Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#134 Εδώ θα κλαίμε τη μοίρα μας.
Άβαταρ μέλους
By elteo
#5143 Ελειπε και αυτό. Ξεκινάμε με μία ειδησούλα. :s_wink

Φορολογικός «μεγάλος αδελφός» στα πορτοφόλια μας

Η εφορία μπαίνει πλέον... στο πορτοφόλι μας. Σύντομα τίποτα δεν θα είναι κρυφό από τις φορολογικές αρχές αφού το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να βάλει τέλος στα «μυστικά» από την εφορία με την ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου και την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου που θα αποκαλύπτουν κάθε ευρώ εισοδήματος, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, το οποίο κρατήθηκε κρυφό και αφορολόγητο.
 
Από το επόμενο έτος, το «μάτι» της εφορίας θα βλέπει και θα παρακολουθεί τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές δανείων, πιστωτικές κάρτες, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, ασφάλιστρα, αποζημιώσεις, δωρεές, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και γενικά κάθε στοιχείο εσόδων και δαπανών των φορολογουμένων ακόμη και τα ποσά που ξοδεύουμε για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, κινητή και σταθερή τηλεφωνία αλλά και πληρωμές για ασφαλιστικά συμβόλαια. Η εφορία θα βλέπει ακόμη και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως ιατρικές πράξεις και το είδος της χειρουργικής επέμβασης που έχουμε κάνει.
 
Αξιολόγηση
 
Όλα τα παραπάνω θα αξιολογούνται προκειμένου να προκύψει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και αν αυτό διαφέρει από το δηλωθέν, τότε θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα. Ουσιαστικά πρόκειται για τα νέου τύπου τεκμήρια που θα αντικαταστήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία «μετρούν» τους τελευταίους μήνες ζωής. Το 2014 εκτιμάται ότι θα είναι η τελευταία χρονιά που θα ισχύσουν τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των φορολογουμένων. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιστρατεύει νέα «εργαλεία» για τον υπολογισμό των καθαρών εισοδημάτων και της φορολογητέας ύλης. Πρόκειται για τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που άρχισαν να εφαρμόζονται και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2015.
 
Το «χτίσιμο» του Περιουσιολογίου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 όταν το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να συγκεντρώνει σε ηλεκτρονική μορφή στοιχεία που διαμορφώνουν το οικονομικό και καταναλωτικό προφίλ κάθε φορολογούμενου ώστε να προσδιορίζεται με ακρίβεια το φορολογητέο εισόδημα του αλλά και να αποκαλύπτονται κρυφά και αδήλωτα εισοδήματα. Τράπεζες, επενδυτικές και ασφαλιστικές, εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα πλαστικής χειρουργικής, πανεπιστήμια, κολέγια, σχολές, σχολεία, εταιρείες τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού και ύδρευσης αποστέλλουν πλέον λεπτομερή και ονομαστικά στοιχεία για τους πελάτες τους με πλήρη καταγραφή των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει.
 
Με τα στοιχεία αυτά εμπλουτίζεται το Περιουσιολόγιο που ετοιμάζει η ΓΓΔΕ ενώ με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου η εφορία θα προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδα του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Η συνταγή είναι απλή. Αν δηλώνεις 8.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, αλλά από τα στοιχεία που έχει ηλεκτρονικά η ΓΓΔΕ προκύπτει ότι πληρώνεις δόση στεγαστικού δανείου 500 ευρώ τον μήνα, 60 ευρώ τον μήνα για κινητό, 100 ευρώ για ρεύμα και νερό και 40 ευρώ για γυμναστήριο, κάτι δεν πάει καλά. Δηλώνεις 8.000 ευρώ αλλά από τα βασικά φαίνεται ότι χρειάζεσαι για να κινηθείς και όχι να ζήσεις 8.400 ευρώ. Μάλιστα στα 8.400 ευρώ δεν έχουν υπολογιστεί καν οι δαπάνες διατροφής, ένδυσης, θέρμανσης, κοινόχρηστα.
 
Από τη στιγμή που η ΓΓΔΕ διαθέτει σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες για τα εισοδήματα, τα έσοδα, την κινητή και ακίνητη περιουσία, τις αποταμιεύσεις και τις δαπάνες διαβίωσής των φορολογούμενων θα είναι πλέον εύκολο στις φορολογικές αρχές να παρακολουθούν διαχρονικά την εξέλιξη των εισοδημάτων, του επιπέδου διαβίωσης και της περιουσιακής κατάστασης των πολιτών. Όπου διαπιστώνουν περιπτώσεις απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας ή καταθέσεων μεγάλου ύψους ή υπέρμετρα αυξημένων δαπανών διαβίωσης, που δεν δικαιολογούνται από τα δηλούμενα έσοδα και εισοδήματα, θα προχωρούν στην επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα ελέγχονται για να εξακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων που διέθεσαν για:
 
Καταθέσεις σε τράπεζες.
Τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
Συμμετοχές σε εταιρείες (ανώνυμες, ΕΠΕ, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες).
Απόκτηση ακινήτων.
Απόκτηση, συντήρηση και επισκευή ΙΧ αυτοκινήτων, δικύκλων, σκαφών αναψυχής,
Κατασκευή πισίνων.
Αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας (π.χ. κοσμήματα , πίνακες)
Αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών.
Δωρεές-γονικές παροχές χρηματικών ποσών.
Ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, αποπληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνίας, ύδρευσης, φυσικού αερίου κ.λπ.
 
ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Αλλαγές σε ένα άδικο σύστημα
 
Τα τεκμήρια διαβίωσης μπήκαν στη ζωή των Ελλήνων φορολογούμενων τον Οκτώβριο του 1978 από τον αείμνηστο Αθανάσιο Κανελλόπουλο. Από τότε μέχρι και σήμερα λειτούργησαν ως εργαλείο πάταξης της φοροδιαφυγής. Όμως έπιασαν στα δίχτυα τους άδικα πολλούς φορολογούμενους, ακόμα και μισθωτούς ή συνταξιούχους που δεν είχαν ανέκαθεν τρόπο να κρυφτούν από την εφορία. Ο «Μεγάλος Αδελφός» που στήνεται θα διευκολύνει τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων από τη ΓΓΔΕ καθώς θα μπορεί να φανεί αν ο φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα που υπολείπεται από το άθροισμα των δαπανών του για δόσεις στις τράπεζες, δίδακτρα, γιατρούς, λογαριασμούς και λοιπές καταναλωτικές δαπάνες.
 
Με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα «θεωρητικό» εισόδημα το οποίο θα προκύπτει επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ένα σκάφος αναψυχής. Η εφορία θα παρακολουθεί τις πραγματικές συναλλαγές και με βάση αυτές θα φορολογεί τους υπόχρεους. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η εφορία θα καταγράφει -μέσω των έμμεσων τεχνικών ελέγχου- αν υπάρχουν αδικαιολόγητες καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό ενός φορολογούμενου, αν πραγματοποιούνται πολύ μεγάλες δαπάνες και αν οι δαπάνες αυτές δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση. Έτσι η εφορία θα φορολογεί πλέον με βάση πραγματικά γεγονότα (δαπάνη, κατάθεση) και όχι με βάση υποψίες και θεωρία.
 
2012 ξεκίνησε το κτίσιμο του Περιουσιολογίου από το υπουργείο Οικονομικών που άρχισε να συγκεντρώνει σε ηλεκτρονική μορφή στοιχεία που διαμορφώνουν το οικονομικό και καταναλωτικό προφίλ κάθε φορολογουμένου
8.000 ευρώ εάν δηλώνεις ετήσιο εισόδημα, αλλά από τα στοιχεία που έχει ηλεκτρονικά η ΓΓΔΕ προκύπτει ότι πληρώνεις δόση στεγαστικού δανείου 500 ευρώ τον μήνα, 60 ευρώ τον μήνα για κινητό, 100 ευρώ για ρεύμα και νερό και 40 ευρώ για γυμναστήριο, κάτι δεν πάει καλά.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#5661 Η διασταύρωση στοιχείων είναι κάτι που συζητείται (και απειλείται) χρόνια τώρα χωρίς όμως επιτυχία, φαίνεται πως είναι κάποιοι που δεν θέλουν να γίνει και που έχουν τη δύναμη να πιέσουν εναντίον. Μακάρι να γίνει και να λειτουργήσει σωστά.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#5788 ΟΚ, σε γενικές γραμμές συμφωνώ και επιτέλους ήταν καιρός α) να καταργηθούν τα απαράδεκτα τεκμήρια και β) να γίνεται πραγματικός έλεγχος των εισοδημάτων. Αλλά...


elteo έγραψε:8.000 ευρώ εάν δηλώνεις ετήσιο εισόδημα, αλλά από τα στοιχεία που έχει ηλεκτρονικά η ΓΓΔΕ προκύπτει ότι πληρώνεις δόση στεγαστικού δανείου 500 ευρώ τον μήνα, 60 ευρώ τον μήνα για κινητό, 100 ευρώ για ρεύμα και νερό και 40 ευρώ για γυμναστήριο, κάτι δεν πάει καλά.


ΟΚ, εγώ δήλωσα 8000 εισόδημα φέτος, δηλαδή (χοντρικά) 670 ευρώ το μήνα (12 μήνες, είμαι ΕΕ). Επειδή δεν πάω καλά (πρωτοφανές, ξέρω, αλλά bear with me...) η μάνα μου μου πληρώνει τους λογαριασμούς και μου κάνει δώρο και ένα γυμναστήριο, δηλαδή με επιδοτεί με 200ευρώ / μήνα ή 2400 / χρόνο...

Άρα θα φορολογηθώ και εγώ για αυτά τα 2400, αλλά και η μάνα μου, εκτός κι αν μου κάνει δωρεά... χμ... ενδιαφέρον...

Μήπως να επικεντρωνόμασταν σαν κράτος σε πιο κραυγαλέες περιπτώσεις και όχι στον κακομοίρη που του πληρώνουν οι γονείς του ρεύμα και νερό για να τα βγάλει πέρα;;; Λέω τώρα εγώ... Δηλαδή να υπάρχει μία ανοχή σε τέτοιες περιπτώσεις, που φωνάζουν και δεν είναι καθόλου λίγες...

Προφανώς δεν μιλάω για τον τύπο που δηλώνει 5000 ευρώ / έτος και πήγε ταξίδι Μαλβίδες, Σιγκαπούρη και μετά μία βόλτα στις Μπαχάμες για να χαλαρώσει από την κούραση των διακοπών...
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#6061 Ρε συ markvag σοβαρα τωρα, ψαχνεις για λογικη πισω απο τετοιου ειδους ιδεες-εξαγγελιες??
Παπαρια φοροδιαφυγη θα πιασουν.
Άβαταρ μέλους
By stavrosg
#6163 Όπως το βλέπω, το σύστημα αυτό θα βγάζει υποψήφιους προς έλεγχο, όχι φόρους απευθείας.
Απλά παρακάλα να μην κληρωθείς για έλεγχο...
Άβαταρ μέλους
By markvag
#6459
kovathe έγραψε:Ρε συ markvag σοβαρα τωρα, ψαχνεις για λογικη πισω απο τετοιου ειδους ιδεες-εξαγγελιες??
Παπαρια φοροδιαφυγη θα πιασουν.


Καλά, εννοείται, απλά λέω...
Άβαταρ μέλους
By gianik
#7234 Ερωτηση :
Συγγενικο μου προσωπο ειναι λογιστης κ εργαζεται σε λογ. γραφειο (πληρη απασχοληση).
Προκειται να κανει συντομα εναρξη επαγγελματος στο Τεβε κ στην εφορια , ωστε να μπορει να παιρνει κ καμμια δουλεια μονος του.
Ρωτησε στο τεβε κ του ειπαν οτι (με νομο που ψηφισθηκε τον Ιουλιο φετος)παιρνει απαλλαγη απο τις εισφορες του Τεβε εφοσον εχει 25 ενσημα/μηνα στην δουλεια που τωρα εργαζεται. Ομως καθε 6 μηνο θα κανει ελεγχο το Τεβε κ αν καποιο μηνα δεν εχει 25 ενσημα αλλα λιγοτερα ,τοτε θα πληρωσει αναδρομικα τις εισφορες του Τεβε απο την ημερομηνια εγγραφης του σε αυτο.
Εχετε ακουσει τπτ τετοιο;
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#7246
giannik1977 έγραψε:Ερωτηση :
Συγγενικο μου προσωπο ειναι λογιστης κ εργαζεται σε λογ. γραφειο (πληρη απασχοληση).
Προκειται να κανει συντομα εναρξη επαγγελματος στο Τεβε κ στην εφορια , ωστε να μπορει να παιρνει κ καμμια δουλεια μονος του.
Ρωτησε στο τεβε κ του ειπαν οτι (με νομο που ψηφισθηκε τον Ιουλιο φετος)παιρνει απαλλαγη απο τις εισφορες του Τεβε εφοσον εχει 25 ενσημα/μηνα στην δουλεια που τωρα εργαζεται. Ομως καθε 6 μηνο θα κανει ελεγχο το Τεβε κ αν καποιο μηνα δεν εχει 25 ενσημα αλλα λιγοτερα ,τοτε θα πληρωσει αναδρομικα τις εισφορες του Τεβε απο την ημερομηνια εγγραφης του σε αυτο.
Εχετε ακουσει τπτ τετοιο;


Ισχύει

Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. αρ. 16/10.6.2014

Ειδικά οι "νέοι" ασφαλισμένοι, για τους οποίους προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΕ έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, εφόσον συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης ανά μήνα στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για όλο το χρονικό διάστημα της παράλληλης απασχόλησής τους.


Εάν κατά τη διάρκεια της παράλληλης απασχόλησης ο χρόνος ασφάλισής τους στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ υπολείπεται των είκοσι πέντε (25) ημερών ασφάλισης ανά μήνα, τα πρόσωπα αυτά υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης.
Άβαταρ μέλους
By CPP
#7731 Να μαι και γω......

Θα πρέπει να μεταφέρω την γιαγιά της γυναίκας σε δικό μου ιδιόκτητο σπιτι που μέχρι πρότινος το νοίκιαζα.
Η γιαγιά έχει ιδιόκτητο σπιτι το οποίο θα νοικιάσουμε και θα της κάνουμε παραχώρηση στο δικό μας.
Για να της αλλάξω διευθύνσεις κλπ θα πρέπει να την παω στην εφορία ή μπορώ να το αποφύγω?
Άβαταρ μέλους
By stavrosg
#7758 Περιμένετε λίγο για να ενεργοποιηθεί η "νέα" εφαρμογή ενημέρωσης στοιχείων μητρώου από τον Οκτώβριο (σχετ. (εδώ αναφέρεται στους συνταξιούχους δημοσίου αλλά αν αλλάξει η εφαρμογή θα ισχύει γενικώς...))

Στην τωρινή εφαρμογή είχα κάνει αίτηση ενημέρωσης της διεύθυνσης μου εδώ και 2 χρόνια αλλά δεν... Φαντάζομαι έφτασε η αίτηση στο τμήμα μητρώου της ΔΟΥ μου και κάπου "παράπεσε" :yahoo:

Για πιο σίγουρα, μια βόλτα απ'το τμήμα μητρώου της ΔΟΥ της γιαγιας, και αν δεν έχει βγάλει ακόμα κλειδάριθμο, ευκαιρία να το κάνει.
Άβαταρ μέλους
By Serf
#7768 Εγώ έχω κάνει online αλλαγή διεύθυνσης (και ταυτόχρονα-αναγκαστικά εφορίας) χωρίς πρόβλημα. Στο σύστημα εμφανίστηκε 1-2 ημέρες αργότερα, και κανά μήνα αργότερα έλαβα κι επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου.