Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#411709 Σωστά, ο δε Χριστοδουλάκης πρόσθεσε και το εξής: καλά όλα αυτά αλλά καμία χώρα μετά την κρίση του 2008 δεν έχει πιάσει τέτοια νούμερα.
Αν αυτό δε δείχνει ότι μας εμπιστεύονται τότε τι; :shifty:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#411715
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#411750 Ποια ΕΚΤ;
Οι φορολογούμενοι θα τη φάνε αλλά δεν θα πάρουν χαμπάρι.

Όπως τα όποια κόκκινα δάνεια συν παρόμοια κανόνια τα τρώνε οι καταθέτες και λένε και ευχαριστώ.

Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι το παραμυθάκι που κελαηδάει ο Σόιμπλε στην πελατεία του και που δεν παίρνει σοβαρά κανένας άλλος στην Ευρώπη.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#411755 Η ΕΚΤ έχει και αυτή ελληνικά ομόλογα, όπως αντίστοιχα έχει και ο ESM. Δεν έχουν μόνον οι χώρες (οι φορολογούμενοι).
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#411758 Δεν αναφέρομαι σε κατοχή ομολόγων.
Αν πχ αυξηθεί η ποσότητα του χρήματος και μειωθεί η αξία του ευρώ ποιοι θα τη φάνε;
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#411759 Σωστά τράπεζα λέγεται η μία τράπεζα και η άλλη, λογικά λειτουργούν το ίδιο. Not

Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα συνυπεγραψαν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλιώς πρόγραμμα δε θα υπήρχε. Πέραν ΔΝΤ καμία χώρα ή ευρωπαϊκός θεσμός δεν αντιταχθηκε σε αυτά.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#411762
Άβαταρ μέλους
By 224v
#411773 Μα το ευρω εχει χασει αξια εδω και 5 χρονια δειτε τις ισοτιμιες τοτε και τωρα... δεν φταιει η Ελλαδα για αυτο, ισως να φταιει και η τεχνιτη συγκρατηση τοσα χρονια τωρα.... Παντα ελεγα απο τοτε που δουλευα στο εξωτερικο οτι ειναι υπερτιμημενο και οτι θα πλησιασει το δολλαριο (αλλωστε πιο φτηνο απο το δολλαριο ηταν οταν ξεκινησε το ευρω...).
Το οτι οι Γερμανοι κρατανε στη Ζωη Την DB με μοχλευση πανω απο 120, ενω οι Αμερικανοι σβησανε την Λειμαν Μπροδερ με 35 κατι λειι.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#411784
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#411792 Και επίσης να πούμε εδώ πως τύπωμα, δεν σημαίνει απαραίτητα και υποτίμηση ή έστω διολίσθηση ενός νομίσματος σε σχέση με άλλα. Κλασικό παράδειγμα το δολάριο, που εν μέσω κρίσης, τυπώματος ΚΑΙ QE, ενισχυόταν σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα. Γιατί; Γιατί απλούστατα οι αγορές έβλεπαν μια κεντρική τράπεζα να κάνει Ό,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ για να αποτρέψει μια χειρότερη κρίση, την ίδια στιγμή που η ΕΕ έπαιζε το πουλάκι της και μιλούσε για Austerity Uber Alles.
:metalo:
Οι αγορές λοιπόν πρέπει να εμπιστεύονται την κεντρική τράπεζα, όταν βλέπουν πως αυτή είναι αδύναμη και δεν παίρνει αποφάσεις, μαζεύουν τα μπογαλάκια τους και πάνε αλλού. Κλασικό παράδειγμα τι έγινε επί Trichet στην ΕΚΤ. Η κρίση άρχισε να μειώνεται όταν ανέλαβε ο Draghi, με το διάσημο πια "whatever it takes". Τον οποίο βέβαια οι Γερμανοί με τον Σόιμπλε, και την Βundesbank σαμποτάρουν με κάθε ευκαιρία και του κουνάνε το δάχτυλο, λέγοντάς του τι να κάνει.
Οπότε, ούτε άσπρο-μαύρο είναι το πράγμα, ούτε απλό. Το σίγουρο είναι πως αν είχε ακολουθηθεί άλλη πολιτική, θα είχε τελειώσει η κρίση πιο γρήγορα και δεν θα σερνόταν το πράγμα τόσο πολύ. Αλλά το πρόβλημα είναι πως κάποιοι έχουν χτίσει μια καριέρα πάνω στο "δεν δίνω λεφτά στους τεμπέληδες". Επίσης, η Γερμανία διαρκώς τονίζει πόσα λεφτά έδωσε στην Ελλάδα, αλλά δεν λέει κουβέντα πόσα κέρδισε από την κρίση των ομολόγων της περιφέρειας, που της επέτρεψε να πληρώνει επιτόκιο 0 για το χρέος της (άρα να κερδίσει δεκάδες δις από τις αναχρηματοδοτήσεις του χρέους και να το στείλει ΚΑΙ μακροπρόθεσμα με επιτόκιο κοντά στο 0...). Αυτό σε καθαρή παρούσα αξία (NPV) αν το κάνει κάποιος θα δει πως κερδισμένη είναι και όχι χαμένη. Οι Γάλλοι ή οι Ιταλοί μπορεί και να έχουν χάσει, αλλά αυτοί τουλάχιστον προσπαθούν να δώσουν ρεαλιστικότερες λύσεις και δεν τραβάνε το σκοινί με ηλίθιες λύσεις για τα ακόμη πιο ηλίθια ακροατήρια. Γιατί ακριβώς τέτοια λύση είναι το Grexit που ανασύρουν με κάθε ευκαιρία.

Απάντηση πάντως δεν έδωσε κανείς αν οι "μεταρρυθμίσεις" θα λύσουν το πρόβλημα της χώρας. Γιατί τα διάφορα φιλελεύθερα παπαγαλάκια στα ΜΜΕ που παίζουν την ίδια κασέτα χρόνια τώρα (μιλώ είτε για πληρωμένες πένες, είτε απλά για βλάκες και ανόητους δημοσιογράφους), δεν λένε πως λύση χωρίς τακτοποίηση του χρέους (γιατί κούρεμα δεν θέλει ν' ακούει ο κος Σόιμπλε) δεν υπάρχει. Και πως ό,τι "μεταρρύθμιση" και να κάνουμε, θα πάει άπατη στο τέλος.
Ούτε λένε πως οι "μεταρρυθμίσεις" που ζητούνται από τις ελληνικές κυβερνήσεις είναι καθαρά εισπρακτικές προκειμένου να βγει το ζητούμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Αποκτήσαμε καλύτερο κράτος από τις "μεταρρυθμίσεις"; ΌΧΙ, ακριβώς το αντίθετο. Όλα λειτουργούν χειρότερα.

Το ανέκδοτο με τις "μεταρρυθμίσεις" δεν πείθει κανέναν σοβαρό αναλυτή. Οι περισσότεροι σοβαροί οικονομικοί αναλυτές στο εξωτερικό, το ΔΝΤ το ίδιο ακόμη (γιατί δεν πιστεύω να θεωρείτε σοβαρή οικονομική ανάλυση από ΜΜΕ τύπου capital.gr, liberal.gr ή την γνωστή και μη εξαιρετέα Καθημερινή, ή την Ισοτιμία κλπ κλπ) λένε πως δεν υπάρχει θέμα με τις μεταρρυθμίσεις , η Ελλάδα έκανε αυτό που της ζήτησαν και πρέπει να δοθεί λύση για το χρέος. Οι Ευρωπαίοι αυτό που λένε είναι πως ΔΕΝ χρειάζεται καμία λύση για το χρέος, αλλά με τις "μεταρρυθμίσεις" θα πιάσουμε τα ζητούμενα πρωτογενή πλεονάσματα και θα τα διατηρήσουμε για μερικές δεκαετίες.

Αν αυτό σε κάποιους φαίνεται σοβαρό, λυπάμαι, κάνουν λάθος. Αυτό που λένε οι Ευρωπαίοι απλά δεν στέκει και όσο και να μας ματώσουν, δεν πρόκειται να συμβεί. Η Ελλάδα χρειάζεται λύση για το χρέος της, γιατί όλα τα σενάρια που είναι κοντά στην πραγματικότητα και δεν βγαίνουν απλώς για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του Σόιμπλε και των Γερμανών, δείχνουν πως η Ελλάδα σε πολύ λίγα χρόνια από τώρα, Ό,ΤΙ μα Ό,ΤΙ και να κάνει, θα έχει εκρηκτικό και μη διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος. Και τότε ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (συμπεριλαμβάνω και τους ευρωπαίους) τα πράγματα θα είναι πολύ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ χειρότερα. Γιατί η μόνη λύση θα είναι ένα τρομακτικό κούρεμα και μια βαρβάτη εθνικοποίηση των πάντων, αλλιώς θα φάμε τις σάρκες μας.
:help:
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#411795 O Mητσοτάκουλας πρίν πολλά χρόνια είχε πει ότι καταναλώνοιυμε περισσότερα από όσα παράγουμε, αν οι μεταρυθμίσεις δεν πατάνε επάνω σε αυτό ώστε να το αλλάξουν σε παράγουμε ίσα ή περισσότερα από όσα καταναλώνουμε δεν υπάρχουν άλλες μαγικές λύσεις και τα συνεχή δανεικά και η στήριξη με δεκανίκια θα βαθαίνουν το πηγάδι μέσα στο οποίο είμαστε.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#411797 ΄Ετσι είπε, με ένα δάκρυ να κυλάει στο μάγουλό του ενώ αύξανε το χρέος της χώρας κατά 200% στην πρωθυπουργική του θητεία.
΄Εχω μια υποψία ότι δεν αύξησε και το ΑΕΠ της χώρας αντιστοίχως. :s_laughat

#talege
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#411821