dimitrisB έγραψε: https://www.vaeni-naoussa.com/damaskinosΚαλή σου ημερα dimitrisB.
και
https://www.wine24shop.gr/armonia-ghs-l ... 3MiOiIifV0
έφτιαξαν κλίμα και διάθεση το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, σε μάζωξη αντροπαρέας, συνοδεύοντας αυτά:
Βασικα αυτές είναι οι ομορφιες τις ζωής,να μαζεύεσαι με τους "δικους" σου ανθρώπους και να ευχαριστιέσαι την ζωη σου.
Οσο για τα κρασιά που διαλέξατε μια χαρα και από το λευκο του Αβαντη αλλα και απο το Ξινομαυρο της Νάουσας.
Αν και στη φωτογραφια όσο μπορω να διακρίνω έχει σκληρά τυριά, θα προτιμούσα ενα αλλο λευκο κρασι οπως και αντί για Ξινομαυρο μια Ξηρή Μαυροδαφνη.
Αλλα η άποψη μου μπορεί να θεωρηθεί και "αδιαφορη" γιατι μπορεί στη παλετα του στοματος σου τα κρασιά με τα φαγητά να συνύπαρξαν αρμονικά.
< >
Και παραθέτω λίστα μεζεδο-εδεσμάτων, copy-paste όπως ήταν γραμμένη στο pc για να μην ξεχαστούμε στις προετοιμασίες παρασκευής :
1/ Πλατώ Αλλαντικών : σαλάμι αέρος/απάκι/μπριζόλα καπνιστή
και Τυριών με καπνιστό/φέτα με πιπεριά/πεκορίνο/γραβιέρα Νάξου και μοτσαρελλάκι .
2/ Λαχανικά: ραβδάκια απο αγγούρι/καρότο και καρδιές μαρουλιού και ντοματίνι
Ελιές γεμιστές με αμύγδαλο-πιπεριά
Μανιτάρια και πιπεριές κεράσι γεμιστά με τυρί.
Λαχανάκια βρυξελλών-μπροκλάκια φούντες με DRESSING (λάδι-μουστάρδα-λεμόνι-αλάτι-πιπέρι)
3/ - Τορτίγιες : με σάλτσα γιαούρτι/ΒΒQ- μαρούλι-τυρί gouda – ζαμπόν
- Μπριοσάκια με: α/ ΣΟΛΩΜΟ (+ φιλαδέλφια-λεμόνι-ρόκα-μαρούλι ) και β/ ΜΟΤΣΑΡΕΛΛΑ-προσούτο (+ ντομάτα σε φέτα/ πέστο )
4/ Ζαγορίσια τυροπιτάκια + σπανακοτυροπιτάκια
5/ ΚΡΕΑΤΙΚΑ : α/ Σεφταλιές - β/ Λουκάνικο με πορτοκάλι και καπνιστό - γ/ Σουβλάκια μινι με κοτόπουλο και πιπεριές - δ/ Ζαμπόν καπνιστό μαγειρεμένο με ανανά
rx8_drifter έγραψε:Επιλέχθηκε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Tetix στο θέμα διατήρηση καβας (περιορισμενης) με καμία 10ρια καλές ετικέτες και αλλες 10-15 της σειράς για καθημερινή κατανάλωση, τι λογικές λύσεις υπάρχουν? Προς το παρόν απλά φυλαγονται σε σκιερό μέρος με τη θερμοκρασία βεβαια να ξεπερνάει κάποιες μέρες τους 20
Καλή σου ημερα Drifter.
Μια λογική κανονικα λυση υπάρχει,ενα κελάρι με στανταρ θερμοκρασία Χειμωνα - Καλοκαίρι και ας είναι και για καθημερινή κατανάλωση.
Αλλιώς οπως είπες ενα σκιερό μερος οπου οι θερμοκρασίες να μην εχουν μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους,διότι εκεί είναι που το κρασι χαλαει.
Μπορείς βέβαια να τα βάλεις και στο ψυγείο σου αν μπορεις με την μέγιστη θερμοκρασία. Εγω το κανω που και που και αφήνω κρασιά σε διάστημα και 6 μηνών αλλα πάντα με τον φελο να βρέχεται.
Κοιτα αν ξεπερνάει τους 20 βαθμούς για 2 ημερες είναι καλα,το αρνητικό είναι να μην γίνεται συνέχεια αυτο.
Καλή σου ημερα.
< >
Tetix έγραψε:Αμά γνωρίζω τι φαγητά υπάρχουν στο τραπέζι μπορώ ανάλογα να προτείνωΠαστουρμαδες, έντερα γεμιστά, συκώτια, κάνα κεφαλάκι, μπόλικα μπαχαρικά όπως πάπρικα, μαυροπιπερο, λεμόνι και ανιθος για τα αρνίσια συκωτάκια, τέτοια παραδοσιακά light προϊόντα εννοώ
< >
Εννοείται ξεκινάς με τσίπουρο αλλά όταν βγουν τα φουρνιστα πρέπει να το γυρίσεις στο κρασί.
< >
George_Prix έγραψε:@Tetix σε σκεφτομουνα προχθες! Πηγα για ψωνια και μαζι με τα γνωστα Ελληνικα που παιρνω, ειπα να δοκιμασω και δυο ξενα κρασακια. Χωρις πολυ ψαξιμο και με λιγη συζητηση με τον πωλητη που το κατεχει πολυ το αθλημα και ξερει και τι μου αρεσει, πηρα ενα Πορτογαλικο και ενα Ισπανικο. Ξερεις τιποτα για τα συγκεκριμενα κρασια ή για αυτους τους παραγωγους? Επισης απο περιεργεια, ξερεις σε τι ευρος τιμης παιζουν στο εξωτερικο (εδω κανανε 16-17 ευρω το καθενα).Αγαπητέ George_Prix
Συγνωμη που σου απαντάω τόσο καθυστερημένα αλλα εχω πολυ μεγάλο φόρτο εργασίας και τωρα που πλησιαζουν οι εορτες δουλεύω πρωί - βράδυ.
