- 12 Δεκ 2017, 21:51
#463580
Σμόκερ το ανάγνωσμα:
Εδώ και κανά χρόνο έχω το καπνιστήρι-ψησταριά Γουέμπερ Smokey Mountain, το μικρό, με το οποίο και ψήνω και καπνίζω. Καθότι μια συσκευή 2 σε 1 μπορείς να γλιτώσεις χώρο, δε χρειάζεται να έχεις και ψησταριά κάρβουνου με δαύτο. Το μικρό μέγεθος (έχει δύο) είναι ιδανικό για ζευγάρια, και οικογένειες 3-4 ατόμων, άμα θες να ψήνεις άνετα ή για λίγο πιο πολύ κόζμο πάρε το μεγάλο. Μιλάμε για τη Ροζ-Ρόις των ψησταριών, ακόμη και με χρήση 1 φορά τη βδομάδα θα την κρατήσεις 30 χρόνια χαλαρά. Το ψήσιμο είναι εύκολο, το κάπνισμα θέλει υλικά (ξύλο καπνίσματος), γνώσεις, δοκιμές, να μαθαίνεις από λάθη και κυρίως υπομονή. Είναι μια πολύ μακρά διαδικασία, πρέπει να περιμένεις ΩΡΕΣ για να πάρεις αυτό που θέλεις. Υπάρχουν άφθονα βίντεο στο εσυσωλήνας, βιβλία, σιτε, νιουσλέτερ κ.α. που τα υποστηρίζουν. Επίσης έχει άπειρα αξεσουάρια και εξτρά, είναι ολόκληρη βιομηχανία από πίσω. Αν δεν σε παίρνει οικονομικά, ή έχεις ενδοιασμούς, τότε πάρε ένα Γουέμπερ-like ψηστήρι/καπνιστήρι με το 15-20% των χρημάτων(!) και κάνε τις δοκιμές σου . Είναι από πολύ λεπτή λαμαρίνα, π.χ. 0,8 mm αντί για 2mm που είναι το ορίτζιναλ, δεν έχει ανξοίδωτες εσχάρες κ.α., αλλά κάνει για αρχή. Εγώ το Γουέμπερ απ' έξω το έφερα και γλίτωσα 80 ευρώ πέρισυ.
Η άλλη συσκευή που έβαλες είναι Bradley, πλήρως αυτοματοποιημένη. Όταν έψαχνα, πριν από 3-4 χρόνια δεν βρήκα εδώ αντιπρόσωπο. Επίσης είσαι δέσμιος των ειδικών ξυλομπρικετών που τροφοδοτείται και γι'αυτό δεν ξανασχολήθηκα. Από το άλλο χέρι είναι αυτοματοποιημένη.+_
Θέλει και εδώ σχετική υπομονή, αλλά γλιτώνεις όλη την καρβουνίλα και τη διαρκή παρακολούθηση.
Το δεύτερο καπνιστήρι μου το παρέλαβα μόλις πριν από 2-3 βδομάδες (ΗΑΝΗΙ) και έχει άλλο κόνσεπτ. Είναι ...ρώσσικο, πάμφθηνο, γλήγορο, χωρίς κάρβουνα και δουλεύει με το μάτι της κουζίνας. Είναι ουσιαστικά μια χύτρα ταχύτητας διασκευασμένη, έχει στον πάτο πιατάκι για τσιπς ξύλου, από πάνω βάζεις τα κρέατα/ψάρια, κουμπώνεις το καπάκι, συνδέεις τον σωληνίσκο με το παράθυρο ή τον απορροφητήρα για να μην μυρίζει κάπνα η κουζίνα, και σε μια ώρα έχεις φαί έτοιμο από το μάτι της κουζίνας σου. Έχει δύο μεγέθη, πήρα το μικρό προς 130 ευρά περίπου και ήρθε χωρίς τελωνείο. Τεστ ντράιβς θα γίνουν στις γιορτές, θα ακολουθήσεις ριβιού για να δούμε τι ψάρια πιάσαμε.
Από εκεί και πέρα έχω εντοπίσει ένα ιταλικό καπνιστήρι (reber ) που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες (χασάπικα και εστιατόρια), αλλά έχει πολύ προσιτή τιμή και γλιτώνεις και εδώ τη φωτιά και την καρβουνίλα. Τροφοδοτείς το κασελάκι με κάτι πελλετόμορφα ξυλάκια, βάζεις την ηλεκτρική αντίσταση, et voila!
Βγαίνει σε δύο μεγέθη, το μικρό είναι σαν μια παλιά τηλεόραση 17''. Αυτός που το έχει, φέρνει και τα ξύλα, φτηνά μου φάνηκαν (3 ευρώ) και είναι λέει φουντ γκρέιντ, όχι νοβοπάν. Είναι ιδανικό για μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος, ή λΟκάνικα.
Έχω δει και κάτι αντίστοιχο σε γερμανικό, ακριβότερο όμως.
https://www.ebay.co.uk/itm/UPRIGHT-OUTDOOR-BBQ-SMOKER-CHARCOAL-BARBECUE-GRILL-GARDEN-COOKER-PATIO-DRUM-OVEN/282449842766?epid=1162373124&hash=item41c352924e:g:b6gAAOSwrhBZAgJMhttps://www.youtube.com/watch?v=sONzd1Dr7C4https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=hanhi+smoker&_sacat=0http://www.karavatsis.gr/index.php?lang=gr&com=products&c=204