Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimik
#379725
REALZEUS έγραψε:
Red Garland έγραψε:Το θέμα είναι ότι εκ των υστέρων η εκκλησία όντας μέρος της εξουσίας προέβει σε ξαναγράψιμο της ιστορίας κατά πως την συνέφερε: κρυφά σχολειά με σιωπηλά κουδούνια, στήριξη της Επαναστάσεως


Τουλάχιστον εμετικοί οι τύποι.


Καλά μην παίρνετε και όρκο ότι ισχύουν στο 100% όλα αυτά.
Άβαταρ μέλους
By otso
#379726 dimik επειδη φανταζομαι θα εκκλησιαζεσαι , σε τι γλωσσα λειτουργουν οι αδελφοι μας ; οπως εδω; εχουν κανενα υμνο στα κυπριακα να ακουσουμε;
Άβαταρ μέλους
By dimik
#379727
otso έγραψε:dimik επειδη φανταζομαι θα εκκλησιαζεσαι , σε τι γλωσσα λειτουργουν οι αδελφοι μας ; οπως εδω; εχουν κανενα υμνο στα κυπριακα να ακουσουμε;


Πρέπει να έχω πάνω από 10-12 χρόνια να πατήσω σε εκκλησία :lol:
Τελευταία φορά πήγα πρόπερσι το Πάσχα και την έστησα απέξω με τον αδερφό μου περιμένοντας τις γυναίκες να ανάψουν τις λαμπάδες τους, από τα μεγάφωνα πάντως σαν τους δικούς μας τα έλεγαν.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#379746 Για μενα το '21 ειχε τρεις πυλώνες, τους ξένοι, την Φιλική εταιρεία, και τον κοσμάκη. Όποιος αποσιωπεί ή εξαιρεί από την ανάλυσή του κάποιον από αυτούς, για μένα απλά κοιτάει μεροληπτικά την ιστορία. Και ως συνήθως, η αλήθεια ιμο είναι κάπου στη μέση των ακραίων τοποθετήσεων.

Για τους ξένοι το στόρυ έχει ως εξής : απο τους αρνητές τους προβάλλονται οι λάθος παρεμβάσεις τους ή η αρνητική τους στάση, ή το επιτόκιο του πρώτου δανείου που μας έδωσαν, τα αίτια των Ορλωφικών, κ.α. ενώ από το φαν κλάμπ τους το γεγονός ότι τελικώς βρέθηκαν τράπεζες και έδωσαν δάνειο όταν το ταμείο ήταν μείον, η καθοριστικής σημασίας ναυμαχία στο Ναυαρίνο, οι εκκαθαρίσεις των στρατευμάτων του Ιμπραήμ από το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα (οδός Μαιζώνος), η στάση και οι ενέργειες κάποιων φιλελλήνων, κ.α. Αμφότερες πλευρές προσπερνάνε εύκολα το διαχρονικό και π.Μ/Ε.* δόγμα-αξίωμα που λέει ότι: εξωτερική πολιτική = συμφέροντα, άρα αυτή προσαρμόζεται ανάλογα με τους συσχετισμούς που υπάρχουν ανά πάσα στιγμή. Και εκείνη τη στιγμή υπήρχε γενικώς ένα ρεύμα 'να τελειώνουμε με την Οθωμανική αυτοκρατορία'.

Για τον κοσμάκη τα πράγματα έχουν ως εξής: Έλαβαν μέρος στην εξέγερση μερικές δεκάδες χιλιάδες, από τα 1,5-2 μιλεούνια που ζούσαν τότες στον Μωριά και στην Στερεά. Η στάση των υπολοίπων ήταν από χαλαρή και σιωπηρή υποστήριξη, έως απάθεια, ή και αντίθεση, ανάλογα με τη θέση/στάση/θεώρηση ζωής του καθένα ή την επαφή του με τους επαναστατικούς πυρήνες. Υπήρχε και ένα ποσοστό πληθυσμού που είχε ήδη εξισλαμιστεί, το οποίο είτε απείχε από κάθε επαναστατική δραστηριοποίηση, είτε και εναντιώθηκε σε αυτή. Υπήρχαν και περιοχές όπου είτε δεν έπεσε ντουφεκιά, ή άλλες όπου οι Οθωμανοί ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι (νησιά κυρίως). Αν η επανάσταση είχε καθολική συμμετοχή και ομόθυμη υποστήριξη από τον κόσμο, από τον βοηθό γιδοβοσκού β' μέχρι και τους προύχοντες, τότε θα ήταν μια παγκόσμια πρωτιά, απλά για άλλη μία φορά στην παγκόσμια ιστορία δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Είναι γεγονός ότι ο πατριάρχης Κων/λεως αφόρισε την επανάσταση και τους επαναστάτες, προτού του φάει και αυτού το κεφάλι ο προιστάμενός του (οι ερμηνείες για τα κίνητρα της ενέργειας αυτής έχουν αμφίπλευρα ενδιαφέρον, αλλά αυτό που πρέπει να ερευνηθεί περισσότερο είναι ο αντίκτυπος αυτής της ενέργειας,πράγμα πολύ δύσκολο). Επίσης και ότι η ευλογία των όπλων από τον Παλαιών Πατρών απλώς ουδέποτε συνέβη, διότι όπως γράφει ο ίδιος στο ημερολόγιό του που δημοσιεύτηκε μετά από χρόνια, εκείνο τον καιρό ήταν για επίσκεψη στον μητροπολίτη στην Πάτρα.

Το μεγαλύτερο θύμα των 3 στις διάφορες αναλύσεις που συνήθως διαβάζουμε είναι κυρίως οι Φιλικοί, παρά το γεγονός ότι κατά βάση δεν λοιδωρούνται, απλώς υποβιβάζονται ή αποσιωπούνται κατά το δοκούν. Και αυτό διότι η οργάνωσή τους τιτλοφορείται ως ΕΤΑΙΡΕΙΑ με ότι ανακλαστικά προκαλεί αυτό, είχαν κυρίως επίλεκτα μέλη της κοινωνίας στις τάξεις τους, το ένα ιδρυτικό τους μέλος ήταν ΜΑΣΟΝΟΣ, το πιθανότερο και άλλα μέλη, και λειτουργούσε με αρκετή (ευτυχώς ή δυστυχώς πετυχημένη) μυστικοπάθεια. Έχει δηλαδής αρκετά κουσούρια για να κρατάνε αποστάσεις από αυτή και Μπογιοπουλαίοι και αντί-Μπογιοπουλαίοι. :shifty:
Αποσιωπώντας όμως την ίδια της την δράση, υποβιβάζεις ή διαγράφεις το έργο που έκανε με στην προετοιμασία της επανάστασης, την αφύπνιση συνειδήσεων, τα ανοίγματα προς τους ξένοι και τέλος την ίδια την κήρυξη της επανάστασης με τις, έστω αποτυχημένες, μάχες στο Δούναβη.


*(προ Μαρξ/Έγκελς :shifty: )
Άβαταρ μέλους
By dimik
#379749 Μα και οι Μαρξ/Ένγκελς ήταν ενάντια στην επανάσταση γιατί προωθούσε τα συμφέροντα της Ρωσίας :lol:
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#379758
Αν η επανάσταση είχε καθολική συμμετοχή και ομόθυμη υποστήριξη από τον κόσμο, από τον βοηθό γιδοβοσκού β' μέχρι και τους προύχοντες, τότε θα ήταν μια παγκόσμια πρωτιά, απλά για άλλη μία φορά στην παγκόσμια ιστορία δεν συνέβη κάτι τέτοιο.


Βασικά επειδή ένα ανιστόρητο ντουγάνι (Μπογιόπουλος) πέταξε μια μπούρδα περί τάχαμου ενωμένου έθνους για να σερβίρει την προσωπική του ψαρόσουπα δεν σημαίνει ότι αυτό έχει νόημα.

Σε καμία φάση της ιστορίας τους οι Έλληνες δεν υπήρξαν 100% ενωμένοι.
Μάλλον 100% διχασμένοι ήταν στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Από τους εμφύλιους εν μέσω της Επανάστασης μέχρι τις δυο κυβερνήσεις στον Α' ΠΠ και τις γνωστές διενέξεις του ΚΚΕ στον Β' ΠΠ (από επιστολές Ζαχαριάδη :s_laughat μέχρι εμφύλιο v2).
Πρακτικά η μόνη ιστορική στιγμή που η Ελλάδα ήταν ενωμένη (σε ένα μεγάλο βαθμό) ήταν οι Βαλκανικοί πόλεμοι.
Αλλά και εκεί αν ψάξει κάποιος θα βρει μίρλες, αντιθέσεις και προσωπικές ατζέντες.

Τα παραπάνω διδάσκονται και στα σχολικά βιβλία για να λύσω την απορία κάποιου χρήστη που έκανε σχετικό σχόλιο.

Προσωπικά ως άτομο που του αρέσει να διαβάζει ιστορία και να βάζει στην άκρη διάφορες προσπάθειες 'παραχάραξης' για πολιτικούς λόγους, δεν ασχολούμαι με τις προφανείς προσπάθειες της Εκκλησίας και των εκάστοτε καθεστώτων να καπηλευτούν ιστορικά γεγονότα.

Το γεγονός ότι το κάθε παπάρι (sic) κάνει ιστορική ανάγνωση με κομματική ορμήνια δείχνει το πόσο ανιστόρητη είναι η κοινωνία μας.

Πέρα από το διαμαντάκι του Μπογιόπουλου το σχόλιο μου αφορά και τον όποιο Χρυσαυγιτόπουλο βγει σε 7 μήνες και μας σερβίρει κάποια ταληροποίηση περί Μεταξά.
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#379765 1821: Ποιοι «όλοι μαζί», βρε ζαγάρια;
Αν από τον τίτλο, πόσο μάλλον το κείμενο βγάζει κανείς ότι ο Μπογιόπουλος γράφει για 100% ενωμένους Έλληνες μάλλον υπάρχει πρόβλημα.
Ωραίο το να απαντά κανείς σε φανταστικά κείμενα, αλλά να διατηρήσουμε και ένα επίπεδο κατανόησης προτού ανατρέξουμε στα σχολικά εγχειρίδια.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#379780 Και εμένα η αναφορά στο Νίκο το Μπογιό δεν μου άρεσε. Επειδή τον έχω πετύχει στα ελ ραδιοκύματα, υποστηρίζει ότι άλλη σημασία έχει η επανάσταση για τον λαό (tm) και άλλη για τη νομενκλατούρα (tm). Δεν αναφέρει πουθενά ότι ΟΛΟΙ οι Ελ ξεσηκώθηκαν εναντίον των κακών οθωμανοί, ούτε ότι ήταν κομμουνιστόφατσες οι επαναστάτες, αλλά το ότι όσοι είχαν σιχαθεί το στάτους κβο, +κάποιους ταξικούς αποστάτες (λέγε με φραγκάτο επαναστάτη :s_laughat), πολέμησαν (και) για κάποιες ιδέες τους. Τέλος, η Ελ επανάσταση είχει ΣΙΓΟΥΡΑ αντλήσει στοιχεία από την Γαλλική.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#379789 diplomat τίθεται μια ερώτηση η οποία ταληροποιείται -αναμενόμενα- προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση μέσα στο πόνημα.
Ποιοι «όλοι μαζί»


Η δικιά μου παρατήρηση είναι ότι ποτέ δεν ήμασταν όλοι μαζί και αυτό είναι κοινή γνώση σε όσους έχουν διαβάσει κάτι παραπάνω από κομματοσκυλιακά βλογκ ή εφημερίδες.
Οπότε η ερώτηση είναι άκυρη και για λόγους εντυπωσιασμού.

Επίσης το ότι η συγκεκριμένη επανάσταση είχε τον όποιο ταξικό χαρακτήρα είναι κάτι που επίσης έχει γραφτεί στο hall of fame μαργαριταριών και αδαμάντων.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#379797 Eδουάρδε, το ότι η Γαλλική Επανάσταση έδωσε στοιχεία για την Ελ, είναι αυταπόδεικτο, λ.χ. ο Κοραής άντλησε από εκείνη. Το γεγονός ότι από αυτό το απλό πραγματάκι, οι aristeroi φίλοι μας προσπαθούν να μας πείσουν ότι ένας εθνοαπελευθερωτικός αγώνας ήταν ίδιος με έναν ταξικό, ε, αναμενόμενο, όπως φυσικά και κομματόσκυλα της άλλης πλευράς, όπου αναφέρονται σε εθνική σύμπνοια, καλή εκκλησία, κρυφά σχολειά και λοιπά ΔΙΑΜΑΝΤΟΡΥΧΕΙΑ (whataboutism, ξέρω).
Άβαταρ μέλους
By dimik
#379801 Τα πράγματα είναι λίγο πιο πεζά όμως.

Χωρίς ορλωφικά το 1770 προ γαλλικής επαναστάσεως δεν θα είχαμε Κιουτσουκ Καιναρτζή, άρα όχι το εμπόριο, το χρήμα και τον στόλο των ελλήνων οπότε και δύσκολα θα γινόταν επανάσταση χωρίς μισθούς για τους κλέφτες και αρματωλούς, οι οποίοι αν δεν έπεφτε ζεστό γρόσι δεν σήκωναν τουφέκι. Αυτοί δε μάλλον δεν είχαν και ιδέα περί γαλλικής επαναστάσεως.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#379804 Η επιρροή της Γαλλικής Επανάστασης είναι μια μεγάλη κουβέντα.
Τώρα αν κάποιος αναγνώσκει 'αντιμνημονjακά' στοιχεία σε αυτή δεν θα κάτσω να ασχοληθώ περαιτέρω. :s_sarcastic

Για να είμαι λίγο πιο ξεκάθαρος αναφορικά με το πόνημα Μπογιούπουλου: μου προκαλεί το ίδιο αίσθημα όταν διαβάζω αναλύσεις για τον εμφύλιο από δεξιές πένες που βολικά δεν αναφέρονται στην πολύ σκληρή στάση του καθεστώτος απέναντι στους αριστερούς ακυρώνοντας την όποια προσπάθεια ειρηνικής συνύπαρξης.

Η αντίστοιχα σε αριστερές πένες που αναφέρονται στην παληκαριά του Ελληνικού λαού στον Β' ΠΠ αγνοώντας (καλά αυτοί όντως δεν το ξέρουν :s_sarcastic ) την προετοιμασία του στρατού από το Μεταξά τα προηγούμενα χρόνια.
Καλά τις προτροπές του ΚΚΕ προς το λαό να αντιταχθεί στην προετοιμασία και εξοπλισμό του στρατού (επειδή τάχαμου θα τα χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ) τις βάζω στην άκρη.
Μην κλέβουμε και Εκκλησίες σαν αυτές του dimsaba. :lol: :lol:

Γι αυτό παίδες μην διαβάζετε ιστορικά βιβλία.
Θα βγάλει ένθετο ο Buxebunnys στο documento να ταληροποιήσει ότι πρέπει να ξέρετε.
:s_thumbsup
Άβαταρ μέλους
By dstou
#379806
Κιουτσουκ Καιναρτζή


Κεφαλαιώδους σημασίας γεγονός, το οποίο έπρεπε να διδάσκεται σε όλες τις τάξεις και να μπαίνει και κάθε χρόνο στις εξετάσεις μέχρι να να εμπεδωθεί αρκούντως και από τα κατοικίδια. :s_howdy
Άβαταρ μέλους
By g8777
#379848 Σχολικο εγχειριδιο που πρεπει να διαβαζωμεν για να μην μας πρηζει τα ΚΑΡΓΙΟΛΩ ο ΜΑΡΞΜΠΑΝΝΥ:

http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/item.html?code=01-42158&tab=01


:s_drinks :s_drinks :s_drinks :s_drinks :s_drinks :s_drinks
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#379992 Να το αποστηθίζει το παιδί σου και να έρχεται το βράδυ να στο λέει μονοΡΟΥΦΙ, εκεί βρίσκεται η ποιηση :s_airkiss