Αν και στο μέγεθος που είναι κομμένο το κρέας, παραδοσιακά αποκαλείται "σουφλημάς" !
Η αλήθεια είναι ξεχάστηκα στην αρχή και το έβαλα χαμηλά και άρπαξε λίγο απ έξω αλλά το πήρα χαμπάρι γρήγορα και το έσωσα.
Το σουφλιμας να πω την αλήθεια δεν το ήξερα αλλά τώρα το έμαθα
Στην αρχή σκέφτηκα, μήπως έγινε "υποκλοπή" δικής μου παλαιότερης φωτό:
[img]https://i.postimg.cc/dDFnFnSt/DSCN0676[1].jpg[/img]
Καλή όρεξη !
dimitrisB έγραψε::s_yesΌχι!!ποτε!οριστε και το αποτέλεσμα
Στην αρχή σκέφτηκα, μήπως έγινε "υποκλοπή" δικής μου παλαιότερης φωτό:
[img]https://i.postimg.cc/dDFnFnSt/DSCN0676[1].jpg[/img]
Καλή όρεξη !
Σε εμάς στην Καρδίτσα σουφλιμάς ή κοντοσούβλι είναι το ίδιο πράγμα, δεν έχει να κάνει με το μέγεθος!
We are such stuff as dreams are made on and our little life is rounded with a sleep.
Με μικρά κοντοσουβλια πάντως έχω καταφέρει να τρώω στα 40 λεπτά από την ώρα που μπαίνει στην φωτια, δεν βρίσκω πλέον λόγο να κάνω με μεγαλύτερα κομμάτια και να περιμένω με τις ώρες.
Χοιρινό πάντα, για ζγουρ κλπ ντελικατεσεν αλλάζει το πράμα.
< >
Κυρίαρχο Χριστουγεννιάτικο (και όχι μόνο) φαγητό στα χωριά της Ρούμελης, ήταν και παραμένει ο σουφλιμάς.
Μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος (κομμένα 3-4 εκ. Χ 3-4εκ. max και μέχρι 2 εκ. πάχος) ψαχνό 70% μπούτι-30% σπάλα, με λίγο λίπος χωρίς κόκκαλα , που τα περνάμε σε σούβλα και την ψήνουμε στα κάρβουνα.
Το λίπος (ξίγκι), βοηθάει το κρέας να διατηρείται μαλακό και να μην ξεροκαίγεται, κατά το ψήσιμο.
Παλιά το έψηναν κατ΄ έθιμο, στο τζάκι.
Βάζουμε μόνο : Αλάτι (χοντρό ακόμα καλύτερα, αλλά με μέτρο) ρίγανη και λίγο (αναλογικά) πιπέρι.
Ούτε πιπεριές, ούτε ντομάτες , ούτε τίποτε ενδιάμεσα στα κομμάτια.
Να το προτιμάτε λοιπόν, "παραδοσιακό"!
Λεμόνι , όταν το βγάλουμε στην πιατέλα και .... end of story!!!
Θυμάμαι με τον πατέρα μου, αλλά και τα παιδιά μου αργότερα: Τη μισή σούβ(φ)λα, την τραβάγαμε απ΄ τη φωτιά και την καθαρίζαμε με την παρέα .... στο όρθιο !!!
Να μην πω για σούβλες στο χωριό, που ήταν φτιαγμένες στη στιγμή απο ημίχλωρο ξύλο απο χ-ψ κλαδί, καθαρισμένο με το σουγιά.
dimitrisB έγραψε:Βάζουμε μόνο : Αλάτι (χοντρό ακόμα καλύτερα, αλλά με μέτρο) ρίγανη και λίγο (αναλογικά) πιπέρι.
Ούτε πιπεριές, ούτε ντομάτες , ούτε τίποτε ενδιάμεσα στα κομμάτια.
Να το προτιμάτε λοιπόν, "παραδοσιακό"!
Λεμόνι , όταν το βγάλουμε στην πιατέλα και .... end of story!!!
Κι εγώ συνήθως τίποτα δεν θέλω να βάζω αλλά σήμερα μετά από παραγγελία των αφεντικών(γυναίκα και πεθερά)τους έκανα μια πολύ ωραια μαρινάδα.Αλάτι,πιπέρι,ρίγανη,πάπρικα γλυκιά,μπουκοβο,μουστάρδα και λάδι.Αλλά δεν το άφησα να τραβήξει πολλές ώρες .45’ ίσα ίσα να ανάψω φωτιά με ξύλα και να γίνει Καλη Καρβουνια,και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό!Σε γενικές γραμμές όμως κι εγώ το προτιμώ μόνο με αλατοπίπερο..
dimik το βλέπω για group buy, τι λες
My Flickr
manoliossss έγραψε:Παιδιά ορίστε να φάτε!!
Η αλήθεια είναι ξεχάστηκα στην αρχή και το έβαλα χαμηλά και άρπαξε λίγο απ έξω αλλά το πήρα χαμπάρι γρήγορα και το έσωσα.
Το σουφλιμας να πω την αλήθεια δεν το ήξερα αλλά τώρα το έμαθα
Ολα καλα, στην ωρα του το εβγαλες τελικα!
Δεν ξερω αν βλεπω καλα, αλλα νομιζω οτι ειναι καπως "υγιεινο" το κοντοσουβλι σου. Χωρις αρκετο λιπος ωστε να βουλωσουν οπως πρεπει οι αρτηριες. Ή κανω λαθος?
Dimitris_P έγραψε:https://anovaculinary.com/anova-precision-oven/?utm_source=fbΈχομεν και φούρνο με ατμό και μηχάνημα sous vide
dimik το βλέπω για group buy, τι λες
Σουβινταριστο κοντόσουβλι δεν έχω δοκιμάσει μόνο
< >
George_Prix έγραψε:Ναι ψιλοlight βγήκε..Είχε μόνο όσο λιπος έπρεπε για να μη στεγνώσει τελείως στο ψήσιμο..manoliossss έγραψε:Παιδιά ορίστε να φάτε!!
Η αλήθεια είναι ξεχάστηκα στην αρχή και το έβαλα χαμηλά και άρπαξε λίγο απ έξω αλλά το πήρα χαμπάρι γρήγορα και το έσωσα.
Το σουφλιμας να πω την αλήθεια δεν το ήξερα αλλά τώρα το έμαθα
Ολα καλα, στην ωρα του το εβγαλες τελικα!
Δεν ξερω αν βλεπω καλα, αλλα νομιζω οτι ειναι καπως "υγιεινο" το κοντοσουβλι σου. Χωρις αρκετο λιπος ωστε να βουλωσουν οπως πρεπει οι αρτηριες. Ή κανω λαθος?