Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#536596
EDDIE_147 έγραψε:Μάλλον δεν κατάλαβες τι εννοώ.
Έχεις 'τζάμπα' δημόσια υγεία αλλά στην πράξη σε αυτό το τζάμπα πρέπει να προσθέσεις τον πακτωλό χρημάτων που πληρώνεις σε εισφορές.

Τον οποίο πακτωλό αν τον έδινες σε ιδιωτική ασφάλιση --> ξεχωριστό άτομο να σου κάνει αέρα με φύλλα μπανανιάς όσο περιμένεις στην αναμονή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ (επειδή βλέπω ανθυποτρολάκια επιπέδου bibendum να ετοιμάζονται να ξεροβήξουν): δεν παίρνω θέση σε ερώτημα 'δημόσια vs ιδιωτική ασφάλιση' απλά δίνω ένα αριθμητικό παράδειγμα του πως το τζάμπα πολλές φορές κάθε άλλο παρά τζάμπα είναι.

Δεν ισχύει ΚΑΘΟΛΟΥ αυτό το επιχείρημα.
Τα πιο επιτυχημένα συστήματα υγείας παγκοσμίως, είναι καθαρά δημόσια. Αυτό συμπεριλαμβάνει ΚΑΙ το κόστος.
Η ιδιωτική ασφάλιση, δεν είναι για κανένα λόγο φθηνότερη. Και ναι, έχω και τέτοια (και από τις πολύ καλές κιόλας λένε). Και ναι, όταν αρρωστήσεις μέσα στην μαύρη νύχτα, θα πας στο δημόσιο νοσοκομείο.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#536611 Θεωρητικά, γενικά, σε ένα άλλο γαλαξία, στην Άνω Θαντερα.

Στην Ελλάδα όχι.

Το ότι το τζάμπα του ΕΛ δημοσίου το πληρώνεις ακριβά το κατάλαβες τουλάχιστον;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#536613 Ξέρω πολύ καλά τι πληρώνω και τι ακριβώς παίρνω σαν αντάλλαγμα, τόσο για την δημόσια ασφάλιση, όσο και για την ιδιωτική.
Αν χρειαστώ σχετική βοήθεια, θα σε έχω στα υπόψιν μου. :s_rofl
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#536617 Η πχοιότητα σε παροχές υγείες του δεμοσίου μπορεί να έχει ΤΡΕΛΟ scatter, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε κάποια (νευραλγικά) σημεία είναι αρκετά υψηλή.

Βέβαια την ταμπακιέρα του έντυ αναφορικά με το πόσο κοστίζει στους υποτακτικούς της γκόντορ (BTW όχι μόνο οικονομικά αλλά και σε πόντους ταλαίπας) δε βλέπω να την πολυακουμπάμε.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#536618 Όσο ο HF προπονείται στην πρόσθεση, σε μια άλλη γωνία της χώρας

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 7323679542

Σας θυμίζει κάτι; :thumbsup:

Αυτή η ΧΛΕΜΠΟΝΑ έπαιζε σαν χιουμορακι πριν 4-5 χρόνια από τους ανεξάρτητους-οργισμενους βλογκερς και την αναπαρήγαγαν αντικειμενικοι-οργισμενοι χρήστες αυτού και του παλιού φόρουμ.

Ω τι έκπληξη: παίζει την ίδια κασέτα τώρα το Ελληνακι. :s_laughat
Και ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη --> το αντικείμενο κοινό του Ελληνακιου κάνει τα ίδια σχόλια με τους παραπάνω οργισμένους.

Πέρα από την πλάκα, καμία ελπιδα.
Ίδια προγράμματα, ίδια briefs, ίδιες χλεμπονες.
Άβαταρ μέλους
By pro
#536638
21 quadra έγραψε:Μία χώρα 10.000.000 με 700.000 δ.Υ που η δουλειά γίνεται με 200.000


Απο τους 600Κ ΔΥ περιπου που υπαρχουν τωρα, περιπου 80Κ ειναι στο υγειας (γιατροι νοσοκομοι), αλλοι τοσοι στο προστασιας πολιτη (αστυνομικοι/πυροσβεστες κλπ), αλλοι τοσοι στο αμυνας (στρατιωτικοι) και περιπου 170Κ στο παιδειας (δασκαλοι/καθηγητες) - συνολο ανω των 400Κ. Ολους τους αλλους να τους παρει το ποταμι (δικαστες, υπαλληλους δημων και ΚΕΠ, εφοριακους, τελωνειακους, κλπ). Απο αυτους που ανεφερα με νουμερα, πως θα εκανες την κατανομη των 200Κ?
Άβαταρ μέλους
By markvag
#536655
EDDIE_147 έγραψε:
Τον οποίο πακτωλό αν τον έδινες σε ιδιωτική ασφάλιση --> ξεχωριστό άτομο να σου κάνει αέρα με φύλλα μπανανιάς όσο περιμένεις στην αναμονή.


Με το επιπλέον "πλεονέκτημα" πως αν για κάποιο λόγο δεν είχες λεφτά να πληρώσεις την ιδιωτική ασφάλιση (πχ έμενες μακροχρόνια άνεργος, όπως περίπου 20-25% των συμπολιτών μας), και σου τύχαινε κάτι => ας ψοφήσεις.

Επιπλέον, τρανταχτά παραδείγματα όπως των ΗΠΑ που η ασφάλιση είναι αποκλειστικά και μόνο ιδιωτική, μας δείχνουν πως το κόστος περίθαλψης εκεί είναι ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ από οποιοδήποτε δημόσιο σύστημα υγείας, με χειρότερα αποτελέσματα. Χοντρικά οι ΗΠΑ ξοδεύουν περίπου τα τριπλάσια σε υγεία σε σχέση με εμάς και τα διπλάσια σε σχέση με τη Γαλλία και έχουν χειρότερα αποτελέσματα ακόμα και σε σχέση με την μπανανία μας... :lol: Δεν θα έλεγα πως είναι και μεγάλη η πετυχεσά...

Από την άλλη υπάρχει το ιδιωτικό σύστημα της Ελβετίας πχ, που οι ιδιωτικές εταιρείες ελέγχονται ασφυκτικά από το κράτος, σε σημείο που (για ιδιωτική εταιρεία) ανατριχιάζω ακόμα κι εγώ. :lol: Αλλά αυτό το σύστημα δεν έχει και πολύ free market μέσα του, εφόσον υπόκειται σε τέτοιο κρατικό έλεγχο.

Φυσικά και δεν υπάρχει free lunch, όλα κάπου τα πληρώνεις, απλά κάποια στιγμή πρέπει να βλέπεις και τι παίρνεις σε κάθε περίπτωση, τόσο ως μονάδα, όσο και ως κοινωνία.
Άβαταρ μέλους
By αεροζολ
#536682 USA (κυριως ιδιωτικο συστημα υγειας )
The value for Health expenditure per capita (current US$) in United States was $9,403 as of 2014.

European Union (κυριως δημοσιο συστημα υγειας ).
The value for Health expenditure per capita (current US$) in European Union was $3,612 as of 2014.

http://www.indexmundi.com/facts/european-union/health-expenditure-per-capita
http://www.indexmundi.com/facts/united-states/health-expenditure-per-capita


Υπαρχουν συγκεκριμενοι δεικτες (βρεφικη θνησιμοτητα , προσδοκιμο ζωης, επιπεδο θνητοτητας, επιπεδο θνησιμοτητας , επιπεδο νοσηροτητας ) που καθοριζουν το επιπεδο υγειας ενος πληθυσμου.
Αυτοι οι δεικτες στο USA (παρα την υπερδιπλασια κατα κεφαλη δαπανη) ειναι χειροτεροι απο τους αντιστοιχους στην Ε.Ε.

Ας τα θυμομαστε αυτα οταν καποιος αμολαει ταμπακιερες (sic).
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#536685 Μπα σε καλο μας, τα στατιστικα λενε οτι ειμαστε στην κορυφη παγκοσμια, οσον αφορα την προσβαση σε ποσιμο νερο. Τι λες τωρα. :thumbsup:

Να και κατι που γινεται καλα στο μπουρδελο.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#536687 Φίλος έκανε έναν καλό λογαριασμό γύρω στις 40.000 δολάρια για μια ψύξη σε πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ.
Βέβαια τρόμαξαν και νόμιζαν ότι είχε μηνιγγίτιδα και του έκαναν παρακεντησεις κι ένα σωρό εξετάσεις.

Απο την άλλη νομίζω οι ΗΠΑ έχουν αυξημένη παχυσαρκία, εγκληματικοτητα και μεγάλη διάδοση των ναρκωτικών σε σχέση με την Ευρώπη.

< >
Άβαταρ μέλους
By markvag
#536694
trident1971 έγραψε:Ελβετια και Νορβηγια ξοδευουν πιο πολλα περ καπιτα απο την Ούσα.


Ε;; :hmmm:

Ο ΟΑΣΑ διαφωνεί... :rtfm: Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχει (2017), η Ελλάδα ξοδεύει το 8,4% του ΑΕΠ της για υγεία και οι ΗΠΑ το 17,1%. Σε $ / per capita είναι $2325 αντί #10209 αντίστοιχα. Η Νορβηγία είναι στα $8009 και 10,4% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Απλά καμία σχέση το κόστος στις ΗΠΑ με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ακόμα και η Ελβετία είναι πιο φθηνή από τις ΗΠΑ αν αρρωστήσεις και δεν νομίζω αυτό να μπορείς να το πεις για οτιδήποτε άλλο... :lol:
Άβαταρ μέλους
By mirage
#536696 Ναι ειναι ακριβη αλλα οχι πιο ακριβη από την USA
https://www.thelocal.ch/20180502/how-ca ... de-cheaper
https://data.oecd.org/healthres/health-spending.htm
Αν δε το παμε με βαση τα PPP η διαφορα ανοίγει λιγο ακομα υπερ της Ελβετίας. Σε καθε περίπτωση οταν μιλάμε για Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελβετία ειναι σα να μιλαμε για ακριβο Ιδιωτικό σε αλλες χώρες. Η ιδιωτική ασφάλιση ειναι μαλλον περιττή κλπ.