Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Serf
#15576 Ξεκινώ με μια φρέσκια είδηση που θα ενδιαφέρει αρκετούς (βλ. περιπτώσεις πολυκατοικιών όπου δεν υπάρχει συμφωνία για προμήθεια πετρελαίου):

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Χωρίς έγκριση της Γενικής Συνέλευσης πολυκατοικίας η εγκατάσταση φυσικού αερίου

Σημαντική αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας των πολυκατοικιών, φέρνει ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα προβλέπει ότι δε θα χρειάζεται πλέον η έγκριση της πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων πολυκατοικίας για να εγκαταλείψει κάποιος την κεντρική θέρμανση και να χρησιμοποιήσει άλλη μορφή ενέργειας.
Ετσι τα νοικοκυριά θα μπορούν να κλείνουν την κεντρική θέρμανση και να οδηγούνται σε αυτόνομη, π.χ. με τη χρήση φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τα Νέα, με τη ρύθμιση, που προωθεί ο υφυπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, πλέον μεμονωμένοι ιδιοκτήτες πολυκατοικίας θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν ατομικούς καυστήρες φυσικού αερίου στα διαμερίσματα τους και να απεξαρτηθούν από την κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο.
Σημειώνεται πως ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να προβαίνει στις απαραίτητες εργασίες για τη σύνδεση στο φυσικό αέριο χωρίς να χρειάζεται επίσης έγκριση της πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης των Ιδιοκτητών.
Ο ατομικός λέβητας φυσικού αερίου τοποθετείται συνήθως στο μπαλκόνι και συνδέεται με εξωτερική σωλήνωση, έχει μέτριες διαστάσεις και, εκτός από οικονομική θέρμανση, προσφέρει επίσης ζεστό νερό για το μπάνιο και την κουζίνα.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι συχνά απαιτείται κάποια παρέμβαση στις σωληνώσεις νερού οι οποίες συνδέονται με τον ατομικό πλέον λέβητα εξασφαλίζοντας πλήρη ανεξαρτησία θέρμανσης.
Το μέσο κόστος για την εγκατάσταση και τα τέλη σύνδεσης υπολογίζεται στα 1.770 - 2.770 ευρώ εφόσον ο ενδιαφερόμενος υπογράψει σύμβαση με την ΕΠΑ Αττικής την περίοδο προσφορών που ξεκινά μέσα στον Οκτώβριο. Από τα χρήματα αυτά τα 1.500 - 2.500 ευρώ αφορούν τον επιτοίχιο λέβητα και τις σωληνώσεις και τα 270 ευρώ τα τέλη σύνδεσης για τα οποία από τον Οκτώβριο και μετά θα παρέχεται έκπτωση 50% (540 ευρώ η κανονική τιμή).
Βέβαια τα τέλη σύνδεσης επιμερίζονται στα διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας που πιθανόν να κάνουν αίτηση. Έτσι συμφέρει περισσότερο να αιτηθούν παράλληλα αρκετοί ιδιοκτήτες ώστε τα μοιραστεί το τέλος.
Το κόστος μειώνεται περαιτέρω αν ο ιδιοκτήτης κάνει χρήση του προγράμματος χρηματοδότησης της εταιρείας.
Σήμερα περίπου το 15% της οικιακής κατανάλωσης στην Ελλάδα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Μόνο στην Αττική, τα συνδεδεμένα νοικοκυριά φθάνουν τα 300.000 αλλά θα μπορούσαν να συνδεθούν κοντά στα 700.000, τόσα δηλαδή βρίσκονται πάνω σε δίκτυο της ΕΠΑ.
Άβαταρ μέλους
By Serf
#15578 Με ποια συχνότητα θα πρέπει να πραγματοποιείται η συντήρηση ενός καυστήρα πετρελαίου πολυκατοικίας; Μία φορά τον χρόνο; Πριν ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος, π.χ. τώρα;
Άβαταρ μέλους
By gakost
#15628 Καλά ότι ναναι εντελώς! Αν δηλαδή κόψεις τους σωλήνες για να βάλεις την ατομική θέρμανση θα αφήσεις την πολυκατοικία χωρίς θέρμανση. Άσε που ο ατομικός λέβητας έχει ΠΑΓΙΑ για ΕΠΑ θεσσαλίας που ξέρω 85+ΦΠΑ + ΕΤ = ~120€ . Για κορόιδα ψάχνουνε, ωραία πάντως η διαφήμιση τώρα που ξεπουλιέται και το ΦΑ τρεχάτε κορόιδα!
Άβαταρ μέλους
By nEK
#15835
gakost έγραψε:Καλά ότι ναναι εντελώς! Αν δηλαδή κόψεις τους σωλήνες για να βάλεις την ατομική θέρμανση θα αφήσεις την πολυκατοικία χωρίς θέρμανση. Άσε που ο ατομικός λέβητας έχει ΠΑΓΙΑ για ΕΠΑ θεσσαλίας που ξέρω 85+ΦΠΑ + ΕΤ = ~120€ . Για κορόιδα ψάχνουνε, ωραία πάντως η διαφήμιση τώρα που ξεπουλιέται και το ΦΑ τρεχάτε κορόιδα!

Αναλογος που θα τους κοψεις. Αλλωστε αυτο που περιγραφεις αφορα παλιες πολυκατοικιες.
Άβαταρ μέλους
By Serf
#15851 Για πείτε μια normal τιμή συντήρησης καυστήρα 100.000kcal/h... 113ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της συντήρησης του πυροσβεστήρα οροφής τι λέει ως τιμή;
Άβαταρ μέλους
By Serf
#15895
dstou έγραψε:Και λίγα είναι άμα κόψει και απόδειξη.


Πέρισυ είχε κόψει. Απλά ελέγχω μιας και είναι η 1η φορά που θα γίνει συντήρηση με εμένα διαχειριστή. Αν το κόστος είναι λογικό, δεν έχω κανένα λόγο να ασχοληθώ παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#15941 Οσοι καθορίζεται η δίνεται εργολαβία τη συντήρηση του καυστηρα, ρωτήστε για την ποιότητα του πετρελαίου ...

Μια αναδραση για πιθανή αλλαγη πρατηριου δεν έβλαψε ποτε κανένα
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#19632 Λόγω παιδιού, ψάχνω τρόπο να ζεσταίνω γρήγορα κάποιους χώρους πχ μπάνιο και δωμάτιο. Σκεφτόμουν για αερόθερμο αλλά μήπως έχει μεγάλη κατανάλωση;
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#19902
Dodger έγραψε:Ξεραίνει τον αέρα.. Μακριά


nEK έγραψε:Βαλε ενα μαγκαλι να σωθεις... :shifty:


Καμμια σοβαρή εναλλακτική έχουμε; :dizzy: