Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By koutsan
#24256 Ξαναδιαβάζω τι έγραψε ο CPP και είναι :dizzy: :dizzy:

Τελεί σε πλήρη σύγχυση για το τι σημαίνει το ρήμα "απαγορεύεται"/ "επιτρέπεται" αλλά και το ότι είναι τελείως διαφορετικό πράγμα οι φορολογικές διατάξεις σε σχέση με τις διατάξεις αστικού-εμπορικού-τραπεζικού δικαίου. Για αυτό προσoχή σε αυτά που γράφει : είναι ανακριβή.

Προφανώς και στο λογαριασμό όπου είσαι συνδικαιούχος με το πατέρα σου μπορείς να πας να κάνεις ανάληψη του συνόλου του ποσού και ας προέρχεται από το εφάπαξ του, χωρίς να τον ρωτήσεις (εκτός αν έχει τεθεί σχετικός όρος στη σύμβαση του κοινού λογαριασμού που δεν επιτρέπει την κίνηση του λογαριασμού χωρίς τη συναίνεση όλων των δικαιούχων). Κανείς δεν μπορεί να σε σταματήσει και φυσικά γίνονται καθημερινά τέτοια. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι με τις κάρτες ATM κανένας δεν γνωρίζει ποιος πραγματικά τραβάει λεφτά από 1 λογαριασμό, μπορεί να είναι και η γκόμενα του πατέρα σου που δεν είναι καν συνδικαιούχος του λογαριασμού. Οπότε τι νόημα θα είχε να "απαγορεύσει" (άκου ρήμα που έβαλε ο cpp !) κάποιος την ανάληψη ενός ποσού όταν ο πραγματικός δικαιούχος του ποσού, ήτοι εν προκειμένω ο πατέρας σου, συναινεί στην ανάληψη εκ μέρους σου (με την υπογραφή που έθεσε στη σύμβαση κατά το άνοιγμα του κοινού λογαριασμού) ό,τι ποσού γουστάρεις. Θα ήταν σαν να απαγορεύεται η δωρεά. Η δωρεά λοιπόν δεν απαγορεύεται ,όπως δεν απαγορεύεται και η ανάληψη του συνόλου ποσού από το συνδικαιούχο ανεξαρτήτως αν του ανήκει ή όχι με όρους αστικού δικαίου.
Δεν μπορεί η τράπεζα να ελέγξει σε ποιον ανήκει το ποσό, η τράπεζα το μόνο που κάνει είναι να εκτελεί τη σύμβαση που έχει υπογράψει και η οποία της επιβάλλει να δώσει το σύνολο του ποσού στο συνδικαιούχο. Αν δεν το κάνει θα έχει ευθύνη ενδοσυμβατική, απορρέουσα από τη σύμβαση του κοινού λογαριασμού.

Θεωρητικά λοιπόν αν αυτό το ποσό δεν σου ανήκει τότε η εφορία θα πρέπει να φορολογήσει τη μεταβίβασή του προς εσένα ως δωρεά. Όπως ακριβώς θα πρέπει να φορολογήσει και το ποσό που μου έδωσε η μάνα μου για να αγοράσω ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι, η θεια μου η Μαριγώ για να αγοράσω μπουφέ και σεμεδάκια. Αυτά τα ποσά λοιπόν δεν μπορούν αν ανευρεθούν ΠΟΤΕ και γι αυτό δεν φορολογούνται στον πραγματικό κόσμο.
Το ίδιο στην πράξη συμβαίνει και με το κατατεθιμένο εφάπαξ του πατέρα σου στην τράπεζα. Δεν μπορεί να βρεθεί τι το έκανες (αν το έκανες ανάληψη), μπορεί να το πήρες και να το πήγες στον πατέρα σου που βαριόταν να πάει μέχρι την τράπεζα. Επίσης αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα μπορούσες να το κάνεις τμηματικές αναλήψεις από ΑΤΜ χωρίς να φαίνεται ποιος το τραβάει και προφανώς δεν τίθεται ζήτημα ζήτημα απαγόρευσης ανάληψης.

