Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#452821
belgarion έγραψε:Πάντως έτσι όπως τα γράφει ο junior , το τοίχος ήταν απαραίτητο για να κρατήσει έξω τις ορδές των πεινασμένων δυτικών από το να υφαρπαξουν το φθηνό ψωμί των ανατολικών. Πέρα από την πλάκα, εγώ συμφωνώ ότι η ύπαρξη του κομμουνισμού ήταν αναγκαία ώστε να υπάρξει ένας πιο εξανθρωπισμενος καπιταλισμός. Από εκεί και πέρα προφανώς η ελευθερία είναι σημαντικό θέμα, ενώ και η εξασφάλιση κάποιων καταναλωτικών αγαθών επίσης είχε σημασία για τους ανθρώπους από την στιγμή που καλύπτονταν οι βασικές βιοτικές ανάγκες.

< >

Ξαναλέω.
Έπρεπε να υπάρχουν σύνορα και συγκεκριμένες ελεγχόμενες πύλες μεταξύ δύο διαφορετικών κόσμων?
(εδώ υπήρχαν μεταξύ Γαλλίας - Ιταλίας).
Εάν ναι αυτό πώς θα επιτυγχάνονταν μέσα σε μία πόλη?
Άβαταρ μέλους
By belgarion
#452825
junior gt έγραψε:
belgarion έγραψε:Πάντως έτσι όπως τα γράφει ο junior , το τοίχος ήταν απαραίτητο για να κρατήσει έξω τις ορδές των πεινασμένων δυτικών από το να υφαρπαξουν το φθηνό ψωμί των ανατολικών. Πέρα από την πλάκα, εγώ συμφωνώ ότι η ύπαρξη του κομμουνισμού ήταν αναγκαία ώστε να υπάρξει ένας πιο εξανθρωπισμενος καπιταλισμός. Από εκεί και πέρα προφανώς η ελευθερία είναι σημαντικό θέμα, ενώ και η εξασφάλιση κάποιων καταναλωτικών αγαθών επίσης είχε σημασία για τους ανθρώπους από την στιγμή που καλύπτονταν οι βασικές βιοτικές ανάγκες.

< >

Ξαναλέω.
Έπρεπε να υπάρχουν σύνορα και συγκεκριμένες ελεγχόμενες πύλες μεταξύ δύο διαφορετικών κόσμων?
(εδώ υπήρχαν μεταξύ Γαλλίας - Ιταλίας).
Εάν ναι αυτό πώς θα επιτυγχάνονταν μέσα σε μία πόλη?
Προφανώς αφού μιλάμε για 2 διαφορετικές χώρες πρέπει να υπάρχουν σύνορα και έλεγχος. Βέβαια το τοίχος χτίστηκε γιατί υπήρχε μια συγκεκριμένη τάση των πολιτών της μιας πλευράς να πηγαίνουν στην άλλη, άλλωστε δεν ήταν χτισμένο από την αρχή ούτε χτίστηκε από κοινού.

< >
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#452852
junior gt έγραψε:Μάρκο δεν καταφέραμε να τα συζητήσουμε με ρετσίνα στα κάστρα και τον Δία παρέα θα τα πούμε από δω:


Όχι στα Κάστρα που είναι τουριστικά. Θα σε πάμε σε καλύτερα μέρη. :eat:


junior gt έγραψε:σαφώς και ήταν καλύτερα επί Σοβιετίας.


Αναντίρρητα. Τώρα πεινάνε!


markvag έγραψε:Για εμένα το βασικό πρόβλημα του καθεστώτος ήταν η ανελευθερία. Και γι' αυτό πιστεύω πως κατέρρευσε. Και αν έπρεπε να καταπιέζει τον κόσμο για να ζήσει, καλώς έκανε και κατέρρευσε.


Η ανελευθερία ήταν όντως υπαρκτή, αν και όχι στον τραγικό βαθμό που μας προπαγανδίζουν εδώ στη Δύση. Δεν πήγαινες στο 3ο Γκούλαγκ Νοβοσιμπίρσκ γωνία για ψύλλου πήδημα. Συζητώντας δε με πολλούς ανθρώπους που ήρθαν από εκεί επιβεβαίωσα αυτό που πάντα πίστευα. Οι απαγορεύσεις το μόνο που έκαναν ήταν να εξιδανικεύσουν την άλλη πλευρά (the grass is always greener on the other side of the fence κι έτσι...). Μιλώντας και με τον γνωστό συμφορουμίτη μας αλλά και με τον νέο ενοικιαστή, αυτό που μου είπαν και οι δύο είναι ότι αν τους άφηναν να πάνε στη Δύση και να δούνε την ανεργία και τους άστεγους κάτω από τις γέφυρες δεν θα χρειάζονταν καν να υπάρχουν περιορισμοί στα σύνορα!!! Τώρα κατάλαβαν όμως τι έχασαν!!! Έλεγε ο ενοικιαστής για παράδειγμα ότι ο πατέρας του ήταν οδηγός στο Δημαρχείο της Τυφλίδας. Δουλειά 2-3 ώρες κάθε μέρα, το υπόλοιπο 8ωρο καθόταν μέσα στη Volga και έβλεπε τηλεόραση (είχε ενσωματωμένη ασπρόμαυρη στο ταμπλό!!!). Ο μισθός του ζούσε ανετότα την τετραμελή οικογένεια του σε σημείο να χαλάει το χαβιάρι και να το πετάνε χωρίς τύψεις. Και μετά έπεσε πείνα, δεν είχαν ούτε μακαρόνια να φάνε!!! Αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα και παρότι ήταν καλός μαθητής εκεί δεν έβγαλε καν το σχολείο εδώ καθώς έπρεπε να εργαστεί, ενώ όσο ήταν στην ΕΣΣΔ ήθελε να σπουδάσει.

Το σύστημα έπεσε εκ των έσω από τους ίδιους τους κυβερνώντες. Δεν έγινε καμία λαϊκή εξέγερση ή επανάσταση, σε αντίθεση με την δημιουργία του η οποία έγινε από την λαϊκή βάση.


ΥΓ: Παλιο-Μαρκοβάγγο, μου τα θύμισες και χαλάστηκα Σαββατιάτικα. Τα έβλεπα τότε στην τηλεόραση και έκλαιγα... :s_cry :s_cry :s_cry
Άβαταρ μέλους
By markvag
#452933
belgarion έγραψε:Πάντως έτσι όπως τα γράφει ο junior , το τοίχος ήταν απαραίτητο για να κρατήσει έξω τις ορδές των πεινασμένων δυτικών από το να υφαρπαξουν το φθηνό ψωμί των ανατολικών.


:lol:

belgarion έγραψε: η ύπαρξη του κομμουνισμού ήταν αναγκαία ώστε να υπάρξει ένας πιο εξανθρωπισμενος καπιταλισμός.


Είναι ένα point και αυτό, αν και ίσως σημαντικότερος λόγος ήταν η ανάγκη να πεισθούν οι "πολλοί" για την ανάγκη όχι μόνο να σφαχτούν στους δύο παγκοσμίους πολέμους, αλλά και να παράξουν τα απαραίτητα για να σφαχτούν. Από 'κει και πέρα, είχαμε αφενός την κεκτημένη ταχύτητα και αφετέρου σίγουρα τον μπαμπούλα της κομμουνιστικής επανάστασης...

belgarion έγραψε: Από εκεί και πέρα προφανώς η ελευθερία είναι σημαντικό θέμα, ενώ και η εξασφάλιση κάποιων καταναλωτικών αγαθών επίσης είχε σημασία για τους ανθρώπους από την στιγμή που καλύπτονταν οι βασικές βιοτικές ανάγκες.

< >


Κάπου το είχα δει... τον κομμουνισμό δεν τον έριξε κανένας Ρήγκαν, καμία CIA... τον έριξε το χάμπεργκερ, η κόκα κόλα και οι μαλακιούλες σαν αυτές που πουλάει το τζάμπο με μισό ευρώ...

REALZEUS έγραψε: Δεν πήγαινες στο 3ο Γκούλαγκ Νοβοσιμπίρσκ γωνία για ψύλλου πήδημα.


Προφανώς, αλλά πήγαινες αν εξέφραζες απόψεις εναντίον του καθεστώτος. Οι περισσότεροι Βούλγαροι μηχανικοί που έχουμε ήταν πρώην στρατιωτικοί... Και όλοι συμφωνούν πως απόψεις που σε χαρακτήριζαν μη κομμουνιστή ή διαφωνίες δημόσιες με το κόμμα ήταν οι καλύτερες συνταγές για διακοπές στην εκάστοτε "Σιβηρία" κάθε χώρας...


REALZEUS έγραψε:Το σύστημα έπεσε εκ των έσω από τους ίδιους τους κυβερνώντες. Δεν έγινε καμία λαϊκή εξέγερση ή επανάσταση, σε αντίθεση με την δημιουργία του η οποία έγινε από την λαϊκή βάση.


:dizzy:

Εδώ είσαι τελείως λάθος. Δεν χρειάζεται πάντα επανάσταση για να καταρρεύσει ένα σύστημα. Στην περίπτωση των κομμουνιστικών καθεστώτων η μπίλια ξεκίνησε να κυλάει από τη στιγμή που α) οι σοβιετικοί δήλωσαν πως δεν θα επέμβουν στρατιωτικά αν κάποιος παρέκλινε από την κοινή γραμμή και β) άνοιξαν σε ένα σημείο τα σύνορα με τη δύση.

Και αν το ρίξιμο από τους κυβερνώντες πάει να πει "δεν πνίγω στο αίμα τις λαϊκές διαδηλώσεις"... ε... ξαναλέω: ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ και έπεσε.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#452943
markvag έγραψε:τον κομμουνισμό δεν τον έριξε κανένας Ρήγκαν, καμία CIA... τον έριξε το χάμπεργκερ, η κόκα κόλα και οι μαλακιούλες σαν αυτές που πουλάει το τζάμπο με μισό ευρώ...


Πως το τεκμαίρεις αυτό;


markvag έγραψε:Εδώ είσαι τελείως λάθος. Δεν χρειάζεται πάντα επανάσταση για να καταρρεύσει ένα σύστημα. Στην περίπτωση των κομμουνιστικών καθεστώτων η μπίλια ξεκίνησε να κυλάει από τη στιγμή που α) οι σοβιετικοί δήλωσαν πως δεν θα επέμβουν στρατιωτικά αν κάποιος παρέκλινε από την κοινή γραμμή και β) άνοιξαν σε ένα σημείο τα σύνορα με τη δύση.


Παρεξήγησες. Μιλούσα για την ΕΣΣΔ που είτε μας αρέσει ή όχι ήταν η αρχή και το τέλος του Υπαρκτού. Κανένας λαός δεν αντ-επαναστάτησε εκεί. Μάλιστα στο δημοψήφισμα που έγινε ψήφισαν ΥΠΕΡ της διατήρησης της Ένωσης. Μετά βέβαια οι κυβερνώντες έκαναν "ένα Τσίπρα" και "slow the referendum". :iconcool: Για αυτό και λέω ότι έπεσε εκ των έσω! :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#453004 Αρχικά, κάποιες δημοκρατίες δεν συμμετείχαν, είχαν ήδη φύγει.

Δεύτερον, νομίζω πως η συγκεκριμένη προσπάθεια ήταν απλά μία μάταιη προσπάθεια να διατηρηθεί εν ζωή ένα πτώμα... Τεσπα...



Σαν σήμερα, 99 χρόνια πιο πριν, on the 11th hour of the 11th day of the 11th month ξεκινάει η ισχύς της εκεχειρίας που τερμάτισε τις συγκρούσεις του Α Παγκοσμίου Πολέμου, της "Επικής Καταστροφής", που στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια νεκρών (17 εκ. λένε οι σύγχρονοι απολογισμοί :lipsealed: ) και έφερε στρατιώτες απ' όλο τον κόσμο αντιμέτωπους σε θέατρα μαχών από τα χαρακώματα της Δυτικής Ευρώπης, τις στέπες της Ρωσίας, τον Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό, τις ερήμους και τις ζούγκλες της Αφρικής και της Ασίας και οδήγησε σε μία σειρά μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος είδε την καταστροφή 4 αυτοκρατοριών (Γερμανική, Οθωμανική, Αυστροουγγρική, Ρωσική), την γέννηση ή αναγέννηση νέων εθνών και κρατών (Καναδάς, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Τσεχοσλοβακία, Αυστρία, Ουγγαρία, Γιουγκοσλαβία, Πολωνία, κ.α.) και τρομερή τεχνολογική πρόοδο, κυρίως (αλλά όχι μόνο) στην ικανότητα των ανθρώπων να αλληλοσκοτώνονται.

Μετά από ποταμούς αίματος όμως, ο πόλεμος τελείωσε. Οι δυνάμεις της Αντάντ, παρόλο που έχασαν τη Ρωσία στην επανάσταση, κατάφεραν, με το φρέσκο αίμα των ΗΠΑ, να νικήσουν τις δυνάμεις της Γερμανικής αυτοκρατορίας στο Δυτικό μέτωπο. Τις προηγούμενες μέρες, μία μία, οι σύμμαχοι της Γερμανίας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τον πόλεμο, εξουθενωμένες. Οι δύο διαλύθηκαν τελείως (η Αυστροουγρική και η Οθωμανική αυτοκρατορία) και μόνο η Βουλγαρία κατάφερε να διατηρήσει τη συνοχή της. Ακόμα και η πανίσχυρη Γερμανία δεν ήταν πια η ίδια. Είχε χάσει τις αποικίες της, είχε χάσει τα ανατολικά της εδάφη, είχε χάσει τη μοναρχία της, οι πολίτες της πεινούσαν και πέθαιναν στους δρόμους, αλλά περισσότερο σημαντικό: Είχε χάσει μία γενιά νέων της στα πυροβόλα και στα χαρακώματα, όπως και οι περισσότεροι από τους συμμάχους.

Γιατί όμως η εκεχειρία που συμφωνήθηκε την προηγούμενη δεν ξεκίνησε να ισχύει αμέσως; Κανείς δεν ξέρει. Το αποτέλεσμα είναι, ακόμα και μέχρι τις 10:59 το πρωί της 11ης Νοεμβρίου 1918 στρατιώτες να σκοτώνονται και σφαίρες και οβίδες να βρίσκουν στόχο. Κύριοι ένοχοι γι' αυτό ήταν οι σύμμαχοι της Αντάντ, που ξόδευαν τα εφόδιά τους για να μην τα κουβαλάνε στις πατρίδες τους και διέτασσαν ανόητες και ανούσιες εφόδους για να καταλάβουν με τα όπλα και με "δόξα" σημεία τα οποία θα καταλάμβαναν χωρίς αντίσταση 5 λεπτά αργότερα... Σε μερικές περιπτώσεις οι Γερμανοί παρακαλούσαν τους συμμάχους να σταματήσουν την ανούσια σφαγή, χωρίς να εισακούγονται...

Όμως στις 11 το πρωί όλα σίγησαν. Τον λόγο είχαν τώρα οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες. Οι ελπίδες για μία "τίμια" ειρήνη, με βάση τα 14 σημεία του Αμερικανού προέδρου Wilson γρήγορα αντικαταστάθηκαν από τον ρεβανσισμό των δυτικών συμμάχων και την αρπακτικότητα των παγκοσμίων αυτοκρατοριών τους. Οι Γερμανικές αποικίες μοιράστηκαν μεταξύ τους, οι αποζημιώσεις που επιβλήθηκαν στη Γερμανία ήταν παράλογες. Ακόμα πιο παράλογη ήταν η απαίτηση (την οποία αναγκάστηκε να δεχτεί η ηττημένη Γερμανία) των συμμάχων να αναλάβει η Γερμανία την αποκλειστική ευθύνη για το ξέσπασμα του πολέμου. Μία ανοησία, που ήταν βούτυρο στο ψωμί δημαγωγών όπως ο Χίτλερ κάποια χρόνια μετά...

Η συνθήκη των Βερσαλλιών που σήμαινε το τέλος του πολέμου μεταξύ της Αντάντ και της Γερμανίας ήταν απαράδεκτη. Όπως είπε και ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων, Αρχιστράτηγος Ferdinard Foch, στην τελετή υπογραφής της συνθήκης, στις 28/06/1919: Αυτό δεν είναι ειρήνη. Είναι μία ανακωχή για 20 χρόνια. Έπεσε έξω μόνο για 64 μέρες, όταν την 1η Σεπτεμβρίου 1939, οι ναζιστικές δυνάμεις εισέβαλλαν στην Πολωνία, ξεκινώντας τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο...



Y.Γ.: Ένα εξαιρετικό κανάλι στο youtube που καλύπτει τα γεγονότα του πολέμου βδομάδα βδομάδα ακριβώς 100 χρόνια μετά είναι αυτό. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#453034
markvag έγραψε:Δεύτερον, νομίζω πως η συγκεκριμένη προσπάθεια ήταν απλά μία μάταιη προσπάθεια να διατηρηθεί εν ζωή ένα πτώμα... Τεσπα...


Πτώμα το κατήντησε ο επίορκος διαφημιστής της Pizza Hut (οποίο όνειδος για τον ηγέτη μιας υπερδύναμης και συνάμα απόλυτη επίδειξη από τους εχθρούς αυτής της υποταγής του!!! :s_shout ). Ένας σωστός ηγέτης μπορούσε να το σώσει ακόμα και την τελευταία στιγμή. Όπως επίσης και οι Ε.Δ. που απλά αποφάσισαν να μην αναμειχθούν.


markvag έγραψε:Ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος είδε την καταστροφή 4 αυτοκρατοριών (Γερμανική, Οθωμανική, Αυστροουγγρική, Ρωσική)


Η Ρωσία ήταν θέμα χρόνου να διαλυθεί με τον άχρηστο Τσάρο που είχε.


markvag έγραψε:Γιατί όμως η εκεχειρία που συμφωνήθηκε την προηγούμενη δεν ξεκίνησε να ισχύει αμέσως; Κανείς δεν ξέρει. Το αποτέλεσμα είναι, ακόμα και μέχρι τις 10:59 το πρωί της 11ης Νοεμβρίου 1918 στρατιώτες να σκοτώνονται και σφαίρες και οβίδες να βρίσκουν στόχο. Κύριοι ένοχοι γι' αυτό ήταν οι σύμμαχοι της Αντάντ, που ξόδευαν τα εφόδιά τους για να μην τα κουβαλάνε στις πατρίδες τους και διέτασσαν ανόητες και ανούσιες εφόδους για να καταλάβουν με τα όπλα και με "δόξα" σημεία τα οποία θα καταλάμβαναν χωρίς αντίσταση 5 λεπτά αργότερα... Σε μερικές περιπτώσεις οι Γερμανοί παρακαλούσαν τους συμμάχους να σταματήσουν την ανούσια σφαγή, χωρίς να εισακούγονται...


Αυτό γίνονταν κυρίως για το προσωπικό όφελος των κατά τόπους Στρατιωτικών Δκτων που ήθελαν να πάρουν προαγωγές και παράσημα. :iconcool:


markvag έγραψε:Η συνθήκη των Βερσαλλιών που σήμαινε το τέλος του πολέμου μεταξύ της Αντάντ και της Γερμανίας ήταν απαράδεκτη. Όπως είπε και ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων, Αρχιστράτηγος Ferdinard Foch, στην τελετή υπογραφής της συνθήκης, στις 28/06/1919: Αυτό δεν είναι ειρήνη. Είναι μία ανακωχή για 20 χρόνια.


Άλλωστε ως Armistice Day γιορτάζεται στο Νησί και αλλού, όχι σαν Peace Treaty Day. :iconcool:


Εξαιρετικά τα ποστ σου όπως πάντα Μάρκο! :s_howdy
Άβαταρ μέλους
By markvag
#453057
REALZEUS έγραψε:
Πτώμα το κατήντησε ο επίορκος διαφημιστής της Pizza Hut (οποίο όνειδος για τον ηγέτη μιας υπερδύναμης και συνάμα απόλυτη επίδειξη από τους εχθρούς αυτής της υποταγής του!!! :s_shout ).


Πτώμα είχε γίνει επί Μπρέζνιεφ...

O Γκόρμπι, απλά άνοιξε ένα μικρό παραθυράκι στα της εξουσίας στον μέσο σοβιετικό. Αν αυτό ήταν το λάθος του, δεν ήταν λάθος. :rtfm: Επίσης, αν το λάθος του ήταν να τα βρούνε με τον Ρήγκαν για να μην πνίξουν τον κόσμο στα πυρηνικά, ε... ούτε αυτό ήταν λάθος.

REALZEUS έγραψε:Ένας σωστός ηγέτης μπορούσε να το σώσει ακόμα και την τελευταία στιγμή.


Πιθανώς... Βέβαια, ο σωστός ηγέτης δεν θα ήταν κάποιος που θα κατέβαζε στρατό στους δρόμους και θα κατέπνιγε τις προσπάθειες των διαφόρων λαών για ελευθερία... :iconcool:

REALZEUS έγραψε:Όπως επίσης και οι Ε.Δ. που απλά αποφάσισαν να μην αναμειχθούν.


Και καλά έκαναν.

Ξαναλέω, αν έπρεπε να επέμβει ο στρατός για να πνίξει στο αίμα τις διαδηλώσεις και την πολιτική διαδικασία (άσχετα με το αν διαφωνούμε με αυτήν) και για να συντηρηθεί η σοβιετική ένωση (όπως έγινε στην Κίνα με την κατάπνιξη της ΛΑΙΚΗΣ εξέγερσης στην πλατεία Τιεν Αν Μεν), αν ΜΟΝΟ έτσι μπορούσε να ζήσει, τότε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ έκανε και διαλύθηκε.


REALZEUS έγραψε:
markvag έγραψε:Ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος είδε την καταστροφή 4 αυτοκρατοριών (Γερμανική, Οθωμανική, Αυστροουγγρική, Ρωσική)


Η Ρωσία ήταν θέμα χρόνου να διαλυθεί με τον άχρηστο Τσάρο που είχε.


Ο Νικόλαος ο Βους ήταν όντως ο ορισμός του λάθους ανθρώπου στη λάθος θέση τη λάθος στιγμή. Αλλά, υπήρξαν πολλές χώρες / αυτοκρατορίες με εξίσου ή περισσότερο ανίκανους ανθρώπους στο τιμόνι, χωρίς να διαλυθούν. Πιστεύω ακράδαντα πως αν δεν είχε συμβεί ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος ή αν η Ρωσία είχε κρατηθεί εκτός ή αν τα είχε βρει με τους Γερμανο - Αψβούργους μέχρι τα μέσα του 1916, ακόμα και σήμερα τσάρο θα είχε η Ρωσία.


REALZEUS έγραψε:Αυτό γίνονταν κυρίως για το προσωπικό όφελος των κατά τόπους Στρατιωτικών Δκτων που ήθελαν να πάρουν προαγωγές και παράσημα. :iconcool:


Ε, ναι... σφάζονται τα κορόιδα για να πάρει ο αρχιπαπάρας ένα παράσημο παραπάνω. Πάντως, κάπου το είχα δει, πως κάποιοι ήθελαν απλά να ξοδέψουν τα βλήματα που είχαν σε απόθεμα, για να μην πρέπει να τα κουβαλάνε πίσω μετά... :dizzy:


REALZEUS έγραψε:Εξαιρετικά τα ποστ σου όπως πάντα Μάρκο! :s_howdy


:oops: Ευχαριστώ! :oops:
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#453077 Όχι Μάρκο, το stagnation είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα τα οικονομικά συστήματα και είναι μέρος των κύκλων των. Οικονομολόγος είσαι, τα ξέρεις αυτά.

Το λάθος του προδότη ήταν ότι δεν ακολούθησε καμία από τις αρχές του συστήματος που υποτίθεται ότι υπηρετούσε. Ή μάλλον έκανε δικιά του ιδεολογία με μίξη Δικτατορίας Προλεταριάτου και Φιλελεύθερης Διακυβέρνησης. :dizzy:


markvag έγραψε:Πιθανώς... Βέβαια, ο σωστός ηγέτης δεν θα ήταν κάποιος που θα κατέβαζε στρατό στους δρόμους και θα κατέπνιγε τις προσπάθειες των διαφόρων λαών για ελευθερία...


Ποιος λαός κατέβηκε στην Μόσχα ή στο Λενινγκραντ; :roll:


markvag έγραψε:αναλέω, αν έπρεπε να επέμβει ο στρατός για να πνίξει στο αίμα τις διαδηλώσεις


Ποιες διαδηλώσεις ρε Μάρκο; Μιλάω για τους πολιτικούς που υπέγραψαν την διάλυση της Ένωσης.


markvag έγραψε:Ο Νικόλαος ο Βους ήταν όντως ο ορισμός του λάθους ανθρώπου στη λάθος θέση τη λάθος στιγμή. Αλλά, υπήρξαν πολλές χώρες / αυτοκρατορίες με εξίσου ή περισσότερο ανίκανους ανθρώπους στο τιμόνι, χωρίς να διαλυθούν. Πιστεύω ακράδαντα πως αν δεν είχε συμβεί ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος ή αν η Ρωσία είχε κρατηθεί εκτός ή αν τα είχε βρει με τους Γερμανο - Αψβούργους μέχρι τα μέσα του 1916, ακόμα και σήμερα τσάρο θα είχε η Ρωσία.


Μιλάς για τον άνθρωπο που δεν ήξερε την διαφορά του αριστερού από το δεξί του πόδι...


markvag έγραψε:Πάντως, κάπου το είχα δει, πως κάποιοι ήθελαν απλά να ξοδέψουν τα βλήματα που είχαν σε απόθεμα, για να μην πρέπει να τα κουβαλάνε πίσω μετά...


Χωρίς να το αποκλείω, ως πρώην Στρατιωτικός σου λέω ότι το ευκολότερο είναι να τα ρίξεις στον γάμο του Καραγκιόζη αν απλά θες να τα ξοδέψεις. :iconcool:


markvag έγραψε: Ευχαριστώ!


:iconcool:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#458086 Σαν σήμερα, 526 χρόνια πριν, στις 25/11/1491, παραδίδεται το τελευταίο φρούριο υπό την κυριαρχία των μουσουλμάνων στην Ισπανία. Με την παράδοση του τελευταίου σουλτάνου της Γρανάδας στους καθολικότατους βασιλιάδες της Ισπανίας Φερδινάρδο και Ισαβέλλα αφενός ολοκληρώνεται μετά από περίπου 8 αιώνες η Ανάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου από τους χριστιανούς και αφετέρου για πρώτη φορά από την Ισλαμική κατάκτηση στον 8ο αιώνα, δεν υπάρχει στην Ιβηρική χερσόνησο κανένα μουσουλμανικό κράτος. Από το χαλιφάτο των Ουμμαϋάδων, μέχρι το εμιράτο της Γρανάδας, τα ισλαμικά κράτη στην Ιβηρική χερσόνησο ήταν σε γενικές γραμμές ανεκτικά προς όλες τις φυλές και θρησκείες και μέρη που προσέφεραν εύφορο έδαφος σε επιστήμονες και καλλιτέχνες. Οι Κόρντομπα, η Γρανάδα και οι άλλες πόλεις υπό τους διάφορους χαλίφηδες, σουλτάνους και εμίρηδες ήταν κέντρα μάθησης και τεχνών, αφήνοντας πίσω τους κοσμήματα του παγκόσμιου πολιτισμού μας, όπως η Αλάμπρα. Αλλά πέρα από αυτά άφησαν μία πολύ σημαντικότερη κληρονομιά. Διότι μέσω της Al-Andalus (η Ισλαμική Ιβηρική) η Ευρώπη ήρθε σε επαφή με την αρχαιοελληνική σκέψη, με τις επιστήμες, όπως τα μαθηματικά, την ιατρική και άλλες και με ιδέες όπως η ανεκτικότητα. Ας μην ξεχνάμε πως εκείνη την εποχή η Ευρώπη, με την εξαίρεση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Νοτιοανατολική άκρη της, ήταν μία οπισθοδρομική άκρη του κόσμου. Τα κέντρα της επιστήμης και των τεχνών ήταν στην Κωνσταντινούπολη, στη Μέση Ανατολή, στην Ινδία και στην Κίνα. Η Al-Andalus έφερε τη γνώση και τα επιτεύγματα των μουσουλμάνων επιστημόνων στην Ευρώπη και στους Ευρωπαίους.

Το εμιράτο της Γρανάδας ήταν το τελευταίο από τα μουσουλμανικά κράτη στην Al-Andalus. Δημιουργήθηκε γύρω στα 1000μΧ και για τα τελευταία 250 περίπου χρόνια της ζωής του ήταν υποτελές στο βασίλειο της Καστίλης. Όμως οι χριστιανικότατοι βασιλείς δεν μπορούσαν να έχουν ένα μουσουλμανικό ανεξάρτητο κράτος στην Ιβηρική και στα 1482 επιτέθηκαν. 9 χρόνια αργότερα, η μοίρα της Al-Andalus σφραγίστηκε με την παράδοση της Γρανάδας. Έτσι ο χάρτης της Ιβηρικής από έτσι:

Εικόνα

έγινε κάπως έτσι:

Εικόνα



Στους όρους της παράδοσης, οι Ισπανοί συμφώνησαν να μην πειράξουν τους μουσουλμάνους υπηκόους τους, αφήνοντάς τους τις περιουσίες τους, την ελευθερία τους και τη θρησκεία τους... Μάλιστα οι όροι αυτοί εφαρμόστηκαν στο ακέραιο τα πρώτα χρόνια και όταν οι καθολικότατοι βασιλείς επισκέφτηκαν την Γρανάδα στα 1499, έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τον μουσουλμανικό πληθυσμό της πόλης. Ωστόσο, πολύ σύντομα τα πράγματα άλλαξαν και μέχρι το τέλος του 1499 η Ισπανική εκκλησία ξεκίνησε τον δια της βίας εκχριστιανισμό των μουσουλμάνων, πρακτική που οδήγησε σε εξέγερση. Έτσι, ξεκίνησαν οι διωγμοί των μουσουλμάνων από την Ισπανία, που ολοκληρώθηκαν το 1614, με τον τελευταίο διωγμό των Moriscos (κρυπτομουσουλμάνων) και μουσουλμάνων Ισπανών. Πολλοί από τους μουσουλμάνους και τους Εβραίους που διώχθηκαν από την Ισπανία εγκαταστάθηκαν στη νέα μουσουλμανική δύναμη, στα ανατολικά της Μεσογείου, την Οθωμανική αυτοκρατορία και έτσι φτάσαμε στις αρχές του 20ου αιώνα σε μία Θεσσαλονίκη με εφημερίδες να εκδίδονται σε 4 γλώσσες (Ελληνικά, Τούρκικα, Ισπανικά και Yiddish) και τους κατοίκους της πόλεις να μιλούν συχνά πάνω 4-5 γλώσσες.

Μία άλλη συνέπεια της ολοκλήρωσης της ανάκτησης της χερσονήσου από τους Χριστιανούς ήταν ότι οι Ισπανοί είχαν πλέον τη δυνατότητα να αφοσιωθούν σε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν: Πως να φτάσουν ανατολικά στην Ινδία παρακάμπτοντας τους Οθωμανούς. Μα, είναι απλό, φίλτατε Γουάτσον: Εφόσον η γη είναι σφαιρική, θα πλεύσουμε δυτικά. Δεν υπάρχει τίποτα δυτικά της Ευρώπης μέχρι την Ινδία, παρά μόνο θάλασσα! :iconcool: :lol:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#458119 Παρακαλώ! :oops:






Δεν είναι τζάμπα, τόσα λεφτά δίνει ο HiFi! :protest: :shifty: :shifty: :svivhaha: :svivhaha:
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#461622 Πέρασαν κι όλας εννέα χρόνια :( :
https://ibb.co/m3FQ0G
https://ibb.co/djBR7w
Και πριν δεκαεπτά χρόνια έφυγε και ο πρίγκηπας:
https://ibb.co/cV5fZb

Λές και το είπε για τον Αλέξη:
https://www.youtube.com/watch?v=_hl4uEwRjho