Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#411709 Σωστά, ο δε Χριστοδουλάκης πρόσθεσε και το εξής: καλά όλα αυτά αλλά καμία χώρα μετά την κρίση του 2008 δεν έχει πιάσει τέτοια νούμερα.
Αν αυτό δε δείχνει ότι μας εμπιστεύονται τότε τι; :shifty:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#411715
Anonymous Founder έγραψε:Εξηγώ ξανά: μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας με μεταρρυθμίσεις, ναι ή όχι; Το τονίζω: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ποιος κυβερνά. Πες ρε παιδί μου πως έχεις την καλύτερη κυβέρνηση, κυβέρνηση για champions league. Το σώζεις το παιχνίδι με μεταρρυθμίσεις ΜΟΝΟΝ; Γιατί ΑΥΤΟ ισχυρίζονται οι ευρωπαίοι. Και το ΔΝΤ λέει πως λένε |λογοκρισία|.



Βασικά δεν το λέει το ΔΝΤ, η εισαγωγή στη μακρο το λέει, αλλά ας το ξεπεράσουμε αυτό... :lol: :lol:


EDDIE_147 έγραψε:Το κούρεμα/αναδιάρθρωση/ντεκαπάζ είναι εκ των ουκ άνευ αλλά για να επιτευχθεί αυτό (κάποιος θα χάσει λεφτά θυμίζω έστω και αν δεν το πάρει άμεσα χαμπάρι)


Ε... αλήθεια, μπορεί κανείς να μου εξηγήσει γιατί η ΕΚΤ δεν πρέπει να γράψει "ζημιές" από τα ελ ομόλογα (ή οποιασδήποτε χώρας) που κατέχει;;; Τι πάει να πει η έννοια "ζημιές" σε κεντρική τράπεζα;;; :hmmm: Συγνώμη, αλλά πειστική εξήγηση δεν έχω βρει πουθενά γιατί μία κεντρική τράπεζα πρέπει να λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο και πως αυτό βοηθάει τις οικονομίες... :hmmm:


dstou έγραψε:
The European Central Bank says such long periods of high surplus are not unprecedented: Finland, for example, had a primary surplus of 5.7 percent over 11 years in 1998-2008 and Denmark 5.3 percent over 26 years in 1983-2008.



:help:


α) αυτό που είπε ο zorz
β) Από τις υπόλοιπες 200 χώρες τι βλέπουμε;;; :lol:

edit: γ) τι φορολογία έχει η Δανία και η Φινλανδία είπε;;; :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#411750 Ποια ΕΚΤ;
Οι φορολογούμενοι θα τη φάνε αλλά δεν θα πάρουν χαμπάρι.

Όπως τα όποια κόκκινα δάνεια συν παρόμοια κανόνια τα τρώνε οι καταθέτες και λένε και ευχαριστώ.

Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι το παραμυθάκι που κελαηδάει ο Σόιμπλε στην πελατεία του και που δεν παίρνει σοβαρά κανένας άλλος στην Ευρώπη.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#411755 Η ΕΚΤ έχει και αυτή ελληνικά ομόλογα, όπως αντίστοιχα έχει και ο ESM. Δεν έχουν μόνον οι χώρες (οι φορολογούμενοι).
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#411758 Δεν αναφέρομαι σε κατοχή ομολόγων.
Αν πχ αυξηθεί η ποσότητα του χρήματος και μειωθεί η αξία του ευρώ ποιοι θα τη φάνε;
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#411759 Σωστά τράπεζα λέγεται η μία τράπεζα και η άλλη, λογικά λειτουργούν το ίδιο. Not

Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα συνυπεγραψαν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλιώς πρόγραμμα δε θα υπήρχε. Πέραν ΔΝΤ καμία χώρα ή ευρωπαϊκός θεσμός δεν αντιταχθηκε σε αυτά.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#411762
Red Garland έγραψε:Σωστά τράπεζα λέγεται η μία τράπεζα και η άλλη, λογικά λειτουργούν το ίδιο. Not


Θα 'γράψει ζημιές' η ΕΚΤ;
Έστω ότι είχαμε Γιάνι on decks και χέζαν 100 κιλά βρακί τα ευρωπεά κάθε μέρα.

Πώς το είχες φαντασιωθεί το 'κούρεμα χρέους';
Θα ξύπναγε ένα πρωί ο Ντράγκι και θα έλεγε 'θα χαρίσουμε τόσα μπιλιόνια στην Ελλάδα. Θα πεινάσουμε λίγο αλλά είναι για καλό σκοπό συν το ότι θα γλιτώσουμε το ξύλο απ' τον Γιάνι';

Elaborate please γιατί έχουμε καιρό να διαβάσουμε κάτι αστείο στο τοπικό.

Red Garland έγραψε:Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα συνυπεγραψαν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλιώς πρόγραμμα δε θα υπήρχε. Πέραν ΔΝΤ καμία χώρα ή ευρωπαϊκός θεσμός δεν αντιταχθηκε σε αυτά.


Κανένας.
http://www.cnn.gr/oikonomia/story/86589 ... is-ellados

Ο μόνος λόγος που υπάρχει 'αποδοχή' αυτών των πλεονασμάτων είναι για να βγαίνει η εξίσωση του ΕΛ χρέους.
Συμφωνία σε μικρότερο πλεόνασμα θα ισοδυναμούσε με αναδιάρθρωση χρέους άμεσα.

Δεν μου πήρε πάνω από 2' αυτό.
Ξαναδοκίμασε.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#411764
EDDIE_147 έγραψε:Θα 'γράψει ζημιές' η ΕΚΤ;
Έστω ότι είχαμε Γιάνι on decks και χέζαν 100 κιλά βρακί τα ευρωπεά κάθε μέρα.

Πώς το είχες φαντασιωθεί το 'κούρεμα χρέους';
Θα ξύπναγε ένα πρωί ο Ντράγκι και θα έλεγε 'θα χαρίσουμε τόσα μπιλιόνια στην Ελλάδα. Θα πεινάσουμε λίγο αλλά είναι για καλό σκοπό συν το ότι θα γλιτώσουμε το ξύλο απ' τον Γιάνι';

Εύστοχη παρατήρηση του νεοφιλελέ συντρόφου εδουάρδου για το πολυαγαπημένο μας κούρεμα χρέους.
Οι αδιάβαστοι προφανώς δεν καταλαβαίνουν ότι το κούρεμα και γενικότερα οποιαδήποτε κίνηση τροποποίησης του ελ χρέους θα ήταν εξαιρετικά επίπονη για τους ίδιους τους ελ.
Τελευταία επεξεργασία από diplomat και 28 Ιουν 2017, 01:37, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#411767 Δε σχολίασα τι θα κάνει η ΕΚΤ τελικά αλλά το ανεδαφικο να ταυτιζεις μια κεντρική τράπεζα και τις δυνατότητες της με μια εμπορική.
Αλλά αυτό θα σου πάρει αρκετά για να το ψάξεις.

Όλες οι Ευρωπαίοι και από κοντά ο Esm τα βλέπουν όλα ποπα. Με υπογραφες και δηλώσεις. Ο Ντραγκι αμφιβάλλει για τη βιωσιμότητα συν του κόψε τα πόδια το Δντ.
(Μάλλον δεν του φτασαν οι μεταρρυθμίσεις, λολ)
Αποδοχή υπάρχει επειδή συνεχίζουν το extend and pretend. Τώρα αν σε πηδανε με τις πράξεις τους αλλά είσαι ευχαριστημένος επειδή υποθέτεις ότι βαθειά μέσα τους εννοούν άλλα, δικαίωμα σου. Τη χρησιμότητα αυτής της Χίμαιρας δε βλέπω. Παρηγοριά στον άρρωστο?