Αυτό που συμβαίνει όμως στην περίπτωση που αποσύρεις το εφάπαξ του πατέρα σου είναι ότι δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να καλύψεις φορολογικά το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ σου αν προβείς σε αγορές/ ενέργειες που φορολογικά σε υποχρεώνουν να δηλώσεις που βρήκες τα λεφτά για να τις κάνεις.
Δηλ. πας και αγοράζεις σπίτι με το εφάπαξ οπότε η εφορία θα σε "ρωτήσει" που βρήκες τα λεφτά. Δεν θα σου αναγνωρίσει τον ισχυρισμό ότι "είμαι συνδικαιούχος στον Χ λογαριασμό και από εκεί απέσυρα τα χρήματα για να αγοράσω σπίτι". Τον ισχυρισμό αυτό θα τον θεωρήσει δωρεά και θα το φορολογήσει ως τέτοια.
Το ίδιο συμβαίνει και από πλευράς κληρονομικού - τραπεζικού - φορολογικού δικαίου : είναι 3 τελείως διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους. Αν πεθάνει ο 1 συνδικαιούχος ο άλλος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει - χωρίς να τα έχει δηλώσει προηγουμένως στη δήλωση φόρου κληρονομιάς, εφόσον φυσικά είναι και κληρονόμος, καταβάλλοντας τους σχετικούς φόρους - για ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ το ποσό του κοινού λογαριασμού έτσι απλά λέγοντας βρήκα λεφτά να αγοράσω σπίτι από το λογαριασμό : θα πρέπει να αποδείξει ότι τα "έβγαλε" αυτά τα λεφτά. Επίσης κινδυνεύει στο βαθμό που προσβάλλεται η νόμιμη μοίρα των κληρονόμων του θανόντος να του ζητηθεί το ποσό που αντιστοιχεί με όρους κληρονομικού δικαίου στη νόμιμη μοίρα των κληρονόμων, στο βαθμό που ανήκει στον θανόντα μέρος ή όλο του λογαριασμού (καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η απόδειξη μερικές φορές)
Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ο συνδικαιούχος δεν μπορεί να πάει και να αποσύρει το ποσό μέχρι τελευταίας δεκάρας, φυσικά και μπορεί (άπειρες οι σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων, ΑΠΕΙΡΕΣ) και οι νόμιμοι κληρονόμοι, που δεν είναι συνδικαιούχοι, δεν μπορούν να αποσύρουν φράγκο από το λογαριασμό, αλλά μόνο να στραφούν κατά του συνδικαιούχου (αν τίθεται τέτοιο θέμα) εκ των υστέρων.

Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας κάνουν χρήση κάθε μέρα των τραπεζικών λογαριασμών όπου είναι συνδικαιούχοι με τους νεκρούς (ή ζωντανούς) γονείς τους. Πχ συνδικαιούχος σε τραπεζικό λογαριασμό πολλών 100δων χιλιάδων ευρώ και ο πατέρας του πεθαίνει : αυτός ΔΕΝ δηλώνει φυσικά στη δήλωση του φόρου κληρονομίας το λογαριασμό και συνεχίζει να τον χρησιμοποιεί καθημερινά για τις τρέχουσες ανάγκες τους. Συνδέει την πιστωτική του με αυτό το λογαριασμό (να πληρώνεται απευθείας δηλ.), δίνει εντολή πληρωμής ΔΕΚΟ κλπ σε αυτό το λογαριασμό, τραβάει λεφτά από ΑΤΜ χωρίς ποτέ κανείς να τον ρωτήσει κάτι. Δεν υπάρχει προφανώς θέμα, γιατί δεν γίνεται να ανακύψει θέμα από την απλή καθημερινή χρήση του λογαριασμού ώστε να ελεγχθεί.
Το πρόβλημα θα τεθεί αν πας και αγοράσεις μια Cayenne και πεις στην εφορία ότι τα λεφτά τα βρήκες από το λογαριασμό του μακαρίτη. Αυτός ο ισχυρισμός δεν θα γίνει δεκτός ως κάλυψη πόθεν έσχες αλλά θα σου βάλουν φόρο κληρονομιάς για το ποσό που δήλωσες ότι έκανες χρήση για την αγορά της Cayenne.
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#24324 Γιαννη, αν μεταφερω αυτη τη στιγμη Ολλανδια 100.000€ απευθειας θα πρεπει να δικαιολογησω απο πού τα βρηκα. Αν δεν αποδειξω οτι εχουν φορολογηθει στην ελλαδα, θα πληρωσω φορο στην Ολλανδια. Το να ειμαι συνδικαιουχος με τον πατερα μου δε με απαλλασει απ την δικαιολογηση. Προφανως απ το ΑΤΜ μπορω να τραβαω ο,τι γουσταρω (φανταζομαι)
Άβαταρ μέλους
By nass
#24334
koutsan έγραψε:Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι με τις κάρτες ATM κανένας δεν γνωρίζει ποιος πραγματικά τραβάει λεφτά από 1 λογαριασμό, μπορεί να είναι και η γκόμενα του πατέρα σου που δεν είναι καν συνδικαιούχος του λογαριασμού.


Νομίζω ότι με τη χρήση της ΑΤΜ, η οποία είναι προσωπική (έχει το όνομά σου πάνω) και μηχανισμό ασφαλείας (ΡΙΝ) τεκμαίρεται ότι είσαι ο ίδιος, εκτός και αν μπορείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι (πχ. έχεις κάνει δήλωση κλοπής/απώλειας). Διαφορετικά θα έλεγες "α δεν ήμουν εγώ που απέσυρα τα λεφτά, κάντε μου αντιλογισμό" ή να χρησιμοποιείς κάρτα σε αυτόματα μηχανήματα πληρωμών για ανώνυμες καταθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε λογαριασμούς τρίτων (που κανονικά απαγορεύεται χωρίς στοιχεία καταθέτη από ένα ποσό (10000 ?) και πάνω).

koutsan έγραψε:Πχ συνδικαιούχος σε τραπεζικό λογαριασμό πολλών 100δων χιλιάδων ευρώ και ο πατέρας του πεθαίνει : αυτός ΔΕΝ δηλώνει φυσικά στη δήλωση του φόρου κληρονομίας το λογαριασμό και συνεχίζει να τον χρησιμοποιεί καθημερινά για τις τρέχουσες ανάγκες τους.


Είχα ρωτήσει κάποτε στην τράπεζα τι γίνεται σε περίπτωση θανάτου του χρήστη τραπεζικής θυρίδας όπου όμως και άλλοι είχαν δικαίωμα πρόσβασης. Η απάντηση ήταν "με εισαγγελική εντολή η θυρίδα σφραγίζεται για χρήση από τους κληρονόμους" (και απόδοση στην εφορία του αντίστοιχου φόρου, να προσθέσω).

Δε συμβαίνει το ίδιο σε περίπτωση θανάτου συνδικαιούχου τραπεζικού λογαριασμού δηλ. κάπως να πληροφορείται η τράπεζα και να μπλοκάρει το λογαριασμό ? Ή βλέπω/διαβάζω πολλή επιστημονική φαντασία ? :lol:

Για τα άλλα που λες συμφωνώ, άλλο πράγμα τα χρήματα στο λογαριασμό και άλλο τα φορολογικά ζητήματα, πόθεν έσχες κτλ. Στο κάτω-κάτω δεν υπάρχει καμία υποχρέωση κάποιος να έχει τα λεφτά του σε τράπεζα, μπορεί να τα έχει στο στρώμα, οπότε από που προκύπτει ότι "εκείνο" το ποσό είναι από πχ. το εφ΄άπαξ ?
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#24352
nass έγραψε:Δε συμβαίνει το ίδιο σε περίπτωση θανάτου συνδικαιούχου τραπεζικού λογαριασμού δηλ. κάπως να πληροφορείται η τράπεζα και να μπλοκάρει το λογαριασμό ? Ή βλέπω/διαβάζω πολλή επιστημονική φαντασία ? :lol:
ΟΧΙ ! Δεν μπλοκάρει τίποτε, δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό, ως συνδικαιούχος κάνεις χρήση του λογαριασμού χωρία κανένα πρόβλημα. Ακόμα και αν είναι λογαριασμός μισθοδοσίας του θανόντος, αρκεί πάντα να είσαι συνδικαιούχος. Και δεν αναφέρομαι στο ΑΤΜ, αλλά στοΤαμείο.
Τους λογαριασμούς τους κλείνεις επίσης όποτε θές μόνος, με μιά ληξιαρχική πράξη θανάτου του διακαιούχου και καμία επιβάρυνση.
Άβαταρ μέλους
By nass
#24356 Αρα πρακτικά τα κληρονομούμενα μετρητά είναι αφορολόγητα, αρκεί οι κληρονόμοι να είναι συνδικαιούχοι ? Παράξενο μου φαίνεται, πως τους έχει ξεφύγει.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#24363
nass έγραψε:Αρα πρακτικά τα κληρονομούμενα μετρητά είναι αφορολόγητα, αρκεί οι κληρονόμοι να είναι συνδικαιούχοι ? ....

Ακριβώς. Και δεν στο λέει κάποιος ως θεωρία, αλλά απο πρόσφατη εμπειρία !
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#24666 Όπως ομως γράφτηκε παραπάνω, δεν μπορείς να κάνεις μεγάλη αγορά (ακίνητο, αυτοκίνητο, κλπ) αν δε μπορείς να τα δικαιολογήσεις από τα εισοδήματα σου.
Άβαταρ μέλους
By Cosmonaut21
#24796 Για καταθέσεις 30-50κ ανοιχτά ποιό είναι το καλύτερο που παίζει αυτή τη στιγμή? Αν και γενικά βλέπω πως και κλειστά για 3ετία ας πούμε δίνουν ψίχουλα και για τα μεγάλα ποσά.
Άβαταρ μέλους
By GTS
#24807
Cosmonaut21 έγραψε:Για καταθέσεις 30-50κ ανοιχτά ποιό είναι το καλύτερο που παίζει αυτή τη στιγμή? Αν και γενικά βλέπω πως και κλειστά για 3ετία ας πούμε δίνουν ψίχουλα και για τα μεγάλα ποσά.

Γυρω στο 1,90. Σε πια τραπεζα εισαι?
Άβαταρ μέλους
By CPP
#25103 Δεν διαφωνώ με τον koutsan αυτος γράφει ως νομικός.
Η τραπεζα δεν απαγορεύει τίποτα. Εγώ αναφέροντας απαγορεύεται εννοώ αποφυγή σχέσεων και συναλλαγών που οδηγούν σε άτυπες δωρεές κλπ που ως γνωστόν παίζουν μπάλα τον τελευταίο καιρό στους ελέγχους που κάνουν ΣΔΟΕ, μεγάλου πλούτου κλπ γιατι ο έλληνας τόσα χρονια ήθελε την φοροδιαφυγή του να την κανει απο την Τραπεζα.
Τέλος να ξαναπούμε στον φίλο που ρώτησε την μεταφορά λεφτων συγγενικου του προσώπου σε λογαριασμό του να μην την κανει γιατι θα μπει σε κάποια λίστα.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#25122
bibendum έγραψε:ειναι σαν να ρωτας αν μπορεις να χρησιμοποιησεις αυτα τα λεφτα... προφανως και μπορεις να τα κανεις οτι θες απ τη στιγμη που εχεις αποδεικτικα μισθοδοσιας, τιμολογια κοκ...

Αλλα επειδη μεταξυ μας μιλαμε και δεν νομιζω να λεμε για εκατονταδες χιλιαδες ευρω ο κινδυνος να σε τσακωσουν μειωνεται


Στην Ελλάδα φυσικά και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις, άλλωστε θα τα δηλώσεις το επόμενο έτος. Αν θες όμως να τα πας έξω πριν έρθει η στιγμή να τα δηλώσεις εκεί φαντάζομαι ότι περιπλέκεται το πράγμα. Έστω ότι κέρδισες ένα τζόκερ ή έκανες ένα μεγάλο project και πήρες το x ποσό, μπορείς έτσι απλά να το βγάλεις έξω έχοντας την απόδειξη είσπραξης;
Άβαταρ μέλους
By Geo f1
#27094 Προς πελατες Πειραιως!!

Λαβαμε το παρακατω στο πορταλ!!

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι στο προσεχές διάστημα θα διατεθεί το ασφαλιστικό προϊόν ΠΕΙΡΑΙΩΣ Secure Wallet.

Πρόκειται για ένα προϊόν που εξασφαλίζει άμεση αποζημίωση σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας των προσωπικών αντικειμένων των πελατών μας, ταυτόχρονα με την κλοπή ή απώλεια της πιστωτικής ή της χρεωστικής τους κάρτας.

Απευθύνεται στους πελάτες μας που είναι κάτοχοι ενεργής πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και επιθυμούν να προστατευθούν από τις οικονομικές συνέπειες που επιφέρει η απώλεια ή κλοπή αντικειμένων όπως τα κλειδιά, η ταυτότητα, η άδεια οδήγησης, η τσάντα κτλ.

Με το πρόγραμμα ΠΕΙΡΑΙΩΣ Secure Wallet εξασφαλίζουμε για τους πελάτες μας:

Προστασία ανάληψης χρημάτων
Κάλυψη των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για ανεπιθύμητες χρεώσεις /αναλήψεις
Κόστος αντικατάστασης προσωπικών εγγράφων
Κόστος αντικατάστασης κλειδιών (σπιτιού ή αυτοκινήτου)
Κόστος αντικατάστασης πορτοφολιού
Κάλυψη κόστους κινητού τηλεφώνου (μόνο σε περίπτωση κλοπής του)
Κάλυψη για παράνομες επικοινωνίες, μέσω του κινητού τηλεφώνου που εκλάπη
Κόστος αντικατάστασης τσάντας σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της (ή του χαρτοφύλακα) ταυτόχρονα με την απώλεια ή κλοπή της κάρτας και κάλυψη για το περιεχόμενο της τσάντας (ή του χαρτοφύλακα)

Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των παραπάνω καλύψεων είναι η ταυτόχρονη απώλεια ή κλοπή των ασφαλισμένων χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών του πελάτη.



Τα βασικά πλεονεκτήματα του προϊόντος είναι:

Χαμηλό ετήσιο ασφάλιστρο, μόνο με €25 ετησίως
Παγκόσμια κάλυψη
Ανταποδοτικό προϊόν που καλύπτει καθημερινούς κινδύνους
Απλή και άμεση διαδικασία αποζημίωσης
Δυνατότητα ασφάλισης έως και 6 καρτών, πιστωτικών ή χρεωστικών της Τράπεζας Πειραιώς
Άβαταρ μέλους
By otso
#28551 βρηκαμε ενα βιβλιαριο της Εμπορικης τραπεζας με 200δρχ πριν απο 20 χρονια , μπορω να τα παρω; υπαρχει εμπορικη;

α ειδα οτι αποροφηθηκε απο την Alpha Bank.