- 26 Οκτ 2018, 11:02
#545351
George_Prix έγραψε:Δεν τρωω ιχθυοκαλλιεργειας ουτε τσαμπα να ειναι. ΜΟΝΟ πελαγισιο και ΜΟΝΟ φρεσκοτατο. Ευτυχως εχω πολυ καλο φιλο ψαρα και δε με δουλευει. Και 100 κιλα ψαρια να εχει στον παγκο, αν δεν εχει αυτο που ξερει οτι ψαχνω μου λεει "μην ερθεις σημερα θα σε παρω εγω τηλεφωνο οταν ειναι".
Μερικά πράγματα που έμαθα δουλεύοντας 2 χρόνια σε εταιρεία του κλάδου (που προμήθευε πολλούς καταστηματάρχες στη Βόρεια Ελλάδα):
- Τα ορφανοτροφείου (
) μπορεί να είναι πολύ φρέσκα. Τι εννοώ; Το βράδυ βγαίνουν από το νερό, το πρωί είναι στο μαγαζί. Τα πελαγίσια πολλές φορές μένουν 1-2 μέρες στο σκάφος, μιας και οι ψαράδες δεν γυρνάνε πολλές φορές κάθε βράδυ στη στεριά. Προφανώς και δεν σημαίνει κάτι αυτό για την ποιότητά τους, απλά συχνά τα ορφανοτροφείου είναι πιο φρέσκα. Ψάρι 2-3 ημερών εκτός νερού με σωστή συντήρηση είναι φρεσκότατο.
- Πολλά πελαγίσια ψαρεύονται στις περιοχές που είναι τα ορφανοτροφεία ψαριών. Και συνήθως είναι δραπέτες και τρώνε τροφές που βγαίνουν έξω από τα κλουβιά.
ΟΚ, ασκούνται περισσότερο, αν και όχι τόσο όσο τα πελαγίσια που είναι σε άλλες περιοχές και πρέπει να κινηθούν πολύ περισσότερο για να βρουν τροφή.
- Οι περισσότεροι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν γευστικά ένα πελαγίσιο από ένα ορφανοτροφείου. Και συχνά ούτε και οι "ειδικοί". Άνθρωποι πχ συνάδελφοι με 3-4 δεκαετίες εμπειρία παραδέχονταν πως συχνά δεν καταλαβαίνουν διαφορά στη γεύση (και μιλάμε για ανθρώπους που μπορούν να σου πουν πριν πόσες ώρες βγήκε το ψάρι από το νερό με μισό βλέμμα).
- Πολλά ψάρια ορφανοτροφείου πωλούνται σαν πελαγίσια, με το σχετικό καπέλο στην τιμή.
ΟΚ ο τίμιος έμπορος δεν θα το κάνει αυτό (και υπάρχουν πολλοί τίμιοι και προφανώς έχεις βρει τέτοιον), αλλά δυστυχώς πολλοί το κάνουν και καμιά φορά γίνεται και από λάθος.
- Οι ίδιοι επαγγελματίες του χώρου μπορούν να ξεχωρίσουν με το μάτι το ψάρι ιχθυοτροφείου από το πελαγίσιο που μεγάλωσε πολύ μακριά από το ιχθυοτροφείο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύονται (και αυτές είναι η πλειοψηφία των ψαριών). Μιλάω για τα ψάρια στο 2 point.
Αυτά μου τα εξήγησαν κάποιοι εξαιρετικοί άνθρωποι, με τους οποίους είχα την τύχη να δουλεύω στην πρώτη μου δουλειά. Οι οποίοι είχαν κατ' ελάχιστο 20 χρόνια εμπειρία στον χώρο που δραστηριοποιείται πολύ πριν φτάσει το ψάρι στο ράφι απ' όπου το παίρνουμε.
Συμπέρασμα δικό μου; Μην αγχώνεστε αν το ψάρι είναι ορφανοτροφείου ή πελαγίσιο. Κοιτάξτε να πάρετε ένα φρέσκο και καλό ψάρι στην τιμή που θέλετε και μπορείτε, από έμπορο που εμπιστεύεστε!
Και να θυμάστε πως η διαφορά στην γεύση είναι κατά πάνω από 90% εξαιτίας του μαγειρέματος ή / και του placebo.
Peugeot 206 1.6 110ps => not any more... bye bye...
Citroen C4 Picasso 1,8 => Η (Γουρου)Νίτσα => Πωλήθηκε!
MWB 320i Ε90 => Η μπεμπέκα