Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#209268 Δεν βρήκα άλλο σχετικό θέμα, οπότε ξεκινάω αυτό εδώ. Θα γράφουμε γενικώς για την ηλεκτρική ενέργεια, συμβατική παραγωγή, ήπιες μορφές, μέχρι και πυρηνικά! :lol:
Ξεκινάω από ένα γαργαλιστικό θέμα για να δείξουμε πως γίνονται οι δουλειές στην Ελλάδα...
Αυτές τις μέρες βγήκε η δικαστική απόφαση για το ζήτημα ΔΕΗ - Αλουμίνιον της Ελλάδος (Όμιλος Μυτιληναίου) .
http://www.kathimerini.gr/811450/articl ... apo-thn-ee
Oριστικό τέλος στη διαμάχη ΔΕΗ - Αλουμίνιον της Ελλάδος σχετικά με την τιμή που όρισε η Διαιτησία των 40,7 ευρώ η μεγαβατώρα έβαλε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., απορρίπτοντας και τη δεύτερη προσφυγή της ΔΕΗ περί κρατικής ενίσχυσης. Η απόφαση της Ε.Ε., με ημερομηνία 26 Μαρτίου 2015, έκρινε ότι η τιμή της Διαιτησίας είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για μεταλλουργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, ο οποίος το 2013 ανερχόταν σε 30,87 ευρώ η μεγαβατώρα. Η Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ σε σχέση με την Αλουμίνιον είχε καθοριστεί από την απόφαση διαιτησίας που προκύπτει από το συνυποσχετικό διαιτησίας στο οποίο προσχώρησε ελεύθερα. Στο πολυσέλιδο σκεπτικό της απόφασης, σημειώνει ότι η ΔΕΗ αποτελούσε τον μοναδικό δυνατό προμηθευτή στην Ελλάδα για πελάτες υψηλής τάσης, όπως η Αλουμίνιον, καθώς στο επίπεδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είχε υπό τον έλεγχό της όλους τους λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς στην Ελλάδα, οι οποίοι και αποτελούν τη φθηνότερη μέθοδο ηλεκτροπαραγωγής. Εχει στην ιδιοκτησία της το 70% του συνόλου των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και «επομένως, πελάτες υψηλής τάσης όπως η Αλουμίνιον φαίνεται ότι ήταν εντελώς εξαρτημένοι από την καταγγέλλουσα για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας» σημειώνει η Ε.Ε.

Από την άλλη, «η Αλουμίνιον αποτελεί μοναδικό πελάτη στην ελληνική αγορά, υπό την έννοια ότι αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο καταναλωτή στην Ελλάδα» αναφέρει η απόφαση της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η κατανάλωση της Αλουμίνιον υπερβαίνει το 5% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής κατανάλωσης από καταναλωτές υψηλής τάσης, με τον δεύτερο κατά σειρά μεγέθους καταναλωτή, τη Λάρκο, να έχει σχεδόν 50% χαμηλότερη κατανάλωση. Σημειώνει επίσης ότι η Αλουμίνιον παρουσιάζει σχεδόν αμετάβλητη (σταθερή) κατανάλωση καθ’ όλο το έτος, για να καταλήξει, ότι για τους λόγους αυτούς, «η Αλουμίνιον δεν μπορεί εύκολα να συγκριθεί με οποιονδήποτε άλλον πελάτη στην ελληνική αγορά». Η απόφαση κρίνει ότι η προσφυγή της ΔΕΗ στη Διαιτησία ήταν προς το συμφέρον της καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να επιτύχει τη έγκαιρη διευθέτηση της μακρόχρονης αντιδικίας και την ανάκτηση μέρους των εκκρεμών οφειλών. Η Επιτροπή δέχεται επίσης με την απόφασή της ότι οι παράμετροι για τον καθορισμό του τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κατοχυρώνονται στο συνυποσχετικό διαιτησίας, «βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια που περιορίζουν τη διακριτική ευχέρεια των διαιτητών στον καθορισμό κατάλληλου τιμολογίου» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το «τελικό τιμολόγιο που καθορίστηκε με την απόφαση της διαιτησίας είναι σύμφωνο με τους όρους της αγοράς» και ότι «δεν χορηγήθηκε πλεονέκτημα στην Αλουμίνιον» και άρα «δεν χορηγήθηκε στην Αλουμίνιον κρατική ενίσχυση κατά την έννοια του άρθρου 107 παράγραφος της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Eνωσης».


Όπως φαίνεται στην απόφαση, η Αλουμίνιον της Ελλάδος δικαιώνεται και επιβάλλεται στην ΔΕΗ να της πουλάει φθηνό ρεύμα. Μιλάμε για ΠΟΛΥ ρεύμα όμως... Γιατί η Αλουμίνιον καταναλώνει πάνω από το 5% της ελληνικής παραγωγής ενέργειας! :lipsealed: :s_hang
Τα ίδια θα διαβάσετε κι αλλού φυσικά, όχι μόνον στην Καθημερινή, η είδηση είναι αυτή πάνω κάτω.... Από το Capital.gr:

http://www.capital.gr/epixeiriseis/3096 ... ma-tis-dei
Στα άδυτα της ιστορικής δικαίωσης της Αλουμίνιον για το ρεύμα της ΔΕΗ
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπόθεση Αλουμίνιον – ΔΕΗ πιθανόν να αποτελέσει την αρχή του τέλους για μια πολύκροτη διένεξη, η οποία ξεκίνησε το 2004 και μετατράπηκε με την πάροδο του χρόνου σε ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ενεργειακής και της βιομηχανικής επικαιρότητας, αφού ανέδειξε ως μείζον το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους. Με την απόφαση της ανεξάρτητης αρχής ωστόσο, δημιουργείται η αίσθηση ότι η υπόθεση βαίνει προς οριστικό κλείσιμο, αφού πλέον οριοθετούνται οι σχέσεις των δύο πλευρών σε συγκεκριμένο πλαίσιο, με την Επιτροπή πλέον να προχωρά σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για την αγορά του ηλεκτρισμού, τη θέση της ΔΕΗ, την εξάρτηση της βιομηχανίας από τον κυρίαρχο παίκτη και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει η ΔΕΚΟ να προσεγγίζει τις σχέσεις της με τη βιομηχανία.

Συνοπτικά η ιστορική απόφαση εικάζει ότι υπάρχει δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ τόσο στην παραγωγή όσο και στη λιανική, θεωρεί ότι υπάρχει εξάρτηση της βιομηχανίας από τη ΔΕΗ και θέτει συγκεκριμένους όρους για τη διαπραγμάτευση και τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από τους ενεργοβόρους καταναλωτές ενέργειας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι διαπιστώσεις που δικαιώνουν αποφάσεις άλλων οργάνων και φορέων όπως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το Διαιτητικό Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν ΔΕΗ και Αλουμίνιον και το οποίο όρισε συγκεκριμένη τιμή (36,6 ευρώ η μεγαβατώρα το 2013, με το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια και τα κόστη της ΔΕΗ μεγαλύτερα). Υπό το πρίσμα αυτό, δημιουργείται συγκεκριμένο πλαίσιο και για τη νέα διαπραγμάτευση που ξεκινά όπως δεσμεύτηκε ενώπιον της Επιτροπής η ΔΕΗ και υπό την απειλή καταδίκης και προστίμου.

Αγορά – Δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ
Το πρώτο κομβικό σημείο της ιστορικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ότι στοιχειοθετεί την ύπαρξη δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά του ηλεκτρισμού, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία διαθέτει μονοπώλιο στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό της απόφασης υπογραμμίζεται ότι οι εν λόγω μονάδες έχουν το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος και ως εκ τούτου εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ένταξή τους στην αγορά και μπορούν να τροφοδοτούν αδιάλειπτα το σύστημα, αντίθετα με τις άλλες μονάδες φυσικού αερίου που λειτουργούν λιγότερες ώρες ανάλογα με τις αιχμές του συστήματος. Η απόφαση έρχεται να λειτουργήσει ως κόλαφος και για την πρακτική που ακολουθήθηκε από την πλευρά της ΔΕΗ, η οποία επέλεξε να εξοβελίσει από την αγορά ηλεκτροπαραγωγής τους ανταγωνιστές της συρρικνώνοντας τα μερίδια των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών και αυξάνοντας το μερίδιό της στην αγορά της παραγωγής και της χονδρικής προμήθειας. Έτσι η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλήγει στην απόφαση να πιθανολογεί ότι η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση.

Ταυτόχρονα η Επιτροπή διαπιστώνει αντίστοιχη ισχύ της ΔΕΗ και στην αγορά της λιανικής προμήθειας, όπου θυμίζουμε ότι το μερίδιό της κυμαίνεται από 95 έως 100% (στη χαμηλή και την υψηλή τάση αντίστοιχα). Και εδώ η τακτική της ΔΕΗ να μην αντισταθεί με κάθε τρόπο στην είσοδο ανταγωνιστών, έδωσε έδαφος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να πιθανολογήσει ότι η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση.

Αλουμίνιον: Εξαρτάται ενεργειακά από τη ΔΕΗ
Η απόφαση δέχεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αλουμίνιον της Ελλάδος που ως γνωστόν είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρισμού στην εγχώρια αγορά, με σταθερή και ανελαστική ζήτηση και υψηλό συντελεστή φορτίου. Θυμίζουμε ότι η Αλουμίνιον έχει σταθερή ζήτηση κοντά στα 300MW, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο με πολύ υψηλό συντελεστή φορτίου.

Παράλληλα η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδέχεται ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί το βασικό κόστος παραγωγής, που είναι μεγαλύτερο ακόμη και από τις πρώτες ύλες, αντιπροσωπεύοντας έως και το 40% του τελικού κόστους και επομένως θεωρεί ότι η βιομηχανία εξαρτάται από τη ΔΕΗ για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Μάλιστα η Επιτροπή Ανταγωνισμού απορρίπτει τη θέση ότι είναι εφικτό για την Αλουμίνιον να αναζητήσει εναλλακτικό προμηθευτή και μιλά για ενεργειακή εξάρτηση της βιομηχανίας από τη ΔΕΗ.

Για το θέμα θυμίζουμε ότι έχει αποφανθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το διαιτητικό δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν οι δύο πλευρές αλλά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι μια σειρά από κινήσεις που έχει κάνει η ΔΕΗ σε βάρος της Αλουμίνιον, ιδίως σε σχέση με τα δήλωση άρσης της εκπροσώπησης των μετρητών της βιομηχανίας, οι οποίες θεωρούνται ως αδικαιολόγητες. Μάλιστα η συμπεριφορά της ΔΕΗ θεωρείται ότι μπορεί να έχει και άλλα κίνητρα και πιθανόν να συνιστά ακόμη και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Επιπλέον το να δηλώνει η ΔΕΗ ότι αρνείται να συνεχίσει να τροφοδοτεί την Αλουμίνιον πιθανόν σύμφωνα με την Επιτροπή να προκαλεί αντιανταγωνιστικά αποτελέσματα.

Εξατομικευμένα τιμολόγια, όχι σε μονομερή τιμολόγηση
Η απόφαση μετατρέπεται σε "κατάκτηση" για το σύνολο της βιομηχανίας αφού θέτει νέο πλαίσιο τόσο για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος όσο και συνολικά για τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Τι λέει λοιπόν η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε σχέση με την υπόθεση ακουμπώντας το σύνολο της βιομηχανίας:

Πρώτον ότι οι χρεώσεις πρέπει να είναι αναλογικές και να λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά του πελάτη, να μη στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και να μη δρουν αποτρεπτικά για την είσοδο νέων παικτών στην αγορά. Κατά συνέπεια η ΔΕΗ πρέπει να διαπραγματεύεται ουσιαστικά και να συμμορφώνεται στον Κώδικα προμήθειας. Στο σημείο αυτό γίνεται ρητή αναφορά στις κρίσεις του διαιτητικού δικαστηρίου, οι οποίες ενσωματώθηκαν στον νέο Κώδικα.

Δεύτερον θα πρέπει να προσφέρονται εξατομικευμένοι όροι για το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απορρίπτει τα τιμολόγια που δεν λαμβάνουν υπόψη τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά της Αλουμίνιον, που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης και εμφανίζει χαρακτηριστικά κατανάλωσης ευνοϊκά για τη ΔΕΗ και το Σύστημα.

Επόμενα βήματα
Η απόφαση καθορίζει συγκεκριμένο πλαίσιο και για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν αφού θεωρείται ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ΔΕΗ είναι ικανές να παύσουν την ενδεχόμενη παράβαση. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ καλείται να συνεχίσει να προμηθεύει με ρεύμα τη βιομηχανία υπό τις τρέχουσες συνθήκες και όρους και να διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Αλουμίνιον στη βάση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, των Βασικών Αρχών Τιμολόγησης του νόμου 4336/2015 και να προτείνει εκ νέου τιμολόγια προμήθειας. Προϋπόθεση επίσης είναι η ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε μονομερή επιβολή τιμής για την ηλεκτρική ενέργεια απειλώντας ότι θα διακόψει την προμήθεια.


Η απόφαση δέχεται πως η Αλουμίνιον δεν έχει εναλλακτικές πέραν της ΔΕΗ οπότε η ΔΕΗ πρέπει να πουλάει φθηνά στην Αλουμίνιον. Βέβαια, ίσως και να έχει εναλλακτικές γιατί σε ένα σχολιάκι στο Capital.gr υπάρχει το παρακάτω:
http://www.capital.gr/forum/gotomessage ... id=5470073

Όλο τα ίδια λες Φλουδόπουλε για τον Μυτιληναίο. Στο μητρώο του ΛΑΓΗΕ, υπάρχει μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 334 MW μέσα στο χώρο του εργοστασίου του. Η εγκατάσταση επιδοτήθηκε από ελληνικό δημόσιο και ΕΕ, έγινε δε με πρόσχημα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Αλουμίνιον (300MW σύμφωνα με το άρθρο σου).

Θυμίζω οτι η επιδοτηθείσα για "κάλυψη ίδιων ενεργειακών αναγκών", με παρέμβαση Καραμανλή, μετατράπηκε σε "ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγική μονάδα" και συνδέθηκε με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Εμείς λοιπόν τα χαϊβάνια, μεγάλε ρεπόρτερ και υπηρέτη της αλήθειας, επιδοτήσαμε τον Μυτιληναίο για να στήσει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (δήθεν για αυτοπαραγωγή) με την οποία ελέω Καραμανλή και Παπακωνσταντίνου μας πουλάει ενέργεια. Δε χρειάζεται να πώ ότι την πρώτη ύλη για το σταθμό, το φυσικό αέριο δηλαδή, το αγοράζει από την δημόσια ΔΕΠΑ την οποία έχει απλήρωτη, ακριβώς όπως έχει απλήρωτη και την ΔΕΗ.


Μήπως όμως ο σχολιαστής λέει ψέμματα; Όχι, δεν λέει (σε αντίθεση με τον δημοσιογράφο που λέει μισές -πληρωμένες μάλλον- αλήθειες:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=419570
ΚΑΝ' ΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ...
Πουλάει ακριβά και αγοράζει φθηνά ρεύμα από τη ΔΕΗ
Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τροποποιώντας την άδεια του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν γνωμοδότησης της ΡΑΕ, ο Ομιλος Μυτιληναίου κατέστη συμπαραγωγός, κερδίζοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τη διαφορά στις τιμές πώλησης ρεύματος προς τη ΔΕΗ και την αγορά ρεύματος από αυτήν για τις ανάγκες της βιομηχανικής του παραγωγής

Τον Φεβρουάριο του 2008, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος φώναζε ότι η «Η πολιτεία και η ΡΑΕ είναι αβανταδόροι των ιδιωτών και νεκροθάφτες της ΔΕΗ». Ο λόγος που ο Φωτόπουλος ωρυόταν, ήταν μία γνωμοδότηση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία άναβε το «πράσινο φως» στον Ομιλο Μυτιληναίου να εισέλθει στο χώρο της ενέργειας, τροποποιώντας την άδεια του εργοστασίου του. Επρόκειτο για μία μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας η οποία κατασκευάστηκε με επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό αποκλειστικά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών που απαιτούσαν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου.

Με τη συγκεκριμένη όμως γνωμοδότηση της ΡΑΕ, εφεξής ο Ομιλος Μυτιληναίου θα είχε τη δυνατότητα να εμπορεύεται ελεύθερα το παραγόμενο ρεύμα της προαναφερθείσας μονάδας όχι πια για ιδία χρήση, αλλά για να το διαθέτει προς πώληση σε τρίτους. Οπερ σημαίνει, να το διαθέτει προς πώληση στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στις ακριβές τιμές της αγοράς, ενώ η ΔΕΗ, διατηρώντας την υποχρέωση του «τελευταίου καταφυγίου» (δηλαδή να τροφοδοτεί με ρεύμα όποιον της το ζητά), να πουλάει την ενέργεια σε φθηνότερες ρυθμιζόμενες τιμές.


Πολλά λεφτά

Σε... απλή μετάφραση, ο Ομιλος Μυτιληναίου «θα είχε πια την ευχέρεια να πουλάει στη ΔΕΗ ακριβά το ρεύμα που παράγει από τη μονάδα του και -αντιστοίχως- να αγοράζει φθηνά (επί ζημία της ΔΕΗ) από αυτή, για τις ανάγκες της βιομηχανικής του παραγωγής, κερδίζοντας τη διαφορά: Ζημιώνοντας δηλαδή τη ΔΕΗ με 80 έως 90 εκατομμύρια ετησίως για το χρόνο ζωής της μονάδας», όπως χαρακτηριστικά δήλωνε τότε ο κ. Φωτόπουλος:

«Η Αλουμίνιον θα πουλούσε στη χονδρεμπορική αγορά στην τιμή των 80-90 ευρώ/mwh που ήταν τότε η Οριακή Τιμή του Συστήματος και, ταυτόχρονα, αγόραζε για τις ανάγκες της από τη ΔΕΗ στην προνομιακή τιμή των 45-50 ευρώ/mwh, όπως προέβλεπε το τιμολόγιο υψηλής τάσης Α-150», εξηγεί το συνδικαλιστικό στέλεχος της ΓΕΝΟΠ.

«Η Αλουμίνιον θα μπορεί να πουλά όσο θέλει και να καλύπτει οπωσδήποτε το κόστος της. Η ΔΕΗ Α.Ε., όμως, γιατί πρέπει να είναι υποχρεωμένη, παρ' ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει τη δική της μονάδα, να την ηλεκτροδοτεί με ρυθμιζόμενο τιμολόγιο κάτω του κόστους και να ζημιώνεται με δεκάδες εκατομμύρια; Τη ζημιά αυτή της χαριστικής απόφασης ο χρόνος έδειξε ότι την πλήρωσε ο ελληνικός λαός με αυξήσεις στα τιμολόγια», λέει σήμερα ο τέως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Για να γίνουν όμως πράξη τα παραπάνω, έπρεπε η οριακή γνωμοδότηση της ΡΑΕ (4-3, με τη διπλή ψήφο του προέδρου) να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. Οπερ και εγένετο με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας. Εφεξής ο Ομιλος Μυτιληναίου θα μπορούσε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, όχι πλέον ως Αυτοπαραγωγός - Συμπαραγωγός, αλλά ως Συμπαραγωγός (ΣΗΘ-Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας) και να βγει στην αγορά ενέργειας.

Υπήρξε όμως και συνέχεια, «καθώς οι χαριστικές ρυθμίσεις ήταν αλλεπάλληλες», όπως είπαν στην «Κ.Ε.» βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και άνθρωποι που γνωρίζουν το χώρο της ενέργειας. Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, μετέτρεψε την άδεια από ΣΗΘ σε ΣΗΘΥΑ.

Τα δύο τελευταία αυτά γράμματα, που σημαίνουν «Υψηλή Αποδοτικότητα», έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας στο χώρο της ενέργειας, καθώς τις ΣΗΘΥΑ η Ε.Ε. τις εξομοιώνει με τις ΑΠΕ, που σημαίνει, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, ακόμη μεγαλύτερα προνόμια.

Ωστόσο, η τότε υπουργός, αφού πρώτα μετέτρεψε βέβαια την άδεια από ΣΗΘ σε ΣΗΘΥΑ, έβαλε κάποιο «φρένο» κι άφησε το προνόμιο των ΑΠΕ στα επίπεδα που προϋπήρχαν, δηλαδή στα 35 mw (αυξάνοντας μόνο την τιμή αποζημίωσης), και όχι στο σύνολο της συμπαραγωγής, που για την Αλουμίνιον ήταν τα 130mw.

«Κάτι» που «διόρθωσε» στη συνέχεια ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, με το περίφημο άρθρο 197 του νόμου 2011, το οποίο -παρά το όποιο λίφτινγκ υπέστη, εξαιτίας των αντιδράσεων από τους φορείς της αγοράς ενέργειας, μερίδας συνδικαλιστών, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης- έδωσε μοναδικά προνόμια στο συγκεκριμένο όμιλο.

Πιο συγκεκριμένα, καταργήθηκε ο περιορισμός των 35 mw και το σύνολο της συμπαραγωγής των 130 mw της μονάδας της εταιρείας εκλαμβάνεται πλέον ως ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα 130 μεγαβάτ εντάσσονται για λειτουργία στο σύστημα κατά προτεραιότητα έναντι κάθε άλλης μονάδας συμβατικών καυσίμων (λιγνίτης-φυσικό αέριο) και χρυσοπληρώνονται με 90 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Τα δε υπόλοιπα 204, καθώς η συνολική ισχύς της συγκεκριμένης μονάδας είναι 334 mw, πληρώνονται με βάση τους κανόνες της αγοράς, που σημαίνει ότι παίρνουν τουλάχιστον το μεταβλητό τους κόστος, δηλαδή το κόστος του καυσίμου, αλλά και την αμοιβή για την ισχύ, που σήμερα φθάνει τα 80 χιλιάδες ευρώ το mw το έτος -βάσει της σκανδαλώδους απόφασης της ΡΑΕ που εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2013, όπως τουλάχιστον τη χαρακτήρισαν στην «Κ.Ε.» προσωπικότητες που γνωρίζουν καλά το χώρο της ενέργειας.

Βάσει των όσων προβλέπονται, ο διαχειριστής της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) αλλά και του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) υποχρεούται να απορροφά κατά προτεραιότητα το ρεύμα που δίνουν οι μονάδες ΣΗΘΥΑ και βεβαίως των ΑΠΕ, γεγονός από το οποίο εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι για την εν λόγω εταιρεία αυτό σημαίνει παραγωγή χωρίς ρίσκο.

Στις διατάξεις του νόμου συμπεριελήφθη και μαθηματικός τύπος, βάσει του οποίου το ρεύμα από τις μονάδες ΣΗΘΥΑ θα πληρώνεται με τιμολόγιο αιολικής ενέργειας συν τη ρήτρα φυσικού αερίου, δηλαδή 130 ευρώ ανά MWh αντί 80 με 90 ευρώ, που εισπράττει μία παρόμοιας τεχνολογίας μονάδα φυσικού αερίου από τη χονδρεμπορική αγορά.

Για τους ανθρώπους της αγοράς, «η τιμολογιακή αυτή εξομοίωση σημαίνει υπερκέρδη για την Αλουμίνιον, που ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ το χρόνο», ή στη χειρότερη περίπτωση πάνω από 50 εκατ., όπως είχαν αναφέρει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Θ. Πετράκος και Ευ. Ουζουνίδου, σε ερώτηση που κατέθεσαν τον Νοέμβριο του 2012.

«Μερικούς μήνες νωρίτερα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, με την υπ' αριθμόν Δ5-ΗΛ/Γ/Φ1/749, εισήγαγε σειρά ρυθμίσεων ώστε να αρθούν τα όποια νομικοτεχνικά εμπόδια υπήρχαν, ούτως ώστε ο Ομιλος Μυτιληναίου να καρπωθεί τα όποια ευεργετήματα του άρθρου 197», σημειώνουν επιστήμονες που γνωρίζουν καλά τα ψιλά γράμματα των δυσνόητων ρυθμίσεων που περιελάμβανε η εν λόγω απόφαση.

«Η επιβάρυνση που προκύπτει από αυτή την τιμολογιακή εξομοίωση των ΑΠΕ με τις ΣΗΘΥΑ, όπου στην ουσία εξομοιώνεται η καθαρή με τη ρυπόγονο ενέργεια, πέρασε στο τέλος ΑΠΕ. Ενα τέλος, που αυξήθηκε 6.933% σε δυόμισι χρόνια κι από 0,30 ευρώ/MWH, έφτασε τα 20,8 ευρώ! για τους οικιακούς καταναλωτές». Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της ΡΑΕ, η αύξηση του τέλους αυτού είναι θηριώδης.

Κι όπως σημειώνουν προσωπικότητες από το χώρο της ενέργειας, «εάν δε ληφθούν άλλα μέτρα, όπως π.χ. το ψαλίδισμα των εγγυημένων τιμών των φωτοβολταϊκών, η συμμετοχή του κόστους του ΕΤΜΕΑΡ στην οικιακή μεγαβατώρα θα φτάσει τα 38,6 ευρώ, δηλαδή η αύξηση θα ανέλθει στα 12.000.866%».

ΑΠΕ

Το τέλος ΑΠΕ, που πληρώνουμε όλοι μας με το λογαριασμό της ΔΕΗ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον επίσημο διαδικτυακό ιστότοπο της εταιρείας, «καλύπτει το ακριβότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, έναντι παραγωγής από τα συμβατικά καύσιμα. Από ουσιαστική άποψη, αυτή η χρέωση αποτελεί ένα "ανταποδοτικό τέλος" που η Πολιτεία διά του Ν.2773/99 έχει επιβάλει για να καλυφθεί το κόστος του περιβαλλοντικού αγαθού που προσφέρει στους πολίτες, δηλαδή της καθαρής ενέργειας».

Σήμερα, βάσει του μεταγενέστερου νόμου 4001/2011, ονομάζεται ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Ρύπων). Η ΔΕΗ και κάθε προμηθευτής καταβάλλουν το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που καταλήγει στο λογαριασμό του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), προκειμένου αυτός να καλύψει μέρος του απαιτούμενου ποσού που καταβάλλει στους παραγωγούς ΑΠΕ, για την αγορά από αυτούς ολόκληρης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν...


Για να μην το κουράζουμε: ο Μυτιληναίος υποχρεώνει την ΔΕΗ να του πουλάει φθηνό ρεύμα, ενώ παράγει το δικό του και το πουλάει ακριβά. Έτσι κερδίζει από δυο μεριές. Και φυσικά, τα δικαστήρια των δικαιώνουν ξανά και ξανά. Έτσι για να δείτε πώς δουλεύει το σύστημα όμορφα και τακτοποιημένα... Περιττό να πω ποιος θα πληρώσει στο τέλος την διαφορά που καρπούται ο Μυτιληναίος ναι; Περιττό να μιλήσουμε για τα φέσια που έχει ρίξει εδώ κι εκεί σε κρατικές εταιρείες, όχι γιατί δεν έχει, αλλά γιατί να πληρώσει, για μ@λάκες ψάχνετε; Κι αν πάει κάτι στραβά, το κλείνει το ρημάδι και μπορεί να τα ρίξει όλα στο Κράτος που δεν βοηθάει την επιχειρηματικότητα, και όλοι είναι χαρούμενοι...
Άβαταρ μέλους
By mirage
#209273 Ενδιαφερουσα ελληνικη στρεβλωση... Ενα combined cycle gas να θεωρειται ΑΠΕ και να πουλα την MWh πιο ακριβα Από ΑΠΕ.
Ομολογω πως δεν τα ηξερα αυτα αλλα ειναι το λιγοτερο αστεια...
Στο μεταξυ σημερα δεν κουνιεται φύλλο
Εικόνα

< >
Άβαταρ μέλους
By famas
#209276 Πολύ ωραία έρευνα Hi-Fi, μάλλον άλλαξαν τα ενδιαφέροντα σου. :lol:
Ανεξαρτήτως του ωραίου τρόπου να κερδοσκοπείς, όπως περιγράφουν επιχειρηματολογώντας τα δημοσιεύματα πιο πάνω, ακούω όμως μονίμως να λένε ότι η τιμή του ρεύματος για της βιομηχανικές μονάδες είναι υψηλή και επιβαρύνει πολύ το κόστος
http://www.makthes.gr/news/GR/Foreis/Fo ... e=archives.
Γνωρίζουμε αν υπάρχει παρόμοια τιμολογιακή πολιτική και για άλλες μεγάλες μονάδες;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#209285 Δεν χρειάστηκα παρά μερικά κλικ, δεν μου πήρε χρόνο. Την ιστορία του Μυτιληναίου την έχω παρακολουθήσει από χρόνια, έχω δουλέψει και σε έργα της ΜΕΤΚΑ (που γενικώς είναι σοβαρό μαγαζί για τα δεδομένα της Ελλάδας).
Το βέβαιο είναι πως η τιμή για την Αλουμίνιον είναι "ειδική" και πως το κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας είναι μεγαλύτερο, οπότε θα πληρωθεί η διαφορά από την τσέπη μας. Όπως και η "ΑΠΕ" παραγωγή από την μονάδα της Αλουμίνιον, έχει επιδότηση (από την τσέπη μας ασφαλώς...).
Φυσικά, αφού δεν πληρώνει την ΔΕΗ ούτε τον ΔΕΣΦΑ, χρωστάμε κι από εκεί λίγα... Και ξαναλέω, δεν είναι επειδή δεν έχει, είναι επειδή μπορεί. Τόσο απλά.
:s_dance
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#209290 :thumbsup:

Textbook σενάριο μεγάλης ελληνικής επιχειρηματικότητας, τσάμπα μάγκες με την πλάτη του δημοσίου.
Που περνάνε και τα χρόνια (ούτε καν βασικά) και κράζουν κι από πάνω το δημόσιο ότι τους χαλνάει τα πιζνεσπλάν.

On other news όμως, δεν θυμάμαι τη ΓΕΝΟΠ να κατεβαίνει σε καμιά απεργία για να προφυλάξει το λαό από αυτά που γίνονταν,
Βέβαια και να κατέβαινε, θα είχαμε τις στρατιές από Έντυς et al να μας floodάρουν ανελέητα για το πόσο μλκς είναι οι ΓΕΝΟΠ και να που εκεί ο φωτόπουλος και το άλλο και εκείνο, μέχρι να χαθεί οποιαδήποτε ελπίδα να μπορεί να μπει κάποιο φρένο στην εν λόγω επιχειρηματικότητα.
Άβαταρ μέλους
By Govus
#209291
Anonymous Founder έγραψε:Φυσικά, αφού δεν πληρώνει την ΔΕΗ ούτε τον ΔΕΣΦΑ, χρωστάμε κι από εκεί λίγα... Και ξαναλέω, δεν είναι επειδή δεν έχει, είναι επειδή μπορεί. Τόσο απλά. :s_dance


Καλά, μην πας και πολύ μακρυά... Εδώ υπάρχουν ιδιοκτήτες σε πολυκατοικίες, που δεν βάζουν από ένα 10ρικο να πληρώσουν το κοινόχρηστο ρεύμα (πραγματικό παράδειγμα), όχι επειδή δεν έχουν, αλλά επειδή επίσης μπορούν. Έχω δε βαρεθεί να βλέπω λογαριασμούς ΔΕΗ στα "αζήτητα" των ταχυδρομικών κουτιών και τα κλιματιστικά των "ιδιοκτητών" τους να καίνε 20 ώρες το 24ωρο :iconcool: .
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#209292 Ων τοπιξ

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#209308
mjacob έγραψε::thumbsup:

Textbook σενάριο μεγάλης ελληνικής επιχειρηματικότητας, τσάμπα μάγκες με την πλάτη του δημοσίου.
Που περνάνε και τα χρόνια (ούτε καν βασικά) και κράζουν κι από πάνω το δημόσιο ότι τους χαλνάει τα πιζνεσπλάν.

On other news όμως, δεν θυμάμαι τη ΓΕΝΟΠ να κατεβαίνει σε καμιά απεργία για να προφυλάξει το λαό από αυτά που γίνονταν,
Βέβαια και να κατέβαινε, θα είχαμε τις στρατιές από Έντυς et al να μας floodάρουν ανελέητα για το πόσο μλκς είναι οι ΓΕΝΟΠ και να που εκεί ο φωτόπουλος και το άλλο και εκείνο, μέχρι να χαθεί οποιαδήποτε ελπίδα να μπορεί να μπει κάποιο φρένο στην εν λόγω επιχειρηματικότητα.


ΚΑΙ ΓΑΜΩ :thumbsup:

Αποριες - ερωτησεις:
1) Δεν το εχω παρακολουθησει στενα το θεμα, θυμαμαι ομως πως και ιδιωτες μπορουσαν (προφανως σε πολυ μικροτερη κλιμακα) να κανουν το ιδιο πραγμα, πουλωντας στην ΔΕΗ ρευμα που θα παρηγαγαν απο επιδοτουμενα φωτοβολταϊκα, απλα καποια στιγμη αλλαξαν τα κοζα και η υποχρεωτικη τιμη που θα αγοραζε η ΔΕΗ επεσε δραματικα, κανοντας λιγοτερο συμφερουσα/μη συμφερουσα την "επενδυση".
α) θυμαμαι καλα?
β) παραμενει το συμφερον για τους πρωτους που το εκαναν?


2) Οι Εντυς et al, οπως και οι υπολοιποι ασχετοι (ο κοινως αποκαλουμενος "κοσμάκης"), μπορουμε να λεμε ο,τι μας κατεβει, για οποιοδηποτε θεμα. Κανείς δεν προκειται να μας ακουσει, ακομα και να βγουμε στο δρομο για "αγώνες", θα παρουμε ενα βεβαιο αρχιδι.
Το φλεγον ζητημα ειναι οτι η (ΜΑΚΡΑΝ πιο αρμόδια) ΓΕΝΟΠ μαλλον δεν κατεβασε ποτε διακοπτες για το θεμα, ενω το σαντουϊτσάκι το κυνηγησε οσο επρεπε. :iconcool:

3) Ποιες ειναι οι πιθανοτητες να περιμενω η τωρινη λαϊκη κυβερνηση TUVUNU, που απο οτι φαινεται στα αρθρα ως αντιπολιτευση ηταν αντιθετη στις νομοθετησεις τερατουργηματα, να "διορθωσει" την αδικια που περιγραφεται παραπανω, ωστε να χαρω και εγω?

ΕΔΙΤ
προφανως οι ερωτησεις ειναι γενικες, οχι ειδικα για τον mjacob :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#209336 Το αριστερό παρεάκι πάντα κατηγορούσε τον επιχειρηματικό κόσμο αγνοώντας ότι για τις ατασθαλίες με το δημόσιο χρειάζονται 2 ή και περισσότεροι γιατί πίσω από τα διατάγματα, τις νομοθεσίες υπέρ των επιχειρήσεων κλπ κάποιοι του δημοσίου υπέγραφαν, αν δεν υπήρχαν λοιπόν και τα δημόσια λαμόγια να βάλουν πλάτη στις απαιτήσεις των επιχειρηματιών αυτοί θα έτρωγαν πόρτα ή και μηνύσεις ακόμα, αλλά αυτά τα ξεχνάμε γιατί όλα αυτά τα χρόνια το παρεάκι και όλα τα παρεάκια είχαν δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά, ας μην αλλοιθωρίζουμε λοιπόν.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#209376 Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#209394 Εικόνα

:iconcool: :iconcool: :iconcool: :iconcool:

Ο τυπίδιος είναι ένας εντενπρενερ που η μαμά του είχε αγωνιστεί για το κόμμα (ΝΔ).

Επειδή είδα ότι το θέμα δεν είναι ακριβώς "Ηλεκτρική Ενέργεια" αλλά "Ρεμούλες σχετικά με ηλεκτρική ενέργεια", θεώρησα απαραίτητο να ποστάρω τα ως άνω κωλαράκια.

Φορ δι ρέκορντ πάντως ποτέ οι Eddie et al δεν υποστήριξαν ρεμούλα κάποιου επιχειρηματία (μόνο τα κωλαράκια) σε αντίθεση με τους Τζουμτριαλαρο et al που έγραφαν κατά καιρούς επιχειρήματα τύπου:
- ρευματάκι --> δημόσιο αγαθό (άρα η ΔΕΗ δεν πρέπει εξ' ορισμού να είναι κερδοφόρα :help: )
- ο Φωτόπουλος έκλεψε 100 αλλά οι ΜΠΟΜΠΟΛΕΣ (απροσδιόριστο) 100.000
- στο δικό μου κολυμπάει, στο δικό σου κάνει χορογραφία

:s_howdy
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#209414 Εγώ έβαλα μια καραμπινάτη κλοπή και με την βούλα ανωτάτων δικαστηρίων, από μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εν Ελλάδι η οποία θα πληρωθεί από το πόπολο. Και όχι μόνον θα πληρωθεί, αλλά θα συνεχίσει να πληρώνεται. Η Αλουμίνιον θ' αγοράζει κοψοχρονιά την ενέργεια που γουστάρει και για έξτρα χαρτζιλίκι, θα πουλάει και ενέργεια στην ΔΕΗ όταν θέλει. Και θα πληρώνει όποιον θέλει και αν θέλει...
Και αφού κάποιοι διαβάζετε αυτά, μιλάτε για αριστερά παρεάκια; Δεν βλέπετε πως το επιχειρηματικό παρεάκι κάνει ό,τι γουστάρει και πληρώνει αν θέλει και όποιον θέλει;
Και δεν μιλάμε για απλά λαμόγια σαν το Mr. Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη που απλά έκλεψε στεγνά τα χρήματα από το χαράτσι, αλλά για έναν από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες στην Ελλάδα και με εταιρείες κολοσσούς.
:help: