Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Serf
#511325
Το μεγάλο παράδοξο με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις

Χρόνια απαξίωσης έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση σε επίπεδο προσωπικού και εξοπλισμό. Η αδυναμία αύξησης του προϋπολογισμού στο 2% του ΑΕΠ, η γραφειοκρατία και τα... τανκς που δεν δουλεύουν.

Το μεγάλο παράδοξο με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις
Δημοσιεύθηκε: 21 Μαΐου 2018 - 15:37
Η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, για να δαπανήσει περισσότερα χρήματα στις ένοπλες δυνάμεις της. Στο Βερολίνο, ωστόσο, οι αξιωματούχοι και οι αναλυτές έχουν αρχίσει να συζητούν ένα εντελώς διαφορετικό ερώτημα: Αν βρεθούν τα χρήματα, μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν;

Τέσσερα χρόνια πριν, η Άνγκελα Μέρκελ υπέγραψε έναν νέο στόχο του ΝΑΤΟ, που δεσμεύει τα κράτη μέλη για δαπάνες 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην άμυνα. Το κάλεσμα για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σήμερα είναι πιο επείγον, εν μέσω ενός σερί δημοσιευμάτων για τα κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό στον Bundeswehr -τον γερμανικό στρατό. Η κυβέρνηση απάντησε αυτή την εβδομάδα, υποσχόμενη να αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της Γερμανίας από 1,2% του ΑΕΠ πέρυσι, στο 1,5% το 2025.

Η αύξηση θα σημαίνει δισεκατομμύρια επιπλέον ευρώ για την αγορά τανκς, drones και αεροπλάνων, καθώς και για την πρόσληψη και εκπαίδευση χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών και πολιτικού προσωπικού. Αλλά ο νέος στόχος θα αφήνει ακόμη τη Γερμανία αρκετά μακριά από το σημείο του 2% και αρκετά χαμηλότερα, όσον αφορά τα επίπεδα δαπανών, από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις περισσότερες δυτικές χώρες.

Ούτε η κα Μέρκελ ούτε η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχουν μέχρι στιγμής τολμήσει να αμφισβητήσουν τη δέσμευση με το ΝΑΤΟ. Αλλά ειδικοί στον τομέα της άμυνας προειδοποιούν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας, οι οποίες είναι στα όριά τους, θα δυσκολευθούν να απορροφήσουν ακόμη και τις μετριοπαθείς αυξήσεις που πήραν ως υπόσχεση τώρα. Η άνοδος των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, εν τω μεταξύ, θεωρείται ευρέως μη ρεαλιστική, ακόμη και αν υπάρχει η πολιτική βούληση «να ανοίξει η κάνουλα».

«Η Γερμανία δαπάνησε 37 δισ. ευρώ στην άμυνα πέρυσι. Αν θέλαμε να δαπανήσουμε 2% του ΑΕΠ στην άμυνα μέχρι το 2024, αυτό θα σήμαινε να διπλασιάσουμε σχεδόν τον προϋπολογισμό σε περίπου 72 δισ. ευρώ», είπε ο Hans-Peter Bartels, ο επίτροπος ενόπλων δυνάμεων του γερμανικού κοινοβουλίου. «Δεν μπορούμε απλά να διπλασιάσουμε το μέγεθος του γερμανικού στρατού. Πώς θα λειτουργήσει αυτό;».

Ο Marcel Dickow, ειδικός στην άμυνα στο Γερμανικό Ινστιτούτο για τις Διεθνείς Σχέσεις και την Ασφάλεια, σημειώνει κάτι παρόμοιο: «Ο γερμανικός στρατός δεν μπορεί να δαπανήσει αυτό το επίπεδο χρημάτων. Δεν έχει τις διαδικασίες και δεν θα ήξερε καν σε τι να τα ξοδέψει».

Με το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού για την άμυνα σταθερό (άνω του 20% δαπανάται μόνο σε ενοίκια και συντάξεις), η σημαντική μεταβλητή είναι το ποσοστό που θα κρατηθεί στην άκρη για να αγοραστούν όπλα και εξοπλισμός.

Ωστόσο, οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι ανεπάρκειες και οι καθυστερήσεις στον διοικητικό τομέα σημαίνουν ότι το υπουργείο Άμυνας ήδη αγωνίζεται για να δαπανήσει τον προϋπολογισμό του για αγορές. Πέρυσι, για παράδειγμα, επρόκειτο να αποκτήσει οπλισμό και εξοπλισμό αξίας 5,9 δισ. ευρώ. Στο τέλος, κάποια 600 εκατ. ευρώ δεν δαπανήθηκαν -παρά τα προφανή κενά και τις ελλείψεις σε όλον τον στρατό.

Μέρος του προβλήματος βρίσκεται στο γραφείο αμυντικών προμηθειών της Γερμανίας στο Κόμπλεντς. Ενας βραδυκίνητος, υποστελεχωμένος οργανισμός, γνωστός με το πολύπλοκο ακρωνύμιο BAAINBw. Στα χαρτιά, το γραφείο έχει 6.500 προσωπικό, αλλά 1.100 από αυτές τις θέσεις δεν έχουν καλυφθεί, πατώντας φρένο σε διαδικασίες και προγράμματα.

Μία βαθύτερη ανησυχία, λένε οι κριτικοί, είναι η υπερ-γραφειοκρατική προσέγγιση του BAAINBw όσον αφορά την αγορά αμυντικών ειδών. Εκδίδει εξαιρετικά λεπτομερείς προδιαγραφές ακόμη και για απλά προϊόντα, όπως οι στρατιωτικές στολές. Για πιο σύνθετο εξοπλισμό, η λίστα των επίσημων απαιτήσεων μπορεί να αριθμεί χιλιάδες σελίδες.


«Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας δεόντως, επειδή τα πράγματα που επειγόντως χρειαζόμαστε απλά δεν μπορούμε να τα αποκτήσουμε γρήγορα», είπε ο Christian Mölling, ειδικός στην άμυνα στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Είκοσι πέντε χρόνια περικοπών προϋπολογισμού έχουν αφήσει το σημάδι τους στους Γερμανούς προμηθευτές άμυνας, υποστήριξε ο κ. Mölling. «Μεταποιητικές δομές έχουν κλείσει και πολλοί παραγωγοί έχουν γυρίσει σε ένα μοντέλο "just in time". Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιοχές, η εφοδιαστική αλυσίδα για ανταλλακτικά έχει σπάσει. Για κάποια στρατιωτικά αεροσκάφη, παραδείγματος χάρη, τα ανταλλακτικά απλά δεν παράγονται πια». Πρόσθεσε: «Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς απλώς να τα διορθώσεις με περισσότερα χρήματα».

Η κατάσταση έχει γίνει τόσο σοβαρή, που αρκετά οπλικά συστήματα κρίσιμης σημασίας σχεδόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση από το γραφείο του κ. Bartels, μόλις 95 από τα 255 Leopard II ήταν σε υπηρεσία πέρυσι.

Τέτοιες ελλείψεις, επιπλέον, έχουν συχνά άμεση επίπτωση στην ικανότητα του γερμανικού στρατού να στρατολογήσει και να διατηρήσει το προσωπικό του. «Τα αεροπλάνα είναι προσγειωμένα, οπότε οι πιλότοι δεν έχουν αρκετές ώρες πτήσης, γεγονός που κάνει τη δουλειά τους λιγότερο ελκυστική και φεύγουν. Αλλά κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εκπαίδευση νέων πιλότων. Όλα συνδέονται με τα πάντα», είπε ο κ. Bartels.

Για περίπου τον ίδιο λόγο, οι ειδικοί στην άμυνα βλέπουν λίγο νόημα στο να πιέσουν για επιτάχυνση των δαπανών. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο γερμανικός στρατός δεν έχει ούτε το τεχνικό προσωπικό για να επικυρώσει και να πιστοποιήσει το νέο εξοπλισμό προς χρήση.

