Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#412053
Νίκος Παππάς έγραψε:
dimik έγραψε:
Τέλος αν θυμάμαι καλά από την Μακρόνησο και την Γυάρο έφευγες με μια υπογραφή, από τα γκουλάγκ δεν νομίζω.

< >


Όχι μόνο υπογραφή. Στους μη διάσημους και στα κομματικά στελέχη ζητούσαν να δώσουν συνεργάτες, συντρόφους κτλ.

Επίσης νομίζω ότι πριν πας στα γκουλάγκ, αν έκανες το ίδιο την γλυτωνες, αλλά δεν είμαι σίγουρος.


Πάντως ο μακαρίτης ο θείος μου (επι πολλά χρόνια στέλεχος του ΚΚΕ) μου έλεγε πάντα με υπερηφάνεια ότι δεν υπέγραψε για να τον αφήσουν από την Μακρόνησο.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#412057
kovathe έγραψε:
dimik έγραψε:Τέλος αν θυμάμαι καλά από την Μακρόνησο και την Γυάρο έφευγες με μια υπογραφή, από τα γκουλάγκ δεν νομίζω.

< >


Σορρυ αλλά μιλάμε για εξωφρενικά ανιωθο ποστακι (για να το θεσω πολυυυ ευγενικά όμως).....

< >


Δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε οπωσδήποτε νιώθω , ότι έχω διαβάσει από αγωνιστές, που οντως δεν είναι πολλά, για δηλώσεις μετανοίας έγραφαν.
Από την άλλη κάτι σχετικό στα γκουλάγκ δεν θυμάμαι.


Βέβαια θα μπορούσες αντί να χαρακτηρίσεις απλά το ποστακι να καταθέσεις και λίγο γνώση.

< >
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#412104
dimik έγραψε:Μα δεν απολογήθηκε έμπρακτα για αυτό ο νικητής? Σε αντίθεση με τον ηττημένο.

< >


Τί εκλαμβάνεις ώς εμπρακτη απολογία ακριβώς?
Άβαταρ μέλους
By elvet
#412116
g8777 έγραψε:Ελβετ τουλαχιστον αστειο να συγκρινουμε τον Λαμπρακη με τον Βελουχιωτη υπο το πρισμα του κομματικου τους αποτυπωματος.

Η γνωστοτερη φωτο του Λαμπρακη:

Εικόνα
:s_bye :s_bye

Εγώ δεν συνέκρινα τον Λαμπράκη με τον Βελουχιώτη και κανένα κομματικό αποτύπωμα, μη βάζεις λόγια στο στόμα μου. Το θέμα που συζητάμε είναι η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς και η εθνική συμφιλίωση.
Για την εθνική συμφιλίωση έγραψα το παράδειγμα του Λαμπράκη, ο οποίος δολοφονήθηκε από δεξιούς παρακρατικούς και έχει δοθεί το όνομά του σε δρόμους (τιμή, συμφιλίωση). Σε απάντηση του άστοχου παραδείγματός σου για της σύγκριση Ζερβα-Βελουχιώτη-αγάλματα πλατείες και δρόμους. Εσύ ανέφερες τους δρόμους λες και εάν έχει παραπάνω οδούς Ζέρβα από Βελουχιώτη διατηρείται η εμπόλεμη κατάσταση.
Άβαταρ μέλους
By elvet
#412119
Anonymous Founder έγραψε:Το να βγει η αριστερά ή η δεξιά μόνη της για να αναγνωρίσει τα εγκλήματά της σήμερα, τι ακριβώς εξυπηρετεί;
Ούτε η αριστερά βγήκε ποτέ, ούτε η δεξιά, γιατί εγκαλείται η μία;
:hmmm:
Εμένα μου φαίνεται άχρηστο κάτι τέτοιο, κανείς δεν ασχολείται με το τι ακριβώς έγινε στον εμφύλιο πριν τόσα χρόνια, όλοι καταλαβαίνουν πως εγκλήματα έγιναν ένθεν-κακείθεν και πως δεν χρειάζεται να τα σκαλίζεις περισσότερο γιατί θα λερωθείς...

Γιατί να μπει κάποιος στην διαδικασία;


Υπάρχουν τα γεγονότα του εμφυλίου και επηρεάζουν ακόμα τη χώρα μας. Εχει πολύ νόημα και σημασία η συζήτησή τους, γιατί επηρέασαν και επηρεάζουν την ιστορία και την κοινωνία μας. Προφανώς έγιναν εγκλήματα εκατέρωθεν και πρέπει να γίνεται κουβέντα και γι’ αυτό, ειδικά τώρα που φεύγουν από τη ζωή αυτοί που έζησαν/ έκαναν, οπότε μπορεί να γίνει συζήτηση πιο νηφάλια και με πολλά ντοκουμέντα και στοιχεία.
Εσένα δεν σου έκανε καθόλου εντύπωση η ανάσυρση πρόσφατα (>2009) εμφυλιοπολεμικής ρητορικής από συγκεκριμένες παρατάξεις; Είχες ακούσει το 2004 ή το 1996 κόμματα και πολιτικούς να μιλάνε για δοσιλόγους, ταγματασφαλίτες, νέο ΕΑΜ, και άλλα τέτοια από την αντιμνημονιακές δυνάμεις;
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#412124 Τα ονόματα σε δρόμους τα δίνει η τοπική αυτοδιοίκηση και όχι το επίσημο ελληνικό κράτος.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#412130 Α ήταν άστοχο το παράδειγμά μου για Ζέρβα Βελουχιώτη ε; :lol:
Αναρωτιεμαι (sic), αυτή η πολυθρυλητη ηγεμονία της Αριστεράς, τι οφέλη αποκόμισε στην ίδια;
Επίσης ξαναρωτιεμαι, γιατί τόση καιλα να αποδεχθεί η Αριστερά και μόνο αυτή τις θηριωδιες ενός εμφυλίου πολέμου;
Τέλος, δεν ξέρω αν στο είπα, αλλά ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ, πόσο ασφυκτικό ήταν το περιβάλλον που μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων από την ΗΓΕΜΟΝΙΑ ενός πολιτειακου /οικονομικού συστήματος και κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κομμουνιστικον ολεθρον;; :lol:
Άβαταρ μέλους
By elvet
#412132
Corto Maltese έγραψε:elvet παραλογίζεσαι. Ζητάς από το ΚΚΕ να κάνει κάτι μονόπλευρα, κάτι που δεν έγινε ούτε από τη δεξιά ούτε από το επίσημο κράτος.

Το επίσημο κράτος έχει αναγνωρίσει και αποκαταστήσει πάρα πολλά (έγραψα παραπάνω, μην τα ξαναγράφω). Έχει απολογηθεί ειδικά για τα μετεμφυλιακά αίσχη (εξορίες, διώξεις φρονημάτων, αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων, βασανιστήρια). Γίνονται γιορτές μνήμης σε τόπους εξορίας, όπου παραβρίσκονται πολιτικοί όλων των παρατάξεων. Πιστεύω ότι έχει έμπρακτα επέλθει η εθνική συμφιλίωση, πράγμα που δεν δέχεται η αριστερά, που εξακολουθεί να κάνει χωριστές εκδηλώσεις και να ονομάζει όλες τις άλλες/ των άλλων γιορτές μίσους. Και καλά κάνει και μπράβο της. Επίσης ειδικά για την εμπόλεμη δεκαετία του ‘40, έχουν καταγραφεί και έχουν γίνει αποδεκτά και από το επίσημο κράτος και από την ιστοριογραφία περιπτώσεις εγκλημάτων όπως από οι δεξιές παρακρατικές συμμορίες Σούρλας, Πούλος, κλπ, γεγονότα γνωστά και ως λευκή τρομοκρατία. Αντίθετα το ΚΚΕ δεν δέχεται ποτέ κουβέντα για επίσης καταγεγραμμένα εγκλήματα από το 43 έως το 46, άρα δεν ζητάω κάτι μονόπλευρα, περιμένω να κάνει και το ΚΚΕ αυτό που έκανε η άλλη παράταξη, να παραδεχθεί τα εγκλήματά του, και δεν μιλάω για τις μάχες ενόπλων σε παράταξη 47-49.
Ακόμα γκρινιάζεις για την Ελένη, αλλά η Ελένη προβλήθηκε κανονικά και παίχθηκε και στην τηλεόραση. Ποια απαγόρευση ονειρεύεσαι; Το δικαίωμα να προβληθεί, πρέπει να στερήσει το δικαίωμα σε όποιον διαφωνεί να διαμαρτύρεται;
Η Ελένη απαγορεύτηκε να γυριστεί στην Ελλάδα, γυρίστηκε στην Ισπανία και από την 3η μέρα προβολής της στους κινηματογράφους γίνονταν επεισόδια, βίαιη διακοπή, απειλές για βόμβες και γενικά εμποδίζονταν με βία το κοινό να παρακολουθήσει το έργο. Σαφώς όποιος διαφωνεί μπορεί να διαμαρτύρεται, με πολλούς τρόπους (διαδήλωση, φυλλάδια, μηνύσεις), αλλά το ΚΚΕ επέλεξε τη βία τις απειλές και τους τραμπουκισμούς, ώσπου να μην παίζεται το έργο. Αυτό δεν είναι διαμαρτυρία, τουλάχιστον σε δημοκρατικό πολίτευμα.
Corto Maltese έγραψε: Εγώ θέλω να λέω τις εκδηλώσεις μνήμης των ταγματασφαλιτών και των δοσίλογων γιορτές μίσους. Και; Απαγορεύεται από κάπου; Μήπως αυτό τις έχει εμποδίσει; Γίνονται κάθε χρόνο ακόμα και πέρσι και φαντάζομαι θα γίνουν και φέτος. Τι σε νοιάζει πως τις λέω εγώ; Τράβα εσύ, δόξασε και τίμησε τους δωσίλογους και άσε με εμένα να σε λέω όπως θέλω. Δυστυχώς για σένα σήμερα το έχω αυτό το δικαίωμα, κάποτε δεν το είχα και ενδέχεται να μην το έχω και στο μέλλον, όταν θα παύσει η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς που έδωσε στους αριστερούς δικαίωμα λόγου. Ανήκουστο!

Εσύ μπορείς να τους λες όπως θέλεις, αλλά ακριβώς αυτό λέω κι εγώ. Αφού τους χαρακτηρίζεις όλους δοσίλογους και ταγματασφαλίτες σημαίνει για σένα ότι όλοι οι άλλοι πλην ηττημένων φαντάζομαι είναι δοσίλογοι και ταγματασφαλίτες; Πόσοι ήταν οι δοσίλογοι και πόσοι οι ταγματασφαλίτες τότε και πόσοι είναι σήμερα; Υπάρχουν σήμερα τέτοιοι; Άρα και μόνο οι χαρακτηρισμοί δείχνουν μίσος και καλά κάνεις και μισείς, αλλά αυτό ακριβώς λέω ότι παρά την εθνική συμφιλίωση βλέπεις ταγματασφαλίτες και εχθρούς που πρέπει να μισείς. Ε, συνέχισε να τους μισείς, δικαίωμά σου.

edit mod. Διορθώθηκαν οι παραθέσεις. Παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε χρώματα στις απαντήσεις σας.[mod]
Άβαταρ μέλους
By elvet
#412139
g8777 έγραψε:Α ήταν άστοχο το παράδειγμά μου για Ζέρβα Βελουχιώτη ε; :lol:
Αναρωτιεμαι (sic), αυτή η πολυθρυλητη ηγεμονία της Αριστεράς, τι οφέλη αποκόμισε στην ίδια;
Επίσης ξαναρωτιεμαι, γιατί τόση καιλα να αποδεχθεί η Αριστερά και μόνο αυτή τις θηριωδιες ενός εμφυλίου πολέμου;
Τέλος, δεν ξέρω αν στο είπα, αλλά ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ, πόσο ασφυκτικό ήταν το περιβάλλον που μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων από την ΗΓΕΜΟΝΙΑ ενός πολιτειακου /οικονομικού συστήματος και κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κομμουνιστικον ολεθρον;; :lol:

Θεωρώ άστοχο το παράδειγμα για τη σύγκριση των οδών. Εάν έχει 15 οδούς Ζέρβα και 1 Βελουχιώτη, δεν λέει κάτι για την αξία αυτών ή την ιστορία τους, εάν εσύ πιστεύεις ότι οι δρόμοι λένε κάτι, μέτρα τις Ανδρέα Παπανδρέου και Μελίνας Μερκούρη :iconcool:
Η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς έχει να κάνει μετά το 1974. Λόγω κυρίως του κυνηγητού (εξορίες, κοινωνικοί διαχωρισμοί, πιστοποιητικά, φυλακίσεις, βασανισμοί) που δέχτηκε από το μετεμφυλιακό επίσημο κράτος για την ιδεολογία και τα φρονήματα. Εβαλε λίγο το χεράκι του και το ΚΚΕ με το όπλο παρα πόδα και τις αστείες αποστολές στελεχών (υπόθεση ασυρμάτων), αλλά οι διώξεις που δέχθηκαν οι αριστεροί, τους ηρωοποίησαν και έκαναν απολογητές όλους τους μη αριστερούς. Η αριστερά ταυτίστηκε με τον αγώνα, τα βάσανα, και την ηθική, οπότε όταν έπεσε η χούντα, που ξευτέλισε κάθε έννοια πατριωτισμού, η αριστερά κυριάρχησε ιδεολογικά.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#412159 Ευρισκόμεθα ενώπιον ενός παράδοξου: Να έχεις επί σειρά δεκαετιών την ιδεολογική ηγεμονία, αλλά αυτό να μην μεταφράζεται με τίποτα σε επαύξηση της πελατείας σου. Για σκεφτείτε το αυτό. :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#412166
elvet έγραψε:Η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς έχει να κάνει μετά το 1974. Λόγω κυρίως του κυνηγητού (εξορίες, κοινωνικοί διαχωρισμοί, πιστοποιητικά, φυλακίσεις, βασανισμοί) που δέχτηκε από το μετεμφυλιακό επίσημο κράτος για την ιδεολογία και τα φρονήματα. Εβαλε λίγο το χεράκι του και το ΚΚΕ με το όπλο παρα πόδα και τις αστείες αποστολές στελεχών (υπόθεση ασυρμάτων), αλλά οι διώξεις που δέχθηκαν οι αριστεροί, τους ηρωοποίησαν και έκαναν απολογητές όλους τους μη αριστερούς. Η αριστερά ταυτίστηκε με τον αγώνα, τα βάσανα, και την ηθική, οπότε όταν έπεσε η χούντα, που ξευτέλισε κάθε έννοια πατριωτισμού, η αριστερά κυριάρχησε ιδεολογικά.


THIS
Το ΚΚΕ δεν εβαλε απλα το χερακι του με καποιους ασυρματους, το "οπλο παρα ποδα" δεν το ξεχασε ποτε, ασχετως τι λεει. Οσον αφορα την ιδεολογικη ηγεμονια, στα ματια του "κοσμακη" το να συλλαμβανεται ο γειτονας τους που κατα τα αλλα ειναι "σαν και εμας" και να τρωει ενα μπερτακι καθε τοσο, δεν φαινοταν καλα. Μπορει να μην εβγαιναν να το πουν ανοιχτα, αλλα ελαχιστοι απλοι ανθρωποι ΓΟΥΣΤΑΡΑΝ τις διώξεις. Η Ελλαδα ηταν πολυ σκατα τοτε και τον γειτονα τον ζουσες μεσα στο σπιτι σου, ηταν σαν να τρωει ξυλο ο αδερφος σου.
Που να ξερουν βεβαια τι ονειρευόταν ο "σαν και εμας" γειτονας που ηταν πρωτα κομμουνιστης** και μετα ολα τα υπολοιπα... αυτο ηταν ΑΝΕΚΑΘΕΝ η |λογοκρισία|. Γιατι ο πρωτα κομμουνιστης βλεπει τα παντα ασπρο μαυρο.

Το μονο που δεχομαι ως ελαφρυντικο ηταν οτι καποιοι δεν ηξεραν τι τους περιμενε οταν θα πραγματοποιουνταν το σοσιαλιστικο ονειρο που για χαρη του εργαζονταν, οτι ηταν ενα ροζ συννεφακι εντεχνα υφασμενο με πληθος χρυσων μονοκερων, και συνεπως, (οπως αποδειχτηκε) εφαγαν ξυλο τσαμπα. Οσοι βεβαια το καταλαβαν και το ειπαν ανοιχτα, κατευθειαν ονομαστηκαν δοσιλογοι και προδοτες απο τους πρωην συντροφους τους. Talk about συντροφικοτητα.

Με την νομιμοποιηση απο τον Καραμανλη, ο απλος κοσμακης ανασανε. Η βια, ειναι βια, οσο και αν δεν τρως εσυ το ξυλο και το τρωει ο παραδιπλα.
Η ηγεμονια προεκυψε οταν ως αποτελεσμα αυτου, και της απιστευτης επιμονης και εργατικοτητας των ΚΚΕδων το εκκρεμες αντι να ερθει στα ισα, γυρισε εντελως απο την αλλη και αρχισε η αθροα δημιουργια ηρωων, βασανιΖμενων αδικως κλπ, η εντεχνη αποκρυψη των εγκληματων στο ονομα του κομματος και το πιπιλισμα στο μυαλο της κοινωνιας της ιδεας "εμεις οι καψεροι δεν καναμε τιποτα, μονο ιδεες ειχαμε για παγκοσμια ειρηνη και μονο ξυλο και εξορια τρωγαμε" που σε συνδυασμο με το γεγονος οτι ο απλος κοσμακης δεν καθεται να διαβασει πολιτικα, ουτε ασχολειται εναργα ολη μερα αλλα καταλαβαινει απο ξυλο, τους εδινε δικιο.

Και τελικα φτανουμε στο παραδοξο να γνωριζουν ολοι οτι για τον εμφυλιο φταιει αναμφισβητητα το ΚΚΕ και τα ονειρα του Σταλινοφερμενου Ζαχαριαδη, οτι ο ΔΣΕ ηταν καθαρα κομματικο παραγωγο και δακτυλος της ΕΣΣΔ στην Ελλαδα, αλλα εμεις ΠΡΕΠΕΙ να τον τιμουμε με εκδηλωσεις σαν την παρακατω, που τιμουν ουσιαστικα στρατο ξενης χωρας που απετυχε να υποδουλωσει την Ελλαδα. :slap:

Εικόνα

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8903604

Στόχος είναι το φετινό Διήμερο της ΚΝΕ και με την ευκαιρία ότι το 2016 είναι χρονιά αφιερωμένη στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, να βοηθήσει ώστε τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ να γνωρίσουν από κοντά το χώρο όπου για τριάμισι χρόνια έδρασε ο ΔΣΕ. Να μάθουν για τις μεγάλες μάχες που έδωσε, για τη ζωή του μαχητή, τον άφθαστο ηρωισμό του, την αυτοθυσία, την ηθικοπολιτική του ανωτερότητα και τα ιδανικά του, που πήγαζαν από το δίκιο του αγώνα και από την πίστη του στο ηρωικό ΚΚΕ.


Οχι παιζουμε :s_thumbsup Διαβαστε το λινκ του Ριζοσπαστη, λεει και αλλα μαγικα και ωραια.


Οταν οι κομμουνιστες και οι μετεπειτα απογονοι σταματησουν να ειναι πρωτα κομμουνιστες/απογονοι κι μετα ολα τα υπολοιπα, μονο τοτε θα επελθει η ηρεμια και θα παει η χωρα ενα βημα μπροστα.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#412171
dstou έγραψε:Ευρισκόμεθα ενώπιον ενός παράδοξου: Να έχεις επί σειρά δεκαετιών την ιδεολογική ηγεμονία, αλλά αυτό να μην μεταφράζεται με τίποτα σε επαύξηση της πελατείας σου. Για σκεφτείτε το αυτό. :iconcool:

Είναι παρόμοιο με παράδοξο, με αυτό που εσύ βγάζεις επί σειρά ετών 8ψήφια €€ κάθε χρόνο, αλλά ακόμα κάθεσαι και ασχολείσαι με το φόρουμ.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#412183 Και ποιος σε εβαλε με ΠΡΕΠΕΙ (κεφαλαία) να τιμήσεις τον ΔΣΕ; Και αλήθεια νομίζεις ότι έχουν την παραμικρή όρεξη οι διοργανωτές να τιμήσει τον ΔΣΕ η αφεντιά σου; ΕΜΦΥΛΙΟ έκαναν, ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δε θέλουν να τους τιμούν όλοι. ΠΡΕΠΕΙ κιόλας. :lol:

elvet τη γιορτή μίσους δεν την κάνει μία ουδέτερη περιγραφή, την κάνει ο οργανωτής και το περιεχόμενο. Οπότε ναι, το πανηγυράκι που στήνεται κάθε χρόνο στο Γράμμο και με κρατική πρωτοβουλία για σειρά ετών ήταν γιορτή μίσους. Γιατί; Γιατί ασχολούταν κυρίως με τον αντίπαλο και τον εξευτελισμό του. Ενώ οι αντίστοιχες εκδηλώσεις του ΚΚΕ, ποτέ δεν ασχολούνται με τον αντίπαλο, ποτέ δεν περιέχουν τις ύβρεις και τις συκοφαντίες που έχουν οι αντίπαλες. Όσο για τους δωσίλογους; Ε ναι, από τις 2 διάσημες γιορτές μίσους, η μία από τις 2 αφορά ΠΡΟΔΟΤΕΣ, δωσίλογους και ταγματασφαλίτες. Αρέσει, δεν αρέσει.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#412192 Ελάτε φτάνει, αρκετά με τα πολιτικά εδώ

In other ...δημοσιογραφικά.. news

Άβαταρ μέλους
By kovathe
#412198
dimik έγραψε:
kovathe έγραψε:
dimik έγραψε:Τέλος αν θυμάμαι καλά από την Μακρόνησο και την Γυάρο έφευγες με μια υπογραφή, από τα γκουλάγκ δεν νομίζω.

< >


Σορρυ αλλά μιλάμε για εξωφρενικά ανιωθο ποστακι (για να το θεσω πολυυυ ευγενικά όμως).....

< >


Δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε οπωσδήποτε νιώθω , ότι έχω διαβάσει από αγωνιστές, που οντως δεν είναι πολλά, για δηλώσεις μετανοίας έγραφαν.
Από την άλλη κάτι σχετικό στα γκουλάγκ δεν θυμάμαι.


Βέβαια θα μπορούσες αντί να χαρακτηρίσεις απλά το ποστακι να καταθέσεις και λίγο γνώση.

< >


Δεν είναι θέμα γνώσης
Γι αυτό είπα ανιωθο και όχι άσχετο ή ανιστορητο ξερωγω...

Και φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό να νιωθεις... Απλα το επισημανα.

Σχετικα
Εικόνα

< >