Για τα ταξίδια που κάναμε κι αυτά που θέλουμε να κάνουμε
Άβαταρ μέλους
By deep purple
#334730 Για ένα τετραήμερο 9/12 - 12/12 θα βρίσκομαι μετά της συμβίας στην περιοχή. Έχουμε τίποτα προτάσεις για καταλύματα, φαγητό, αξιοθέατα;
Το πλάνο είναι μετάβαση από Θεσσαλονίκη, μέσω Ε.Ο. και Μπράλου, άφιξη και διανυκτέρευση Γαλαξείδι (Παρασκευή).
Το Σάββατο επίσκεψη Δελφούς (υπάρχει μουσείο; είναι ανοικτό;) και ίσως Αράχωβα (δεν είμαι φαν της κοσμικής ζωής αλλά αν είναι όμορφη να κάνω ένα πέρασμα). Το βράδυ διανυκτέρευση Γαλαξείδι (ή μήπως Γαλαξίδι;).
Κυριακή πρωϊνό και μετάβαση Ναύπακτο, όπου και θα διανυκτευρεύσουμε.
Δευτέρα επιστροφή από Αιτωλοακαρνανία, Αρτα, Γιάννενα, Εγνατία.

Δεν έχω πάει ποτέ προς τα κει, πείτε καμιά γνώμη......
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#334736 Θα πρότεινα αντί της κλασσικής εθνικής {27} Λαμίας - Άμφισσας, το πέρασμα από Μπράλο - Γραβιά - Επτάλοφο - Καλύβια Αράχοβας - Αράχοβα. Στον Επτάλοφο...
Εικόνα
...έχει καλά γραφικά καφέ ίσως (σίγουρα δλδ) με περισσότερη ησυχία από ότι στην κιτσΑράχοβα. Σίγουρα, βέβαια, και στα καλύβια και στην Αράχοβα θα βρείτε κάπου σχετικά ήσυχα να περάσετε το χρόνο σας!

Δελφοί στανταρ περιήγηση στο χώρο / στάδιο και στο Μουσείο (σίγουρα θα είναι ανοιχτό Νινίοχος, αφαλός της Γης, αρχαία βράχια κτλ)...

Εικόνα

Γαλαξίδι κωλολέει για διανυκτέρευση (θυμάται κανεις τη ντίσκο μπαρ που ήταν υπογεια μέσα στα βράχια πριν 15 - 20 κάτι χρόνια; ) και για βόλτα στα παραδοσιακά σπίτια και τα στενά σοκάκια. Επίσης, μετά το πρωινό στο Γαλαξίδι θα πάτε για στροφιλίκι ποιοτικό...
Εικόνα
...θα βγείτε προς Πεντεόρια - Βουνιχώρα με φρεσκιαδούρα άσφαλτο και στο 2ο χωριό να πάρετε γραβιέρα και χυλοπίτες από τον Καϊμάρα. Είναι στην πάνω έξοδο του χωριού.

εγώ θα πρότεινα και εναλλακτική περασιά προς Ναύπακτο, μέσω Λίμνης Μόρνου, Φιλοθέης κ κατέβασμα προς Ναύπακτο, αν είσαστε τόσο φυσιολάτρες και αντέχετε στροφές. Για την κατάσταση του δρόμου Ιτέας - Ναυπάκτου, την είχα αφήσει στο μαύρο της το χάλι πριν κανα 2 χρόνια με αρκετές κάμερες ταχύτητας, πλην όμως όμορφη σαν παραθαλάσσια διαδρομή.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#334753 Yπάρχει κάποιος λόγος που θα διανυκτερεύσεις και Ναύπακτο; Γιατί απέχει ούτε μία ώρα από τη Ναύπακτο. Εκτός αν θες να δοκιμάσεις άλλη νυχτερινή ζωή.

Τώρα όσον αφορά διαδρομές, φαγητό κλπ πριν προχωρήσω σε προτάσεις μία ερώτηση: Πως τα πάει το έτερον με τις στροφές; Αν πεις ναι σου έχω φτιάξει πρόγραμμα τζιτζιλόνι
Άβαταρ μέλους
By deep purple
#334827 Ξενοφώντα μερσί για τις πληροφορίες... Φουλ της βλάστησης βλέπω στην δεύτερη φωτο.
Corto η κυρά ζαλίζεται στο Θεσσαλονίκη-Βέροια.....Θα πάμε λάου-λάου. Την Ναύπακτο την σκέφτομαι για ένα βράδυ επειδή θα γυρίσω από Εγνατία. Άκουσα ότι καλό βενετσιάνικο κάστρο και λιμάνι...

Από καταλύματα; Κάτι παραδοσιακοί ξενώνες στο Γαλαξείδι, με τζάκι που σε αφήνουν να το μπουμπουνίσεις ισχύει;

Αν πιστεύεται ότι κάποιοι άλλοι προορισμοί στην περιοχή θα είναι προτιμότεροι, προτείνετε άφοβα. Ψάχνουμε γραφικά μέρη, καθαρά αλλά όχι ακριβά καταλύματα και μας ενδιαφέρει και η ιστορική περιήγηση.....
Άβαταρ μέλους
By belgarion
#334845 Το Γαλαξίδι είναι πολύ ωραίο.Είχαμε πάει πριν 2-3 καλοκαίρια και είχαμε περάσει ωραία.Το καλύτερο φαγητό από όσα δοκιμάσαμε το είχε ο Ζυγός (αν θυμάμαι καλά το όνομα)στην παραλία, ειδικά το χοιρινό κοτσι ήταν λουκούμι.Τώρα το χειμώνα ανοίγουν και κάποια ωραία μαγαζιά πιο μέσα στην πόλη που είναι πιο χειμερινή φάση.Αν σας αρέσουν τα καλλιτεχνικά υπάρχει και ένα παλιό λιοτρίβι που είναι καφέ εστιατόριο στο δεύτερο λιμάνι, θα πήγαινα μόνο για καφέ εκεί ,όχι για φαγητό.Μου άρεσε επίσης και το ναυτικό Μουσείο στο Γαλαξίδι. Εννοείται ότι θα πάτε στους Δελφούς , ειδικά η τοποθεσία είναι εντυπωσιακή ,τόσο ο αρχαιολογικός χώρος όσο και η θέα και τα βουνά τριγύρω.

.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#334851 OK έλεγα να σε στείλω στον Αθανάσιο Διάκο για να φας αξεπέραστα παϊδάκια + παγωτό αλλά όπως τα λες απαγορεύται και μόνο η σκέψη. Παρομοίως θα σε απέτρεπα και από τις προτάσεις του Κλαρκ γιατί το Σουβάλα - Αράχωβα έχει στροφή με το τσουβάλι.

Για καταλύματα φοβάμαι ότι δεν μπορώ να σε βοηθήσω γιατί μένω σπίτι μου :lol: αλλά από φαγητό σημείωσε 2 προτάσεις:
- Στο Χρισό για τα κλασσικά της περιοχής. Βαλλιάνος, Πασάνος δε θυμάμαι καλά. Ρώτα στο Χρισό αν ακούσεις κάτι σε -άνος εκεί είσαι.
- Το χασαποmust της περιοχής Γαλαξιδίου είναι η Βίδαβη (Άγιοι Πάντες). Τόσο ο Σουλάντζος όσο και ο Πριμάλης (Καλή Καρδιά) είναι πολύ δυνατοί και φημισμένοι, αλλά θα προτείνω τον Πριμάλη που είναι ένας πραγματικός καλλιτέχνης του ψησίματος. Σούβλες αποκλειστικά (αν ζητήσεις κάτι άλλο θα σε στείλει δίπλα - χωρίς πλάκα), ανοίγεις το ψυγείο διαλέγεις από αρνί, προβατίνα, χοιρινό και κοτόπουλο, λες ποσότητα και στα κάνει στη σούβλα. Ελπίζω να είναι ανοιχτά τώρα.
Στο Γαλαξίδι κρατάμε μικρό καλάθι. Αν είσαι της αμυγδαλόπαστας και συναφών γλυκών θα πάρεις ποσότητες είναι καταπληκτικά. Προσοχή το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο που έδωσε το όνομα στην πόλη είναι εκεί που στενεύει ο δρόμος λίγο πριν βγεις στην παραλία, όχι τα άλλα χωρίς να αποκλείω να είναι καλά. Απο φαΐ στο Γαλαξίδι όσες φορές και να έκατσα και όπου και να έκατσα δεν ξετρελάθηκα, Μαρίτσα incl (= μόνο για Αθηναίους).
Τζιμ μάλλον εννοείς το Λιοτρίβι στο Χηρόλακα, τώρα είναι κάτι σε ουζεροφαγομπλαμπλα, δεν έχω πάει από τότε που έπαψε να είναι μπαράκι.

Για Δελφούς δε θέλει συστάσεις, θα πας αρχαία και θα πιείς και κανένα καφέ με θέα και είσαι ΟΚ. Και τα 2 είναι κορυφή. Για την Αράχοβα, δεν ξέρω - τι να σου πω; Αν θες να δεις κόσμο πήγαινε μπορεί να έχει αρχίσει να μαζεύει χιονάνθρωπους. Αν θες να δεις κάτι άλλο, τι να σου πω; Your call.

Το χωριό μου (Άμφισσα) δεν έχει και κάτι ιδιαίτερο, αν ανέβεις στο Κάστρο για βόλτα και θέα και περπατησεις στα Ταμπάκικα (ή Χάρμαινα) μπορεί και να μη μετανοιώσεις το χρόνο σου (όχι εντάξει, είναι μάλλον ενδιαφέρον).

Τώρα πηγαίνοντας για Ναύπακτο έχεις 2 επιλογές την εξής μία (εφόσον ζαλίζεται το έτερον). Να πας παραλία. Στο δρόμο εκεί που παίρνεις το βαρκάκι για Τροιζόνια κάνε μία ερώτηση αν έχει κάτι ανοιχτό στο νησί. Αν έχει είναι όμορφη εμπειρία, περνάς με τη βάρκα σε νησί χωρίς αμάξια και φασαρία. Αν πας από τη λίμνη του Μόρνου και τον παλιό δρόμο για φαγητό έχει στο δρόμο σου αμέσως μετά τη γέφυρα του Μόρνου ένα χάνι (Ρερέσης νομίζω λέγεται αλλά δεν παίρνω όρκο) που έχει καλό φαΐ, αλλά και εκεί θα χορτάσετε στροφές.

Τώρα προσωπικά εμένα μου αρέσει και η μελαγχολική παρακμή της Ιτέας για βόλτα και καφέ. Δίπλα είστε, δοκιμάστε το.

Αν δε σου απαντησει στείλε και κανένα μήνυμα στον Ασίμοφ, έζησε αρκετά στους Δελφούς θα ξέρει καλύτερα τα off season της περιοχής
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#334857 Αν και με σχετική καταγωγή υστερώ σε γνώσεις, τα τελευταία αρκετά χρόνια έχω πάει πολύ λίγο.
Στο Χρισσό ο σε -άνος είναι ο Μπασάνος. Καλός ψήστης και το μαγαζί είναι ακριβώς στην είσοδο του χωριού (την κρυφή από Δελφούς ερχόμενος) κι έχει φανταστική θέα. Ίσως να έχει κι άλλο μαγαζί πιο χειμερινό.
Στην ίδια διαδρομή την κρυφή από Δελφούς, ξυστά στο πάνω μέρος του χωριού είχα φάει σπιτικά και πολύ οικονομικά σε μικρό μαγαζάκι. Στυλ αυτά τα χόρτα μαζέψαμε σήμερα, αυτά τα αυγά έκαναν οι κότες, αυτό το κρέας έσφαξε ο Κίτσος κλπ. Αν υπάρχει αξίζει.
Ο Φούρλας θεωρείται επίσης πολύ καλός στην κάτω γειτονιά.

Συνιστώ την θέα από τη άκρη του βουνού μπροστά από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία ελάχιστα μόλις χλμ (3?4) από την κορυφή της μεγάλης σχεδόν κυκλικής πανοραμικής φουρκέτας της παράκαμψης του Χρισσού. Καλύτερα πρωί πρωί με κάτι ζεστό σε θερμός. Και μετά προσκύνημα.

Οι Δελφοί έχουν αρκετά, μερικά είναι καλά και με θέα.
Στην Άμφισσα παλιά ήταν φανταστικό το οινομαγειρείο του Φαρόπουλου αλλά πέθανε ο Φαρόπουλος και έχασε λίγο σε ύφος (όχι σε φαγητό άλλο μαγείρευε) δεν ξέρω αν παίζει ακόμα.
Το Γαλαξίδι είναι ενοχλητικά νεκρό εκτός εποχής. Αν το έχεις ζήσει Πάσχα ή καλοκαίρι σε πιάνει μια κατάθλιψη.

Αν πήγαινες από Λιβαδειά αξίζει να πας από Άσπρα Σπίτια, Δεσφίνα για να κατέβεις προς την Ιτέα. Η έμφαση στο κατέβασμα με θέα.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#334888 Από τους δύο σε Χρισό εγώ προτείνω Φούρλα, πάντως. Είναι βέβαια χρόνια από την τελευταία φορά που πήγα και δεν ξέρω μήπως άλλαξαν τα πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση ΜΗΝ διανυκτερεύσετε στους Δελφούς. Έχουν με διαφορά τα χειρότερα καταλύματα της ευρύτερης περιοχής, της περιφέρειας, της Ελλάδας; Κάτι τέτοιο.
Για καφέ να πάτε (σε ένα, όποιο, με θέα, δεν έχει σημασία), στα αρχαία να πάτε και μετά να φύγετε. Ούτε για φαγητό έχει κάτι της προκοπής. Εγώ στην Αράχωβα θα πήγαινα μια βόλτα πάντως (όχι ΣΚ).
Επίσης συμφωνώ με την ιδέα της Ιτέας.
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#334892 Είπα να προτείνω κ γω είτε το ανέβασμα Ρούμελη (ή κατέβασμα από εκει), εγκρίνω τα περι Αθανάσιου Διάκου αλλά και το πέρασμα από ¨Ασπρα σπίτια - Δεσφίνα.
Αυτό το κατέβασμα... :inlove:
Εικόνα

Αν μου δίναν 1 μέρα ελεύθερη να αλωνίσω, κατευθείαν εκεί θα πήγαινα, μαζί με ορεινή Ναυπακτία.

και μια κλασσική Ιτέα - Δελφοί - Παρνασσός στο ίδιο κάδρο
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#334895
nass έγραψε:Δελφοί --> Αμαλία.

Το Αμαλία είναι το καλύτερο μεν, μετριότατο δε.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#334924 Επίσης θα σου δώσω και μία συμβουλή που δίνω σε όλους. Πηγαίνοντας από Ιτέα προς Γαλαξίδι μετά το λιμάνι των μεταλείων θα δεις μία ταμπέλα που γράφει "Τριταία". Ακολούθησέ την και πήγαινε στην Τριταία. Κάνε 3 λεπτά μία βολτα και βγάλε 1-2 φωτογραφίες. Δεν αξίζει, ένα κωλοχώρι του κερατά είναι, αλλά τουλάχιστον θα έχεις να λες ότι πήγες εκδρομή στη διάσημη Κωλοπετινίτσα :lol:
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#334959 Μπορεί να περάσει απο Γραβιά _παυλιανη και να ανέβει Παρνασσο απο Αγοριανή.Αράχωβα για φάγητό στη Παναγιώτα ή στον Καπλάνη.
Επίσης αξίζει να πάει και στο Μορνο-Λιδωρίκι, μάλλον στην επιστροφή και να γυρίσει απο Αθανάσιο Διάκο.
Άβαταρ μέλους
By nass
#334960
Asimov έγραψε:
nass έγραψε:Δελφοί --> Αμαλία.

Το Αμαλία είναι το καλύτερο μεν, μετριότατο δε.


Σε επίπεδο ξενοδοχείου νομίζω είναι ό,τι καλύτερο ως προς το VfM έχει η περιοχή (που γενικά υστερεί και ειδικά στους Δελφούς είναι χάλια υπερ-τουριστικά και στην Αράχωβα φρου-φρου κι αρώματα επιπέδου Μυκόνου)
Για ξενώνες κτλ. ίσως υπάρχει κάτι καλύτερο σε Γαλαξίδι και σίγουρα 2 πολύ καλοί ξενώνες στην Αμφίκλεια (αλλά μπορεί να πέφτει μακριά και με πολύ στροφιλίκι ανάμεσα)
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#334962
JimClark έγραψε:Αυτό το κατέβασμα... :inlove:
Εικόνα

^ Αυτό
Καταπληκτικό. Άλλα δεν θα ξεχάσω μια μέρα (ήμουν με το παλιό Focus) που με κυνηγούσε κυριολεκτικά ο χιονιάς και πρέπει να πέρασα ελάχιστα λεπτά πριν κλείσει ο δρόμος (και με αναφέρουν τα δελτία ειδήσεων).
Τόσο βλάκας :oops: