Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#367418
dimitrisB έγραψε:
Pitt έγραψε:Τα Lidl στην περιοχή σας έχουν φούρνο; Έχετε δοκιμάσει ζεστό φρεσκοψημένο πολύσπορο ή ακόμη και τσιαπάτα; :hmmm:

Ναι, έχω "γειτονικό" Lidl με φούρνο. Και δοκίμασα αυτά τα χρόνια (απ΄το 2013 που δούλεψαν σε κατσστήματα τους φούρνους τους) απο μιά φορά, πολλά είδη. Και τσιαπάτα και τα ψωμάκια για σάντουιτς με παπαρουνόσπορο-ηλιόσπορους.
Και για αυτό εμμένω στην άποψή μου.... ===> :s_no


Σχετικά με το ψωμί είχα γράψει πρίν από δύο χρόνια εδώ.

Δυστυχώς παραδοσιακό φούρνο στην περιοχή μας δεν έχουμε. Περνάω από φούρνο όταν επιστρέφω από την δουλειά, αλλά το ψωμί του είναι αηδία. Άγευστο αφρώδες υλικό που μοιάζει με το σφουγγάρι που έχω στο μπάνιο. Επίσης έχουμε πρατήρια που βλέπω πως φέρνουν τα ψωμιά και συχαίνομαι. Συνήθως ψήνει η σύζυγος ψωμί με αλεύρι Χατζηκρανιώτη και ζύμη που παρασκευάζει στην κουζινομηχανή. Δοκιμάσαμε όμως το πολύσπορο από το Lidl αυτό με τον παπαρουνόσπορο & ηλιόσπορους και μας άρεσε πολύ. Γεμάτο ψωμί με ωραία γεύση. Όταν περνάω από Lidl, παίρνω από κανένα τέτοιο, το βάζω και στην μηχανή που το τεμαχίζει σε ψιλές φετούλες και το έχουμε έτοιμο κομμένο.

Το αν κατασκευάζεται από κατεψυγμένη ζύμη δεν με χαλάει καθόλου. Και η σύζυγος όταν φτιάχνει ζυμάρι είτε για ψωμί είτε για πίτες πολλές φορές κάνει παραπάνω και το βάζει στην κατάψυξη. Μια χαρά ψωμάκι και πιτούλες μας κάνει μ΄αυτό και δεν χάνει καθόλου από την γεύση του φρέσκου ζυμαριού.

Όσον αφορά τους φούρνους, μην έχετε την αυταπάτη ότι χρησιμοποιούν αγνό αλεύρι από τον πετρόμυλο του χωριού σας. Σακιά με έτοιμα μίγματα αλεύρων χρησιμοποιούν ειδικά για κάθε τύπο ψωμιού που θέλουν να φτιάξουν και προσθέτουν ειδικά βοηθητικά/βελτιωτικά/ενισχυτικά για να γίνει το ψωμί αφράτο, κίτρινο, να διατηρείται χωρίς να μουχλιάζει, να κάνει ξεροψημένη κόρα κλπ. Ρίξτε μια ματιά εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ. Υπάρχουν άπειρες επιχειρήσεις που πουλάνε τέτοια βελτιωτικά. Δεν τα τρώνε οι άλλοι αυτά, για τα δικά μας στομάχια προορίζονται. Για να προλάβω κάποιους, προφανώς και του Lidl έχουν βελτιωτικά.

Καλημέρα :s_howdy
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#367425 Εντελώς "καθαρό" αλεύρι δεν υπάρχει γιατί δε θα μπορούσε να αποθηκευτεί ασφαλώς, αποτελεί ιδανική στέγη για μικροοργανισμούς και έντομα. Επίσης, πάρα πολλά τσουβάλιασε έρχονται "μαύρα" από βαλκανικές χώρες.
Άβαταρ μέλους
By bill33
#367760 Αν καταψύχεις εσύ την σπιτική σου ζύμη δεν νομίζω ότι είναι το ίδιο με την κινέζικες κλπ ζύμες που πουλιούνται με το κοντέινερ https://www.alibaba.com/products/F0/fro ... ----G.html
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#367767 10 τόνοι ελάχιστη παραγγελία...

Ancient Santorini / dorikon s.a. Το άλλο
Άβαταρ μέλους
By otso
#367806 πουλαω σταρι σε οποιον θελει . Τα παλια χρονια προφανως βεβαια και τωρα στα σιλο, για να μην γεμιζει μαμουνια ,στις αποθηκες αφηναν χημικες βομβες που απελευθερωναν αεριο αφου τις κλειναν αεροστεγως . οποιος το εισεπνεε πεθαινε.
Ο πατερας μου το σταρι που κραταγανε για το σπιτι , στα τσουβαλια μεσα βαζαμε και συκοφυλλα μεσα σε τουλι και δεν επιανε τιποτα . αγοραστε και μια μικρη μηχανη μυλο απο τον ιλιλια και ειστε ετοιμοι .
Τα ψωμια που τρωτε τωρα ειναι ολα απο αλευρι απο μαλακο σταρι , εδω εμεις δεν βαζουμε και η παραγωγη του στην ελλαδα ειναι σχεδον τιποτα λογω πολυ χαμηλης τιμης , εδω εχουμε σταρι σκληρο που παει ολο ιταλια για μακαρονια .
το μαλακο που τρωμε εδω ειναι σχεδον ολο απο ουκρανια επειδη καμμια σοβαρη χωρα με ελενχους δεν το αγοραζει . ολοι οι μυλωναδες και οι αλευροβιομηχανοι απο εκει αγοραζουν και προσθετουν τα χημικα τους , εχω δει δειγματα αυτων των σταριων και αν τα εδινα σε κοτες θα εκαναν εμετο .
μεχρι περυσι υπηρχε μυλος που αγοραζε μικρες ποσοτητες απο την περιοχη μας και εκανε καθαρο αλευρι . φετος δεν εχω περασει απο εκει να τον συζητησω και αν υπαρχει ακομα , γιατι και οι χωριατες συνηθισαν τα αλλα αλευρα και λενε για το αυθεντικο οτι δεν ειναι καλο . το αυθεντικο απο σκληρο σταρι ειναι βαρυ ψωμι κραταει και η κορα σκληρη κανεις δεν το θελει πια. Προζυμι ξερετε να φτιαχνετε ετσι;
θα παω να παρω αλευρι αυτες τις μερες να ζυμωσουμε καιρο εχουμε να το κανουμε.
και βεβαια την λαγανα μονοι μας ετσι ; αυτο που πουλανε για λαγανες καμμια σχεση.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#367832 Τα πολυτελείας, οι μπαγκέτες και οι μαργαρίτες είναι από μαλακό, τα άλλα είναι συνήθως μείγμα, και μαλακό και σκληρό.

απο σκληρο σταρι ειναι βαρυ ψωμι κραταει και η κορα σκληρη
:metalo:
Άβαταρ μέλους
By dimik
#367840 Eυλόγηcoν

Αγιορείτικο ψωμί

όποιος έχει φάει ψωμί εκεί καταλαβαίνει την διαφορά και όχι μόνο στο ψωμί, τρως πχ μια φέτα ψωμί και μια ντομάτα και νομίζεις ότι έχεις φάει μια ολόκληρη πίτσα σε αίσθηση πληρότητας και νοστιμιά :eat:
Άβαταρ μέλους
By dstou
#367987 H συνταγή είναι έτσι να γράφουμε για να γράφουμε. Άλλο ψωμί βγάζει το προζύμι και άλλο η μαγιά. Το προζύμι είναι ίδιο παντού και πάντα? Που το πουλάνε? ή μήπως πρέπει να το φτιάξουμε? Και είναι το βασικότερο συστατικό, αυτό που δεν μας λέει όμως που και πως? :whistlink:
Αλεύρι άσπρο ε? Να το σημειώσω να μην κάνω λάθος. Όχι σκληρού σίτου ή μαλακού, ούτε πόσο σκληρό %, άσπρο νάναι. :thumbsup:
Λαδώνουμε τις φόρμες κιόλας. Αλλά στη μία φωτό έχει καρβέλια αλάδωτα. Αυτά πως βγήκαν έτσι? Μήπως μπήκαν σκέτα με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσουν?
Στο φούρνο δυνατό μία ώρα περίπου, αυτό είναι σαφές. Πόσο δυνατό όμως? Στο περίπυ και αυτό? :help:
Άβαταρ μέλους
By dimik
#368019 Καλά το λινκ το έβαλα περισσότερο για τις φωτογραφίες πάρα για την συνταγή, έτσι κι αλλιώς ούτε τα υλικά ούτε τους φούρνους τους έχουμε.

< >
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#368027
dimik έγραψε:Eυλόγηcoν

Αγιορείτικο ψωμί

όποιος έχει φάει ψωμί εκεί καταλαβαίνει την διαφορά και όχι μόνο στο ψωμί, τρως πχ μια φέτα ψωμί και μια ντομάτα και νομίζεις ότι έχεις φάει μια ολόκληρη πίτσα σε αίσθηση πληρότητας και νοστιμιά :eat:


Η απάντηση είναι απλή. Όταν είσαι εκεί σε κόβει η λόρδα κι άρα και οι πέτρες νόστιμες σου φαίνονται. Δεν θυμάσαι πόσο ωραία ήταν η φασολάδα στον Στρατό; Θα την έτρωγες νομίζεις έξω που θα ήσουν χορτασμένος; :lol:
Άβαταρ μέλους
By nEK
#368057
REALZEUS έγραψε:
dimik έγραψε:Eυλόγηcoν

Αγιορείτικο ψωμί

όποιος έχει φάει ψωμί εκεί καταλαβαίνει την διαφορά και όχι μόνο στο ψωμί, τρως πχ μια φέτα ψωμί και μια ντομάτα και νομίζεις ότι έχεις φάει μια ολόκληρη πίτσα σε αίσθηση πληρότητας και νοστιμιά :eat:


Η απάντηση είναι απλή. Όταν είσαι εκεί σε κόβει η λόρδα κι άρα και οι πέτρες νόστιμες σου φαίνονται. Δεν θυμάσαι πόσο ωραία ήταν η φασολάδα στον Στρατό; Θα την έτρωγες νομίζεις έξω που θα ήσουν χορτασμένος; :lol:

Ετσι ρε, τι μου θυμησες. Απο βραδυς αναχωρηση με το τρενο με προορισμο τη Θηβα. Αφιξη νωρις χαραματα και ποδαροδρομο μεχρι τη πολη οπου φαγαμε μια τυροπιτα. Απο κει ταξι νομιζω για το κεντρο και μεχρι αργα το μεσημερι να γυρναμε απο γραφειο σε ιατρειο και απο αποθηκη σε μαγειρια για να φαμε μια φασολαδα σε δισκους και μπακιρια του '70 ισως και πιο παλια. Τα αποφαγια πεταμα εξω σε κατι υπογειους καδους και πλυσιμο δισκους σε νιπτηρες εξωτερικους με δειγμα απορρυπαντικου χωρις κανενα σφουγγαρι, με το δαχτυλο.
:offtopic:
Άβαταρ μέλους
By g8777
#368069 Θήβα πρώτη μέρα είχε πίτσα. Φυσικά αρνηθηκα να φάω αυτό το σιχαμα, περίμενα να εμφανιστεί αρουραίος, έγινε καταπληκτικος με αυγά ποσε.
Με έβαλαν με τους ΡουΠου.
Άβαταρ μέλους
By Zorz
#368078 Όλα τα βλήματα εδώ μαζευτήκανε. :shifty:

nEK, όταν πήγα εγώ είχε τουλάχιστον σφουγγαράκια στις γούρνες έξω. :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By italakias
#368090
REALZEUS έγραψε:
dimik έγραψε:Eυλόγηcoν

Αγιορείτικο ψωμί

όποιος έχει φάει ψωμί εκεί καταλαβαίνει την διαφορά και όχι μόνο στο ψωμί, τρως πχ μια φέτα ψωμί και μια ντομάτα και νομίζεις ότι έχεις φάει μια ολόκληρη πίτσα σε αίσθηση πληρότητας και νοστιμιά :eat:


Η απάντηση είναι απλή. Όταν είσαι εκεί σε κόβει η λόρδα κι άρα και οι πέτρες νόστιμες σου φαίνονται. Δεν θυμάσαι πόσο ωραία ήταν η φασολάδα στον Στρατό; Θα την έτρωγες νομίζεις έξω που θα ήσουν χορτασμένος; :lol:

Χαλαρα τους κρυους μηνες.
Με λιγο κοκκινι κρασακι,μιλαμε για πρωινο,οχι αρχιδιες .