- 19 Μάιος 2020, 20:46
#648003
mirage έγραψε:Για να ξαναγυρίσουμε στην ερώτηση του sknipper ρίξε μια ματιά στα Victorinox Fibrox. Βγαίνουν και σε διάφορα χρώματα. Value for money και αντοχή στο χρόνο εγγυημένες. Φυσικά συχνάζουν σε επαγγελματικές κουζίνες.
Ευχαριστώ.
Τελικά πήρα σετάκι τριών (chef's 20cm, paring 10cm και carving 20cm που κάπου διάβασα είναι τα πιο απαραίτητα μαχαίρια). Για ντομάτες και ψωμί έχω ήδη άλλα οδοντωτά που κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους οπότε δεν με ενδιαφέρει. Αν και όπως κατάλαβα ένα καλό μαχαίρι σε καλή κατάσταση μια χαρά την κόβει την ντομάτα.
Είναι ειδική έκδοση top chef του 2017 από την Wusthof που όπως είδα αν και δεν λέει με μεγάλα γράμματα Wusthof πρόκειται για παραλλαγή του κωδικού που ανήκει στη σειρά Gourmet (που διάβασα ότι είναι η πιο καλή από τις μη σφυρήλατες, και μοιάζει κάπως σε εμφάνιση με την καλή σειρά Classic). Πρόλαβα το τελευταίο από Amazon στις 43,91 λίρες, τώρα το λέει μη διαθέσιμο.
Σετ 9675-2 που πήρα 10, 20, 20cm
Σετ 9675 της σειράς Gourmet με 12, 16 και 20cm
Ήρθαν τα μαχαίρια και είναι όντως της σειράς Gourmet. Απλά λένε top chef στη μια πλευρά της λάμας, στην άλλη λένε κανονικά Gourmet, κωδικό, μήκος, μάρκα κλπ. Τελικά τα 20εκμ λάμα είναι μεγάλο μαχαίρι, δεν το περίμενα...
Πολύ καλής ποιότητας μοιάζουν, μέτριο βάρος και όμορφα ζυγισμένα, και τα χερούλια ναι μεν είναι συνθετικό υλικό αλλά καθόλου πλαστικούριο, υφή σαν μαύρο ξύλο. Και το μαχαίρι συνεχίζει ορατό μέχρι το τέλος του χερουλιού. Και κόοοοοοοβουν.
Αυτό που κατάλαβα για τα μαχαίρια είναι ότι αν και λένε ότι μπορούν συνιστούν να μην τα βάζεις σε πλυντήριο (δεν έχω οπότε πλυντήριο πιάτων οπότε δεν με απασχολεί).
Αυτό που δεν έχω καταλάβει ακριβώς είναι το θέμα της συντήρησης-ακονίσματος και των αξεσουάρ που χρειάζονται. Υπάρχει η πιο συχνή διαδικασία του honing και η λιγότερη συχνή του sharpening (η οποία αφαιρεί μέταλλο). Για να τα κάνεις αυτά υπάρχουν κάτι πέτρες, κάτι άλλα, κάτι ράσπες, κάτι ακονιστήρια. Τι κάνουμε;
Λοιπόν πιο συχνά κάνεις το honing είτε περνώντας το σε σχήματος V κεραμικό είτε περνώντας το με την κατάλληλη γωνία στο μακρύ σίδερο με επίστρωση διαμαντιών. Αυτό σου ισιώνει και ομαλοποιεί το κοφτερό χείλος.
Λιγότερο συχνά κάνεις ακόνισμα είτε σε σχήματος V εγκοπή με τουνγκστένια-carbide-επίστρωση διαμαντιών (ανάλογα τα λεφτά) είτε σε υγρή ειδική πέτρα (υπό τη σωστή γωνία πάντα που διαφέρει μεταξύ ιαπωνικών 15° και γαλλογερμανικών/δυτικών μαχαιριών 20-25°). Το ακόνισμα ξύνει το μέταλλο και αφαιρεί, βγαίνουν ρινίσματα, το μαχαίρι σου μικραίνει.
Υπάρχουν και άλλα πιο προχωρημένα κόλπα, και ηλεκτρικά με ιμάντες, ανταλλακτικούς δακτυλίους κλπ κλπ.
Αποφάσισα για ακονιστήρι με 2 εγκοπές, μια με κεραμικό και μία από το άλλο. Το ψάχνω.
aka onyx !