Για τα ταξίδια που κάναμε κι αυτά που θέλουμε να κάνουμε
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#517713 Είχα προχωρήσει όταν βρέθηκα εκεί πέρα ως τη Μηλιά. Ήταν να πάμε μετά τα χωράφια μια βόλτα στον Άρδα, αλλά Τιράντας + λασπούρα, μείναμε inland. Οφείλω να αναφέρω και την ύπαρξη του αρχαιολογικού Τύμβου Δοξιπάρας - Ζώνης τον οποίο είχα επισκεφτεί με φίλο ντόπιο το '11 όποτε και δεν είχε καν διαμορφωθεί χώρος, παρά βλέπαμε τις ανασκαφές υπο την επιτήρηση του φύλακα.

Και μετά σε ένα από τους πολλούς διάσπαρτους τύμβους, μπήκαμε μέσα (σαν ένας θόλος πιο πολύ, παρά ταφικό μνημείο), κάτσαμε και κ ξέχασα το κινητό μου ένα βράδυ ολόκληρο... :lol:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#517884
fot έγραψε:Θα ενημερώσω για τα σχετικά.

Άλλη μια όμορφη διαδρομή στον Κυπρίνο. Φωτό πριν από περίπου ένα μήνα. Στο φράγμα του Θεραπειού.

Εικόνα
Πώς είναι εκεί από κουνουπάκια αυτή την εποχή;
Άβαταρ μέλους
By fot
#517900 Στις παραποτάμιες περιοχές του Άρδα αν κανεις το λάθος να μείνεις ως την Δύση του ηλίου, απλά την έβαψες. Θα σε σκίσουν.

Κατά τα αλλα έχω την εντύπωση πως φέτος είναι καλύτερα σε σχέση με άλλες χρονιές.


< >
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#523663 Για τους εκατομμύρια οπαδούς των ταξιδιωτικών μου και εις απάντηση εκατον... εεε ... ενός pm που με ρώτησε πώς μπαίνω βάλια κάλντα υπάρχουν οι εξής 3 προσεγγίσεις βατών (σχετικά) χωματόδρομων.

Βάσει των ορειβατικών που έχω, εμφανίζονται αρκετοί δασικοί δρόμοι, αυτοί που επακριβώς απεικονίζω, θεωρούνται ότι έχουν την καλύτερη βατότητα (χωρίς να σημαίνει ότι δε βγαίνει κ από αλλού).

1. Από Κρανιά Γρεβενών.
https://goo.gl/TAquSk
Ξεκινάει από τα 1000κάτι μέτρα, με πολύ βατό χωματόδρομο, και ανεβαίνει σταθερά ως τα 1650 στη Σαλατούρα Παπαγιάννη. Έχω κάνει το μισό μέρος με το Sirion, δε συνάντησα ιδιαίτερη δυσκολία.

2. Από Μηλιά Ιωαννίνων
https://goo.gl/DBWRJ7
Ξεκινάει αρκετά ψηλά, στα 1530μ ύψος, στο ψηλότερο κομμάτι του παλιού Γρεβενά - Μέτσοβο και συνεχίζει ως Σαλατούρα Μηλιάς, (αυχένας) στα 1700+μ κ έπειτα κατηφορίζει (και αρχικά απότομα) ως τον πυρήνα / αρκουδόρεμμα. Μάλλον η πιο δύσκολη πρόσβαση, αλλά δεν τον έχω κάνει παρά μόνο 1.5 2 χλμ ποδαράτο.

3. Από Περιβόλι ή Βωβούσα (βασικά από το μέγιστο ενδιάμεσο σημείο, τη στάνη Τίζα)
https://goo.gl/8LTSgH

Είναι η διαδρομή που έκανα με το αμάξι. Αρχίζει και αυτή ψηλά στα 1550, ανεβαίνει αλλά με ΠΟΛΥ βατό χωματόδρομο (απλά κάποια περάσματα ρεμάτων που ίσως χρειάζονται κάποιο στοιχειώδες clearance αμαξώματος - εδάφους) και φτάνει μετά από 8.5 χλμ στη Σαλατούρα Σταυρού. Από εκεί:
-Αριστερά κατηφορίζεις 4χλμ σε μέτριας βατότητας στον πυρήνα και στα ισιάδια (ανοιχτωσιές) για πιθανό στήσιμο σκηνής / απλωταριά κινήσεων με το Αρκουδόρρεμα και
-Δεξιά κατηφορίζεις άλλα 4-5 χλμ σε μέτριας (αλλά λίγο καλύτερης) βατότητας από τον προηγούμενο που ανέφερα, ο οποίος βγάζει δίπλα από τον πυρήνα, μέσα στα πεύκα και δίπλα στο αρκουδόρρεμα.

Τιπς:
-Όπου βλέπετε υψόμετρα 1600+ να υπολογίζετε χιόνι σε ανήλια σημεία ως κ αρχές Ιουνίου
-Πάρτε τηλ τον φορέα για πληροφορίες τελευταίας στιγμής
-Σαλατούρες λέγονται τα μέρη που μαζεύουν αλάτι για τα αμνοερίφια που βόσκουν.
Άβαταρ μέλους
By DAP
#523672 Οι οδηγιες του απο παν' ειναι για οσους εχουν την περιπετεια και την εξερευνηση στο αιμα τους...
Εγω εχω μια αλλη μεθοδο για μια εκδρομη ξεκουραστη και χωρις κανενα ρισκο,την εκανα καποιο Πασχα τωρα κοντα....
Πηγαμε με δικο μας μεσο μεχρι ενα ξενοδοχειο κοντα στο Λαβδα απο οπου κατοπιν προηγουμενης συννενοησης ηρθε ενα τζιπ και μας πηγε,με καποιο αντιτιμο βεβαιως,μεσα στον πυρηνα.Μετα απο μια βολτα με τα ποδια μεσα στο δασος μας ξαναφερε πισω στον πολιτισμο...Το μονο που εκανα ηταν να χαζευω εξω απο το τζαμι.....
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#523679 Δεν παύει να ειναι κ αυτό μια καλή λύση! :eat:

Με την ίδια λογική σε πηγαίνουν, σε αφήνουν και 1 2 μέρες αργότερα σε μαζεύουν.

Εννοείται κάλυψη τηλεφωνική, υπερ-σπάνια. Κοσμοτέ και αν στα υψώματα...
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#523731
JimClark έγραψε:Με την ίδια λογική σε πηγαίνουν, σε αφήνουν και 1 2 μέρες αργότερα σε μαζεύουν.


Ελάτε, σας περιμένουμε! :lol:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By 224v
#523757 Υπεροχα μερη και διαδρομες, λογω 2ης ΜΟΜΑ τοτε το 73, ειχαμε κλιμακια σε αυτη την περιοχη και περνουσαμε τοτε για ανεφοδιασμο καυσιμων κ.λ.π. ειχα περασει και απο τις μηλιες το 99...λογω Εγνατιας, αλλα ηταν χιονισμενο και ηταν και βραδυ ... απιστευτο στροφυλικι μεχρι το Μετσοβο.... Εχεις το σωστο οχημα για αυτες τις διαδρομες...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#523914 Κάτι που πρέπει να αναφερθεί σε όποιους θέλουν να κατασκηνώσουν/διανυκτερεύσουν σε υψόμετρο άνω των 1500 μέτρων είναι το θέμα της θερμοκρασίας. Μπορεί στη θάλασσα να έχει ζέστη, στο βουνό όμως δεν έχει....
Παθών πριν χρόνια μέσα Αυγούστου με καύσωνα και στα 1700+ κάπου στη Ροδόπη τη νύχτα έπιασε 2°C (ολογράφως δύο βαθμούς Κελσίου). Και όταν πακετάριζα νόμιζα ότι ο θερινός υπνόσακκος ήταν υπερβολή....
Άβαταρ μέλους
By DAP
#523918 Μα τα παλια τα χρονια ,οταν εγω ημουν παιδι (φανταστητε ποτε),για καλοκαιρινες διακοπες πηγαιναμε στο βουνο για "καθαρο αερα" και για δροσια.....
Η Πεντελη το καλοκαιρι εσφιζε απο κινηση μιας και εκτος απο τους σκηνιτες υπηρχε και η πλειονοτητα των παιδικων κατασκηνωσεων.Αργοτερα ηρθε η μοδα της θαλασσας....
Άβαταρ μέλους
By otso
#523920 σωστος
οι παραλιες αρχισαν να γεμιζουν ασφικτικα πια οταν το πασοκ καθιερωσε τα μπανια του λαου , ολες οι παιδικες κατασκηνωσεισ στα βουνα εχουν μεινει ρημαδια να θυμιζουν μια αλλη εποχη.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#523935
otso έγραψε:σωστος
οι παραλιες αρχισαν να γεμιζουν ασφικτικα πια οταν το πασοκ καθιερωσε τα μπανια του λαου , ολες οι παιδικες κατασκηνωσεισ στα βουνα εχουν μεινει ρημαδια να θυμιζουν μια αλλη εποχη.


Προσωπικα πηγαινα στο βουνο στο Μετοχι της Πάρνηθας που ηταν, και είναι ακομα οι κατασκηνώσεις της ΤτΕ, πριν το τελεφερίκ. Όμως οι κατασκηνώσεις του δημου Αθηναιων ηταν παντα τον Αγ.Ανδρεα εκει στο Ματι… Και στο Νεραιδοχωρι Τρικαλων ειχε κατασκηνώσεις της Μητρόπολης της περιοχης εκει. Ισως και προτιμουσαν το Βουνο για να μην εχουν τον κινδυνο πνιγμου παιδιων στη θαλασσα...
Άβαταρ μέλους
By stavrosg
#523942 ...και μετά λες στη σύζυγο "άντε να πάμε σε κανένα βουνό φέτος να δροσιστούμε, εξάλλου όλο το χρόνο δίπλα στη θάλασσα είμαστε" και σου λέει "αν δεν πας παραλία τι διακοπές θα κάνεις;" (σπίτι λιγότερο από 1km από την παραλία στο μεταξύ :dizzy: :lol: )
Άβαταρ μέλους
By DAP
#523951 :offtopic:

Αμ το αλλο που σε ρωτανε,απο τωρα ακομη.....

Ποσα μπανια εκανες;
:lol: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By bill33
#524025
DAP έγραψε::offtopic:

Αμ το αλλο που σε ρωτανε,απο τωρα ακομη.....

Ποσα μπανια εκανες;
:lol: :lol: :lol:

Αμα δεν σε ρωτάνε και πόσα παγωτά έχεις φάει τότε σου κάνουν μισές ερωτήσεις :lol: