Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#669691 Ξεκινάω το thread γιατί νομίζω δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο και είναι πολλά που μπορεί να μας κάνουν εντύπωση και ν'αξίζουν την προσοχή μας. Μια είδηση παρακάτω από μια από τις αγαπημένες μου εταιρείες (KUKA, παράγει βιομηχανικά ρομπότ) για την νέα πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής μπαταριών στην Γερμανία:
https://www.kuka.com/en-de/industries/s ... ingklinger
Άβαταρ μέλους
By harpymonk
#669695 Φανταζομαι οι εργατες μετα το "digitalization experience" εγιναν engineers και executives, σωστα;
+ Δεν χρειαζεται πια offshoring και relocation.

Ακουσα οτι για καθε θεση εργασιας στο eCommerce (αποθηκαριοι, υπάλληλοι Amazon, κλπ.) καταστρεφονται 4,5 θεσεις εργασιας στο κανονικο εμποριο.
Το μελλον διαφαινεται λαμπρον....
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#669705 Για μένα ο CEO είναι πολύ πιο κοντά στον εργάτη απ' όσο φαντάζεται... Από την στιγμή που παραμένει ένας ακριβοπληρωμένος υπάλληλος, μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί χωρίς δουλειά.
Προφανώς και το τι είναι εργάτης πια, έχει αλλάξει.
Η τάση είναι πως η χρήση του ανειδίκευτου εργάτη στην παραγωγή, βαίνει προς εξαφάνιση, από την στιγμή που μπορείς να τον αντικαταστήσεις με ένα ρομπότ. Δεν μπορούν ακόμη όλοι να αντικατασταθούν προφανώς.
Από εκεί και μετά, στο άμεσο μέλλον θα χρειαστούμε σίγουρα περισσότερους μηχανικους, σχεδιαστές, προγραμματιστές απ' όσους αυτή την στιγμή παράγουμε, είμαι βέβαιος.
Το IoT και το Industry 4.0 θ'αλλάξουν συθέμελα τα πράγματα.
Όσοι έχουν παιδιά, να το σκεφτούν σοβαρά το μέλλον τους, θα είναι πολύ περίεργα τα πράγματα...
Άβαταρ μέλους
By A-Viper7
#669714
Anonymous Founder έγραψε:Για μένα ο CEO είναι πολύ πιο κοντά στον εργάτη απ' όσο φαντάζεται...


Υπάρχει και αυτή η κάστα των "στελεχών" (έχουμε και εδώ μέσα) που νομίζουν οτι είναι ένα κλικ κάτω από τον CEO ενώ στην πραγματικότητα τα συμφέροντά τους είναι ίδια με αυτά του εργάτη στην παραγωγή.

Άσχημο πράγμα οι αυταπάτες. :(
Άβαταρ μέλους
By harpymonk
#669717 Νομιζω δεν ειμαστε στο θεμα αλλα συνεχιζω.
Η δικη μου εμπειρια ειναι οτι σημερα οι ΤΣΕΟΙ ειναι in it for the money.

Καμμια εταιρικη κουλτουρα, quick wins, short term gains, restructuring=διωχνουν κοσμο και εγω ετσι θα εβγαζα ωραια νουμερα για 1-2 χρονια και μετα οταν σκασει το μαγαζι αντε γεια παω αλλου με καλυτερα λεφτα + golden parachute, βασει των επιτευγματων μου πριν. :lol:

Γενικα το πραγμα δεν παει καλα. Ενα ωραιο παραδειγμα ειναι η ΙΚΕΑ οταν πεθανε το αφεντικο που την εφτιαξε οι τιμες απογειωθηκαν ξαφνικα και η ποιοτητα, που δεν ηταν και η καλυτερη, πηγε κατα διαολου.

Ν.Β.
Η Shell διωχνει 30% του προοσωπικου

Υ.Γ.
Δεν ειμαι συνδικαλιστής η κομουνιστής βλεπω απλα τι γινεται γυρω μου και συγκρινω με το παρελθόν (στο οποιο ανηκω).
Σημερα οταν εισαι υπαλληλος ειναι σαν να σου κανουν χαρη, τοτε τους εκανες εσυ χαρη...
Καλη τυχη στους millenials απο εναν boomer. It's going to be a bumpy ride.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#669719 Κάθε θέμα πρέπει να δίνει την έμπνευση για να γίνει μια ενδιαφέρουσα κουβέντα, αν τελικά πάρουμε άλλο δρόμο, μπορούμε να τα μετακινήσουμε σε νέο θέμα.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#669720
harpymonk έγραψε:
Δεν ειμαι συνδικαλιστής η κομουνιστής βλεπω απλα τι γινεται γυρω μου και συγκρινω με το παρελθόν (στο οποιο ανηκω).
Σημερα οταν εισαι υπαλληλος ειναι σαν να σου κανουν χαρη, τοτε τους εκανες εσυ χαρη...
Καλη τυχη στους millenials απο εναν boomer. It's going to be a bumpy ride.

Τελεια η περιγραφη στα bold!

Ν.Β. = Nota Bene?
Αν ναι, που το θυμηθηκες; :s_howdy
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#671902 Βάζω ένα link από την Marine Traffic, μια ελληνική εταιρεία που έχει φτιάξει μια πλατφόρμα παρακολούθησης όλων των εμπορικών σκαφών. Είναι το δίχως άλλο εντυπωσιακό!
https://www.marinetraffic.com/gr/ais/ho ... 3.6/zoom:4
Εικόνα

Μπείτε και δείτε και μόνοι σας. :s_biggrin :metalo:
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#671905 πολυ χρησιμο,το χρησιμοποιω σε καθε ταξιδι μου περιμενωντας σε λιμανια,μιας και σπανια ερχονται στην ωρα τους.
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
#671909
dimviii έγραψε:πολυ χρησιμο,το χρησιμοποιω σε καθε ταξιδι μου περιμενωντας σε λιμανια,μιας και σπανια ερχονται στην ωρα τους.


Σε περίπτωση που δεν έχεις laptop και μπαίνεις από το κινητό, δοκίμασε και την εφαρμογή "Vessel Finder free".
Τις έχω δοκιμάσει σχεδόν όλες για περίπου ίδιο λόγο.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#679934 Ένα άρθρο που μας λέει κάποια πράγματα που ξέραμε, αλλά μαθαίνουμε και κάποια που δεν ξέραμε (πχ πως η Nokia και η Ericsson μπορεί να μην φτιάχνουν τηλέφωνα ποια, αλλά είναι υπολογίσιμες δυνάμεις).

Πώς η Ευρώπη χάνει έδαφος στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση
Η Ευρώπη μένει πίσω σε τομείς που ξεκινούν από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), τη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων (big data) και φτάνουν μέχρι το 5G και την τεχνητή νοημοσύνη. Τι δείχνει μελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.


Η εφευρέτης Mart Karczewicz τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει συνδέσει το όνομά της με τους αλγορίθμους για τη συμπίεση βίντεο που επέτρεψαν την ανάπτυξη υπηρεσιών όπως το Netflix και στηρίζουν αυτές τις ημέρες της πανδημίας την τηλεκπαίδευση και την τηλεεργασία.

Η Karczewicz, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πολωνία, αναφέρεται σήμερα ως εφευρέτης σε περισσότερα από 190 ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες).

Το δυστύχημα, κατά κάποιο τρόπο, για την Ευρώπη είναι πως η Mart Karczewicz είναι τα τελευταία χρόνια η αντιπρόεδρος Τεχνολογίας στον αμερικανικό κολοσσό Qualcomm. Ο αμερικανικός όμιλος ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο πως ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του νέου προτύπου συμπίεσης βίντεο, του Versatile Video Coding (VVC), που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση, μαζί με άλλες τεχνολογίες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, όπως τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) σε σειρά νέων υπηρεσιών, όπως π.χ. η τηλεϊατρική με εγχειρήσεις ακριβείας από απόσταση. Το VVC προσφέρει 40% μεγαλύτερη συμπίεση των αρχείων βίντεο σε σχέση με τον προκάτοχό του, το HEVC (High Efficiency Video Coding).

Μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office – EPO) που ανακοινώθηκε την Πέμπτη επιβεβαιώνει αυτό που δείχνει και η μετακόμιση της Karczewicz στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Ευρώπη χάνει έδαφος στην καινοτομία για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, σε τομείς που ξεκινούν από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), τη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων (big data) και φτάνουν μέχρι το 5G, την τεχνητή νοημοσύνη (AI), κ.α.

Για να αξιολογήσουν που παράγεται σήμερα καινοτομία για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση στον EPO χρησιμοποίησαν τις οικογένειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (IPFs). Κάθε IPF καλύπτει μία εφεύρεση και περιλαμβάνει κατάθεση για πατέντα που έχει υποβληθεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Θεωρείται αξιόπιστος δείκτης καινοτομίας καθώς όταν κάποιος εφευρέτης καταθέτει IPF σημαίνει πως ο ίδιος θεωρεί την εφεύρεσή του αρκετά ποιοτική ώστε να ζητεί την προστασία της ανά τον κόσμο.

Η υστέρηση της Ευρώπης, η κυριαρχία των ΗΠΑ, αλλά και ο καλπασμός της Κίνας και της Νότιας Κορέας στις τεχνολογίες που συνδέονται με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αποτυπώνονται στα αιτήματα για IPFs από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς κάθε περιοχής.

Για την περίοδο 2000 – 2009, τρεις ευρωπαϊκοί όμιλοι (Siemens, Nokia, Philips) βρίσκονταν στην πρώτη δεκάδα του κόσμου με βάση τα IPFs που κατέθεσαν και συνδέονται με καινοτομίες για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Καταλάμβαναν μάλιστα την τέταρτη, πέμπτη και έκτη θέση, με βάση τα συνολικά IPFs που κατέθεσαν το συγκεκριμένο διάστημα. Η κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο για την Ευρώπη κατά την περίοδο 2010 – 2018 καθώς μόνο δύο εταιρείες, η σουηδική Ericsson και η φινλανδική Nokia, περιλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα με βάση τα IPFs και μάλιστα στις θέσεις οκτώ και εννέα.

Στην πρώτη πεντάδα, με βάση τα συνολικά IPFs για την περίοδο 2010 – 2018, που συνδέονται με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, βρίσκονται η Samsung (Νότια Κορέα), η LG (Νότια Κορέα), η Qualcomm (ΗΠΑ), η Sony (Ιαπωνία) και η Huawei (Κίνα).

Εξαιρετικά δυσάρεστη είναι η εικόνα για την Ευρώπη και με βάση τα κέντρα καινοτομίας για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Στον EPO υπολόγισαν τα μερίδια διαφόρων κέντρων καινοτομίας ανά τον κόσμο με βάση τα συνολικά IPFs για την περίοδο 2010 – 2018. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σεούλ με μερίδιο 9,9% και μέση ετήσια ανάπτυξη των IPFs κατά 22,7%. Στη δεύτερη βρίσκεται το Τόκυο, στην τρίτη το Σαν Χοσέ (Καλιφόρνια, ΗΠΑ), στην τέταρτη η Οσάκα (Ιαπωνία) και στην πέμπτη η Σενζέν της Κίνας.

Το πρώτο ευρωπαϊκό κέντρο καινοτομίας που εμφανίζεται στον κατάλογο με τα 20 πιο δραστήρια είναι το Τελ Αβίβ στην 14η θέση, ενώ ακολουθεί το Αϊντχόβεν στην 15η και το Λονδίνο στην 16η… Συνολικά στην πρώτη εικοσάδα βρίσκονται επτά ευρωπαϊκά κέντρα καιντομίας που καταλαμβάνουν όμως τις θέσεις 14 έως 20. Βρίσκονται δηλαδή πίσω από 13 κέντρα καινοτομίας των ΗΠΑ και της Ασίας.

Η ισχύς της Γερμανίας αποτυπώνεται και στο γεγονός πως η χώρα παρήγαγε το 29% των συνολικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που συνδέονται με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση κατά την περίοδο 2000 – 2018. Μία στις τρεις πατέντες προέρχεται από την Γερμανία, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από την Βρετανία (14,3%) και την Γαλλία (12,5%).

Και στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, όμως, η μέση ετήσια ανάπτυξη στην κατάθεση πατεντών για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ήταν πολύ κάτω από τον μέσο όρο παγκοσμίως που έφτασε το 19,7%.

Ποιοι κερδίζουν έδαφος εντός Ευρώπης; Χώρες όπως η Σουηδία (με μέση ετήσια αύξηση 22,6% κυρίως λόγω της Ericsson) αλλά και η Ελβετία (19,6% μέση ετήσια αύξηση). Η Σουηδία, η Ολλανδία και η Φινλανδία καταλαμβάνουν αξιόλογες θέσεις και με βάση το μερίδιο των IPFs διεθνώς κατά την τελευταία εικοσαετία. Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι και οι ευρωπαίοι πρωταθλητές με βάση τα IPFs ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, με 651 και 524 αντίστοιχα.



Είναι σαφές λοιπόν πως η Ευρώπη τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, αλλά πολύ ενδιαφέρον πως η Ιαπωνία όχι, ενώ μου κάνει εντύπωση πως η Sony είναι σοβαρή δύναμη στις πατέντες, δεν της το 'χα!
:s_roses
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#679967 Αυτές τις μέρες τρέχει και το re:Invent 2020

Πέρα από μερικά πιο αυστηρά cloud tech, έχει και αρκετές ομιλίες γύρω από ζητήματα όπως τα παραπάνω.
ΙοΤ, BigData, Analytics, ML, και πως αυτά έχουν ενταχθεί σε διάφορες βιομηχανίες και προϊόντα.
Είχε ομιλίες π.χ. από VW group, BMW, για το infrastructure που έχουν στήσει για να αντλούν και να χρησιμοποιούν δεδομένα.

Αρκετά ενδιαφέρουσες ήταν και μερικές παρουσιάσεις για αγαπημένα θέματα του Anonymous Founder:
Δυστυχώς δεν έχει replay το video, αλλά έχει το deck να δει κανείς.

Ωραία για να δει κανείς πόσες τεχνολογίες και συστήματα και διαδικασίες κρύβονται πίσω από ένα "Αλέξα, τα φώτα μωρή" :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#680217 Ένα πόλυ ενδιαφέρον άρθρο για το Spotify και για τον τρόπο που λειτουργεί. Ομολογώ πως δεν μου άρεσαν κάποια που διάβασα, αν και καλώς ή κακώς, δεν θα μπορούσα να το αποχωριστώ πια από την καθημερινότητά μου αφού μόνον από αυτό ακούω μουσική (στο αυτοκίνητο ακούω και Spotify αλλά κυρίως ραδιόφωνο).
https://www.efsyn.gr/themata/infowar/27 ... -tragoydia
Γνωρίζατε πως για να βγάλει 1 δολάριο ο καλλιτέχνης, πρέπει να ακουστεί το τραγούδι του 250 φορές;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#687727 Ξέρω πως γίνομαι λίγο... elonίτσα ώρες-ώρες, αλλά τι να κάνω, δεν μπορώ ν'αντισταθώ και δεν μ'αφήνει !
Elon Musk: Δίνει 100 εκατ. δολάρια έπαθλο για την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα
https://www.mononews.gr/bloomberg/elon- ... s-anthraka
Το γεγονός ότι ο Musk εστίασε στη δέσμευση άνθρακα συνάδει με τα άλλα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα, τα οποία επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό σε τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα είναι ένα μείγμα διαφορετικών τεχνολογιών, οι οποίες έχουν ένα κοινό στόχο: την «παγίδευση» του διοξειδίου του άνθρακα, ενός αερίου που θερμαίνει τον πλανήτη και την αποτροπή της απόρριψης του στην ατμόσφαιρα.

Ο Musk έχει δηλώσει ότι ο λόγος που συσσωρεύει πλούτο είναι να τον διαθέσει, ή τουλάχιστον να τον ανακατευθύνει στα έργα που υποστηρίζει με πάθος, δηλαδή στην εξερεύνηση του διαστήματος. «Θα χρειαστούν πολλοί πόροι για να χτιστεί μια πόλη στον Άρη», είπε στο γερμανικό Axel Springer. «Θέλω να μπορώ να συνεισφέρω όσο το δυνατόν περισσότερο».