Δυστυχως τα συγκεκριμένα κρασιά δεν τα γνωρίζω,αλλά τυχαίνει μα γνωρίζω τις ποικιλίες.
Αν θες να σου συστήσω 2 πολυ τίμια κρασια απο Πορτογαλία και Ισπανία,το ενα ειναι απο την περιοχή Alta,την καλυτερη ποιοτικα περιοχή όπου προέρχεται το Rioja ,το μπουκάλι ονομάζεται
" Bodega Zuazo Gaston / Rioja Edicion Limitada Crianza, 2015" είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κρασι
Από Πορτογαλια μερια εχω να σου προτείνω.
"Quinta da Plansel / Touriga Nacional, 2015" ,πολυ ομορφη ποικιλία ή άλλο ένα πολύ αγαπημένο μου κρασι είναι το "Quinta da Plansel / Tinta Barroca", 2015.
Για εμενα οι περιοχες οι οποιες βρέχονται από τη Μεσόγειο οι σοδειές 2007,2008,2012,2015,2017 ειναι απο τις καλυτερες.
Η σοδεια του 2018 για την Ελλάδα ήταν απο τις χειροτερες.
Τωρα ενα αλλο θεμα το οποιοδήποτε θέλω να θειξω είναι το θεμα των τιμων,εδω στη Γερμανια πολλα Ελληνικα κρασια ειναι πολυ πιο φθηνα απο την Ελλάδα,γιατι εδω δεν υπαρχουν αυτοι οι παρανοϊκοι φόροι, σε βαθμο τρελο.
Δηλαδη αν το Νεμεα Παπαϊωάννου το βρίσκεις στην Ελλαδα 10 ευρω,εδω στο Μοναχο τουλαχιστον μπορείς να το βρεις ανετα 6 - 7 ευρώ.
Τα κρασιά απο Ισπανία, Ιταλία,Γαλλια και Αυστρια στην Γερμανία είναι πολυ φθηνα,υπάρχει τεραστια κατανάλωση. Θες να κοιτάξω τιμες;
Ενδιαφέρεσαι γενικα;
Καλή σου ημερα φίλε οινόφιλε.
< >
Εγω ομως απο τη μερια μου οφειλω να ζητησω συγνωμη που ξεχασα να σε ευχαριστησω νωριτερα για την απαντηση σου!
Φιλε να σου πω την αληθεια δε θα ψαχτω σε βαθμο που να αγορασω κρασια απο το εξωτερικο. Αλλα οσα κρασια εχεις προτεινει, Ελληνικα ή ξενα, ειναι κρασια που σιγουρα θα αγορασω σε πρωτη ευκαιρια. Ηδη εχω σταμπαρει αυτα του Σεμελη και μερικα αλλα που ειπες, απλα εχω πολλα αλλα θεματακια αυτο το διαστημα και δεν ειμαι σε mood αγορων και οινοποσιας...
Καταρχάς δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει μοσχοφίλερο Λήμνου, σε όσες κάβες και να ρώτησα εκεί κανείς δεν ήξερε κάτι σχετικό.
Από μοσχάτο (Αλεξανδρείας έχουν) μου άρεσε πιο πολύ του Χατζηγεωργίου https://chatzigeorgioulimnos.gr/el
Δυστυχώς δεν βρήκα ασκό από εκεί να πάρω, αλλά έχει και στην Αθήνα γραφεία, όπως και μποτίλιες στο Σκλαβενίτη στην Αλίμου (ίσως και σε άλλους μεγάλους)
Του συνεταιρισμού κι ενός άλλου παραγωγού (δεν θυμάμαι όνομα) ήταν υποδεέστερα
Προχθές ήπια σ'ένα μαγαζί μοσχοφίλερο Blanc De Gris κτήμα Τσελέπη, ωραίο αλλά ένα κλικ πιο όξινο για τα γούστα μου.
My Flickr
Δεν λέω ότι δεν έχω πιεί καλύτερα αλλά για τα λεφτά τους μου προέκυψαν πολύ καλά.
Τα κρασιά είναι τα παρακάτω:
Novellum Chardonnay 2017, Domaine Lafage, από Languedoc-Roussillon, France
Darou Sauvignon Blanc 2018, Bodegas Castelo de Medina, Rueda, Spain
Ostuni 2018, Montedidio, Puglia, Italy (96pt Luca Maroni, merlot από τον Mario Ercolinο)
Appassite 2018, Nero Grande, Puglia, Italy (97pt Luca Maroni, Amarone style primitivo, ο καρπός αφήνεται να σταφιδιάσει)
Tre Autoctoni Evoluzione Notturnia NV, Farnese, Italy (98pt Luca Maroni)(montepulciano, primitivo, Nerello mescalese)(μίγμα περιοχών και χρονιών)
Και για τελευταίο έχω αφήσει το παρακάτω που έχει την πιο διθυραμβική κριτική...
Curioso 2017, Ponte Lungo, Toscana, Italy (98pt Luca Maroni, Amarone style Sangiovese)
Αν έχετε άποψη για οτιδήποτε καλοδεχούμενη.