EDDIE_147 έγραψε:Δεν αναφέρομαι σε κατοχή ομολόγων.
Αν πχ αυξηθεί η ποσότητα του χρήματος και μειωθεί η αξία του ευρώ ποιοι θα τη φάνε;

Το QE τί νομίζεις ότι κάνει; :roll:
Άβαταρ μέλους
By 224v
#411773 Μα το ευρω εχει χασει αξια εδω και 5 χρονια δειτε τις ισοτιμιες τοτε και τωρα... δεν φταιει η Ελλαδα για αυτο, ισως να φταιει και η τεχνιτη συγκρατηση τοσα χρονια τωρα.... Παντα ελεγα απο τοτε που δουλευα στο εξωτερικο οτι ειναι υπερτιμημενο και οτι θα πλησιασει το δολλαριο (αλλωστε πιο φτηνο απο το δολλαριο ηταν οταν ξεκινησε το ευρω...).
Το οτι οι Γερμανοι κρατανε στη Ζωη Την DB με μοχλευση πανω απο 120, ενω οι Αμερικανοι σβησανε την Λειμαν Μπροδερ με 35 κατι λειι.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#411784
Anonymous Founder έγραψε:Η ΕΚΤ έχει και αυτή ελληνικά ομόλογα, όπως αντίστοιχα έχει και ο ESM. Δεν έχουν μόνον οι χώρες (οι φορολογούμενοι).


Και μάλιστα πολλά, κάπου 100 δισ. αν θυμάμαι καλά. Μία καλή αρχή θα ήταν λοιπόν να αφαιρεθούν αυτά από το χρέος... Αλλά δεν γίνεται, because η κεντρική τράπεζα θα γράψει "ζημιές"... :dizzy:

EDDIE_147 έγραψε:Δεν αναφέρομαι σε κατοχή ομολόγων.
Αν πχ αυξηθεί η ποσότητα του χρήματος και μειωθεί η αξία του ευρώ ποιοι θα τη φάνε;


Με το QE αυξάνεται η ποσότητα χρήματος. Είδες κανέναν να διαμαρτύρεται;;; :iconcool:

Αντίστοιχα, η fed έχει βάλει τους χρηματο-εκτυπωτές της να δουλεύουν στα κόκκινα τόσα χρόνια. Ποιος την έφαγε;;; :hmmm:



diplomat έγραψε:Οι αδιάβαστοι προφανώς δεν καταλαβαίνουν ότι το κούρεμα και γενικότερα οποιαδήποτε κίνηση τροποποίησης του ελ χρέους θα ήταν εξαιρετικά επίπονη για τους ίδιους τους ελ.


Προφανέστατα. Και το δικό μου πρόβλημα είναι πως, αντί να γίνει όταν έπρεπε (που θα πονούσε όλους λιγότερο), θα γίνει σε λίγο καιρό (αναγκαστικά), με πολύ άσχημο τρόπο και θα πονέσει απείρως περισσότερο. :help:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#411792 Και επίσης να πούμε εδώ πως τύπωμα, δεν σημαίνει απαραίτητα και υποτίμηση ή έστω διολίσθηση ενός νομίσματος σε σχέση με άλλα. Κλασικό παράδειγμα το δολάριο, που εν μέσω κρίσης, τυπώματος ΚΑΙ QE, ενισχυόταν σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα. Γιατί; Γιατί απλούστατα οι αγορές έβλεπαν μια κεντρική τράπεζα να κάνει Ό,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ για να αποτρέψει μια χειρότερη κρίση, την ίδια στιγμή που η ΕΕ έπαιζε το πουλάκι της και μιλούσε για Austerity Uber Alles.
:metalo:
Οι αγορές λοιπόν πρέπει να εμπιστεύονται την κεντρική τράπεζα, όταν βλέπουν πως αυτή είναι αδύναμη και δεν παίρνει αποφάσεις, μαζεύουν τα μπογαλάκια τους και πάνε αλλού. Κλασικό παράδειγμα τι έγινε επί Trichet στην ΕΚΤ. Η κρίση άρχισε να μειώνεται όταν ανέλαβε ο Draghi, με το διάσημο πια "whatever it takes". Τον οποίο βέβαια οι Γερμανοί με τον Σόιμπλε, και την Βundesbank σαμποτάρουν με κάθε ευκαιρία και του κουνάνε το δάχτυλο, λέγοντάς του τι να κάνει.
Οπότε, ούτε άσπρο-μαύρο είναι το πράγμα, ούτε απλό. Το σίγουρο είναι πως αν είχε ακολουθηθεί άλλη πολιτική, θα είχε τελειώσει η κρίση πιο γρήγορα και δεν θα σερνόταν το πράγμα τόσο πολύ. Αλλά το πρόβλημα είναι πως κάποιοι έχουν χτίσει μια καριέρα πάνω στο "δεν δίνω λεφτά στους τεμπέληδες". Επίσης, η Γερμανία διαρκώς τονίζει πόσα λεφτά έδωσε στην Ελλάδα, αλλά δεν λέει κουβέντα πόσα κέρδισε από την κρίση των ομολόγων της περιφέρειας, που της επέτρεψε να πληρώνει επιτόκιο 0 για το χρέος της (άρα να κερδίσει δεκάδες δις από τις αναχρηματοδοτήσεις του χρέους και να το στείλει ΚΑΙ μακροπρόθεσμα με επιτόκιο κοντά στο 0...). Αυτό σε καθαρή παρούσα αξία (NPV) αν το κάνει κάποιος θα δει πως κερδισμένη είναι και όχι χαμένη. Οι Γάλλοι ή οι Ιταλοί μπορεί και να έχουν χάσει, αλλά αυτοί τουλάχιστον προσπαθούν να δώσουν ρεαλιστικότερες λύσεις και δεν τραβάνε το σκοινί με ηλίθιες λύσεις για τα ακόμη πιο ηλίθια ακροατήρια. Γιατί ακριβώς τέτοια λύση είναι το Grexit που ανασύρουν με κάθε ευκαιρία.

Απάντηση πάντως δεν έδωσε κανείς αν οι "μεταρρυθμίσεις" θα λύσουν το πρόβλημα της χώρας. Γιατί τα διάφορα φιλελεύθερα παπαγαλάκια στα ΜΜΕ που παίζουν την ίδια κασέτα χρόνια τώρα (μιλώ είτε για πληρωμένες πένες, είτε απλά για βλάκες και ανόητους δημοσιογράφους), δεν λένε πως λύση χωρίς τακτοποίηση του χρέους (γιατί κούρεμα δεν θέλει ν' ακούει ο κος Σόιμπλε) δεν υπάρχει. Και πως ό,τι "μεταρρύθμιση" και να κάνουμε, θα πάει άπατη στο τέλος.
Ούτε λένε πως οι "μεταρρυθμίσεις" που ζητούνται από τις ελληνικές κυβερνήσεις είναι καθαρά εισπρακτικές προκειμένου να βγει το ζητούμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Αποκτήσαμε καλύτερο κράτος από τις "μεταρρυθμίσεις"; ΌΧΙ, ακριβώς το αντίθετο. Όλα λειτουργούν χειρότερα.

Το ανέκδοτο με τις "μεταρρυθμίσεις" δεν πείθει κανέναν σοβαρό αναλυτή. Οι περισσότεροι σοβαροί οικονομικοί αναλυτές στο εξωτερικό, το ΔΝΤ το ίδιο ακόμη (γιατί δεν πιστεύω να θεωρείτε σοβαρή οικονομική ανάλυση από ΜΜΕ τύπου capital.gr, liberal.gr ή την γνωστή και μη εξαιρετέα Καθημερινή, ή την Ισοτιμία κλπ κλπ) λένε πως δεν υπάρχει θέμα με τις μεταρρυθμίσεις , η Ελλάδα έκανε αυτό που της ζήτησαν και πρέπει να δοθεί λύση για το χρέος. Οι Ευρωπαίοι αυτό που λένε είναι πως ΔΕΝ χρειάζεται καμία λύση για το χρέος, αλλά με τις "μεταρρυθμίσεις" θα πιάσουμε τα ζητούμενα πρωτογενή πλεονάσματα και θα τα διατηρήσουμε για μερικές δεκαετίες.

Αν αυτό σε κάποιους φαίνεται σοβαρό, λυπάμαι, κάνουν λάθος. Αυτό που λένε οι Ευρωπαίοι απλά δεν στέκει και όσο και να μας ματώσουν, δεν πρόκειται να συμβεί. Η Ελλάδα χρειάζεται λύση για το χρέος της, γιατί όλα τα σενάρια που είναι κοντά στην πραγματικότητα και δεν βγαίνουν απλώς για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του Σόιμπλε και των Γερμανών, δείχνουν πως η Ελλάδα σε πολύ λίγα χρόνια από τώρα, Ό,ΤΙ μα Ό,ΤΙ και να κάνει, θα έχει εκρηκτικό και μη διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος. Και τότε ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (συμπεριλαμβάνω και τους ευρωπαίους) τα πράγματα θα είναι πολύ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ χειρότερα. Γιατί η μόνη λύση θα είναι ένα τρομακτικό κούρεμα και μια βαρβάτη εθνικοποίηση των πάντων, αλλιώς θα φάμε τις σάρκες μας.
:help:
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#411795 O Mητσοτάκουλας πρίν πολλά χρόνια είχε πει ότι καταναλώνοιυμε περισσότερα από όσα παράγουμε, αν οι μεταρυθμίσεις δεν πατάνε επάνω σε αυτό ώστε να το αλλάξουν σε παράγουμε ίσα ή περισσότερα από όσα καταναλώνουμε δεν υπάρχουν άλλες μαγικές λύσεις και τα συνεχή δανεικά και η στήριξη με δεκανίκια θα βαθαίνουν το πηγάδι μέσα στο οποίο είμαστε.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#411797 ΄Ετσι είπε, με ένα δάκρυ να κυλάει στο μάγουλό του ενώ αύξανε το χρέος της χώρας κατά 200% στην πρωθυπουργική του θητεία.
΄Εχω μια υποψία ότι δεν αύξησε και το ΑΕΠ της χώρας αντιστοίχως. :s_laughat

#talege
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#411821
Και επίσης να πούμε εδώ πως τύπωμα, δεν σημαίνει απαραίτητα και υποτίμηση ή έστω διολίσθηση ενός νομίσματος σε σχέση με άλλα


Εξ' ορισμού συμβαίνει η υποτίμηση της αξίας του χρήματος.
Από εκεί και πέρα τα μεγέθη αυτά είναι δυναμικά.
Οι Γιάνκηδες ήταν τόσο μάγκες (δεν τα έχω υπόψη μου τα στοιχεία που λες αλλά δεν τα αμφισβητώ) που μπόρεσαν να ξεπεράσουν την υποτίμηση γρήγορα.

@Garland
Όλοι οι Ευρωπαίοι ήταν σύμφωνοι, τελικά δεν ήταν όλοι, τελικά δεν ήταν σύμφωνοι, τελικά αποδέχτηκαν αλλά διαφωνούν.
Δε σε βλέπω πολύ σίγουρο.
Μήπως να τα διφραγκίσεις λίγο μπας και βγάλεις άκρη;

Επίσης για το πως θα γινόταν κούρεμα με Γιάνι δεν μας είπες.
Εικόνα

:eat:

markvag έγραψε:Με το QE αυξάνεται η ποσότητα χρήματος. Είδες κανέναν να διαμαρτύρεται;;;


Αυτοί που βγάζουν σπυριά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ΕΛ χρέους και σπεύδει ο γιδοβοσκός τους να τους καθησυχάσει ότι εφόσον το κοντέρ γράφει 3,5 δεν υπάρχει φόβος ανησυχίας.

Μετά που θα τους έρθει ο λογαριασμός στα κοινόχρηστα θα είναι αργά.

Ερώτηση bonus: του χρόνου που θα σκάσουν οι τρούπες στο ταμείο από τις |λογοκρισία| που κάνει τώρα η κυβέρνηση με τους συμβασιούχους θα πεταχτούν οι θυσίες των συνταξιούχων στα σκουπίδια ή όχι;