«Ο πιο εύκολος τρόπος θα ήταν απλώς να αγοράσουμε αρκετό νέο εξοπλισμό, αλλά στο τέλος όλα καταλήγουν στο προσωπικό. Για κάθε νέο Α400Μ [μεταγωγικό αεροσκάφος] πρέπει να προσλάβεις και να εκπαιδεύσεις αρκετούς νέους ανθρώπους. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό μέσα σε μία νύχτα. Υπάρχουν διαδικασίες που παίρνουν 15 ή 20 χρόνια», είπε ο κ. Dickow. Σε μία εποχή που η Γερμανία είναι κοντά στην πλήρη απασχόληση, επιπλέον, ο γερμανικός στρατός δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να προσελκύσει τους στρατιώτες και τους εργαζόμενους που χρειάζεται.

Αναλυτές και οι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι ο γερμανικός προϋπολογισμός άμυνας αξίας 2% του ΑΕΠ θα παραμείνει κάτι παραπάνω από μεγάλη φιλοδοξία τα χρόνια που έρχονται. Ωστόσο, μία σταδιακή αύξηση προς το 1,5%, όπως προτάθηκε από την κα Λάιεν, επιτυγχάνει περισσότερα, καθώς είναι και ρεαλιστική και επιθυμητή.

«Δεν χρειάζεται να δαπανήσουμε 2% του ΑΕΠ στην άμυνα για να εκπληρώνονται τα καθήκοντα που έχει θέσει ο γερμανικός στρατός», είπε ο κ. Mölling. «Αλλά πρέπει να δαπανήσουμε αρκετά περισσότερα από ό,τι δαπανούμε σήμερα, οπότε ας αρχίσουμε να το κάνουμε».


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#511436 Γερμανικα contracts... η τιμωρια του Θεου για τις αμαρτιες των ανθρωπων. :rtfm:

Επισης λεει οτι τους λειπουν 1100 ατομα. Τα γατακια. Ας το δωσουν σε ενα Ελληνα υπουργο για ενα χρονο, να δεις ποσος κοσμος τους περισσευει μετα. :lol:
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#511895 Διαγωνισμός Ουλαμών και Πληρωμάτων των XXI, XXIII, XXIV και XXV ΤΘΤ, με άρματα Leopard 2 A6 HEL, Leopard 2 A4 και το αγαπημένο μου Leopard 1 A5:

Εικόνα

Εικόνα



Και δύο (2) Δκτες μου σε μια φωτο. Ο Ταξχος κ. Ζαχαρόπουλος ήταν Επλχος τότε στην 33 ΕΜΑ και σήμερα Δκτης της XXIV ΤΘΤ. Για τον Αντγο Στεφανή δεν χρειάζονται λόγια. Θεωρείται από τους καλύτερους Α/ΓΕΣ στην ιστορία!!!

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#511918
Dodger έγραψε:Aντιστράτηγος fit, χρόνια είχα να δω


Θεμιτό είναι, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Ο ρόλος τους είναι διαφορετικός. :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#511948 Απαραίτητο δεν είναι, συνήθως όμως δείχνει έναν άνθρωπό πιο ενεργό και κυρίως πιο πειθαρχημένο.
Ο Διοικητής που είχα στο Διδυμότειχο έκανε κάθε μέρα 10Km τρέξιμο βρέξει χιονίσει, ενώ ήταν και υπεύθυνος για το γυμναστήριο της μονάδας. Με διαφορά το καλύτερο στέλεχος του Στρατού που συνάντησα κατά την διάρκεια της θητείας μου!
Άνθρωπος δραστήριος και της ουσίας, όχι των τύπων.
Άβαταρ μέλους
By Morx
#512024
axel12p έγραψε:Απαραίτητο δεν είναι, συνήθως όμως δείχνει έναν άνθρωπό πιο ενεργό και κυρίως πιο πειθαρχημένο.
Ο Διοικητής που είχα στο Διδυμότειχο έκανε κάθε μέρα 10Km τρέξιμο βρέξει χιονίσει, ενώ ήταν και υπεύθυνος για το γυμναστήριο της μονάδας. Με διαφορά το καλύτερο στέλεχος του Στρατού που συνάντησα κατά την διάρκεια της θητείας μου!
Άνθρωπος δραστήριος και της ουσίας, όχι των τύπων.

Μιλας για τον Μαλαμα Νικολαο ?
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#512066
axel12p έγραψε:Απαραίτητο δεν είναι, συνήθως όμως δείχνει έναν άνθρωπό πιο ενεργό και κυρίως πιο πειθαρχημένο.
Ο Διοικητής που είχα στο Διδυμότειχο έκανε κάθε μέρα 10Km τρέξιμο βρέξει χιονίσει, ενώ ήταν και υπεύθυνος για το γυμναστήριο της μονάδας. Με διαφορά το καλύτερο στέλεχος του Στρατού που συνάντησα κατά την διάρκεια της θητείας μου!
Άνθρωπος δραστήριος και της ουσίας, όχι των τύπων.


Χωρίς να διαφωνώ με το νόημα των γραφόμενών σου, ο ρόλος των Ανωτάτων είναι η Στρατηγική μελέτη και όχι η Επιχειρησιακή εφαρμογή.
Άβαταρ μέλους
By MONMAN
#512146
REALZEUS έγραψε:... ο ρόλος των Ανωτάτων είναι η Στρατηγική μελέτη και όχι η Επιχειρησιακή εφαρμογή.


Όταν ξέρω ότι η παχυσαρκία είναι 99% έλλειψη αυτοπειθαρχίας στην διατροφή , φυγοπονία από την σωματική άσκηση και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ λόγω ψυχολογικών παραγόντων (μη πω κάτι χειρότερο :lipsealed: ) τότε δεν αισθάνομαι καθόλου σιγουριά όταν βλέπω χοντρούς αξιωματικούς !
ναι ξέρω η στρατηγική μελέτη φταίει :s_biggrin :s_rofl
Άβαταρ μέλους
By corsair
#512150 in other news, το ΠΝ προκυρρησει διαγωνισμό για τορπιλες! Ναι τα 214 θα αποκτήσουν επιτελους τορπίλες.

απο defence-point.gr:
Τα γενικά επιθυμητά επιχειρησιακά χαρακτηριστικά της νέας τορπίλης είναι τα ακόλουθα:

α. Να είναι διπλού ρόλου (εναντίον πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων).
β. Να είναι αυτοκατευθυνόμενη με δυνατότητα ενεργητικής και παθητικής ακροάσεως, καθώς και συνδυασμού αυτών.
γ. Να είναι τηλεκατευθυνόμενη μέσω αγωγού επικοινωνίας.
δ. Να είναι εξοπλισμένη με πυροδοτικό κρουστικό και προσεγγίσεως.
ε. Να βάλλεται από βάθος μεγαλύτερο των 400 μέτρων.
στ. Να έχει μέγιστη ταχύτητα άνω των 50 κόμβων.
ζ. Να έχει δυνατότητα αυτόματης προσαρμογής της ταχύτητας της και του βάθους στη φάση της ανακατεύθυνσης / επίθεσης.
η. Να έχει δυνατότητα εντοπισμού και προσβολής ακίνητων στόχων επιφανείας και Υ/Β.
θ. Να έχει δυνατότητα αναγνώρισης και αντιμετώπισης αντιμέτρων.


μετα 10 χρονια στασιμότητας, κατι γίνεται....
Άβαταρ μέλους
By Y.V
#512252 Παιχνιδια του Πανουλη, η αμυντικη θωρακιση της χωρας... :dizzy:
Αλλα ειπαμε! Αν οι δεξιοι νοιαζονται για την αμυνα οι αριστεροι πρεπει να την απεχθανονται!
Aν οι αριστεροι νοιαζονται για τα δικαιωματα των εργαζομενων, οι δεξιοι πρεπει να τα απεχθανονται
Ασπρο ή μαυρο!
Άβαταρ μέλους
By corsair
#512253
Anonymous Founder έγραψε:Αγοράζουμε παιχνίδια στον Πανούλη, για να μας υπογράψει για το ζήτημα της FYROM;



:lol: :lol: :lol: παιζει :s_biggrin

Αλλα ΟΚ, μαλλον και ο πλεον αφελης εχει εμπεδώσει οτι οι Τουρκοι εχουν ατζέντα και θα οδηγηθουμε σε συγκρουση 1000% καποια στιγμη... ειδικά οταν θα μπει στην μεση η ΑΟΖ.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#512416 H ξερογκαζιά στο 3:30 :inlove: :inlove: :inlove: