλάδα! Χωρίς φυσικά να ερωτηθούν οι χώρες αυτές, οι διαμαρτυρίες των οποίων έκαναν τους Βούλγαρους να αμφιβάλλουν για το αν και κατά πόσο η Αντάντ ήθελε και μπορούσε να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της.

Έτσι, όταν η Γερμανία προσέγγισε (για μία ακόμη φορά) τη Βουλγαρική κυβέρνηση, με μία πρόταση στην οποία δεν θα μπορούσε να αρνηθεί, η χώρα εισήλθε στα 1915 στον πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Πέρα από σημαντική υλική και στρατιωτική βοήθεια, στη Βουλγαρία δόθηκαν μεγάλα τμήματα της Σερβίας (πέρα από τη Μακεδονία). Ξαφνικά, η Σερβία, η οποία είχε αποκρούσει μία σειρά επιθέσεων από την πολύ ισχυρότερη Αυστροουγγρική αυτοκρατορία, εκπλήσσοντας τους πάντες, δέχθηκε επίθεση από σχεδόν όλες τις μεριές και κατέρρευσε εντός ολίγων εβδομάδων. Παρόλο που η Βουλγαρία ήταν η μικρότερη από τις Κεντρικές Δυνάμεις, ο εξαιρετικά εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος στρατός της, αλλά και η γεωγραφική της θέση, επέτρεψε όχι μόνο την επίθεση στη Σερβία από τα νώτα (το ίδιο και στη Ρουμανία όταν αυτή συμμάχησε με την Αντάντ), αλλά και μία σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Βερολίνου και Κωνσταντινούπολης και την παροχή υλικών ενισχύσεων προς την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Στα 1916, ο Βουλγαρικός στρατός εισβάλλει και καταλαμβάνει χωρίς αντίσταση όλες τις Ελληνικές περιοχές στη Μακεδονία ανατολικά του Στρυμόνα (Σέρρες, Καβάλα, Δράμα). Χωρίς αντίσταση; Ναι, μιας και ο φιλο-Γερμανός βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε διατάξει τον στρατό να μην προβάλλει αντίσταση. Βέβαια, νωρίτερα η Αντάντ είχε χρησιμοποιήσει Ελληνικά εδάφη τόσο για την οργάνωση της εισβολής στην Καλλίπολη, όσο και για την αποστολή ενισχύσεων στη Σερβία, αλλά και (με την ήττα της τελευταίας) ως ένα τεράστιο στρατόπεδο για τις εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανών, Γάλλων, Ρώσων, Ιταλών και Σέρβων στρατιωτών που διέφυγαν, των "κηπουρών της Θεσσαλονίκης", όπως ειρωνικά αυτο-αποκαλούνταν. Οι κηπουροί ήταν ουσιαστικά ανενεργοί για περίπου έναν χρόνο, ωστόσο με την είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο, στο πλευρό της Αντάντ, σταμάτησαν να ασχολούνται με εγγειοβελτιωτικά έργα και καταπιάστηκαν με τον πόλεμο, ο οποίος πλέον είχε έρθει για τα καλά και στη Μακεδονία.

Και ενώ μέχρι τα μέσα του 1918 ο πόλεμος ήταν και εδώ στατικός σε μεγάλο βαθμό, με τα εξαιρετικά αμυντικά έργα των Βούλγαρων και τις Γερμανικές ενισχύσεις, σε συνδυασμό με την ενδημική στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας ελονοσία (που σκότωσε περισσότερους στρατιώτες απ' ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις), κάπου στο τέλος του καλοκαιριού του 1918 τα πράγματα άρχισαν ν' αλλάζουν. Στις 15/09/1918, οι δυνάμεις της Αντάντ, χωρίς τη συμμετοχή των Ρώσων πλέον, αλλά με τη συμμετοχή του Ελληνικού στρατού, που διακρίθηκε στις επιχειρήσεις, εξαπέλυσαν επίθεση, που έμελλε να είναι η τελευταία του πολέμου. Ο Βουλγαρικός στρατός, εξαντλημένος από τις συνεχείς πολεμικές επιχειρήσεις, τις απώλειες και μία οικονομία σε χάος εξαιτίας του πολέμου, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις δεν ήταν σε θέση να προβάλλει αντίσταση. Οι παραδόσεις ήταν μαζικές και σύντομα οι σύμμαχοι ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι. Οι δυνάμεις υπό τον Γάλλο στρατηγό Δεσπεραί (Ντ' Εσπερέ ή όπως είναι το κανονικό του όνομα Louis Félix Marie François Franchet d'Espèrey :rtfm: ) έριξαν την πρώτη πέτρα σε αυτό που (σε συνδυασμό με την κατάρρευση των Γερμανικών δυνάμεων στο Δυτικό Μέτωπο) οδήγησε στο τέλος του Πολέμου. Να σημειώσω εδώ πως οι Βρετανοί στρατιώτες στο Μακεδονικό μέτωπο προφανώς και δεν υπήρχε περίπτωση να αναφέρονται στον στρατηγό Francois d' Esperey με το κανονικό του όνομα και το παρατσούκλι του ήταν Desperate Franky (Απελπισμένο Γαλλάκι σε ελεύθερη μετάφραση) :lol: . Δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την ιστορία, αλλά έπρεπε να το πω... :lol: καταλαβαίνετε... :innocent: :lol:

Επιπλέον, η δυσαρέσκεια στη Βουλγαρία είχε φτάσει σε σημείο όπου έπρεπε να ξεσπάσει. Ο λαός ποτέ δεν υποστήριξε ιδιαίτερα την απόφαση για είσοδο στον πόλεμο και τμήματα του στρατού επαναστάτησαν στο Radomir (προάστιο της Σόφιας). Και ενώ η εξέγερση καταπνίγηκε στο αίμα σύντομα, το ότι συνέβη σε τόσο κρίσιμη στιγμή, αλλά και το ότι για λίγο φάνηκε ικανή να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, έδειξαν ξεκάθαρα πως η χώρα δεν άντεχε άλλο πόλεμο.

Η ανακωχή άρχισε να ισχύει από τις 30/09/1918 και η Αντάντ μπορούσε πλέον να επικεντρωθεί στην Οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία, χωρίς δυνατότητα ανεφοδιασμού και ενισχύσεων από τη Γερμανία και με την Αντάντ στα προάστια της Κωνσταντινούπολης, συνθηκολόγησε στις 26/10/1918. Ακολούθησε η Αυστροουγγρική αυτοκρατορία και σύντομα και η Γερμανία.

Η ανακωχή της Θεσσαλονίκης αντικαταστάθηκε από τη συνθήκη του Νεϊγύ, όπου η Βουλγαρία αποχώρησε οριστικά από τις περιοχές που είχε κατακτήσει κατά τον πόλεμο, παραχωρώντας επίσης μικρές (αλλά εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας) περιοχές στη Σερβία και τη Δυτική Θράκη (συν μία περιοχή στη Δράμα) στην Ελλάδα.
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#540750
otso έγραψε:Ερνέστο Τσε Γκεβάρα/Ημερομηνία θανάτου
9 Οκτωβρίου 1967

Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ ! ! !
:s_howdy
Ας του αφιερώσουμε και δυο τραγουδάκια από τον αγαπημένο μου :inlove: :
https://www.youtube.com/watch?v=UIGc4Hkz_6o
https://www.youtube.com/watch?v=WjWphvs2S_0
:s_roses
Άβαταρ μέλους
By otso
#540818 πιστευω δεν θα ειχε προβλημα να πυροβοληση και σενα και τον λεβεντομαλακα τραγουδιστη.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#540820 Απλός, λιτός, μεστός, όπως πάντα. Εντάξει, μπορεί να μην σου αρέσει ο Βασίλης, αλλά τον junior gt τον έχεις ακούσει να τραγουδάει;
Είναι φωνάρα ο τύπος, πάει στο γήπεδο και το μπινελίκι ακούγεται μέχρι το Πασαλιμάνι!
:rtfm:
Άβαταρ μέλους
By DAP
#543009 Σαν σημερα το 1979 ο Οδυσσεας Ελυτης βραβευτηκε με το βραβειο ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ μια υψιστη τιμη και για κεινον και για τη χωρα μας....

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE ... E%B7%CF%82
Άβαταρ μέλους
By Andreasdik
#543030 Σαν σήμερα:
48,07% - 172 έδρες
:inlove: :inlove:
Άβαταρ μέλους
By Silberpfeil
#543454 Σαν σήμερα, το 1781, ο Μαρκήσιος Cornwallis παραδόθηκε στον Στρατηγό Washington, στο Yorktown. Σαν σήμερα, πριν από 100 χρόνια, γεννήθηκε ο Russell Kirk.

'A Revolution Not Made But Prevented', Russell Kirk.
https://isistatic.org/journal-archive/ma/29_04/kirk.pdf

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By DAP
#544017 22 Οκτωβρη του 37 γεννηθηκε στη Κυπρο ο Μανος Λοιζος....Ας θυμηθουμε μερικα απο τα τραγουδια που μας αφησε...

https://www.youtube.com/watch?v=f4TQk8xz8TQ
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#544251 g μου :s_cry


Τριάντα χρόνια από το νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου που σύστησε στο Πανελλήνιο την αεροσυνοδό Δήμητρα (pic & vids)

http://www.gazzetta.gr/plus/proswpa/art ... imitra-pic
Άβαταρ μέλους
By g8777
#544255 Εικόνα

:s_cry :s_cry :s_cry

Η Ελλάδα πού μπορούσε. :sorry:
Άβαταρ μέλους
By gianik
#544258 Πουστη χαρε... :s_cry
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#544264 Για την παραπάνω φωτογραφία πάει το 'πουτανα τροικα'.