Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By g8777
#499931
Anonymous Founder έγραψε:Ποια η χρησιμότητα του βουτυράτου συκωτιού δηλαδή; :dizzy:
Πάμε να δαιμονοποιήσουμε αυτά που δεν γουστάρουμε;
Αν ναι, πείτε το να ξαμολήσω τον g8777, με τον ζόρι τον κρατάω και απαντάει ακόμη ήπια...
:s_shout



ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ. :innocent:
Άβαταρ μέλους
By dimik
#499943
Anonymous Founder έγραψε:Ποια η χρησιμότητα του βουτυράτου συκωτιού δηλαδή; :dizzy:
Πάμε να δαιμονοποιήσουμε αυτά που δεν γουστάρουμε;
Αν ναι, πείτε το να ξαμολήσω τον g8777, με τον ζόρι τον κρατάω και απαντάει ακόμη ήπια...
:s_shout


Mακράν θρεπτικότερο από το μέλι π.χ, και με την σάλτσα πορτοκάλι που έχει βιταμίνη C πολλαπλασιάζεται η απορρόφηση του σιδήρου.

Δεν τίθεται θέμα δαιμονοποίησης, για VFM μιλάμε ή ακόμα καλύτερα για θρεπτικά συστατικά/θερμίδες ανα 100γρ. :rtfm:

Όσο αφορά τον g, απλά εκμεταλλευόμαστε την Μεγάλη και Αγία Εβδομάδα :inlove:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#499948 To πορτοκάλι έχει ελάχιστη βιταμίνη C και ειδικά σε σάλτσα μάλλον θα είναι σχεδόν μηδέν η ποσότητά της. Ομολογώ πως το βουτυράτο συκώτι μπορεί να έχει υψηλή θέση σε μια γαλλική κουζίνα, αλλά εγώ δεν το αντέχω.
Άρα, βάσει του επιπέδου που γίνεται ο διάλογος, είναι μια μ@λακία και μισή.
:shifty: :oops:

Μέλι τρώω μια κουταλιά το πρωί με το γιαούρτι μου. Επομένως είναι γαμάτο. :s_biggrin :s_laughat

Τέλος, ενώ τα λιπαρά φαγητά δεν τα αντέχω, τρώω καμιά σοκολάτα που και που, επομένως, η ζάχαρη είναι καλύτερη από το βούτυρο (μιας και εγώ τρώω την πρώτη, απλό είναι μην ρωτάτε).
:s_yes




:s_hang
Άβαταρ μέλους
By g8777
#499963 Τα λέμε αύριο που τελειώνει η νηστεία :iconcool:

Ντιμίκ όταν ξανάρθεις πέρνα μια από ΑΠΘ να τα πείτε αυτά με τον κυρ Αντρέα Θρασυβουλου :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By dimik
#499965 50-80mg βιταμίνης C πάνω κάτω έχει το πορτοκάλι ανάλογα το μέγεθος και την οξύτητα, ελάχιστη δεν την λες, σίγουρα όμως έχει τροφές με περισσότερη

Πόση βιταμίνη C χρειάζομαι;



Ημερησίως συνιστώμενες ποσότητες Βρέφη από 0-4 μηνών 50 mg
Βρέφη από 4-12 μηνών 55 mg
Παιδιά από 1-4 χρονών 60 mg
Παιδιά από 4-10 χρονών 70-80 mg
Έφηβοι από 10-15 χρονών 100 mg
Έφηβοι από 15-19 χρονών 100 mg
Ενήλικες 100 mg
Έγκυες μετά το 4ο μήνα και θηλάζουσες μητέρες αντίστοιχα 110 και 150 mg


Πηγές Βιταμίνης C: πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινες πιπεριές, φράουλες, ακτινίδια, ντομάτες.

Τρόφιμο Περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (mg)/100γρ τροφίμου
Φραγκοστάφυλα 200
Πορτοκάλια/ Μανταρίνια 54
Λεμόνια 58
Μπρόκολο 87
Σπανάκι 26
Κόκκινες Πιπεριές 140
Πράσινες Πιπεριές 100
Φράουλες 77
Ακτινίδια 59
Ντομάτες 17



επίσης σε σιγανό μαγείρεμα και για λίγη ώρα όπως σε μια σάλτσα δεν καταστρέφεται σε τόσο μεγάλο βαθμό

Λέγεται ότι η βιταμίνη C καταστρέφεται εύκολα, αληθεύει;
Δυστυχώς αληθεύει. Η βιταμίνη C είναι η ασταθέστερη από όλες τις βιταμίνες. Καταστρέφεται από την έκθεση στο φως. Ακόμα , στα φρούτα και λαχανικά κυρίως, η περισσότερη βιταμίνη χάνεται μετά το κόψιμο σε μικρά κομμάτια, μετά το ξεφλούδισμα, με το αργό κόψιμο, με την τοποθέτηση στο νερό κλπ. Επιπλέον καταστρέφεται με το μεγάλο χρόνο μαγειρέματος και τη διατηρηση των φαγητών πολύ ώρα ζεστών. Επίσης καταστρέφεται από την παρουσία αλκαλίων πχ. σόδα(ορισμένοι προσθέτουν σόδα όταν μαγειρεύουν ορισμένα λαχανικά). Τέλος παρατηρείται καταστροφή της βιταμίνης C όταν τα μαγειρικά σκευη είναι από σίδηρο ή χαλκό.


εξάλλου βάζουμε πορτοκάλι στο πιάτο όχι για να πάρουμε βιταμίνη C αλλά για να αυξήσουμε την απορρόφηση σιδήρου από το οποίο το συκώτι έχει πολύ.

Επίσης δεν είναι το συκώτι βουτυράτο αλλά η σάλτσα με βούτυρο για να δέσει. Βουτυράτο συκώτι είναι το πατέ.

:omg:


g8777 έγραψε:Τα λέμε αύριο που τελειώνει η νηστεία :iconcool:

Ντιμίκ όταν ξανάρθεις πέρνα μια από ΑΠΘ να τα πείτε αυτά με τον κυρ Αντρέα Θρασυβουλου :lol: :lol:


Τι αύριο; Κυριακή πρωί κοινωνάει ο κόσμος :rtfm:

Κανένα βάζο ανόθευτο μελάκι θα κεράσει ο προφέσορ; :rtfm:

στην φετούλα με το Κερκύρας μου πάντως βάζω από αυτό http://www.greek-bees.com/mellona.html?sl=EL :eat:
Τελευταία επεξεργασία από dimik και 05 Απρ 2018, 13:25, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#499969 Το συκώτι παιζει να είναι πιο θρεπτικό και με περισσότερες βιταμίνες απο κάνα μισοκιλο πορτοκάλια βέβαια αλλά τεσπα. :D
Μια χαρά τα λέει ο ντιμικ.
Για να πάρεις μικροσυστατικα απ το μέλι (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ) πρεπει να φας ενα κουβά.
Στην πράξη δλδ άχρηστο. Όπως η ζάχαρη.
Το συκώτι απ την αλλη είναι πρακτικά υπερτροφη μπροστά του.
Έχετε κολλήσει σε διατροφικους μύθους δεκαετιών πίσω

< >
Άβαταρ μέλους
By g8777
#499973 Ναι, υπερτροφη το συκωτι. :lol: Ολα απο εκει περνανε εξαλλου. :shifty:

Κοβαθε για απομυθοποιησε μας το μελι σε παρακαλω. :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#499977 Όπως είπα: ο καθένας θεωρεί πως αυτά που κάνει αυτός είναι τα καλύτερα! :svivhaha:
Ν' αρχίσω κι εγώ να λέω πόσο άχρηστα είναι τα ζωικά λιπαρά και πόσο γαμάτα είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά και να βάλω και αποδείξεις από τζαπάν να γουστάρει και ο dimviii.
:s_biggrin
Γενικώς, πολλή πόρωση βλέπω και δεν καταλαβαίνω το λόγο.
Φάτε αν θέλετε λίπη, κι αφήστε τους άλλους να φάνε λίγο μέλι.
Ειλικρινά, διαβάζω κάποιες απόψεις με ύφος 1000 καρδιναλίων και απορώ: επί της ουσίας, ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να πει με ασφάλεια για το ποια διατροφή είναι καλύτερη. 100άδες απόψεις υπάρχουν εκεί έξω. Το ότι κάποιοι διαλέγετε μία από αυτές τις 100άδες και θεωρείτε πως αυτή είναι η σωστή και τέρμα, με ξεπερνάει.

Τα λέω αυτά, όχι γιατί απεχθάνομαι το συκώτι (που το απεχθάνομαι), όχι γιατί δεν αντέχω το βούτυρο (δεν το αντέχω, δεν τρώω σιροπιαστά και μόνον σε μικρές ποσότητες μπορώ να το φάω), αλλά γιατί πραγματικά έχετε άδικο κάποιοι. Επί της ουσίας, ό,τι τρώει ο άλλος σε ποσότητα πέρα από κάποιο όριο, ενέχει ρίσκο. Σαν τα αυγά του kovathe δηλαδή... Ή σαν τους τύπους που τρέφονται με γλυκά αντί για φαγητό. Ή σαν τους άλλους που πίνουν 2 λίτρα αναψυκτικά την ημέρα (κάποτε ήμουν κι εγώ εθισμένος στην cola).

Ακόμη και η λεγόμενη απορρόφηση σιδήρου, είναι το λιγότερο αμφισβητούμενη από πολλούς. :oops:

Κοινώς, φάτε αυτό που σας αρέσει, σε σωστές δόσεις. Λογικά δεν θα πάθετε τίποτε, λίγα φαγητά μπορούν να κάνουν ζημιά, αν δεν το παρακάνουμε. Και ακόμη λιγότερα μπορούν να κάνουν την διαφορά στο να προσφέρουν κάτι παραπάνω στην υγεία, τα περισσότερα είναι μύθοι.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#499979 Έγραψα κάτι διαφορετικό και δεν το κατάλαβα; :hmmm:

dimik έγραψε:Να μην δαιμονοποιούμε τίποτα καλύτερα αλλά ούτε να καθαγιάζουμε. :shifty:

Μια χαρά το μελάκι για γλυκαντικό, πρότιμοτερο από άλλα, όμως δεν θα μας σώσει από τον καρκίνο εκτός αν πίνουμε βαρέλια.

Βουλώνει αρτηρίες το βούτυρο αν το γ@μας την μανούλα αλλά μια χαρά νοστιμίζει τα φαγητά σε λογικές ποσότητες και μαζί με μελάκι για πρωινό είναι πλήρες γεύμα με πρωτείνες, υδατάνθρακες κλπ κλπ. :eat:


Κατά τα άλλα πλακίτσα κάνουμε με την πίεση του g :inlove:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#499981
dimik έγραψε:Βουτυράκι του θεού :rtfm:
πέσαμε στην λούμπα της χοληστερίνης και του εμφράγματος από τα λιπαρά λες και φταίει το βούτυρο και όχι ο χοντρός κώλος από το καθισιό, τα 2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα και τα 2 πιτόγυρα μετά τον πατσά.

Ε, μια προσπάθεια να πούμε πως το βούτυρο είναι γαμάτο, την είδα να πω την αλήθεια... :s_blush
Φαίνεται σαν να λες πως αν αθλείσαι, μπορείς να τρως... κουβάδες βούτυρο.
:s_dunno

Γενικώς, σαν safe επιλογή, τα πολλά λιπαρά και ζάχαρη να αποφεύγονται μου φαίνεται σωστό. Βέβαια, θα βρεθεί μετά κάποιος και θα πει το ίδιο και για τους υδατάνθρακες, και στο τέλος δεν θα έχουμε τι να φάμε, αλλά ΟΚ!
:s_hang :s_blush
Άβαταρ μέλους
By dimik
#499984 Οχι δεν λέω ότι είναι γαμάτο, λέω ότι δεν είναι τόσο κακό όσο το παρουσιάζουν, περισσότερο για λόγους προώθησης εναλλακτικών προιόντων διαίτης. Είχαμε λοιπόν το φαινόμενο να μην καταναλώνουμε βούτυρο γιατί μας πέρασαν ότι είναι κακό και να ανεβαίνουν οι δείκτες παχυσαρκίας με ελαιόλαδο και μαργαρίνη. Αυτό έθιξα.

Με σωστή κατανάλωση είναι μια χαρά τρόφιμο και έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, δεν είναι μόνο λιπαρά.

Ένα παρόμοιος μύθος επικράτησε για πολλά χρόνια και για τα δημητριακά πρωινού τα οποία διαφημίζονταν σαν υγιεινό πρωινό και τελικά αποκαλύφθηκε ότι ήταν μια απάτη και μονο υγιεινά δεν είναι.

Η safe επιλογή είναι μια αναλογία πάνω κάτω 40-40-20% ημερήσιων θερμίδων, σε υδατάνθρακα πρωτείνη και λιπαρά και όσο πιο φυσικά/μη επεξεργασμένα γίνεται. Δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα από την διατροφή μας.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#499992
kovathe έγραψε:Το μέλι είναι πρακτικά καθαρη ζάχαρη.

< >


:dizzy: :help:


@ HiFi:

Εικόνα